Dete sa navršenih 16 godina može da stupi u brak?

Zivotni vek je bio znacajno kraci.
Ne moze se to porediti.

Za brak je potrebna emancipacija. Cini mi se da se tako zove, davno sam ucila.
To su hormonski turbulentne godine za razvoj licnosti, nije mi mudro ulaziti u bilo sta sa dalekoseznim posledicama.

Iz tog razloga su postojala ogranicenja bezmalo oduvek.
Ako me secanje dobro sluzi, ugovor koji bi potpisalo lice u Rimu mladje od 25 godina zivota je bio rusljiv od strane njegovog oca ili osobe koja vrsi kontrolu nad njegovim poslovima, u slucaju da otac ne postoji.
Vrlo brzo se tokom istorije uocilo da mladi imaju veliki rast ali i kratku pamet.

Nije zdravo ni fizicki, bez obzira sto dobijamo menstruaciju nesto ranije, te prve godine su zapravo navikavanje tela na hormonske udare tokom oblikovanja zene. Prestaje rast u visinu, zena se siri, grudi rastu, hormoni dolaze u balans. Ne nastaje covek preko noci vec se formira. Kada neko, ne daj boze, siluje devojcicu od 13/14 godina cesto se kaze "pitanje je da li ce sutra biti majka", odnosno da li je povredio taj covek u periodu razvoja.

Mudro je sacekati, nista se ne gubi ako se malo saceka da covek ocvrsne. Drvce pa mu treba potpora te ga vezujemo dok ne ojaca, kamoli ljudsko bice.
Pa šta ako je životni vek bio kraći?
Brakovi su bili trajniji.
Dva drvceta, eto potpore.

Nije mi jasno da maloletno lice sa navršenih 16 godina ima pravo bez dozvole i saglasnosti roditelja da stupi u brak.
Zašto je takav zakon donesen?
Veoma je sporan ako se zna da maloletničke trudnoće nose ozbiljan rizik po zdravlje, i ne samo po zdravlje. Statistika govori da prerano stupanje u brak često ima i dalekosežne psiho-socijalne posledice po mladu majku.
Devojčica često napusti školu udajom , time prekine obrazovanje i mogućnost za zaposlenje, što je vodi na koncu ka siromaštvu i u većem je riziku od porodičnog (partnerskog) nasilja.

1235071_vencanje-deca_ls.jpg
Са 17 је било раније. Уз одобрење родитеља. Зашто ? Питај родитеље.

Nije mi jasno da maloletno lice sa navršenih 16 godina ima pravo bez dozvole i saglasnosti roditelja da stupi u brak.
Veoma je sporan ako se zna da maloletničke trudnoće nose ozbiljan rizik po zdravlje, i ne samo po zdravlje. Statistika govori da prerano stupanje u brak često ima i dalekosežne psiho-socijalne posledice po mladu majku.
Devojčica često napusti školu udajom , time prekine obrazovanje i mogućnost za zaposlenje, što je vodi na koncu ka siromaštvu i u većem je riziku od porodičnog (partnerskog) nasilja.

Може нама данас то да се свиђа или не...
Свеснији смо као друштво да трудноћа у тим годинама није нај боље решење.
Мада,и својствени пример да може и тако.

Meni je ovde veći problem to što ljude od 16 današnji svet smatra decom.

To su ljudi koji su pre samo par generacija smatrani ljudima jer jesu bili ljudi.
ADOLESCENTI!
Adolescencija traje do 27.godine
Danas imamo decu od 26.
Da ne kažem 36.
To je sasvim d a l e k o od teme.
Drugo, brak je papir.
Ko stupa u brak, radi sve isto što i van braka, samo registrovan kod države.
Neće biti da je samo papir. Ako nemaš "papir" ne možeš npr naslediti muževljevu penziju itd
Kao što automobil može da se vozi neregistrovan tako i brak.

