Деспот Стефан Лазаревић државник, војсковођа и светитељ

Не видим да си дао иједан извор за презентовану бљувотину.Имаш или не?
Моји постови су јавни, прегледај па издвоји и изброји колико сам историјских извора навела.

Ne treba izvor.

Dovoljno je samo pogledati ONO VREME DIVLJASTVA, pa izvuci zakljucke po analogiji.

VEOMA JE VEROVATNO da se tako dogodilo, jer su i vremena bila takva i Tamerlan.

Mnogo je to verovatnije nego da se prema Oliveri odnosio sa postovanjem i uvazavanjem.

Da li gledas seriju "Vikinge"?

Vidi ovako: drzava je VLAST, sa svi svojim organima, od gore, pa do dole.

Kada se izgubi CENTRALNA VLAST, drzava vise NE FUNKCIONISE, NE POSTOJI.

Pogotovo kod drzava sa ogromnom centralnom vlascu kakve su onda bile.

Takodje drzava ne moze da postoji bez PRINUDE, tj. vojske.

Tamerlan je unistio tursku vojsku (jedino je ostao Stefan sa svojim vojnicima), razorio glavni grad, zarobio (a posale i ubio) gazdu...

Nakon toga DRZAVA VISE NIJE POSTOJALA!

Postojalew su samo RUSEVINE OD DRZAVE koje su Bajazitovi sinovi godinama pokusavali ponovo da sklope u celinu.

Naravno da tada vise nisu postojali ni sudovi, ni lokalna vlast.....Porez se vise nije placao jer nije bilo KOME da ga daju...Ni mogucnost da se prisili neko ko nije hteo da plati..(jer nije bilo vojske)

tako da je Tuska PRESTALA DA POSTOJI U SMISLU DRZAVE.

Stefan je komotno mogao da se proglasi za CARA!

A zasto nije?

Zna li neko? :think:

Овај ти је коментар апсурдан. У најновијој историји имаш пример Белгије, која је један период била без државне управе (напросто нису изабрани, па их није ни било), такође, они немају ни значајнију војску, али су наставили да постоје, раде, богате се, и ништа није пореметило ни Белгију ни њене границе, ни њене становнике. Нико се није ни усудио да, нпр., покуша приграбити њене територије (Британија, Немачка и Француска сигурно имају апетита и данас као некада). Разлог за то је што Белгија има стабилну привреду, те би, у случају било каквог спољног атака (ратног или економског), привредници се ангажовали у одбрани својих интереса у Белгији, те, ако је потребно, организовали и оно што никада није постојало. Из тог разлога нико на Белгију није ни прст ставио. Ништа се није променило ни кад су, коначно, изабрали државну управу.

Пандан данашњим привредницима, у време средњовековне Турске то су били велепоседници.

Никада велепоседнике (привреднике) није бринуо онај ко је на формалној власти, јер га они и држе на тој "столици". Прве Османлије су биле моћне јер су били и способни и богати. Током векова, каснији изданци су били слабији, јер им је сав приход долазио само од пореза, али су их бегови и остали велепоседници држали, напросто је султан био обавезан, јер неко мора бити, макар формално, на челу државе, а он је, што је време више одмицало, радио у складу са њиховим потребама (без њихове подршке, лако би се смакла Османлијска династија и поставила нова).
Узми историју Османског царства и видећеш да међу султанима имаш и малоумника, али је држава и тада постојала. То што је султан био слаб (посматрај период од 15-тог века до пада) није било довољно да се подчињене државе ослободе. Подчињене државе нису имале финансијских средстава, па су се ослободиле тек кад су добиле помоћ од спољних држава, које су опет имале свој интерес да Турска се деградира. Да су Британци или Руси хтели да умање утицај тадашње Турске још у 17 веку, могли су, али им је требала као противтежа на тржишту.

