ranije se spupalo u brak mnogo ranije nego danas pa preživesmo
Zivotni vek je bio znacajno kraci.
Ne moze se to porediti.
Za brak je potrebna emancipacija. Cini mi se da se tako zove, davno sam ucila.
To su hormonski turbulentne godine za razvoj licnosti, nije mi mudro ulaziti u bilo sta sa dalekoseznim posledicama.
Iz tog razloga su postojala ogranicenja bezmalo oduvek.
Ako me secanje dobro sluzi, ugovor koji bi potpisalo lice u Rimu mladje od 25 godina zivota je bio rusljiv od strane njegovog oca ili osobe koja vrsi kontrolu nad njegovim poslovima, u slucaju da otac ne postoji.
Vrlo brzo se tokom istorije uocilo da mladi imaju veliki rast ali i kratku pamet.
Nije zdravo ni fizicki, bez obzira sto dobijamo menstruaciju nesto ranije, te prve godine su zapravo navikavanje tela na hormonske udare tokom oblikovanja zene. Prestaje rast u visinu, zena se siri, grudi rastu, hormoni dolaze u balans. Ne nastaje covek preko noci vec se formira. Kada neko, ne daj boze, siluje devojcicu od 13/14 godina cesto se kaze "pitanje je da li ce sutra biti majka", odnosno da li je povredio taj covek u periodu razvoja.
Mudro je sacekati, nista se ne gubi ako se malo saceka da covek ocvrsne. Drvce pa mu treba potpora te ga vezujemo dok ne ojaca, kamoli ljudsko bice.