Destruktivnost kao nemoc

Destrukciju borac i hanter koristi kad je u bezizlaznoj situaciji...
Kad je recimo "zarobljen"alkoholizmom,narkomanijom,jednostranim nepovratnim raskidom...
Destrukcijom čuva svoju porodicu instiktivno-nagonski od davnih vremena,a što ta funkcija
amigdale (osećanja nemoći ,pojačenje adrenalinom nemoći kao povratka u nepostojeće
predmeta ili subjekta)nije usklađena s urbanim i civilizovanim moralom-stvar je sporosti
evolutivnih promena-prilagođavanja novom okruženju.
Destruktivnost=primitivnost...
Sprečavanje-baš ovakvim edukacijama...

Da moze s edesiti da se covek oseca da je u bezizlaznoj sitauciji ali relano mozda i nije...

Cesto ljudi kada im je povredjena sujeta ili ego postupaju destruktivno
jer svoju nemoc ne mogu da ispolje drugacije zbog ega...
i na taj nacin samo sebi naudjuju..
jer destrukcija nagriza coveka
unistava ga iznutra

tako je
Destruktivnost=primitivnost...
edukacija pomaze
mozda kada shvate da su destruktivni se i osveste
jer sve sto je lose i zlo u coveku je iz NESVESTi i neljubavi...
egoizma i ponosa...

pozdrav covi :)

Ljudi, koji su destruktivni, loši, zli, nazovi ih kako god...su u biti, duboko u duši, nesretni ljudi. Nesrećne osobe. Ja zastupam tezu, da svako ima pravo na svoj žuvot; da ga uništi ili naprosto, unapredi na neki viši nivo svesti i postojanja. Ali, da niko nema pravo da UNIŠTAVA DRUGOGA. Znači, svako šta radi - sebi radi. Svačiji život je njegova stvar. Ljudi koji su pošteni, dobri i osećajni, su retko kad destruktivni...čak i kada ispolje samodestrukciju, nikoga ne ugrožavaju. Sem naravno, sebe.

Kada ljudi postanu svesni svoje nemoći, odnosno nemoć u moći ili moć svoje nemoći...sve ide puno lakše u životu.

:hvala:

Da i da prokomentarisem...
U pravu si cesto nesrecni ljudi su destruktivni...
Ako su zavidni...
Iz zavisti proizilaze mnoga zla..
Umesto da sebe osveste i uzdignu na visi duhovni nivo
oni zele da ruse druge... da unistavaju druge...
iz duhovne pospanosti i lenjosti...

Neko kad nije zavidan, nema potebu da drugome naudi...
A zavist ide iz ega i preteranog ponosa...
Umesto da se suoce sami sa sobom
sasvojim strahovima
oni svoje nezadovoljstvo pretacu u zavist prema drugima...
i na taj nacin naudjuju najvise sebi...
Jer SRECA je u ljubavi u davanju
a u rusenju je njihova nesreca i zlo..
NIKO nema prava da unistava tudje zivote,
a sa svojim moze da radi sta zeli...
A cesto ljudi iz egoizma nesvesno mogu nauditi drugima...
i Tacno kada postanu SVESNI, sebe drugih
mogu se izvuci iz tog zacaranoig kruga egoizma i destrukcije...

destruktivnost iz nemoci

nemoci da budu ono sto nisu

ono sto bi zeleli da budu a ne mogu

- - - - - - - - - -

Zavist je osecaj neodobravanja i nezadovoljstva prema drugima zbog njihovih dostignuca, poseda ili bilo kojih licnih stvari….
Zavidna osoba zeli ono sto drugi imaju i moze osecati da ono sto poseduju ne zasluzuju.

Zaavidna osoba dok se bori da se uzdigne na nivo onih kojima zavidi ona se degradira moralno, zrtvujuci ispravne principe.
Cak i ako uspe, to je privremeno.

Zavist je izraz MRZNJE….
Koren zavisti je u SEBICNOSTI.
Zavidna osoba omalovazava one kojima zavidi tako sto umanjuje njena dostignuca neprikladnim kriticizmom ili dovodi u pitanje njene sposobnosti i motive.

