DESET knjiga koje moramo pročitati

Овај форумаш вређа људе на верској основи и молим администратора да то спречи.

Nisam sigurna da sam te razumela. Administrator će teško da te čuje odavde. Za osnovane primedbe postoji ovaj trouglić s uzvičnikom.;) Sve ostalo se smatra remećenjem rada moderatora, što povlači kaznu.

Ja ću samo za svetsku, pošto nisam kompetentan za domaću književnost. :lol:
Spisak nije hronološki.

1. "Hamlet" Šekspir
2. "Gospođa Bovari" Flober
3. "Buka i bes" Fokner
4. "Stranac" Kami
5. "Pripovetke" E.A.Po
6. "Sentimentalno vaspitanje" Flober
7. "Ana Karenjina" Tolstoj
8. "Gospođa Dalovej" Virdžinija Vulf
9. "Pripovetke" A.P.Čehov
10. "Zločin i kazna" F.M. Dostojevski

Jaooooooooooooooooooooooooo! :sad2::heart::zag:
To sigurno znači da se ne ljutite što nemam pojma o nekim tako (ne) pisanim pravilima. U vreme kad sam ovde boravila često (pod drugim nickom kome više ne mogu da pristupim), sve je izgledalo drugačije. Sad imam ovo bezvezno ime koje NEMAM IDEJU ko je i kad kreirao sa mog maila, kao ni to šta bi moglo da znači. Nikako da izbunarim da l' to može da se promeni: svaki dan učim po malo. Juče sam shvatila šta je "reputacija";)

:hahaha: :super:

Majstor i Margarita - Bulgakov

Zločin i kazna - Dostojevski

Beli očnjak - London

Zov divljine - London

Igra staklenih perli - Hese

Stepski vuk - Hese

Proces - Kafka

Jadnici - Viktor Igo

Mol Flanders - Defo

Hiljadu zašto - hiljadu zato

Mali princ
Sidarta
1984
Gordost i predrasude
Slika Dorijana Greja
Rat i mir
Na Drini ćuprija
Starac i more
Tako je govorio Zaratustra
Životinjska farma

Od ovih 20, ja pročitao 5 z:)

Što više u životu čitaš, sve više uviđaš koliko je besmisleno praviti ovakve liste.

:ok: Posle nekog vremena se uvek ta lista menja, nije stalna... to je njen problem al' je lepo videti kako nam se mišljenje menja :)

Moja lista bi bila:

Sto godina samoće, Markes
Proces, Kafka
Zločin i Kazna, Dostojevski
Faust, Gete
Božanstvena Komedija, Dante
Koža, Malaparte
Na Zapadu ništa novo, Remark
Pripovetke, Gogolj
Njegova Mračna tkanja, Pulman

:ok: Posle nekog vremena se uvek ta lista menja, nije stalna... to je njen problem al' je lepo videti kako nam se mišljenje menja :)

Moja lista bi bila:

Proces, Kafka
Faust, Gete
Koža, Malaparte
Pripovetke, Gogolj

Za 10-20 godina, možda ti ostanu 3-4 od ovih na listi, što je sasvim normalno, naravno.

Od ovih 20, ja pročitao 5 z:)
Ja četrnaest, ali ne zato što više čitam od tebe , već zato što imam duplo više godina. Kad pogledam liste, pomislim kako dotični posle škole ništa više nisu čitali.
Što više u životu čitaš, sve više uviđaš koliko je besmisleno praviti ovakve liste.

Tako je. Komotno bi mogli da ih menjamo svake godine. Nerviraju me liste sa provereno dobrim delima, da ne kažem opšteprihvaćenim. Niko da ponudi "svoju" listu, sa delima za koja nisam čula...To bih volela da vidim.

Ja četrnaest, ali ne zato što više čitam od tebe , već zato što imam duplo više godina. Kad pogledam liste, pomislim kako dotični posle škole ništa više nisu čitali.

Tako je. Komotno bi mogli da ih menjamo svake godine. Nerviraju me liste sa provereno dobrim delima, da ne kažem opšteprihvaćenim. Niko da ponudi "svoju" listu, sa delima za koja nisam čula...To bih volela da vidim.

Dobro, ja cu samo za tebe da napravim listu, al mi treba vreme za razmisljanjez;)

Ne, nemoguce je praviti takve liste , pa ni sa 100 knjiga jer jednostavno neko voli Sekspira ( ja jok iako mi se pCeto zove Otelo), neko klasiku, neko
poeziju, dramu, eseje, Japance, Ruse, Arape, Nemce ili Francuze, a naravno i neke koji su pisali i pisu na srpskomz:)

Pa, yebiga, moj utisak je da takve spiskove najviše vole oni koji ne vole da čitaju. Ono, pročita tih deset knjiga i misli da je nešto u životu uradio.
One koji bi da čitaju po nekom sistemu i preporukama ja upućujem na Zapadni kanon Harolda Bluma, ali u njemu ima preko 700 knjiga. Naravno, ni takvo čitanje nema puno smisla. Ko hoće da se školuje, nek ide na fakultet, a mi rekreativci čitamo po svom ukusu.