Без спољне помоћи, деспот није могао да сам савлада тадашњу Турску (Османлијско царство). Могао је само продужити агонију за највише 10 година. Угарска је имала своје интересе, Венеција своје, Ватикан своје, Св.Римско царство своје, ... а деспот се морао приклонити мањем злу. С обзиром на тадашње интересе горе наведених хришћана, турци су били подношљиви. Ови горњи су били грабежи који су хтели да попуне рупе у празним касама, а Турска је имала пуне касе и резерве за попуњавање рупа мимо тадашње Србије. То је битна разлика.

Poslednja izmena:
Овај ти је коментар апсурдан. У најновијој историји имаш пример Белгије, која је један период била без државне управе (напросто нису изабрани, па их није ни било), такође, они немају ни значајнију војску, али су наставили да постоје, раде, богате се, и ништа није пореметило ни Белгију ни њене границе, ни њене становнике. Нико се није ни усудио да, нпр., покуша приграбити њене територије (Британија, Немачка и Француска сигурно имају апетита и данас као некада). Разлог за то је што Белгија има стабилну привреду, те би, у случају било каквог спољног атака (ратног или економског), привредници се ангажовали у одбрани својих интереса у Белгији, те, ако је потребно, организовали и оно што никада није постојало. Из тог разлога нико на Белгију није ни прст ставио. Ништа се није променило ни кад су, коначно, изабрали државну управу.

Пандан данашњим привредницима, у време средњовековне Турске то су били велепоседници.

Никада велепоседнике (привреднике) није бринуо онај ко је на формалној власти, јер га они и држе на тој "столици". Прве Османлије су биле моћне јер су били и способни и богати. Током векова, каснији изданци су били слабији, јер им је сав приход долазио само од пореза, али су их бегови и остали велепоседници држали, напросто је султан био обавезан, а он је, што је време више одмицало, радио у складу са њиховим потребама (без њихове подршке, лако би се смакла Османлијска династија и поставила нова).

Prvo ne mozes porediti NIKAKO danasnji Belgiju i Bajazitovu Tursku. Ni vrwemena. To je jednoatvno - neuporedivo!

Drugo, Srbija nikada nije bila PODELJENA turskim vlastodrzcima.

Treca, pitanje je bilo ZASTO Stefan nije preuzeo vlast i pobio Bajazitove sinove, proglasio se carem i naslednikom Bajazita?

Mogao je to, imao je vojnu snagu....

Prvo ne mozes porediti NIKAKO danasnji Belgiju i Bajazitovu Tursku. Ni vrwemena. To je jednoatvno - neuporedivo!

Drugo, Srbija nikada nije bila PODELJENA turskim vlastodrzcima.

Treca, pitanje je bilo ZASTO Stefan nije preuzeo vlast i pobio Bajazitove sinove, proglasio se carem i naslednikom Bajazita?

Mogao je to, imao je vojnu snagu....

Ову илустрацију можда боље можеш схватити: Хрватска је ушла у ЕУ. Да се Немачкој прохте, може јој узети све сву територију и привреду, а наметнути закон о раду где Хрвати треба да раде за Немце за 1 куну (дакле нема плате, радиш да би живео), јер Немачка је јака а Хрватска слаба. Да се то деси, па да Русија понуди Хрватској да јој економски помогне, али да је услов насељавање 5.000.000 православних Руса у Хрватску, Хрватска ће радије дати територију и пустити сав народ да помре од глади, него да прихвати помоћ од Русије у тим условима.
Ништа се не мења кроз историју, само се више не говори да се ратује у име вере, него и име новца

Снагу једне државе, и некад и сад, чине њени ресурси (које Тамерлан није значајно оштетио), дакле економска сила.
Prvo, Timur je iza sebe ostavio pustos (opustosena zemlja).O kakvim ti resursima govoris. Snaga jedne drzave zavisi od njenih finansijskih prihoda i zato se vrse osvajanje tudjih teritorija da bi se nametnule fiskalne obaveze vlasnicima tih resursa.

