Depresija

Aman, bre, kakvi lekari, kakvi bakrači... Neraspoloženje, tuga, neveselost il' koj' mu je već đavo, ne treba da se leči... to je normalno ljudsko stanje, kao i raspoloženje, ushićenost, veselost... Nije problem u tebi što ti ponekad nije ni do čega, što si ponekad tužan i neveseo, problem je u društvu koje očekuje da si stalno srećan i koje pokušava da leči normalno stanje... Ali, da, u nakazi koju smo stvorili smrtni je greh biti nesrećan... tad se manje konzumira... :roll: Ili shvati da život (dobro, i meni smeta što zvučim kao da popujem...) nije samo ''jupiiii, smejem se i veseo sam, prijatni nadražaji su permanentni'' ili se nakljukaj prozakom, kao svaka druga budaletina koja sebi ne dozvoljava ni toliko slobode da bude nesrećna...

Aman, bre, kakvi lekari, kakvi bakrači... Neraspoloženje, tuga, neveselost il' koj' mu je već đavo, ne treba da se leči... to je normalno ljudsko stanje, kao i raspoloženje, ushićenost, veselost... Nije problem u tebi što ti ponekad nije ni do čega, što si ponekad tužan i neveseo, problem je u društvu koje očekuje da si stalno srećan i koje pokušava da leči normalno stanje... Ali, da, u nakazi koju smo stvorili smrtni je greh biti nesrećan... tad se manje konzumira... :roll: Ili shvati da život (dobro, i meni smeta što zvučim kao da popujem...) nije samo ''jupiiii, smejem se i veseo sam, prijatni nadražaji su permanentni'' ili se nakljukaj prozakom, kao svaka druga budaletina koja sebi ne dozvoljava ni toliko slobode da bude nesrećna...

sigurna sam da bi generacije psihologa crkle od smeha kad bi cula ovu tvoju odvalu.............

Ne znam vise ni sam. Problem je u tome sto sam u skorije vreme poceo da uocavam sta mene zapravo tisti, ali trenutno nisam u bilo kakvoj mogucnosti da te probleme resim. To dovodi do stresa, dalje do loseg raspolozenja... Mnogi drugacije definisu depresiju, ali trebao bi mi neko da je razgranicni sa losim raspolozenjem.
Razgovor sa psihologom je nesto sto na zapadu jako cesto praktikuju i zbog manjih problema, ali nas srpski mentalitet je takav da te odmah posmatraju kao bolesnika ako zelis da se obratis nekome. Znate vec kakva je sredina. Inace, mene stvarno zabole za misljenje okoline, tako da cu sigurno pokusati da nadjem nekoga... Bilo da je ovo depresija ili ne... ;)

Sta te briga sta ce ko da misli..
Psihijatar je lekar kao i svaki drugi.

Ako si se prepoznao u nekim od simptoma (sa linka koji sam ti dala) potrazi nekog psihijatra ili psihologa.
Potreban ti je uput dr.opste prakse.

Slazem se sa tobom da su ljudi napravili od depresije papazjaniju. Znam odavno da zivot ne cine samo dobre stvari, iako sam mlad to sam jako dobro iskusio. Kada sam mislio na strucnu pomoc, nisam mislio na sugestiju oko konzumiranja medikamenata. Nikada ih ne bih koristio, jer smatram da to vodi u drugu krajnost. Verujem da mnogima treba samo strucan covek koji ce ih dobro saslusati i pronaci u dubini nas ono sto je dobro skriveno, sto nas izjeda a da mozda nismo ni svesni.

Ako je tuga bezrazlozna i ako predugo traje onda svakako treba ici kod lekara.

I sreca i tuga su sastavni deo zivota, ali postoji nesto sto se zove patologija i zna se sta ja normalna tuga
a sta bolesna (da se tako izrazim)

Ne, pa ima nešto u tome...
Ljudi očekuju da budeš veseo non-stop, kad si sjeban, svi su u fazonu šta ti tu ja mogu i sklanjaju ti se s puta (što ima dobrih strana, npr. kad želiš da te svi ostave na miru, samo se namrači malo)

Ako je tuga bezrazlozna i ako predugo traje onda svakako treba ici kod lekara.

