Дешавања на релацији Србија-Xрватска!

• Začetnik teme Začetnik teme mi-ne
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja postavio dokaz..
Prilikom demonstracija je došlo do nasilja, odnosno do znamenitog juriša mase na oklopni transporter prilikom koga je njegova posada napadnuta. Pri tome je jedan od članova posade davljen, a što je zabilježeno televizijskim kamerama. Zbog te snimke, koja je obišla svijet, često se pogrešno navodi da je upravo Sašo Gešovski bio zadavljen. U stvarnosti je u tom trenutku došlo do kraće razmjene vatre između vojnika i pripadnika hrvatskog MUP-a; jedan od metaka je pogodio Gešovskog koji je poginuo. Sukob je brzo zaustavljen dogovorom o prekidu vatre.Ovdje nije rečeno čiji je metak..ali zna se da je bio sa srpske strane..u to vrijeme "mi"nismo imali zapovijed da ulazimo u sukobe sa tzv.jna..i to nam je bila greška-teška..da smao sasjekli problem u startu..ne bi bilo s tzv.jna problema...ali eto..grešku-tešku smo i platili teško..
ako hoćeš link reci..

bio sam tamo, nisam vidio pripadnike mupa što dakako ne znači da nisu bili u masi. ja sam čuo samo dva rafala

aj da su samo urnisali..zasrali su sve do kvaka na vratima..ma..nije mi jasno kako je samo prošao onaj zadnji vod koji je **** po kući..e,da i jos su mi našarali na kuću..ustašo zaklat cemo te..ali su je i zapalili..al dobro to je bila vikendica u Aljmašu..:hahaha:

Au hbt, pa nisu to bili fini ljudi, nisu, nisu, jesi tuzio, trazio pravdu?!

Hebem ti sve, zasrali......... jel ti to figurativno ili.....?!:eek:

Poslednja izmena:
Da li je po tebi bilo elemenata genocida nad Hrvatima od 1991-95-te?

Znas kako, video sam sta sam video, sam znas sta, ali ima tu jos nesto..

Naime kako izucavam istoriju, naisao sam na nesto...neka Vojvodjanska mesta tj njihove hale su bile prepune ljudi iz Zapadne Slavonije...da da Hrvati su ih od tamo proterali..ali ne sve, i ne iz svih mesta. Sami ljudi, dakle ponavljam sami ljudi su sami rekli da im nije jasno zasto ih je JNA izvela iz svojih kuca kad tamo nije pretila ratna opasnost..a gde su ti ljudi zavrsili, u Ist.Slavoniji...pa kad uzmes u obzir kako su se preostali Hrvati (ali i Slovaci) maltretirali, mnogi ubijeni, proterivani...neke stvari postanu jasnije.

Znas kako, video sam sta sam video, sam znas sta, ali ima tu jos nesto..

Naime kako izucavam istoriju, naisao sam na nesto...neka Vojvodjanska mesta tj njihove hale su bile prepune ljudi iz Zapadne Slavonije...da da Hrvati su ih od tamo proterali..ali ne sve, i ne iz svih mesta. Sami ljudi, dakle ponavljam sami ljudi su sami rekli da im nije jasno zasto ih je JNA izvela iz svojih kuca kad tamo nije pretila ratna opasnost..a gde su ti ljudi zavrsili, u Ist.Slavoniji...pa kad uzmes u obzir kako su se preostali Hrvati (ali i Slovaci) maltretirali, mnogi ubijeni, proterivani...neke stvari postanu jasnije.

Nemoj mi te diplomatske odgovore, jel po tvojim kriterijumima bilo ili ne?

Poslednja izmena:
ja postavio dokaz..
Prilikom demonstracija je došlo do nasilja, odnosno do znamenitog juriša mase na oklopni transporter prilikom koga je njegova posada napadnuta. Pri tome je jedan od članova posade davljen, a što je zabilježeno televizijskim kamerama. Zbog te snimke, koja je obišla svijet, često se pogrešno navodi da je upravo Sašo Gešovski bio zadavljen. U stvarnosti je u tom trenutku došlo do kraće razmjene vatre između vojnika i pripadnika hrvatskog MUP-a; jedan od metaka je pogodio Gešovskog koji je poginuo. Sukob je brzo zaustavljen dogovorom o prekidu vatre.Ovdje nije rečeno čiji je metak..ali zna se da je bio sa srpske strane..u to vrijeme "mi"nismo imali zapovijed da ulazimo u sukobe sa tzv.jna..i to nam je bila greška-teška..da smao sasjekli problem u startu..ne bi bilo s tzv.jna problema...ali eto..grešku-tešku smo i platili teško..
ako hoćeš link reci..