То што је војска била растурена (или уништена) не значи ништа, јер док год има новчаних средстава војска се лако обнавља.
Ovo je totalno amatersko reagovanje. Tuska populacija je u odnosu na susedne semlje relaltivno malobrojna tako da nije moguce brzo obnavljanje vojne sile..

Ратови се, такође, воде ради стицања економских добара (уложиш у војску, направиш рат, освојиш територије, вишеструко профитираш - логика покретања ратова).
Vodi racuna o svom renomeu – o kakvim ekonomskim dobrima ti govoris. Osmanlijama nisu bila potrebna ekonosmka dobra vec iskljucivo finaisje i ratovanje iskljucivo za njihov interes.

Два Бајазитова сина су заратовала око престола (дакле због интереса), и то није реткост у историји.
A ko je tvrdio suprotno?

Рата не би било да је један син убио (према обичајима и законима) другог, па сео на престо. С обзиром да ниједан није био довољно агилан, дошло је до рата. Вазали се тада морају определити чију страну ће држати, осим у случају када су довољно јаки да у потпуност униште државу којој су вазал и све евентуалне њене настављаче и наследнике. Србија то никако није могла. Дакле, вазал (Стеван деспот) је морао одабрати страну једног Бајазитовог сина, према свом нахођењу. Након тог рата између Бајазитових синова, неко би наследио престо, макар ниједан од Бајазитових синова не преживио тај рат. Вазалства се тада поново обнављају, а на ред се позива свако ко није био на правој страни, ма којој. У таквој ситуацији избор је обаезан, а пожељна добра процена. Стеван је добро проценио, а његов брат Вук није. Да су обојица били на истој страни, било би боље, али је Вук имао своје интересе (престо Србије и све што он доноси), па је и он напао свог брата, а на крају изгубио живот (посекли су га Турци, по наређењу новог султана.
Ti se bas posteno zabavljas i pustas bogatu mastu na volju. Slatk si me nasmejala. S tobom je bas zabavno diskutovati, zabavnije nego s Konstantinom.. Ali, da bi dopunila (koloritom) naraciju, reci kada bi braca, prema zakonu koji si navela, trebvalo da se pokolju i da ostane samo jedan jedini? I ima li po tom zakonu redosled koji od njih treba da prezivi klanicu?

Султан је имао у интересу да одржи на власти Стевана, који му је био користан, а не Вука који је подржавао његовог супарника - био издајник - а издаја се кажњавала смрћу.) И да Вук није био Стеванов брат, погубили би га, јер је подржавао погрешну страну. Србија је тада (као и сада) била стратешки битна територија, и Турцима није био потребан такав владар као што је Вук. Након тог турског-међубратског рата Вук би свакако био погубљен, макар да је он био деспот а Стеван да није ни постојао.
A da li je Stefan imao interes da bas njegov favorit bude sultan. Zar nije mogao da se sa bratom dogovori koga ce da favorizuju i da ga dovedu na vlast u Srbiji. Zasto Stefan nije sa Vukom o tom pitanju raspravljao.

Кад анализирате историју, обавезно укључите економски фактор, јер без њега су све предпоставке бесмислене.
Amin!

Poslednja izmena:
У последњој реченици сам написала " Султан је репрезентативна особа, али често маргинална фигура и у рату и у дипломатији", а поента је на томе "често", а не "увек". И срећа је да је тако, јер сви успешни владари имају ту диктаторску нит, добро је док су способни, али до проблема долази када, после њих, дође наследник сумњивих интелектуалних способности. Тада на сцену ступају саветници, министри, везири, ... како год их звали. Пуна их је историја, и светска, а и наша.
Uvek i bez izuzetaka sultan je bio jedini i najvazni faktior lu zemlji. Ko je u njegovo ime vladao je sasvim odvojeno pitanje i tice se samo pojedinaca. Svi koji su uzurpirali vlas su vladali iskljucivo u ima samog sulatana. Nikad u svoje.Da nije tako Otomanska imperija bi se odavno raspala.