Zavidne osobe naginju da budu NEPOVERLJIVE i SUMNJICAVE prema rivalima.

Zavidna osoba je POSESIVNA, pretetano sumnjicava, postavlja mnoga pravila i zahteve...

Poslednja izmena:
moze biti predmet zavisti, tj mislim da i jeste najcesce
ako nije zavist sta je reci ti?
retko ce neko nekome da zeli danaudi i da bude destruktivan prema nekome prema kome je ravnodusan...
ljudi su kompleksna bica

Ja sam, između ostalog, krajnje destruktivna spram pedofila, naprimer; ako se to uopšte može tako kabasto izrazit. Ako destrukciju tumačiš kroz potrebu za uništenjem nekog/nečeg/bilo čega; onda sam ja pedofilski destruktivna.

Ne zavidim pedofilima. Moja želja da se svi do jednog potamane, nema nikakve veze sa zavišću. Nemam nikakve podsvesne želje da silujem malu decu. Ono, znaš. Ja, prosto, mislim, i verujem, da se svi oni trebaju potamanit. Klot. Ljubav nema ništa s tim, zato što ti, ili ja, možemo osećati čovečnu humanost spram pedofila; i to njega neće ni izlečit ni prevaspitat. Hoću da kažem, ja ne mogu. Prosto glumim kolegijalnost. :mrgreen:

U pravu si kad kažeš da će retko neko nekome želeti da naudi ako je spram njega ravnodušan, ako sam te dobro razumela. Ljudi po defaultu žele da naude kad su lično oštećeni. I takvo ponašanje možemo nazvat osvetoljubivošću ili kako god već oćeš. S druge strane, ima stvari koje nas se apsolutno ne tiču - u smislu da nikad od njih nismo lično trpeli- pa i dalje smatramo da se trebaju uništiti. Mene niko nikad nije silovao ko dete, i nije, hvala bog/ovima, bio silovan niko koji mi je blizak. Bez obzira na to, verujem u ono što sam napisala početkom ovog posta.

Ne mislim da je to zavist, a nisam ni lično oštećena. Destrukcija, u kontekstu u kojem o njoj govoriš, definitivno jeste. Onda, šta je?

Inače, ljudi su toliko jednostavni da je to smejurija. Kašće ti se samo, jednom.

Destrukcija nije zdrava ni prema bilo kome...
Nije svaka destrukcija iz zavisti...
Kazes: "Ljudi po defaultu žele da naude kad su lično oštećeni."
Zelja da se naudi nekome sta je onda to?
Bilo kome, bez obzira da li neko to zasluzuje ili ne...

moras nekad sprecavati druge da rade nesto to je destrukcija isto. sad neki ljudi to ne rade a neki rade
valjda roditelji deci to rade ako nista a kasnije te drustvo namesta i oduzima ti nesto sto bi ti prirodno radio
ajd postoje i ratovi : ))
aha i bande??
kako, a isus je morao biti razapet da bi vaskrsao eto ti
: ))

e neki ljudi jesu nakrivo nasadjeni al shteta dirati

Poslednja izmena:
Destrukcija nije zdrava ni prema bilo kome...

Destrukcija je imanentna čoveku. Čovek uništava prakitčno sve na šta stavi ruku, društvo, životinje, planetu. Još da zažive nuklearni otpadi na Mesecu, i na konju smo. Svaki naš izlazak u svemir rezultira đubretom koje za sobom ostavljamo.

Čovek je jedina dosad poznata dominantna, ili bilo kakva, vrsta u svemiru. Možda ih ima plemenitijih, ali mi znamo jedino za sebe, i bilo bi pametnije kad bi o sebi znali više. Da bi na nečemu mogao da radiš, preduslov je da si toga - svestan. I da ga priznaješ.