Registracija je tu samo administrativna formalnost
Nije formalnost.
Brak je zakonom uređena zajednica života žene i muškarca.
Porodični zakon, član 3.

Da vidimo iz prakse "maloletnički beg u brak" (slučaj iz škole marta meseca ove godine)
Devojčica Romske nacionalnosti u 7.razredu pobegla od kuće i preselila se kod momka koji živi sa roditeljima. Unezverena mama se obraća policiji. U SUP - kažu da oni ne znaju gde je i da pokuša "sama da je nađe". Ona im kaže da zna gde je ali da je nemoćna jer joj se kćerka mesec dana ne javlja na telefon i odbija svaki kontakt..
Nakon 25 neopravdanih izostanaka iz škole, mami stiže prijava i kazna od 20.000 dinara jer je osnovno obrazovanje Obavezno te Roditelj snosi odgovornost za nepohađanje nastave..
Tu se priča čak dalje usložnjava - roditelji momka mogu krivično da odgovaraju budući da drže maloletno dete kod sebe u kući bez znanja njenih roditelja...
Opšti Haos!!

Da vidimo iz prakse "maloletnički beg u brak" (slučaj iz škole marta meseca ove godine)
Devojčica Romske nacionalnosti u 7.razredu pobegla od kuće i preselila se kod momka koji živi sa roditeljima. Unezverena mama se obraća policiji. U SUP - kažu da oni ne znaju gde je i da pokuša "sama da je nađe". Ona im kaže da zna gde je ali da je nemoćna jer joj se kćerka mesec dana ne javlja na telefon i odbija svaki kontakt..
Nakon 25 neopravdanih izostanaka iz škole, mami stiže prijava i kazna od 20.000 dinara jer je osnovno obrazovanje Obavezno te Roditelj snosi odgovornost za nepohađanje nastave..
Tu se priča čak dalje usložnjava - roditelji momka mogu krivično da odgovaraju budući da drže maloletno dete kod sebe u kući bez znanja njenih roditelja...
Opšti Haos!!
Karambol

Opšti Haos!!
Update.
Vratila se kući.
Toliko o ljubavi sa 14 godina.

Nekad zene nisu radile, niti se skolovale, pa je to bilo normalno. Recimo, moja baka je rodila sa 17 caleta, ali nikad
nije radila, niti se skolovala...

Trebamo postaviti pitanje, zašto je priroda organizovala da devojčice mogu zatrudneti već između 12 i 14. Ne kažem da tada trebaju rađati, ali je to interesantno pitanje za diskutovati.
Ne razvije se karlica još u tom periodu - pročitah neki dan.

Ja sam još i prije 12e mogla, tom logikom iz tvog pitanja. Ali da li je to ispravno pitanje?

Ali to i kada djevojčica dobije, to je posljedica ženskih hormona i organa - tijelo fizički sazrijeva, razvija se, ali i polnim hormonima treba vremena da se ustabile.
Isto tako i kod dječaka se dešavaju te spolne promjene, ali to isto tako ne znači, da on fizički, a tek psihički u tom dobu može biti otac.

Sa svime treba umjereno, pa i sa dobom zatrudnjivanja.

Са 17 је било раније. Уз одобрење родитеља. Зашто ? Питај родитеље.
nekada davno, zamisli tu situaciju negde u Srbiji 1803g...Stojanka, mlada devojka od 15g, pita svog oca Stanojka, koji ima 28godina...matori, da li sam normalna u glavu, da se udam za Zivorada...da nije kasno za mene, mozda Zivorad nadje drugu, mladju i lepsu

Nekad zene nisu radile, niti se skolovale, pa je to bilo normalno. Recimo, moja baka je rodila sa 17 caleta, ali nikad
Било је забрањено, са једне стране, са друге стране чак и рецимо шездесетих и седамдесетих година прошлог века на многим факултетима жене су биле реткост. Мушкарци су се слали на факултет.
То је тужно али тако је.
Сад смо отишли у другу крајност, прво се мисли на факултет, па на породицу. Да је среће, знам више људи који су ступили у брак за време студија.
Чекање може да помогне а може и да разори везу.