Ову илустрацију можда боље можеш схватити: Хрватска је ушла у ЕУ. Да се Немачкој прохте, може јој узети све сву територију и привреду, а наметнути закон о раду где Хрвати треба да раде за Немце за 1 куну (дакле нема плате, радиш да би живео), јер Немачка је јака а Хрватска слаба. Да се то деси, па да Русија понуди Хрватској да јој економски помогне, али да је услов насељавање 5.000.000 православних Руса у Хрватску, Хрватска ће радије дати територију и пустити сав народ да помре од глади, него да прихвати помоћ од Русије у тим условима.
Ништа се не мења кроз историју, само се више не говори да се ратује у име вере, него и име новца
Ti bi, veruj mi, trebalo da obuzdas mastu i limitiras njen doseg.

Uvek i bez izuzetaka sultan je bio jedini i najvazni faktior lu zemlji. Ko je u njegovo ime vladao je sasvim odvojeno pitanje i tice se samo pojedinaca. Svi koji su uzurpirali vlas su vladali iskljucivo u ima samog sulatana. Nikad u svoje.Da nije tako Otomanska imperija bi se odavno raspala.

Можеш ли ми одговорити како би, нпр. Селим 2-ти опстао на власти да је његов Велики везир или било који други моћни паша хтео да га се реши? Шта би то он могао да учини? Војска га не би подржала. Не би ни министар финансија. Ни јаничари. Дакле, шта би било са њим, да су хтели да га уклоне? А било је и неспособнијих од њега.

Чини ми се да сте ти и Блајби један те исти лик на две регистрације.

Ne treba izvor...Da li gledas seriju "Vikinge"?
Треба, Блајби, јер нечија аналогија је исправна, а нечија је дефектна, све зависи од кога потиче.
Не гледам серије.

Да се изразим најпристојиније што могу, ментални склопчић им је истоветан.

U to veruju oni isti koji veruju da je postojao nekakav Milos, Miklos, Miljus....Obilic, Kobilic , Kobila, Kopilic, Kovacic....bla, bla, bal, bla....???:bye:

I da je sam razgonio Turke i zaklao im cara na ocigled 1000 ljutih janjicara-telohranitelja...

I da je taj NEKO poginuo kada se vratio da mu stane "nogom pod groce", kako je obecao luzeru Lazaru na "Tajnoj veceri".

Inace, da se nije vratio, ne bi poginuo...:nono3:

I da dan-danas na tom mestu od krvi palog Nepoznatog junaka rastu crveni kosovski bozuri....:gace:

A na osnovu čega mene svrstavaš među njih? :dontunderstand:

I ne odgovori mi, koliko je stoljeća stara ta tvoja literatura?

Треба, Блајби, јер нечија аналогија је исправна, а нечија је дефектна, све зависи од кога потиче.
Не гледам серије.

.

Steta sto ne gledas "Vikinge"....

Radnja se odvija otprilike u vreme kada je bila i kosovska bitka...

Tema je radjena prema istoriji, a mene je fascinirala svirepost tadasnjeg sveta.

Serija je stvarno mnogo dobra, ali hronologiju si potpuno omašio; smještena је nekih pola milenijuma prije Kosovske bitke, u sasvim drugo doba (prije hristijanizacije).

Istina je da nisam siguran kada se radnja odvijala, ali bih rekao da je bilo negde oko kosovske bitke ili nesto ranije, barem po "modi" kako su se u seriji oblacili oni sto nius bili Vikinzi ....

Istina je da nisam siguran kada se radnja odvijala, ali bih rekao da je bilo negde oko kosovske bitke ili nesto ranije, barem po "modi" kako su se u seriji oblacili oni sto nius bili Vikinzi ....

Legendarna ličnost na kojoj je zasnovan glavni lik u seriji živio je negdje u prvoj polovini IX stoljeća, ako nije i rođen krajem VIII st.

U to vrijeme, ne samo Nordijci, pa ni slovenski narodi nisu bili hrišćani. Srbi i ostali su i dalje bili stare paganske vjere...

