Dermatologija

Postovani,
imam problem, reklo bi se citavu vecnost.
Naime, godinama su me dermatolozi lecili sa pogresnom dijagnozom - fleke koje sam dobijao po licu i telu prvo su bile alergija na psa, potom obican dermatitis, da bi tek na kraju igrom slucaja prosle godine zavrsio sa dijagnozom sistemskog lupusa.
Terapija koju primam se zasniva iskljucvo na antimalaricima koji zapravo pomazu u tom reumatskom lecenju bolesti.
Ali moj problem je i dalje iskljucivo koza. Naime, otoci koje sam prosle godine imao su spali nakon injekcija kortikosteroida, ali su ostale fleke po vratu i licu, i na delovima ruku koje su leti izlozene suncu. :sad2:
Odlican kozni doktor:worth: (hvala mu na dijagnozi koju je najzad postavio on nakon toliko godina lecenja kod pogresnih ljudi) mi je prilikom poslednje kontrole napisao da je jedino sto se sada nalazi na kozi zapravo leukoderma. dakle, koliko sam ja ukapirao vitiligo. Ili mozda gresim. Ali nikakvu terapiju mi nije dao za to.
Zanima me da li se ove fleke koje sam dobio ociglednim neznanjem dermatologa (pocelo je kao fleka na nosu, ali se iz godine u godinu sirilo po licu i telu) ikada mogu povuci i na kakav nacin.
Hvala unapred na odgovoru.
P.S. Imam ja jos gomilu pitanja, ovo je samo pocetak hehe:rumenko:
Uh,ozbiljna stvar i ozbiljna bolest..postoji 11 kriterijuma,od kojih 4 vrlo bitna koji pokazuju ili dokazuju postojanje sistemskog lupusa eritematodesa..za tako nesto bi ste trebali da legnete u bolnicu,preporucujem KCS ili VMA,tim redosledom.Ne mogu da verujem da neki tamo dermatolog nije uspeo da prepozna Lupus,zao mi je zbog vas,jer neki put i obicna rosacea moze da podseca na Lupus,a za otkrivanje ovog potrebne su labaratorijske analize ali i ocigledna klinicka slika..da su vas barem pitali da li vam se pogorsava stanje na Suncu i eto resenja ili puta za dijagnozu..sistemski antimalarici tipa Chlorichina ili Resorchina, Delagila su sada prata terapija,odlicno ste leceni,a leukoderma nije vitiligo,nego lokalizovani nedostatak pigmenta koji je unisten primarnom bolescu,u vasem slucaju Lupusom.Sta vam je predlozio taj poslednji dermatolog koji je sve to dijagnostikovao?Vidim da je sve uradio kako treba,pitajte njega,ipak vas on vodi i on vas je video.Iz mog iskustva sanse za vracanje pigmenta su minimalne,idu od slucaja do slucaja,ali generalno iskreno nemojte ocekivati neka specijalne rezultate,jer proces je bio u dermu,a ne u epidermu,jer onda bi bilo sanse,ovako..ali ne treba se predavati,ja imam neke moje terapijske stvari,rezultati su polovicni sto je i odlican rezultat,ali ne sumnjam da doticni kolega takodje ima neku dobru ideju.

Da li je preporuciva upotreba antirida u 25. godini?
sta raditi da bi se predupredila pojava bora na licu, narocito predjelu oko ociju?
Da li je dnevna i nocna krema dovoljna?
Sve je to individualno,ne bih se o tome izjasnjavao,tu je pregled neophodan.Zavisno od tipakoze,genetike,uslova i navika zivota,prilicno multifaktorijalna stvar za jednostavan odgovor.U svakom slucaju nemojte pasti na reklame sa Tv-a,ili od rekla kazala prica,posavetujte se sa dermatologom esteticarem u vezi pravog izbora kreme za lice.Koza oko ociju je tanja od ostale koze jer nema stratum corneum i vrlo brzo apsorbuje sve,tako da treba biti izuzetno pazljiv sa odabirom preparata za negu ili antirida.

