On se sve vreme od prijema te titule potpisivao kao despot u raznim varijantama.
Govorio sam o tituli
samodržac. To je srp. prevod grčke titule
autokrator, kojom se potpisuje neko ko se smatra vladarem.
Moraces sam da se potrudis da nadjes definiciju drzave, a posebno feudalne.
Suveren ne moze biti neko ko je vazal. Doduse, u Srba je sve moguce.

Ne tražim ja od tebe da mi sada definišeš tako nešto, već te pitam
da li ti to razumiješ, jer mi se tvoja opaska čini kao nekorektna.
Koliko sam ja tebe shvatio,
tvoj pojam države jeste geografsko područje nad kojem
jedan čovjek (ili tijelo?) ima vrhovni suverenitet. Ali to nije tako; da jeste, ne bi postojala razlika između
punog suvereniteta i
djelomičnog suvereniteta; ne bi postojale
vazalne države i slično. Vlaška je bila vazal Osmanskog carstva od 1417. do 1859. godine, da li to znači da u tom periodu ne možemo govoriti o njoj kao o
državi?
Postoji razlika između
sizerena i
suverena. Osmanski sultan može biti srpskome vladaru nadležni
sizeren kome on kao čovjek duguje zakletvu za vjernost i na poziv, dužan je da podigne svoju vojsku i krene da se bori pod njegovim mačem, odnosno da u vrijeme mira plaća porez odsjekom u zauzvrat za zaštitu i nepružanje te usluge. To ne znači da turski car ima
suverenitet, zato što on nije vrhovni sopstvenik te zemlje svojega vazala; srpski vladar tu zemlju može otuđiti, u njoj
ne postoji činovnički aparat Osmanskog carstva, u njoj osmanski vladalac
nema nikakvi oblik vlasti, ni zakonodavnu ni sudsku ni izvršnu.
Država kojom su vladali srpski despoti ima sve oblike toga - ima centralni organ,
državni sabor, ima svoju autokefalnu pomjesnu Crkvu kao najvažniju instituciju, u njoj srpski despoti uživaju
sva ovlašćenja koja pripadaju jednom monarhu, uključiv i činovnički aparat i teritorijalnu organizaciju (zemlja je
teritorijalizovana, podijeljena na
vlasti).
To bitno menja smisao. Ako kraljevi ne postoje u Vizantiji, ne znaci da ih nije bilo i u vizantijskom svetu u koji se i srednjovekovna Srbija ubraja. Dakle, u Vizantiji nisu postojali kraljevi, pa samim tim je titula despota druga po znacaju. Mislim da dalja diskusija po ovom detalju je nepotrebna.
Pa nije je uopšte bilo ni u vizantijskom svijetu, izuzev obronaka pod latinskim uticajem. Bugarski kraljevi nose ime
careva, zato što taj svijet ne zna za 'kralja'. Srpska vladarska titula je u očima Romeja bila jedinstvena, te je oni nisu prevodili, već direktnom transkripcijom zapisivali kao
kral (u smislu da srpski vladaoci tako sebe titulišu).
Moja je poenta da je originalni komentar da je
despotska titula odmah poslije kraljevske upravo sa tog stanovišta nelogična...
Mnogo sto sta moze da se kupi i bez novca. Mozda se secas izreke koja se cesto u nas koristi - "posto kupio po to i prodao", najcese se koristi kada su u pitanju informacije, trazevi i ostalo. Uostalom, nekada se trgovina vodila i bez novca, prostom trampom.
Hah. Tako je. Al' to se u istoriji za događaje ne upotrebljava. Inače bi
kupio postala najupotrebljavanija riječ u literaturi.
Kada se govori o trzoru, uglavnom se misli na novac. Mislim da nikome nije palo napamet da je Bajazit sve svoje blago (novac i predmeti od plemenitih metala, drago kamenje i dr.) nosio sa sobom kada je isao u pohode, vec iskljucivo novac iskovan u zlatu ili srebru. Sveukupno blago se u nas najcesce oznacava sinonimom "Riznica".
U svakom slučaju, imamo jednu (nepotvrđenu) rečenicu sa Vikipedije, prema kojoj je novac koji je imao bio spasen zajedno sa Mehmedom. Nigdje ni riječi da je te pare Stefan prisvojio samome sebi taj novac, a onda ga darivao vizantijskom caru radi titule. To je samo BLAJBI-jeva potpuno proizvoljna konstrukcija (ako se uopšte na nečem istinitom zasniva).