Dobro, i kad je Srbija bila u ratu sa Hrvatskom?Antibirokratska revolucija 1989. dovela je do ukidanja autonomije Kosova i Vojvodine, a njeni vođe su zamijenjeni ljudima vjerni Slobodanu Miloševiću. Isto se dogodilo i sa Crnom Gorom. Slovenija je potom počela odbacivati komunizam i 1990. raspisala prve slobodne izbore. Srbija je vodila "ekonomski rat" s tom državom. U prosincu 1990. održan je slovenski referendum o neovisnosti, a 88,5 % stanovništva glasalo je potvrdno.
Redovitu rotaciju na čelu predsjedništva SFRJ, u kojoj je mjesto predsjednika trebao preuzeti hrvatski kandidat Stjepan Mesić, spriječio je srpsko-crnogorski blok, čime je ozbiljno uzurpiran jugoslavenski ustav. Nakon što je srpsko vodstvo odbilo prijedlog Slovenije i Hrvatske o preustroju Jugoslavije u konfederaciju i zahtijevalo veću centralizaciju vlasti, a oružani incidenti se nastavili dnevnim ritmom, dvije republike su 25. lipnja 1991. godine proglasile neovisnost.
nadalje..ustav SFRJ
Član 249.
Za građane Jugoslavije postoji jedinstveno državljanstvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Svaki državljanin republike istovremeno je i državljanin Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Državljanin jedne republike ima na teritoriji druge republike ista prava i dužnosti kao i njeni državljani.
prevedi mi na "zdravo seljački" način rečenicu iz ustava SFRJ člana 249..
sorry brate al morao sam..da ne dovedeš u napasat rodoljube ..da ne bi pomislili da su oni u pravu...![]()
Alo bre, pucali ste u decu od 18 godina, koja su bia na odsluženjuvojnog roka.
Tada u Srbiji niko nije mogao pretpostaviti da će doći do rata, to je delovalo kao naučna fantastika.
Odlazak u vojsku je više bio nekakav čin odrastanja, nego što je doživljavan kao obuka za ratovanje.
Kamo sreće da je Milošević pvi proglasio nezavisnost Srbije. Onje bio komunista koji je, u prvom redu, čuvao komunizam, pa onda čuvao Jugosalviju.
Mislim, kamo sreće da je nikada nisu ni pravili.
Poslednja izmena: