Deset fraza koje mogu ukazivati na nedostatak samopouzdanja

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.885
  • a-photograph-of-a-young-woman-with-downc_6nuDlcBrT5SqsEo6siSn0A_c5TleU7aS0K7EkgV5-vXUg.jpeg

Posle jednog neprijatnog razgovora koji je bio namerno oštar, "potonule su mi sve lađe". Izgubila sam veru u sebe, izgubila sam samopouzdanje.

Bilo je potrebno vreme kako bih stekla samopouzdanje i čvrsto sam verovala da ponovo imam samopouzdanje. I dalje verujem u to, ali me muči jedna fraza koju često koristim, izvinjavam se stalno, u svakoj prilici, svakome.

Radim na sebi, tačnije trudim se da se što manje izvinjavam. Zna se u kojim prilikama se izvinjava nekoj drugoj osobi.

Koje su to fraze koje mogu ukazivati na nedostatak samopouzdanja?

- Izvini što smetam. Često korišćena fraza koja može signalizirati osećaj da nismo dovoljno važni da bismo zauzeli nečije vreme

- Možda grešim, ali.. Pokazuje nesigurnost u sopstveno mišljenje i potrebu da se unapred opravdamo.

- Samo sam želeo /želela da... Umanjuje značaj onoga što želimo da kažemo, kao da se izvinjavamo zbog postojanja.

- Ako nije problem... Indirektan način da tražimo nešto, iz straha da ne budemo odbijeni.

- Nije važno Često se koristi kada osećamo da naše mišljenje nije vredno pažnje.

- Zvučim li glupo? Izražava strah od osude i nedostatak vere u sopstvenu inteligenciju.

- Samo sam imao/ imala sreće... Umanjuje lični uspeh i odbacuje sopstvene zasluge.

- Ne znam zašto su me izabrali Pokazuje sumnju u sopstvene sposobnosti i vrednost.

- Verovatno to ne radim kako treba. Izražava nesigurnost i strah od greške.

- Nisam dovoljno dobar / dobra za to. Direktno ukazuje na nisko samopouzdanje i osećaj inferiornosti.

Da li ste se nekad uhvatili sebe kako koristite neke od ovih fraza?

Da li je samopouzdanje urođeno ili se ono gradi?

Ukoliko znate da nemate samopouzdanje, šta radite kako biste ga stekli?

Poslednja izmena:
Izvini što smetam. Često korišćena fraza koja može signalizirati osećaj da nismo dovoljno važni da bismo zauzeli nečije vreme

Ovo je moj "problem" ali ga ja ne doživljavam u potpunosti kao problem. Zašto?

Izvini što smetam ( što te ometam ) doživljavam kao kulturno obraćanje nekome.

Ta neka osoba može da mi kaže uživo ili preko telefona, SMS-a, privatne poruke na mreži X i na forumu:

- Radim nešto, čujemo se kasnije

- Ne smetaš mi. Ne radim ništa posebno, ne ometaš me.

Isto tako i sama volim da čujem to IZVINI jer ukoliko nešto radim, a tom nekom je važno da me nešto pita ili zamoli, ostaviću posao kako bih pomogla ili odgovorila..

Mogu da kažem i "Čujemo se kasnije " ako radim nešto što ne mogu da ostavim za kasnije, a toj osobi nije hitno potreban razgovor sa mnom, ili nije neophodna momentalna pomoć.

Da li je sve ovo šta sam pisala opravdanje ili je znak kulturnog dijaloga?

Posle jednog neprijatnog razgovora koji je bio namerno oštar, "potonule su mi sve lađe". Izgubila sam veru u sebe, izgubila sam samopouzdanje.

Bilo je potrebno vreme kako bih stekla samopouzdanje i čvrsto sam verovala da ponovo imam samopouzdanje. I dalje verujem u to, ali me muči jedna fraza koju često koristim, izvinjavam se stalno, u svakoj prilici, svakome.

Radim na sebi, tačnije trudim se da se što manje izvinjavam. Zna se u kojim prilikama se izvinjava nekoj drugoj osobi.

Koje su to fraze koje mogu ukazivati na nedostatak samopouzdanja?

- Izvini što smetam. Često korišćena fraza koja može signalizirati osećaj da nismo dovoljno važni da bismo zauzeli nečije vreme

- Možda grešim, ali.. Pokazuje nesigurnost u sopstveno mišljenje i potrebu da se unapred opravdamo.

- Samo sam želeo /želela da... Umanjuje značaj onoga što želimo da kažemo, kao da se izvinjavamo zbog postojanja.

- Ako nije problem... Indirektan način da tražimo nešto, iz straha da ne budemo odbijeni.

- Nije važno Često se koristi kada osećamo da naše mišljenje nije vredno pažnje.

- Zvučim li glupo? Izražava strah od osude i nedostatak vere u sopstvenu inteligenciju.

- Samo sam imao/ imala sreće... Umanjuje lični uspeh i odbacuje sopstvene zasluge.

- Ne znam zašto su me izabrali Pokazuje sumnju u sopstvene sposobnosti i vrednost.

- Verovatno to ne radim kako treba. Izražava nesigurnost i strah od greške.

- Nisam dovoljno dobar / dobra za to. Direktno ukazuje na nisko samopouzdanje i osećaj inferiornosti.

Da li ste se nekad uhvatili sebe kako koristite neke od ovih fraza?

Da li je samopouzdanje urođeno ili se ono gradi?

Ukoliko znate da nemate samopouzdanje, šta radite kako biste ga stekli?
Meni je pomoglo davanje realnog imena i lika svakoj veštici i baba-rogi koje sam u ranijem životu shvatila suviše ozbiljno. U nekom životnom dobu smo dovoljno zreli da sasvim objektivno "provalimo" i uvidimo da nas je nešto ili čak više nečega profiliralo da budemo ljudi bez ikakvog samopouzdanja. Rušioci samopouzdanja su uglavnom figure u koje se prirodno, ili ideološki ugledamo i uzdamo.
Postavlja se pitanje zašto je nekima toliko teško da naokolo hodaju slobodno, a ne kao po jajima ili tankom ledu?
Neko, po mom mišljenju, obožava kad živimo svoje živote u strahu, ali... tanko je to, i provaljuje se kad-tad! Dođe mi da psujem kad namirišem zastrašivanje u odnosu na bilo koga, a posebno u odnosu na decu ili učenike.

Ovo je moj "problem" ali ga ja ne doživljavam u potpunosti kao problem. Zašto?

Izvini što smetam ( što te ometam ) doživljavam kao kulturno obraćanje nekome.

Ta neka osoba može da mi kaže uživo ili preko telefona, SMS-a, privatne poruke na mreži X i na forumu:

- Radim nešto, čujemo se kasnije

- Ne smetaš mi. Ne radim ništa posebno, ne ometaš me.

Isto tako i sama volim da čujem to IZVINI jer ukoliko nešto radim, a tom nekom je važno da me nešto pita ili zamoli, ostaviću posao kako bih pomogla ili odgovorila..

Mogu da kažem i "Čujemo se kasnije " ako radim nešto što ne mogu da ostavim za kasnije, a toj osobi nije hitno potreban razgovor sa mnom, ili nije neophodna momentalna pomoć.

Da li je sve ovo šta sam pisala opravdanje ili je znak kulturnog dijaloga?
I ja to često kažem "izvini ako ti smetam " ali to je iz pristojnosti ne volim da ometam nekog dok radi nešto.
Znak kulturnog dijaloga

Back