KInez ce iskoristiti Srbiju da uzme povoljno sto vec i jeste uzela odredjene grane poslovanja ...
U plodnoj ravnici ce biti najveca fabrika guma na bAlkanu i tako ...
Eto sta znaci kada ti neki ludak pojede zemlju i unzadi je 30 godina ... onda imas autokratu koji plasira ono za sta svi kazu NE.
Da zaboravih fabriku guma da pomenem, i to je investicija jako lošeg kvaliteta.
Što se tiče razmene sa Nemačkom, ovo što sam video, a ne znam sve detalje, mada mogu dosta dobro da pretpostavim nije povoljno.
Da bih objasnio zašto, trebalo bi mi dosta vremena stavku po stavku, ali pokušaću kratko, ne znam koliko će biti uspešno.
Svodi se sve na sirovinsku bazu gde su rudne rente sramotno male, ili se svodi na prljave i nisko kvalitetne industrije gde su oni i drugi stranci uglavnom vlasnici toga što se "izvozi". Dakle sistem je ovakav, jeftina radna snaga, jeftina struja, zašto bi Nemac otvorio fabriku za tako nešto kod sebe, kad postoje neki mravi negde na Balkanu za mnogo manje pare. On profit iznosi iz zemlje, dobio je skoro džaba struju, subvencije 5000 po radniku, a taj radnik dobija smešnu platu od koje jedva prežiovljava. Taj "izvoz" ulazi u BDP, ali je problem u tome što Srbija od toga nema ništa, ili ima vrlo malo, profit ide napolje, radnici smešne plate imaju, a porez se ili eskivira ili se plaća vrlo malo, to je praksa ovde. To kako se računa BDP je posebna priča. Da i još nešto. Srbija nema dovoljno struje iz obnovljivih izvora, možda 20-25%, dakle te fabrike koje nam prljaju i smrde, gde radnici rade za klikere troše i prljavu struju i to jeftino koja nije iz obnovljivih izvora i čiju bi potrošnju trebalo maksimalno smanjiti.