Ići i lamentirati kako je zlo ovo ili ono što na sve strane svakog dana vidiš da je ljudima klot uobičajeno da rade, odraz je plemenite duše, ali i nesvest. Jer negirati nešto nazivajući ga zlim i lošim i kako god hoćeš - a kad god nešto nazoveš lošim i zlim, negiraš ga - znači nemanje svesti da je moguće da je to takođe deo tebe lično; ili nešto što što bi bila u stanju kad bi se karte tako posložile. A bila bi, veruj. I to nije ništa strašno.

Čovek ima problem samo sa onim nelepim svojim stranama kojih nije svestan, ili ih odbacuje. Ako ih priznaš i prihvatiš, to je već pola muke. I tek onda možeš na njima da radiš.

Mada ja ne verujem da bi se nešto naročito pametno moglo uraditi po ovoj temi konkretno; zato što je postavljena globalno, u kontekstu cele vrste. Cela vrsta nikad neće biti svesna, to je nemoguće. Samim tim, dilema je praktično nerešiva.

Možda da smo termiti? Socijalni organizam? Jedan um?

S druge strane, znaš, i termiti ubijaju.

Šta je to što možeš nazvati destruktivnim, a šta opstankom. I ono što uništava tebe, nekome je opstanak. Možda bolestan opstanak, ali on će i tako da preživi. U principu, sve se svodi na uobičajeno - da li se tebe lično tiče. Zato ne volim globalne teme.

Globalno ne postoji, ne u stvari.

a zašto ljudi mrze druge?
mislim, ne moraš sve da voliš
ni ja ne volim sve
ne volim one koji mrze druge, koji zavide drugima, koji su ljubomorni
i koji su u stanju da naškode drugima
i tako na tu temu

- - - - - - - - - -

i napravismo sektu :))

i ja se to pitam :lol:
muce sebe nizasta
umesto da imaju svoj zivot oni misle o drugima i mrze ih zavide im itd...

Možda je off, mrzi me sad da premotavam. Ali uvek sam verovala, i još uvek to verujem; da ljudi koji više vode računa o tuđim životima, umesto o svom; u stvari ne smeju pogledati kakav im je taj rođeni život. Lako je zgražati se nad komšijskom decom koja su postala ovisna o halucinogenima. Ono što je teško, jeste čistiti pred sopstvenim vratima. Kad bistrimo tuđe nesreće, nemamo vremena da bistrimo svoje - a svoje bi nas možda dotukle. I nije stvar u nesreći kao takvoj; jer ono što ljudi doživljavaju kao nesreću, i zlo, nije uvek zlo i nesretno - ili čak ni po defaultu nije takvo. U principu, ljudi ne vole ništa što iskače iz šablona, i ne vole da iko talasa. U talasanje može ući svaki vrag; čak i stvari za koje nikad ne bi pomislili. Ali sistem je da se mutacija mora zatrti.

Zašto mora, to je pitanje za svakog lično. Jer da bi nešto tumačili ko mutaciju, to mora poći od vas, pretpostavka da je to nešto zlo i pogubno - a zlo nam je i pogubno sve što nam nije poznato i srodno. Čoveku može biti srodno i poznato čak i to da ga neko svako veče batina, jel to kome palo na pamet?

Može biti, ali u retkim će ga i po defaultu ekstremnim pitanjima zadovoljiti. Svi su ostali, prosto, nesretni.

Na našoj nesreći počiva planeta. Najveća je sramota celokupne ljudske vrste što se o tome praktično nikad ne razmišlja.

Možda je off, mrzi me sad da premotavam. Ali uvek sam verovala, i još uvek to verujem; da ljudi koji više vode računa o tuđim životima, umesto o svom; u stvari ne smeju pogledati kakav im je taj rođeni život. Lako je zgražati se nad komšijskom decom koja su postala ovisna o halucinogenima. Ono što je teško, jeste čistiti pred sopstvenim vratima. Kad bistrimo tuđe nesreće, nemamo vremena da bistrimo svoje - a svoje bi nas možda dotukle. I nije stvar u nesreći kao takvoj; jer ono što ljudi doživljavaju kao nesreću, i zlo, nije uvek zlo i nesretno - ili čak ni po defaultu nije takvo. U principu, ljudi ne vole ništa što iskače iz šablona, i ne vole da iko talasa. U talasanje može ući svaki vrag; čak i stvari za koje nikad ne bi pomislili. Ali sistem je da se mutacija mora zatrti.