Uh,ozbiljna stvar i ozbiljna bolest..postoji 11 kriterijuma,od kojih 4 vrlo bitna koji pokazuju ili dokazuju postojanje sistemskog lupusa eritematodesa..za tako nesto bi ste trebali da legnete u bolnicu,preporucujem KCS ili VMA,tim redosledom.Ne mogu da verujem da neki tamo dermatolog nije uspeo da prepozna Lupus,zao mi je zbog vas,jer neki put i obicna rosacea moze da podseca na Lupus,a za otkrivanje ovog potrebne su labaratorijske analize ali i ocigledna klinicka slika..da su vas barem pitali da li vam se pogorsava stanje na Suncu i eto resenja ili puta za dijagnozu..sistemski antimalarici tipa Chlorichina ili Resorchina, Delagila su sada prata terapija,odlicno ste leceni,a leukoderma nije vitiligo,nego lokalizovani nedostatak pigmenta koji je unisten primarnom bolescu,u vasem slucaju Lupusom.Sta vam je predlozio taj poslednji dermatolog koji je sve to dijagnostikovao?Vidim da je sve uradio kako treba,pitajte njega,ipak vas on vodi i on vas je video.Iz mog iskustva sanse za vracanje pigmenta su minimalne,idu od slucaja do slucaja,ali generalno iskreno nemojte ocekivati neka specijalne rezultate,jer proces je bio u dermu,a ne u epidermu,jer onda bi bilo sanse,ovako..ali ne treba se predavati,ja imam neke moje terapijske stvari,rezultati su polovicni sto je i odlican rezultat,ali ne sumnjam da doticni kolega takodje ima neku dobru ideju.

Pa, postavljena mi je dijagnoza na insstitutu za reumatologiju prosle godine (5 od jedanaest kriterijuma se poklopilo), i kao sto sam rekao sada je OK taj reumatski deo i bolest je pod kontrolom .
Dermatolog mi nista nije dao da koristim, jednostavno da nastavim sa tabletama Plaqenil (na bazi rezohina) i to je to.
Pa i mislio sam da nema pomoci mojim flekama, cim mi nista nije rekao za njih sada.:sad2::sad2::sad2:
Nekako sam naucio da sada dane provodim po raznoraznim doktorima i da od mesec dana, namanje deset provedem kod reumatologa, oftamologa, hematologa.... Ali mi je najstrasnija cinjenica da se neko bavi medicinpom i ne prepoznaje skolski primer bolesti. Da su samo na vreme primetili (A samo ja znam koliko sam ih samo obisao) verovatno se nbih stideo svog lica sa 27 godina i dozivljavao sebe kao nekog u koga su uvek upuceni pogledi ljudi zbog neprijatnog izgleda tih uzasnih fleketina :sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:
Vama hvala puno na iskrenoj reci da one ipak ne mogu spasti:dash:

Pa, postavljena mi je dijagnoza na insstitutu za reumatologiju prosle godine (5 od jedanaest kriterijuma se poklopilo), i kao sto sam rekao sada je OK taj reumatski deo i bolest je pod kontrolom .
Dermatolog mi nista nije dao da koristim, jednostavno da nastavim sa tabletama Plaqenil (na bazi rezohina) i to je to.
Pa i mislio sam da nema pomoci mojim flekama, cim mi nista nije rekao za njih sada.:sad2::sad2::sad2:
Nekako sam naucio da sada dane provodim po raznoraznim doktorima i da od mesec dana, namanje deset provedem kod reumatologa, oftamologa, hematologa.... Ali mi je najstrasnija cinjenica da se neko bavi medicinpom i ne prepoznaje skolski primer bolesti. Da su samo na vreme primetili (A samo ja znam koliko sam ih samo obisao) verovatno se nbih stideo svog lica sa 27 godina i dozivljavao sebe kao nekog u koga su uvek upuceni pogledi ljudi zbog neprijatnog izgleda tih uzasnih fleketina :sad2::sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:
Vama hvala puno na iskrenoj reci da one ipak ne mogu spasti:dash:

Nemojte gubiti nadu..bolje je reci i istinu,nego nekoga zavlaciti..mozda i ja nisam cuo ili procitao za nesto novo,tako da se unapred ogradjujem,mozda stvarno nesto novo saznate,ali samo iz dobro proverenih izvora,pa to podelite ovde samnom,sa nama..u svakom slucaju puno srece zelim..

Nemojte gubiti nadu..bolje je reci i istinu,nego nekoga zavlaciti..mozda i ja nisam cuo ili procitao za nesto novo,tako da se unapred ogradjujem,mozda stvarno nesto novo saznate,ali samo iz dobro proverenih izvora,pa to podelite ovde samnom,sa nama..u svakom slucaju puno srece zelim..

Vama zaista hvala puno. Nekako je lakse da pitam ovako nekog ko je strucan, zato sto imam utisak da kad god pitam nesto doktora on mi govori nesto u pravcu - samo polako, samo polako....
Hvala puno jos jednom!