Moja lista bi bila:

Proces, Kafka
Faust, Gete
Koža, Malaparte
Pripovetke, Gogolj

Samo da se zahvalim da si me podsetio da postoji ova knjiga. Kao klinku me je odusevljavala, ali sam, eto, zaboravila
da postoji.

Dantea necu nikada citati, a Gogoljevo remek delo za mene je bilo i ostaje Mrtve duse

Pa, yebiga, moj utisak je da takve spiskove najviše vole oni koji ne vole da čitaju. Ono, pročita tih deset knjiga i misli da je nešto u životu uradio.
One koji bi da čitaju po nekom sistemu i preporukama ja upućujem na Zapadni kanon Harolda Bluma, ali u njemu ima preko 700 knjiga. Naravno, ni takvo čitanje nema puno smisla. Ko hoće da se školuje, nek ide na fakultet, a mi rekreativci čitamo po svom ukusu.

Ne bih ja ni kopirala tog nekog, ne plaši se. NajvolEm da čitam ono što svi pljuju, tad dobijem neizdrž.:lol:

Što mi je ovo nešto poznato.:zcepanje:
Moj teča je tako davao imena svojim psima ( naravno, ne rasnim, već dodževima) i mačkama po aktuelnim političarima koje je najviše mrzeo.

Moje je pCeto dobilo to ime sa rodjenjemz:lol:
Rasni psi imaju vec zacrtana imena, pa ako je leglo na O onda se svih 8 komada zovu Ofelija, Otelo, Orfej ( aj ima i drugih imena, valjda i 14 komada na O,
al sam ih zaboravila), mozes naravno da ih menajs, ali ovom mom prilici to ime jer je braon bojez:lol:

Zivotinje treba " krstiti" kratko i jasno, ja ovog mog zovem Oti, nemacki klinci ga zovu Otto

Od pročitanih, za sada...meni najbolje ( a ne bih ih preporučila svima,bar ne sve od njih)

1.Kralj vilovnjak - Mišel Turnije
2.Pekić - Atlantida
3. Odojevski - Ruske noći
4.Emil Ažar ( tj Gari Romen) '- Pseudo
5.Hamsun-Misterije
6.Markes-Oči plavog psa
7.Kafka - Zamak
8. Harms-Nula i ništa
9.Prust-Jedna Svanova ljubav
10. Lu- Naivan.Super
+
11.Keno-Caca u metrou

Ove teme imaju malo smisla. Postoje vrhunski pisci (Shake, Dostojevski, Tolstoj, Proust,..),
veliki (Conrad, Faulkner, Mann,..), a i dobri (Camus, Maupassant,..).

Zatim, promjena ukusa ubija mnoga djela: Goetheov "Werther" je skoro nečitljiv, a
Tassov "Jeruzalem" je smiješan. Dobar dio romana iz 18. st., pa i iz 19. teško
su čitljivi, a poezija iz doba romantizma- bar kod likova kao Lamartine ili Byron-
mi ne leži nikako. Istina, neki su mi porasli u očima, napose neki Englezi, no nisam baš
za poeziju.

Što će preživjeti od proze napisane nakon 1950., teško je reći. Ako tko bude čitao.
No, iz ove perspektive, a mislim da nisam posve subjektivan:
* Dante je velik, ali je preopterećen teologijom i zahtijeva dosta napora
* Dostojevski je iritantan kod 2. ili 3. čitanja, svi se pjene i viču, dođe mi da kaže-
hajde, sjedite, popite koju pivcu, smirite se ...
* Melville ima u MB-u dosta dosadnih mjesta, pa iako Frye kaže
da to nije roman nego anatomija, što vrijedi kad je razglabanje o cetologiji
kao stanka od pola sata usred simfonije
* ne hajem za feminizam, no kroćenje goropadnice kod Shakea je pomalo... neukusno
* Proust bi bio taman da je rezao oko 10-15% teksta. Napose o Wagneru i malo skratio
"Zatočenicu"- "Bjegunicu" ne, tu je ljuborno ludilo mogao i produljiti
* Ilijada mi ne djeluje tako moćno kao Eshil. Iako je ovaj, poznato je---mrvice s Homerova stola bla ..
Eshil je više arhajski, krvav, a još više njegov sin u drami o titanu. Tu ima više religije
i numinoznog nego u cijelog Homera (i njegovog infanticla Ahileja, koji je pobjeđivao
naoružan do zuba oružjem skovanim od bogova. Pih, to bih mogao i ja.)
* Coelho, Sumrak, Dan Brown, ...ima daleko bolje zabavne literature.

Ove teme imaju malo smisla. Postoje vrhunski pisci (Shake, Dostojevski, Tolstoj, Proust,..),

Zatim, promjena ukusa ubija mnoga djela: Goetheov "Werther" je skoro nečitljiv, a
Tassov "Jeruzalem" je smiješan. Dobar dio romana iz 18. st., pa i iz 19. teško
su čitljivi, a poezija iz doba romantizma- bar kod likova kao Lamartine ili Byron-
mi ne leži nikako. Istina, neki su mi porasli u očima, napose neki Englezi, no nisam baš
za poeziju.

