- Poruka
- 200.872
Možda znaš četrdesetak vas teletabisa, nekoga ko je umro do vakcine ne znaš.Znam njih četrdesetak.
U celoj Srbiji ih ima izmedju 2 i 3 hiljade.
Da li si zatražio stručnu pomoć?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Možda znaš četrdesetak vas teletabisa, nekoga ko je umro do vakcine ne znaš.Znam njih četrdesetak.
U celoj Srbiji ih ima izmedju 2 i 3 hiljade.
Na žalost roditelji prihvataju stavove od pogrešnih ljudi tačnije od antivakcinalnih lobista koji uopšte nemaju pojma o čemu pričaju niti stavovi imaju medicinska pokrića.Novi slučaj morbila u Beogradu, oboleo osmogodišnji dečak
Shutterstock/ilustracija![]()
Potvrđen je još jedan, treći slučaj malih boginja u Beogradu, rečeno je za N1 u Gradskom zavodu za javno zdravlje.
U pitanju je dečak koji ima osam godina, drugi je razred osnovne škole i nije vakcinisan, navode za N1 iz zavoda.
Prethodno je, 7. februara, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio da je potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina, iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti. On je boginje dobio od majke. Ona je za N1 ispričala da joj nije jasno kako je došlo do zaraze, s obzirom na to da joj u zdravstvenom kartonu piše je preležala male boginje.
Podsećamo, tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u proteklih dvadeset godina.
U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u proteklih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.
Batut navodi da je jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene
komplikacijama.
U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
Majka dečaka zaraženog morbilama: Ne znam kako sam se zarazila, u kartonu piše da sam ih preležala
Potvrđen slučaj morbila u Beogradu, pooštrava se nadzor nad malim boginjama
U 2023. godini registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina 94 odsto bila nevakcinisana.
Simptomi malih boginja su najčešće visoka temperatura, kašalj, kijanje, osip koji se javlja po celom telu. Ljudima koji nikada nisu preležali bolest ili nisu vakcinisani, potrebne su dve doze kako bi bili zaštićeni.
Pišu gluposti i nebuloze ja sam bio vakcinisan protiv velikog kašlja PA SAM GA SVEJEDNO IMAO!Novi slučaj morbila u Beogradu, oboleo osmogodišnji dečak
Shutterstock/ilustracija![]()
Potvrđen je još jedan, treći slučaj malih boginja u Beogradu, rečeno je za N1 u Gradskom zavodu za javno zdravlje.
U pitanju je dečak koji ima osam godina, drugi je razred osnovne škole i nije vakcinisan, navode za N1 iz zavoda.
Prethodno je, 7. februara, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio da je potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina, iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti. On je boginje dobio od majke. Ona je za N1 ispričala da joj nije jasno kako je došlo do zaraze, s obzirom na to da joj u zdravstvenom kartonu piše je preležala male boginje.
Podsećamo, tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u proteklih dvadeset godina.
U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u proteklih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.
Batut navodi da je jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene
komplikacijama.
U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
Majka dečaka zaraženog morbilama: Ne znam kako sam se zarazila, u kartonu piše da sam ih preležala
Potvrđen slučaj morbila u Beogradu, pooštrava se nadzor nad malim boginjama
U 2023. godini registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina 94 odsto bila nevakcinisana.
Simptomi malih boginja su najčešće visoka temperatura, kašalj, kijanje, osip koji se javlja po celom telu. Ljudima koji nikada nisu preležali bolest ili nisu vakcinisani, potrebne su dve doze kako bi bili zaštićeni.
Ko nevakcinisan preleži, otporan je zauvek.Na žalost roditelji prihvataju stavove od pogrešnih ljudi tačnije od antivakcinalnih lobista koji uopšte nemaju pojma o čemu pričaju niti stavovi imaju medicinska pokrića.
Ako se tako nastavi imaćemo sve više i više slučajeva.
Ko nevakcinisan preleži, otporan je zauvek.
Bockani jok.
Znam.Čisto da znaš recimo za veliki kašalj nema trajnog imuniteta, ni sa preležavanjem ni sa vakcinama
Vakcina protiv influence je svake sezone drugačija a prema trenutnoj vrsti soja koji je najbrojniji u momentu.Osobe uzrasta od 12 meseci ili starije treba da prime jednu dozu na odabrani datum. Druga doza može da se primeni najmanje 4 nedelje posle prve doze u skladu sa zvaničnim preporukama. Druga doza je namenjena osobama koje, iz bilo kog razloga, nisu odgovorile na prvu dozu.
Vakcina protiv influence.
A śto onda vakcinišeš prasiće?Znam.
Govorio sam o mrasicama.
Deca prebole bez većih problema.
Vakcina očigledno ne služi kao zaštita od kašlja.
Služi nečemu drugom.
Stoka se vakciniše, da ne pocrcaju od kuge.A śto onda vakcinišeš prasiće?
Да му не кашљу по дворишту.A śto onda vakcinišeš prasiće?
Tebi pomoći nema...Vakcina protiv influence je svake sezone drugačija a prema trenutnoj vrsti soja koji je najbrojniji u momentu.
Osoba pre primanja ove vakcine mora biti potpuno zdrava a ne u fazi inkubacije virusa koja traje 21 dan.
Da bi vakcina delovala preporuka je da se primi pre sezone gripa kako bi se organizam pripremio.
Primiti vakcinu usred špica je diskutabilno - meni je pomoglo nekima nije, razlozi su različiti i svi mudro ćute ako znaju.
Šteta što me biohemija nikad nije zanimala a bio bih baš kreativan - kašalj sa prolivomЧекам само да Илон Маск од Шипова зајебе чика Билија па да у лабораторију смућка мале богиње с великим кашљем и тако добије мали кашаљ, кашљић такорећи.![]()
Rešiće čika Bili i Tedros, već mućkajuŠteta što me biohemija nikad nije zanimala a bio bih baš kreativan - kašalj sa prolivom
Aj pa se zakašlji![]()