Deoba nasledstva

nesvesna

Zainteresovan član
Poruka
161
Dve osobe posle smrti roditelja kao jedini naslednici treba da podele imovinu...inace se dobro slazu i do sada je sve i bez zaostavstine teklo u redu...da li mislite da se treba deliti...kakav dogovor je moguc a da se nista ne prodaje...jel to ok da jedna strana trazi novcani iznos i jos sta sve tu biva...

Dve osobe posle smrti roditelja kao jedini naslednici treba da podele imovinu...inace se dobro slazu i do sada je sve i bez zaostavstine teklo u redu...da li mislite da se treba deliti...kakav dogovor je moguc a da se nista ne prodaje...jel to ok da jedna strana trazi novcani iznos i jos sta sve tu biva...
Zakon kaze da oboma stranama pripada polovina.E sada zavisi kako se dogovore.

@Alter_Ego_ jesam tačno napisala?
Nisi. Sve se moze podeliti naslednicima u pravu.

Ne mora de se fizicki deli nista, postoje idealni delovi u pravu.

Ja npr. imam idealnu polovinu kuce, i ti imas idealnu polovinu kuce.

Tj. prava svojine nad kucom.

To su apstraktne stvari.

Ne moze niko da te natera da prodas svoju idealnu polovinu, ako ti neces.

Ali naslednici bolje da se dogovore sta i kako, jer idealni delovi su potpuni shit, to jeste tacno.

Nisi.

Ne mora de se fizicki deli nista, postoje idealni delovi u pravu.

Ja npr. imam idealnu polovinu kuce, i ti imas idealnu polovinu kuce.

Tj. prava svojine nad kucom.

To su apstraktne stvari.

Ali naslednici bolje da se dogovore sta i kako, jer idealni delovi su potpuni shit, to jeste tacno.
Ona govori o deobi. Deoba je podela, tj. transformacija idealnog udela u fizicke delove. Citaj pazljivo.

Ona govori o deobi. Deoba je podela, tj. transformacija idealnog udela u fizicke delove. Citaj pazljivo.
Pa ok, ali poenta je da neko nekog ne moze da natera ako on nece fizicki da se deli, ili prodaje, ili bilo sta od toga.

Na to ne moze da te natera sud.

Ako sam ja zapeo da cuvam svoju idealnu polovinu npr., to je to, ja sam zadrti deda, i niko mi nista ne moze.

Imas takvih primera po Srbiji koliko hoces medju rodbinom posle smrti nekog.

U takvom slucaju ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Ali kod nasih ljudi nazalost u 80% slucajeva dolazi do problema i svadje,tako da rodjena deca prestaju medjusobno da razgovaraju,cak dolazi i do mrznje i prekida svake komunikacije medjusobno.
Najbolje bi bilo da roditelji jos dok su zivi prepisu imovinu na svoju decu i na taj nacin da se izbegnu razne nesuglasice i mrznja kod dece posle njihove smrti.

Mnogi toga nisu svesni ili uopste ne razmisljaju o tome ili sta ih briga,ali to uopste nije dobro.

Pa ok, ali poenta je da neko nekog ne moze da natera ako on nece fizicki da se deli, ili prodaje, ili bilo sta od toga.

Na to ne moze da te natera sud.

Ako sam ja zapeo da cuvam svoju idealnu polovinu npr., to je to, ja sam zadrti deda, i niko mi nista ne moze.

Imas takvih primera po Srbiji koliko hoces medju rodbinom posle smrti nekog.
Opet pises nesto sto niko nije rekao. Da li si ti pravnik?

Ako se dogovore,sud to prihvata bez problema
Ako se ne fogovore seu delina "idealne celine"
Ako su 2 naslednika - po 50%, tri - po 33,33%

Kad je stari umro,.naslednstrvo smo ja i 2 sestre (BG i NS)
rešili davanjima izjava kod ovlašćenog pisara
Oni se posle "dopisuju" i upisuju nekrtetnine
Nije bilo skupo.

Na osnovu pitanja sam donela zakljucak da se ovde radi o nepokretnosti, koju fizicki nije moguce podeliti.
U tom slucaju osoba ne moze prodati samo svoj deo nekretnine, ali moze traziti prodaju citavog objekta.
Ali idemo po redu.
Prvo mora biti ispostovano pravo preče kupovine, tj. taj deo nekretnine koji pripada jednom od naslednika mora prvo biti ponudjena drugom suvlasniku. (Tako da je odgovor na vase pitanje - Da, ima pravo da od vas trazi novcani iznos za svoj deo kuce)
Ukoliko druga strana odbije da kupi taj deo kuce/stana prva strana ima pravo da sudu uputi predlog da se nekretnina proda i da se izvrsi civilna podela.

Poslednja izmena:
Zavisi dal je deljivo, postoje nepokretnosti koje nije moguce zakonski podeliti, nego se prodaju a novac se deli.
Kakav cete vi dogovor između sebe da napravite je vasa stvar, a kod javnog beleznika imate ogranicene opcije: prihvatam se nasledstva, ne prihvatam se, odricem se u korist...
Malo si se zbrkala gore.
Zakonski je deljivo, ali nije fizicki.

da li mislite da se treba deliti..
То ти најбоље знаш. Ако сте блиски и разумни можете користити као и до сад или уз договор без физичке поделе имовине.
kakav dogovor je moguc a da se nista ne prodaje
Опет зависи од вас, сваки договор је могућ ако се усагласите. Ако нико не тражи више од онога што му припада, све ћете лако решити.
jel to ok da jedna strana trazi novcani iznos i jos sta sve tu biva...
УКолико један наследник жели да задржи некретнину за себе, наравно да је ок да исплати осталим наследницима новчану надокнаду за њихов део. Али уколико не жели, може да постане мучно, а парнице трају јако дуго и скупо, завршава се тако што се по налогу суда продаје некретнина ( углавном неповољна цена) и новац се подели.
То никако не препоручујем.

Poslednja izmena:
ako se lepo slazete ..cuti i zivite kao i do sada ..sledeca genereacija ce svakako to resavati.
Tako su to radili kod nas, pa dođeš u situaciju da 20 kvadrata prilaznog putića deli 47 vlasnika, a jedan od njih je šizofreničar i neće da se odrekne svog dela i zabetonira sve da niko ne može da prođe... z:lol:

I niko mu ništa ne može jer ima idealni udeo

Back