I sreca i tuga su sastavni deo zivota, ali postoji nesto sto se zove patologija i zna se sta ja normalna tuga
a sta bolesna (da se tako izrazim)

Naravno. Nisam negirao postojanje depresije kao bolesti, već karikirao njeno nekontrolisano dijagnostikovanje.

A postavljač teme nije rekao da je bezrazložna, već je rekao da tačno zna zbog čega je tužan.

edit: Evo ga i citat: ''Problem je u tome sto sam u skorije vreme poceo da uocavam sta mene zapravo tisti''

Poslednja izmena:
Slazem se sa tobom da su ljudi napravili od depresije papazjaniju. Znam odavno da zivot ne cine samo dobre stvari, iako sam mlad to sam jako dobro iskusio. Kada sam mislio na strucnu pomoc, nisam mislio na sugestiju oko konzumiranja medikamenata. Nikada ih ne bih koristio, jer smatram da to vodi u drugu krajnost. Verujem da mnogima treba samo strucan covek koji ce ih dobro saslusati i pronaci u dubini nas ono sto je dobro skriveno, sto nas izjeda a da mozda nismo ni svesni.

Medikamenti ne vode u drugu krajnost ako je terapija odgovarajuca.
Oko toga gresis.

Medikamenti ne vode u drugu krajnost ako je terapija odgovarajuca.
Oko toga gresis.

Ne, samo ne verujem da je moje stanje toliko ozbiljno. Verujem da ste i vi culi kako je neko na takvim terapijama iskopao svoju frustraciju koja se vuce iz proslosti, ili saznao da mu smeta nesto u sadasnjosti sto nije primecivao. Ja ipak mislim da je to u pitanju iako sam vec rekao da polako pocinjem da shvatam sta me muci, mada nisam jos uvek siguran da je to to. Inace najveci problem kod toga o cemu govorim je moja trenutna apsolutna nemogucnost da bilo sta izmenim po tom pitanju. :confused:

Ne, samo ne verujem da je moje stanje toliko ozbiljno. Verujem da ste i vi culi kako je neko na takvim terapijama iskopao svoju frustraciju koja se vuce iz proslosti, ili saznao da mu smeta nesto u sadasnjosti sto nije primecivao. Ja ipak mislim da je to u pitanju iako sam vec rekao da polako pocinjem da shvatam sta me muci, mada nisam jos uvek siguran da je to to. Inace najveci problem kod toga o cemu govorim je moja trenutna apsolutna nemogucnost da bilo sta izmenim po tom pitanju. :confused:

Ma, ne brini... iskopaće apoteka medikament i za tebe, samo stani u red, spremi novce i raspitaj se još malo kod ovih stručnjaka ovde...

Nisam ni mislila da je tvoje stanje toliko ozbiljno, ako je uopste depresija.

Evo, da podelim sa vama citat iz Igoovih ''Jadnika'', pa odoh, pošto sam tek sad video na kom sam podforumu :) :

''Pametni ljudi retko se služe izrazima: srećni i nesrećni. Na ovom svetu, predsoblju nekog drugog sveta, očevidno, nema srećnih. Prava podela ljudi je ova: svetli i mračni. Smanjiti broj mračnih, povećati broj svetlih, to je cilj. Zato mi vičemo: prosveta! Nauka! Naučiti čitati isto je što i upaliti vatru; svaki sročeni slog je varnica. Uostalom, ko veli svetlost ne mora kazati i radost. Ima patnje u svetlosti; preteranost peče. Plamen je neprijatelj krila. Goreti i leteti, to je čudo koje izvodi genije. Kad budete saznali i kad budete voleli još više ćete patiti. Dan se rađa sa suzama. Svetli plaču, ako ni nad čim drugim, a ono nad mračnim.''