Da li treba isprat onu crvenu tecnost (eosini sol) pa onda nanijet kremu ili smije preko ovog bez ispiranja,neznam ni da cu to moci lako skinut ovo nesto kao farba,u pitanju je deciji ekcem na obrazcicima.
Dr.je rekla da slobodno to nanesem gde god imaju jace izrazene promene tako sam i uradila danas u toku dana medjutim navece stavljamo ... pa me zanima da li je potrebno isprat ovu crvenu tecnost mada neznam ni da moze lako da se skine strah me da i ne ostane kakva flekica posle na licu a ovako je bas ruzno

Poslednja izmena od moderatora:
Ja onda na prethodnoj temi nisam dobro shvatila pitanje.
Ono sto je bilo pre podne bilo je pre podne.
Uvece normalno nanesete mast, eosin se ne moze skinuti tek tako , potrebno je vreme. I pranje :)

Da li treba isprat onu crvenu tecnost (eosini sol) pa onda nanijet kremu ili smije preko ovog bez ispiranja,neznam ni da cu to moci lako skinut ovo nesto kao farba,u pitanju je deciji ekcem na obrazcicima.
Dr.je rekla da slobodno to nanesem gde god imaju jace izrazene promene tako sam i uradila danas u toku dana medjutim navece stavljamo ... pa me zanima da li je potrebno isprat ovu crvenu tecnost mada neznam ni da moze lako da se skine strah me da i ne ostane kakva flekica posle na licu a ovako je bas ruzno
krem moze preko eosina,ali to je prilicno jak kortiko preparat,mozda i previse za atopski dermatitis,postoje i novije i bolje stvari,ali ako je vec tako prepisala..hm..a druga stvar,na vec crvene obrascice stavljati jarko crveni eosin..mislim da nema smisla,malo je terapija prevazidjena..idite u Klinicki centar kod Prof Nikolica ili u Gradski Zavod kod dr Zoric..ako ste iz Beograda..
Ko vas i gde leci?Kako vec vidim...

Poslednja izmena od moderatora:
Moja dr.rekla da je to razblazena krema i da nije toliko jaka (eto kome da verujem) te da koristim tri dana pa da jedan dan pauziram pa drugi dan opet da namazem posle dva dana pauziram i treci dan ponovo i vise ne (da naglo ne prekidam) ali mi je rekla da ce beba imat reakcije i da je to normalna pojava moguc je proliv,malo temperature a ja sam primetila da mi i malo kasljuca da li i to nije reakcija i da li je normalno to kasljucanje jeli povezano sa koristenjem ovi kortiko ili je nesto drugo(alergija,bronhitis itd..)
neznam sama mislim da cu napravit pauzu nakon dva dana pa cu jedan dan preskocit............

Nismo se razumele.
Niko nije rekao da ne treba da pratite savete svog lekara, ali cu se sloziti sa dermatologom da postoje lekovi novije generacije koji daju mogucnost da se duze koriste.
Pomenuta krema ne znam kako moze biti razblazena sa bilo cim kada je to originalno pakovanje jedne farmaceutske kuce i u sastavu te kreme se nalazi samo kortikopreparat, jedino ako vi mesate kremu sa necim drugim.
Ono sto je tacno jeste da ne sme da se koristi dugo, narocito kod dece a pomenuto kasljucanje nema veze sa upotrebom masti.

Hocete li prestati sa terapijama preko interneta ili cu stvarno morati da pocnem da brisem na veliko?! Zaboga, cita li neko pravila postovanja u lepljivoj "Obavezno procoitati"? Imate PP pa pitajte dermatologa ako vas bas nesto toliko zanima oko leka, a najpametnije je pitati lekara u ordinaciji.

Hocete li prestati sa terapijama preko interneta ili cu stvarno morati da pocnem da brisem na veliko?! Zaboga, cita li neko pravila postovanja u lepljivoj "Obavezno procoitati"? Imate PP pa pitajte dermatologa ako vas bas nesto toliko zanima oko leka, a najpametnije je pitati lekara u ordinaciji.
Evo pise vam na koji nacin da dodjete do terapije:rtfm:..a ljudi definitivno ne citaju pravila foruma..:whistling:

Pozdrav.
Imam cerkicu od 5 godina i jedan problem koji nas muci evo vec zadnjih godinu dana..naime, po glavi ima neke krastice koje lice onako na temenjacu...stim sto ih ima u ogromnoj kolicini, od temena glave pa sve do iza usiju...probali smo sve moguce sampone, promenili nekoliko lekara, ali rezultat je uvek isti...bude bolje na par dana, uz naravno svakodnevni tretman, i ona sve iz pocetka...i kako vreme prolazi sve se vise i vise siri...
jednostavno vise ne znamo ni supruga ni ja sta da radimo i kome da se obratimo...culi smo sad za neki sapun na bazi kozijeg mleka, od kog joj navodno moze biti bolje, pa cemo i sa tim probati, ukoliko uspemo da nadjemo...
zaista bih bio zahvalan na bilo kakvu informaciju koja moze da nam bude od koristi.
pozdrav

Back