Zašto mora, to je pitanje za svakog lično. Jer da bi nešto tumačili ko mutaciju, to mora poći od vas, pretpostavka da je to nešto zlo i pogubno - a zlo nam je i pogubno sve što nam nije poznato i srodno. Čoveku može biti srodno i poznato čak i to da ga neko svako veče batina, jel to kome palo na pamet?

Može biti, ali u retkim će ga i po defaultu ekstremnim pitanjima zadovoljiti. Svi su ostali, prosto, nesretni.

Na našoj nesreći počiva planeta. Najveća je sramota celokupne ljudske vrste što se o tome praktično nikad ne razmišlja.

Da bas tako i mislim da ljudi koji se bave tudjim zivotima nemaju hrabrosti tj ne smeju da se suoce sa svojim, pukli bi...
Pa moraju necim da se bave, tudjim zivotima...
Da, nesrecni su...
i Da, vecinom ljudi prihvataju sablone, sto je meni cudno jer nisam takva...
Ali to je njihov problem...
Nikada vecina nije bila u pravu...
Isus je doneo Bozju rec pa ga je vecina osudila...

A i ne mogu biti srecni jer se ne suocavaju...

Znaci za srecu je potrebno biti svestan suociti se. sto je i bolno
ali vodi do istine i sr4ece...
Bez suocavanja i ISTINe covek ne moze biti srecan...

a opet dolazak do istine je bolan jer nas suocava sa nasim greskama...

Svi na ovoj temi banovani :zcepanje: ili su im ugaseni profili :tongue2:

Dakle - ko prima ljubav i odobravanje - to moze i da da drugoj osobi ^^

Ljudi koji sire mrznju, netrpljenje i destrukciju su osetili to na svojoj kozi ...
i iskoriscavaju svaki moguci ventil da iskale se oslobode te destrukcije...

Medjutim, tu samo Bog moze pomoci - i ljubav :heart2:

A Bog je Ljubav :heart:

Postoji nacin da se osoba osloni na Boga, i Njemu poveri sve svoje nesavrsenosti i destrukcije ....
ali, potrebno je biti duhovno velik za tako nesto :aha:

Ovu temu sam ja pisala samo sam je otvorila greskom sa klonom :)

ali nema veze znam da je moja

- - - - - - - - - -

Dakle - ko prima ljubav i odobravanje - to moze i da da drugoj osobi ^^

Ljudi koji sire mrznju, netrpljenje i destrukciju su osetili to na svojoj kozi ...
i iskoriscavaju svaki moguci ventil da iskale se oslobode te destrukcije...

Medjutim, tu samo Bog moze pomoci - i ljubav :heart2:

A Bog je Ljubav :heart:

Postoji nacin da se osoba osloni na Boga, i Njemu poveri sve svoje nesavrsenosti i destrukcije ....
ali, potrebno je biti duhovno velik za tako nesto :aha:
jeste ljubav :heart: je lek za sve

samo ga treba naci u sebi i uzeti...

Ne dozvoliti da nesto drugo ga ugusi...

- - - - - - - - - -

tako je ko siri mrznju sam je i oseti
to je kao bumerang

sve sto cinimo drugima vraca nam se

zasto se isplati ciniti dobro drugima

dobicemo puno ljubavi

Sta mislita zasto neki trose toliko puno vremena
da bi svoju destrukciju
ispoljavali na drugima
i zasto su objekti destrukcije oni kojima oni zavide...
i mrze ih iz zavisti

:heart:[/QUOTE]

zato sto je uvek lakse sve te "projekte" sprovoditi na drugome no na sebi, manje boli, manje neugodno

Destruktivnost je produkt nemoći ili gubitka kontrole...deluje kao demonstracija moći, ali na duže staze uništava i destrojitelja i žrtvu destrukcije...

...jer klatno destrukcije će kad tad da se zaljulja na stranu destrojitelja...jer uvek i od jačeg ima jači...prosto takav je život

Back