Ponekad tj. cesto mi nesto sjebe raspolozenje ali posle nekog vremena bude ok....ako imas stvarno nekih problema sa depresijom nije sramota potraziti pomoc,bez obzira sto je malo mesto ne mora se saznati....valjda se jos uvek postuje medicinska tajna uostalom sta te briga za druge.....srecno...:)

Prije svega PSIHOLOG I PSIHIJATAR su dve razlicite licnosti...prije svega zavrsavaju razlicite fakultete koji su malo ili ni malo povezani i "obuceni" su da se suocavaju sa razlicitim problemima. I Prijedor je malo mijesto ali opet u svakoj i osnovnoj i srednjoj skoli postoji psiholog i to su cesto mladi ljudi sa kojima mozes po pricati o svemu. U zivotu planiram biti psiholog zato i znam o cemu pricam... Pogledaj i tu u tvojoj skoli ili okolini mora biti psiholog, ne moras ti ici kod psihologa zbog nekog jako teskog problema ili bilo cega vec samo da odes da popricas sa nekim ko ce biti neutralan i nece vec imati stav o necemu..... Eto toliko od mene ;);););););)

kad vec spomene psihologa i psihijatra,evo za neke koji pametuju ovde,i koji tvrde da psiholog nije uopste neophodan,a koji ocigledno ne znaju razliku,da im se objasni-psiholog leci neke blaze poremecaje u ponasanju,licnosti,pronene raspolozenja...itd.........i sve to sa pridevom BLAZE!
I to radi individualnom,ili grupnom terapijom..razgovori itd.....
Dok je psihijatar tu da leci psihicka oboljenja,i to tako sto manje-vise prepise par lekova i to je to.......
ovo je bilo malo banalizovano-ali sustina je tu...e sad,da li su psiholozi zaista neophodni.ili ne.....:roll:

....biti depresivan je sad neka cudna moda...?..:think:....svako trece dete je "depresivno"...svakog nesto muci,tinejdzeri su jedna emocionalno ugrozena skupina koju kao drma pubertet pa se ponasaju kao da im je sve dozvoljeno....tako da izgleda kao da pubertet i hormoni izazivaju depresiju,i umesto da u najlepsim godinama imaju najbolje raspolozenje,oni se prenemazu....:neutral:....

Poslednja izmena:
mora da u domu zdravlja postoji psiholosko savetovaliste gde jednostavno mozes da popricas cisto informativno i savetodavno... mislim da nema psihologa ili cak psihijatra koji te ne bi primio na razgovor (ionako nista ne rade, pa se cudimo sto su svi poprskali)... s druge strane znajući kakvo nam je zdravstvo i kako funkcioniše lokalna srdina nije nemoguce da je taj "strucni radnik" lokalna abronosa, pa ce da bude odma na pauzi - jao da znate ko mi je danas bio ili sat čuh... :roll:

e sad, ono sto ti pricas, po meni, nisu simptomi neke depresije, vec prosto melanholija, trenutno nezadovoljstvo, anksipoznost možda isl. što svakome dolazi a što, sa ili bez tuđe pomoći, čovek sam mora da prevaziđe... reče i da sam prepoznaješ uzroke tog raspoloženja... pa ako već ne možeš sve ili ne možeš neke krupnije stavri da menjaš, onda makar uči da se izoluješ od minus faktora i da stvarš pozitivne koje možeš...

Iako sam po prirodi vesela osoba, zaje*ant u drustvu i nikada sklon pesimizmu u zadnjih godinu i po, dve, imam ozbiljan problem sa depresijom. Sve zna da bude OK, ali se odjedanput ubedacim. Nekako mi nije ni do cega. Nekada je propraceno desavanjima, ali uglavnom je bez nekog posebnog razloga. To mene muci. Neki kazu da je samo zbog puberteta, mada nisam siguran.

Kakva su vasa iskustva, da li i vi imate slicne probleme sa raspolozenjem?

Oh, well, sine šta da ti kažem...
Imam i ja malo frke s time, bipolar konkretno, iz depresije nisam izlazila prethodnih godinu-dve... nađi nešto čime ćeš da se okupiraš, da zaboraviš na to, ja na depresiju gledam kao "no life", odnosno, nemaš šta da radiš, nego mnogo slobodnog vremena, a ništa ne ostaje sem razmišljanja... tako kad bude jednom, ponoviće se još jednom, i onda poštaješ pravi depresivac. :) A i jeste do puberteta, adolescenstvo i to sve, ume to da se igra s našim umom... Bila bih počašćena da popričam i pomognem malo dublje ako bi ti dozvolio, naravno. :)

Back