Можеш ли ми одговорити како би, нпр. Селим 2-ти опстао на власти да је његов Велики везир или било који други моћни паша хтео да га се реши? Шта би то он могао да учини? Војска га не би подржала. Не би ни министар финансија. Ни јаничари. Дакле, шта би било са њим, да су хтели да га уклоне? А било је и неспособнијих од њега.

I meni se cini da ste ti i Konstantin jedan te isti lik na dve registraije, ali te ja ne cinkarim. Pored tvoje bujne maste i nepoznavanja kompjuterske tehnologije, moze mnogo sto sta da ti se cini.

Drugo, sistem koji je vladao u Osmanskom carstvu, i koji je funkcionisao besprekorno nije onakav kakvog ga ti zamisljas. Sav narod, raja u imperiji bio njegovo vlasnistvo, kao i sva zemlja. Svaka neposlusnost se drasticno kaznjavala. On, sultan, je istovremeno bio i vrhovni komandant i vrhovni verski poglavar. Tebi to nije shvatljivo, pa ti je zato masta nelimitirana. Njega je mogao da "makne" samo neko izvan sistema, No, ja bih tebe, i svoje drugo ja, zamolio da se vratimo na temu. Posebno bi bilo dobro ako bismo raspravljali sta se desavalo sa Stefanom nakon boja kod Ankare i njegove odnose sa Vizantijom i Madjarskom. Na primer, zasto mu je dodeljena titula despota, poklonjen Beograd i druge teritorije Da li zbog toga sto je bio lep, stasit i izuzetno obrazovan, kao i pesnicki nadaren, ili je nesto drugo po sredi.

Ja i Alvinor isto, odakle ti ta ideja.

Inace mentalno ste slicni popujete od srpskim mitovima a verujete u svaki mith koji je moguce anticrkveni (posto ti moraju biti stvarni).

Ja nikad nisam reko da je lik Obilic potojao a Blajbi izgleda to ignorira. Mislim da je najrealnije da verujemo izvorima koji kazu da je ubijen u sred bitke.

Poslednja izmena:
Ja i Alvinor isto, odakle ti ta ideja.

Inace mentalno ste slicni popujete od srpskim mitovima a verujete u svaki mith koji je moguce anticrkveni (posto ti moraju biti stvarni).
U kom smislu smo Alinor i ja mentalno slicni? Nisam stekao utisak da ona popuje, a i ne veruje u svaki anticrkveni mit. Uostalom, ovo nije crskveni PDF. Medjutim, istorijsko je pitanje zasto je Stefan Lazlarevic proglasen za sveca iako je sve vreme svog zivota sluzio nevernicima.

U kom smislu smo Alinor i ja mentalno slicni? Nisam stekao utisak da ona popuje, a i ne veruje u svaki anticrkveni mit. Uostalom, ovo nije crskveni PDF. Medjutim, istorijsko je pitanje zasto je Stefan Lazlarevic proglasen za sveca iako je sve vreme svog zivota sluzio nevernicima.

Izvini mislio sam na tebe i blajbija.

Drugo Lazarevic je postao svetac jer je trebalo da se osigura secanje na njegovu dinastiju.

Drugo Lazarevic je postao svetac jer je trebalo da se osigura secanje na njegovu dinastiju.

Je li se ovdje stvarno diskutuje o kredibilnosti dotičnoga vladara za svetačku poziciju? :dontunderstand:

Pa je l' uopšte poznato kakve su sve ličnosti proglašavane za svece od kako he hrišćanske Crkve..?

Je li se ovdje stvarno diskutuje o kredibilnosti dotičnoga vladara za svetačku poziciju? :dontunderstand:

Pa je l' uopšte poznato kakve su sve ličnosti proglašavane za svece od kako he hrišćanske Crkve..?

Pa ocigledno da o tome hocu celo vreme da diskutiraju, iako je to tema za pdf religije.

Мало се заборавља да је Стефан Лазаревић проглашен за свеца 1927, приликом обележавања пет векова од његове смрти.

Back