Veliki broj maloletničkih trudnoća završi se pobačajem.
Bilo spontanim (jer telo nije zrelo za trudnoću) bilo izazvanim.
Činjenice.
A zašto se j...u?

Isto zato se i venčavaju.
Feminizam ih neće spasiti samih sebe.
Iako ni seksizam nije najbolje rešenje..

I ja sam protiv nezrelog stvaranja porodice. Ali ne pitam se ja, ti ljudi misle da treba tako...
Zakon dozvoljava jer je procenjeno da ima više interesa da dozvoli nego da ne dozvoli.

Ali se vaspitala i životom obrazovala.
A i naradila, i kao majka i kao baka...

Danas, zbog neozbiljnih roditelja imamo i neozbiljnu decu.. Ali je tome doprinelo i davanje uloge društva ulogu roditelja...

No, ima na 7 milijardi, i oko 7 miliona, treba da brinem? Ne, jer se svakog trenutka bar 70 miliona ili 70 hiljada sada u ovom momentu trude da zatrudne... Svet vs Srbija.

Ali se vaspitala i životom obrazovala.
A i naradila, i kao majka i kao baka...

Danas, zbog neozbiljnih roditelja imamo i neozbiljnu decu.. Ali je tome doprinelo i davanje uloge društva ulogu roditelja...

No, ima nas 7 milijardi, i oko 7 miliona, treba da brinem? Ne, jer se svakom trenutka bar 70 miliona ili 70 hiljada sada u ovom momentu trude da zatrudne... Svet vs Srbija

Planeta seksa.

U Srbijici je 14.44% ispod 14 godina, 2022.godine.

Prilozi

• Screenshot_20231125_004700_edit_80814080038650.jpg
    Screenshot_20231125_004700_edit_80814080038650.jpg
    62,5 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:

boze koje gluposti od strane tebe nejoplanta :roll:

Na temu etničkih razlika, različitih stepena zrelosti u odnosu na godine, nekih specifičnih grupacijskih navika, i sudara propisa sa realnošću - preporučujem od Miodraga Majića "Ostrvo pelikana", ko nije pročitao. Inače, on je i sudija krivičar, i to vrhunski, njegove udžbenike bukvalno držimo na polici umesto Biblije.

Dokle god je zakon takav, lica sa navršenih 16 godina će, nakon odgovarajuće procedure, imati mogućnost da se emancipuju tj. da zaključe brak.
Ali sve to pod pretpostavkom da se dokaže da jesu zreli i sposobni za taj poduhvat (a složićemo se da je to u praksi retko).

Па до не тако давно у многим деловима Србије за девојке старије до 20-21 године се сматрало да су закаснеле с удајом... Колико наших бака се удало са 16-17 година...
Међу Ромима и Власима су рани бракови и даље сасвим уобичајена појава. Немојмо да гледамо све кроз призму круга двојке.

Na temu etničkih razlika, različitih stepena zrelosti u odnosu na godine, nekih specifičnih grupacijskih navika, i sudara propisa sa realnošću - preporučujem od Miodraga Majića "Ostrvo pelikana", ko nije pročitao. Inače, on je i sudija krivičar, i to vrhunski, njegove udžbenike bukvalno držimo na polici umesto Biblije.

Dokle god je zakon takav, lica sa navršenih 16 godina će, nakon odgovarajuće procedure, imati mogućnost da se emancipuju tj. da zaključe brak.
Ali sve to pod pretpostavkom da se dokaže da jesu zreli i sposobni za taj poduhvat (a složićemo se da je to u praksi retko).
ako znas da pises i imas svoju volju
ja ne vidim razlog zasto neko ne bi mogao da stupi u brak

Back