Što će preživjeti od proze napisane nakon 1950., teško je reći. Ako tko bude čitao.
No, iz ove perspektive, a mislim da nisam posve subjektivan:
* Dante je velik, ali je preopterećen teologijom i zahtijeva dosta napora
* Dostojevski je iritantan kod 2. ili 3. čitanja, svi se pjene i viču, dođe mi da kaže-
hajde, sjedite, popite koju pivcu, smirite se ...
* Melville ima u MB-u dosta dosadnih mjesta, pa iako Frye kaže
da to nije roman nego anatomija, što vrijedi kad je razglabanje o cetologiji
kao stanka od pola sata usred simfonije
* ne hajem za feminizam, no kroćenje goropadnice kod Shakea je pomalo... neukusno
* Proust bi bio taman da je rezao oko 10-15% teksta. Napose o Wagneru i malo skratio
"Zatočenicu"- "Bjegunicu" ne, tu je ljuborno ludilo mogao i produljiti
* Ilijada mi ne djeluje tako moćno kao Eshil. Iako je ovaj, poznato je---mrvice s Homerova stola bla ..
Eshil je više arhajski, krvav, a još više njegov sin u drami o titanu. Tu ima više religije
i numinoznog nego u cijelog Homera (i njegovog infanticla Ahileja, koji je pobjeđivao
naoružan do zuba oružjem skovanim od bogova. Pih, to bih mogao i ja.)
* Coelho, Sumrak, Dan Brown, ...ima daleko bolje zabavne literature.

Odavno odaješ utisak čoveka koji se pravi da čita, a ustvari se propagandistički bavi isključivo reciklažom tuđih recenzija i kritika. Jednog dana u životu postavio si sebi pitanje ko najbolje sеre, zatim si sebi odgovorio na to pitanje i shvatio da je to jedino što te zanima, rekavši "hoću i ja ovako, mama". Majstor prazne forme - to je tvoj hobi. Od mene si odavno provaljen, al evo, kad ga iskaš, da obavestim i druge.

Odavno odaješ utisak čoveka koji se pravi da čita, a ustvari se propagandistički bavi isključivo reciklažom tuđih recenzija i kritika. Jednog dana u životu postavio si sebi pitanje ko najbolje sеre, zatim si sebi odgovorio na to pitanje i shvatio da je to jedino što te zanima, rekavši "hoću i ja ovako, mama". Majstor prazne forme - to je tvoj hobi. Od mene si odavno provaljen, al evo, kad ga iskaš, da obavestim i druge.

Čemu ovakav izliv bijesa? Čovjek je samo rekao svoje mišljenje (a čak i da nije njegovo, nego ga je od nekoga prepisao, zanimljivije je to ovdje čitati nego infantilne pošalice i neargumentovane panegirike kakvih je PDF inače pun).

Čemu ovakav izliv bijesa? Čovjek je samo rekao svoje mišljenje (a čak i da nije njegovo, nego ga je od nekoga prepisao, zanimljivije je to ovdje čitati nego infantilne pošalice i neargumentovane panegirike kakvih je PDF inače pun).

Naravno...A ja sam autor bar polovine...:zstidljivko:
Moje skromno znanje psihologije i analize teksta me upućuje da je Urvan ipak pročitao većinu tih knjiga
iz gornjeg posta,ali hajde-slobodu iskazivanja mišljenja valja poštovati...

U vezi same teme ja bih predložio da svako od mlađih pročita bar 10 knjiga Talmuda...
Posle neka čita šta mu volja...A lepe literature daleko više nego filmova i serija na svim
tv kanalima zajedno...Da se setimo samo (sadašnje) Aleksandrijske biblioteke...
Nisam primetio Ilijadu,Odiseju,Ep o Gilgamešu,Bibliju (Toru)-kao najtiražniju knjigu svih vremena (nisam
vernik-agnostik sam:zelenko3:),filozofske knjige ,stručne knjige...
Knjiga u obliku složenih papira u taj predmet koji se lista i s kojih listova se raspoznaju znaci kao glasovi,
reči,rečenice-iskazi-je pomalo na zalasku upotrebe i ustupa sve više mesto elektronskom obliku kom će
se prilagoditi i osmišljeni imaginativni sadržaji beletristike-biće kraći i "sjajniji",ilustrovani,čak u pokretu...
Knjiga-ta reč uveliko podseča na neka prošla vremena...

Poslednja izmena:

.

Ja volim tvoj knjizevni ukus, a i divim se tvojoj hrabrosti da Nobelovce delis na Nobelovce I. II i III reda ( ko da su ne daj Boze neki Vitezovi koje engleska
kraljica odlikuje nekim ordenjem)z:)

Zasto Mann-a ne stavis u istu klasu sa Dostojevskim ili Prustom ( Tolstoj je za mene malo drugaciji igrac, staromodan).
I gde je Stendal u celoj ovoj diskusiji?

Geteov Verter je uvek razumljiv i uvek aktuelan. Ne razumem gde i ko tu menja ukus?

Back