Dete sa navršenih 16 godina može da stupi u brak?

Zbog čega?
Koja bi granica bila za sinove?

A što se tiče fiziologije vs društvo, Bog nam dao i zrelost ali ne sa 15

Nije problem dete napraviti i roditi, nego to dete treba da ima određene uslove u životu
Društvo se promenilo od onda kada su rađale u 16, pa i ranije. Zajednice su bile jake i svi su pomagali gde treba. Što kaže drugarica Klinton "treba celo selo da bi se dete podiglo" (to je čula negde u Africi).

Za muškarce nema starosne granice za seks, po mom.

Meni je ovde veći problem to što ljude od 16 današnji svet smatra decom.

To su ljudi koji su pre samo par generacija smatrani ljudima jer jesu bili ljudi.

Danas imamo decu od 26.
Da ne kažem 36.

Drugo, brak je papir.
Ko stupa u brak, radi sve isto što i van braka, samo registrovan kod države.

Kao što automobil može da se vozi neregistrovan tako i brak.

Registracija je tu samo administrativna formalnost

Preživesmo ali kako? I zašto isto sada i u XXI veku??
Takav pristup bi zahtevao ili masovna sankcionisanja Roma - roditelja nevenčanih parova ili posebno zakonodavstvo za romsku zajednicu u Srbiji: na romske parove otpada mnogo više od 90% ukupnog broja takvih brakova/zajednica u Srbiji.

Verovatno je doneta odluka da se omogući formalizovanje/legalizovanje (nisam siguran da je ranije bilo baš zabranjeno) faktičkog stanja da su u tim godinama pripadnici romske zajednice, a i neki drugi već u braku: bolje je za decu iz takvog braka da roditelji bar formalno budu venčani.

Meni je ovde veći problem to što ljude od 16 današnji svet smatra decom.

To su ljudi koji su pre samo par generacija smatrani ljudima jer jesu bili ljudi.

Danas imamo decu od 26.
Da ne kažem 36.

Drugo, brak je papir.
Ko stupa u brak, radi sve isto što i van braka, samo registrovan kod države.

Kao što automobil može da se vozi neregistrovan tako i brak.

Registracija je tu samo administrativna formalnost
Problem je u tome što u tim godinama nisu više deca ali nisu ni odrasli, tj ovo drugo ne uopšte.

Врло сличне законске одредбе о ступању малолетника у брак, постоје у Србији још од 1844 године.Тада је старосна граница била 15 година за младожењу и 13 година за невесту , уз дозволу надлежних црквених и државних органа.Са 18 година, могли су брак закључивати без одобрења и дозволе.

jeste..zbog prvog i drugos svj rata...
Jok, nego zbog nerazvijene medicine i higijenskih navika.
po engleskoj se tinejdzeri seksaju i tako dobiju kucu/stan socijala..nisu ludi da zavrse skolu, fax, nadju poso i otplacuju 20 stan/kucu..

Ti poredis socijalni stan sa sopstvenom kućom?
Kao da poredis juga i bentlija.

ranije se spupalo u brak mnogo ranije nego danas pa preživesmo

Zivotni vek je bio znacajno kraci.
Ne moze se to porediti.

Za brak je potrebna emancipacija. Cini mi se da se tako zove, davno sam ucila.
To su hormonski turbulentne godine za razvoj licnosti, nije mi mudro ulaziti u bilo sta sa dalekoseznim posledicama.

Iz tog razloga su postojala ogranicenja bezmalo oduvek.
Ako me secanje dobro sluzi, ugovor koji bi potpisalo lice u Rimu mladje od 25 godina zivota je bio rusljiv od strane njegovog oca ili osobe koja vrsi kontrolu nad njegovim poslovima, u slucaju da otac ne postoji.
Vrlo brzo se tokom istorije uocilo da mladi imaju veliki rast ali i kratku pamet.

Nije zdravo ni fizicki, bez obzira sto dobijamo menstruaciju nesto ranije, te prve godine su zapravo navikavanje tela na hormonske udare tokom oblikovanja zene. Prestaje rast u visinu, zena se siri, grudi rastu, hormoni dolaze u balans. Ne nastaje covek preko noci vec se formira. Kada neko, ne daj boze, siluje devojcicu od 13/14 godina cesto se kaze "pitanje je da li ce sutra biti majka", odnosno da li je povredio taj covek u periodu razvoja.

Mudro je sacekati, nista se ne gubi ako se malo saceka da covek ocvrsne. Drvce pa mu treba potpora te ga vezujemo dok ne ojaca, kamoli ljudsko bice.

Ок...било је објашњења за правни,култулорошки чак етички принцип.
По мени ,одговор на питање из наслова лежи у две чињенице.

Када пред суд изађе она,са "стомаком до зуба" ,мало се шта ту има одлучивати.Сем ев.кривичне одговорности.Ако је нема,све казне би имале малигни утицај...и то суд зна.

Какви су то родитељи који се сада крсте и брину ,а нису умели да исконтролишу и сачувају своју вољену- да'л је била вољена?

На послетку,да мало посолим.
Није ли сладак парадокс ,да се нама...њу ејџу...савременим,модерним људима и технолошким дивовима, у лице смеју "затуцани и примитивни" роми,м?

Back