Hedonista
Poznat
- Poruka
- 9.343
Uh,ozbiljna stvar i ozbiljna bolest..postoji 11 kriterijuma,od kojih 4 vrlo bitna koji pokazuju ili dokazuju postojanje sistemskog lupusa eritematodesa..za tako nesto bi ste trebali da legnete u bolnicu,preporucujem KCS ili VMA,tim redosledom.Ne mogu da verujem da neki tamo dermatolog nije uspeo da prepozna Lupus,zao mi je zbog vas,jer neki put i obicna rosacea moze da podseca na Lupus,a za otkrivanje ovog potrebne su labaratorijske analize ali i ocigledna klinicka slika..da su vas barem pitali da li vam se pogorsava stanje na Suncu i eto resenja ili puta za dijagnozu..sistemski antimalarici tipa Chlorichina ili Resorchina, Delagila su sada prata terapija,odlicno ste leceni,a leukoderma nije vitiligo,nego lokalizovani nedostatak pigmenta koji je unisten primarnom bolescu,u vasem slucaju Lupusom.Sta vam je predlozio taj poslednji dermatolog koji je sve to dijagnostikovao?Vidim da je sve uradio kako treba,pitajte njega,ipak vas on vodi i on vas je video.Iz mog iskustva sanse za vracanje pigmenta su minimalne,idu od slucaja do slucaja,ali generalno iskreno nemojte ocekivati neka specijalne rezultate,jer proces je bio u dermu,a ne u epidermu,jer onda bi bilo sanse,ovako..ali ne treba se predavati,ja imam neke moje terapijske stvari,rezultati su polovicni sto je i odlican rezultat,ali ne sumnjam da doticni kolega takodje ima neku dobru ideju.Postovani,
imam problem, reklo bi se citavu vecnost.
Naime, godinama su me dermatolozi lecili sa pogresnom dijagnozom - fleke koje sam dobijao po licu i telu prvo su bile alergija na psa, potom obican dermatitis, da bi tek na kraju igrom slucaja prosle godine zavrsio sa dijagnozom sistemskog lupusa.
Terapija koju primam se zasniva iskljucvo na antimalaricima koji zapravo pomazu u tom reumatskom lecenju bolesti.
Ali moj problem je i dalje iskljucivo koza. Naime, otoci koje sam prosle godine imao su spali nakon injekcija kortikosteroida, ali su ostale fleke po vratu i licu, i na delovima ruku koje su leti izlozene suncu.
Odlican kozni doktor(hvala mu na dijagnozi koju je najzad postavio on nakon toliko godina lecenja kod pogresnih ljudi) mi je prilikom poslednje kontrole napisao da je jedino sto se sada nalazi na kozi zapravo leukoderma. dakle, koliko sam ja ukapirao vitiligo. Ili mozda gresim. Ali nikakvu terapiju mi nije dao za to.
Zanima me da li se ove fleke koje sam dobio ociglednim neznanjem dermatologa (pocelo je kao fleka na nosu, ali se iz godine u godinu sirilo po licu i telu) ikada mogu povuci i na kakav nacin.
Hvala unapred na odgovoru.
P.S. Imam ja jos gomilu pitanja, ovo je samo pocetak hehe![]()