Dokaz?

Vi ste imali naređenje da ne pucate, ali je došlo do razmene vatre između vas i JNA, pa se zna da ga je ubio srpski metak?

Smejurija.

Dokaz?

Vi ste imali naređenje da ne pucate, ali je došlo do razmene vatre između vas i JNA, pa se zna da ga je ubio srpski metak?

Smejurija.

Đuro znaš i sam da policija duži samo kratko naoružanje..samo u neposrednopj ratnoj opasnosti dužimo i dugo..tada je MUP-RH dužio sam kratko..opet da ponovimo vojska tadasnja TZV.JNA..duži samo dugo naoruzanje(vojnici) dočasnici-podoficiri..časnici-oficiri..oni duže i kratko i dugo(formacijski pješaštvo-pešadija)...misim..to treba da znaš..u ovom slučaju Saška Gešovskog..mi smo imali samo krato..rafali su se čuli..i tko je imao dugo-automatsko oruzje u tom trenutku..nagradno pitanje za tebe..??:D

Đuro znaš i sam da policija duži samo kratko naoružanje..samo u neposrednopj ratnoj opasnosti dužimo i dugo..tada je MUP-RH dužio sam kratko..opet da ponovimo vojska tadasnja TZV.JNA..duži samo dugo naoruzanje(vojnici) dočasnici-podoficiri..časnici-oficiri..oni duže i kratko i dugo(formacijski pješaštvo-pešadija)...misim..to treba da znaš..u ovom slučaju Saška Gešovskog..mi smo imali samo krato..rafali su se čuli..i tko je imao dugo-automatsko oruzje u tom trenutku..nagradno pitanje za tebe..??:D

Nagradno za tebe: za ubistvo vojnika je bio optužen Hrvat iz mase. Optužilo ga je splitsko županijsko tužilaštvo, pa je proces prekinut zbog "nedostatka dokaza".

Znači, biće da je neko pucao i sa vaše strane, kada čak ni vaši to nisu mogli da prikriju...:per:

Mislim, vi ste država čije sudstvo optuži jednog čoveka da je streljao 13 zarobljenika, i za to ga osudi na "čak" 4 godine...a znamo i ti i ja da dotični nije bio sam, i da se nije samo pucalo...:per:

Znači, kada vi kažete, sa sigurnošću "ubili su ga Srbi" (čuj: Srbi????, u vreme kada je pola oficira JNA u Splitu bilo Hrvata), ja mogu samo da se smejem.

Možda i jesu, a možda ste ga i vi ubili. Na žalost, ne zna se.

- - - - - - - - - -

Glede dugog i kratkog, i ti i ja znamo kada vojska i u u kojim situacijama nosi duge cevi, i kada se za njih, i pod kojim uslovima, dodeljuje bojeva municija.

Tako da i ti i ja znamo da je u uslovima kada nije ratno ilim vanredno stanje mnogo veća šansa da imaš negde policajca sa dugom cevi i bojevom municijom, nego vojnika sa dugom cevi i sa bojevom municijom.

A ti mi kažeš da na skupu od nekoliko desetina hiljada ljudi, organizovanom od strane HDZ-a, sa određenom namerom, nije bilo policajaca spremnih za svaku situaciju?

Smejurija.

Након више најављених, али још нереализованих пројеката других аутора, напокон је завршено прво филмско остварење о ужасима усташког концентрационог логора Јасеновац, јер ће се прича о старцу Вукашину и његовом крвнику, кољачу Жилету Фригановићу, ускоро појавити у биоскопима, највјероватније у јануару 2016. године!

film-o-jasenovcu.jpg

Ради се о филму заснованом на стварном догађају, у којем је злочинац Жиле Фригановић, према властитом признању, опкладе ради, за неколико сати заклао 1.100 несрећних Срба, а затим и старца Вукашина, чији га је недокучиви мир, а посебно ријечи: „Само ти, дијете, ради свој посао“, ненадано спријечио да настави с клањем. До тада, кољач је уживао у злочинима.

– Филм је снимљен према истинитим догађајима и обрађује психичко стање усташког кољача. Сви смо имали заиста тежак задатак. Да уђемо у главу злочинца, да прикажемо тај његов болесни унутрашњи свијет, да прикажемо свијет старца Вукашина који је антипод свијету усташког кољача, да сложимо коцкице у овај филм – рекла је о филму Светлана Петров.

Министарство културе Србије још није подржало филм, али Зарић се нада подршци, бар декларативној.

– Додуше, ми их за подршку нисмо ни питали. То ћемо ускоро надокнадити. За нас би најбоља подршка била да ураде нешто више у вези с овим, да наставе. Српска историја има много необрађених тема. Желим да вјерујем да ће подржати овај филм, али и да ће урадити више од тога, како Република Српска, тако и Влада Србије. Они то могу и морају. Ова тема, али и многе друге потиснуте теме, морају коначно постати дио српске колективне свијести. Кад се то буде десило, бићемо као народ много растерећенији. Онај ко не зна одакле стиже, сигурно неће знати ни гђе је пошао. Не треба да будемо превише мудри да схватимо да ми као народ тумарамо, не знајући куда смо кренули. Истина ће нас ослободити. У то сам увјерен. Управо због тога и постоји овај филм – истиче наш саговорник.

Fotoreporteri: Hrvatska policija nas napala na teritoriji Srbije

Hrvatski policajci prešli su danas oko 12.30 sati kod sremskog sela Berkasovo na teritoriju Srbije i napali više novinarskih ekipa, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović

Fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću oteli su dve kamere i bacili ih u voćnjak na hrvatskoj teritoriji. Hrvatski policajci napali su i snimatelja Al Džazire Boška Brankovića, snimatelja Rojtersa Branka Filipovića, kao i Aleksa Farela iz Engleske, koji je snimao dokumentarac.

- Stajao sam na brežuljku, u oranicama, odakle se vidi grupa migranata u jednom bagrenjaku na srpskoj teritoriji. Nisam ni fotografisao, a dvojica hrvatskih policajaca iz su krenula ka meni i počeli da viču: “Evo ga još jedan! Šta ti tu tražiš?” Bilo je i psovki. Izvadio sam legitimaciju i rekao im da radim za AFP, a oni su mi tražili da izvadim kartice iz kamere. Počeo sam da bežim, a oni su potrčali za mnom, oborili me i oteli kamere. Jedan od njih je kamere bacio u voćnjak na hrvatskoj teritoriji - priča Andrej Isaković za “Blic”.

On dodaje i da su napadači odmah na lice stavili zaštitne maske, kako ih kasnije ne bi eventualno prepoznao.

- Pokušao sam kasnije da od hrvatskih policajaca dobijem kamere nazad, ali bezuspešno. Svi, pa i njihov komandir, pravili su se ludi - priča Isaković.

Aleks Farel, koji je snimao dokumentarni film, kaže za “Blic” da je napad usledio dok je snimao kako hrvatski policajci tuku migrante.

- Snimao sam hrvatsku policiju kako tuče migrante, a jedan od njih je prešao granicu, skinuo mi kameru sa ramena i bacio je u polje sa hrvatske strane, a onda me uhvatio s leđa i počeo da me udara - svedoči Farel.

MUP Hrvatske saopštio je da su se “dvojica novinara stranih agencija pridružili migracijskom talasu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Republiku Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prelazu”.

- Uvažavajući i ceneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koje prate migracijski talas u Republici Hrvatskoj, zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izveštavanju, međutim, u navedenom slučaju nema mesta negodovanju i kritkovanju policijskog postupanja, s obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MUP-a Hrvatske.

***********************************************************************************************
BISER DANA :hej:
Stefanović: Sledeći put ćemo reagovati
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio ulazak više hrvatskih policajaca na teritoriju Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo. Stefanović je rekao da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo, kako je rekao, "policija Srbije će morati da reaguje".

***********************************************************************************************

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/59...tska-policija-nas-napala-na-teritoriji-Srbije

Poslednja izmena:
Fotoreporteri: Hrvatska policija nas napala na teritoriji Srbije

Hrvatski policajci prešli su danas oko 12.30 sati kod sremskog sela Berkasovo na teritoriju Srbije i napali više novinarskih ekipa, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović

Fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću oteli su dve kamere i bacili ih u voćnjak na hrvatskoj teritoriji. Hrvatski policajci napali su i snimatelja Al Džazire Boška Brankovića, snimatelja Rojtersa Branka Filipovića, kao i Aleksa Farela iz Engleske, koji je snimao dokumentarac.

- Stajao sam na brežuljku, u oranicama, odakle se vidi grupa migranata u jednom bagrenjaku na srpskoj teritoriji. Nisam ni fotografisao, a dvojica hrvatskih policajaca iz su krenula ka meni i počeli da viču: “Evo ga još jedan! Šta ti tu tražiš?” Bilo je i psovki. Izvadio sam legitimaciju i rekao im da radim za AFP, a oni su mi tražili da izvadim kartice iz kamere. Počeo sam da bežim, a oni su potrčali za mnom, oborili me i oteli kamere. Jedan od njih je kamere bacio u voćnjak na hrvatskoj teritoriji - priča Andrej Isaković za “Blic”.

On dodaje i da su napadači odmah na lice stavili zaštitne maske, kako ih kasnije ne bi eventualno prepoznao.

- Pokušao sam kasnije da od hrvatskih policajaca dobijem kamere nazad, ali bezuspešno. Svi, pa i njihov komandir, pravili su se ludi - priča Isaković.

Aleks Farel, koji je snimao dokumentarni film, kaže za “Blic” da je napad usledio dok je snimao kako hrvatski policajci tuku migrante.

- Snimao sam hrvatsku policiju kako tuče migrante, a jedan od njih je prešao granicu, skinuo mi kameru sa ramena i bacio je u polje sa hrvatske strane, a onda me uhvatio s leđa i počeo da me udara - svedoči Farel.

MUP Hrvatske saopštio je da su se “dvojica novinara stranih agencija pridružili migracijskom talasu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Republiku Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prelazu”.

- Uvažavajući i ceneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koje prate migracijski talas u Republici Hrvatskoj, zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izveštavanju, međutim, u navedenom slučaju nema mesta negodovanju i kritkovanju policijskog postupanja, s obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MUP-a Hrvatske.

BISER DANA :hej:
Stefanović: Sledeći put ćemo reagovati
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio ulazak više hrvatskih policajaca na teritoriju Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo. Stefanović je rekao da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo, kako je rekao, "policija Srbije će morati da reaguje".

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/59...tska-policija-nas-napala-na-teritoriji-Srbije

Obzirom na medijske napise o policijskom postupanju prema novinarima na području Bapske obavještavamo vas:

od početka migracijske krize koju pratimo od 16.9.2015. uspostavljen je i dogovoren krizni način komuniciranja s predstavnicima medija koji je objavljen putem web stranice MUP-a. Na taj način dogovoren je način izvješćivanja kako s graničnih prijelaza, tako i iz objekta u kojima se obavlja prihvat i registracija migranata. Novinare se pravovremeno putem web stranice MUP-a, mailing lista i neposrednim kontaktima s djelatnicima odnosa s javnošću obavještava o svim relevantnim podacima i ni na koji način se ne ometa rad novinarskih ekipa i medijskih djelatnika na terenu. Tijekom današnjeg dana dvojica novinara stranih agencija pridružili su se migracijskom valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Republiku Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prijelazu. Navedeno je bilo nepotrebno i predstavlja povredu pravnih propisa Republike Hrvatske kao i nepoštivanje pravila kriznog komuniciranja. Upravo kako se ne bi ometao rad policije i ostalih službi na terenu svaki novinar mora poštovati dogovoren način rada na obostranu korist. Rad novinarskih ekipa omogućen je uz poštivanje policijskih uputa i upozorenja na terenu, uz predstavljanje novinarskim iskaznicama, a prijelaz državne granice moguć je samo na legalnim graničnim prijelazima s urednom dokumentacijom. Uvažavajući i cijeneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koji prate migracijski val u Republici Hrvatskoj zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izvješćivanju, međutim, u navedenom slučaju nema mjesta negodovanju i kritiziranju policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.

U ovom trenutku sve snage na terenu trebaju biti usmjerene ka zbrinjavanju ljudi, a sve medijske djelatnike pozivamo na poštivanje dogovorenog načina izvješćivanja kao i na strpljenje prilikom rada na terenu.

http://www.mup.hr/219671.aspx

P.S Kako ce reagovat kad tamo nema srpske policije

Back