Demostat: U Beogradu za opoziciju 55%, za vlast 45% birača

Inače, a istinu za govoreći, @Boris Grušenko otvaranje mračne prošlosti i suočavanje sa njom 1944/5. bilo je politika i jedno od predizbornih obećanja DS-a. I u vreme Tadićeve vlasti to je bio i sprovedeno; komisija za istraživanje bila je osnovana 2009. godine u vreme ministrovanja Snežane Malović tj. Cvetkovićeve vlade. I to ni manje ni više no uprkos činjenici da je SPS bio u toj vlasi. Tomislav Nikolić je sa Oliverom Antićem želeo da se ta politika nastavi, ali Vučić nije.

Komisiju je ukinuo Selaković 2014. godine, po formiranju prve Vučićeve vlade. Od tada više nemamo zaista adekvatno proučavanje crvenog terora; ni informativno RTS se ne bavi tim temama više.

Režim je nedvosmisleno necivilizovan ali ni tadićevska zamisao da bavljenje titoističkim genocidom svede na relativizaciju poput formalnog izjednačavanja četnika i partizana nije bila ništa manje varvarska iako je naizgled bolje upakovana. Oni su smatrali da će se oko toga malo podići prašina i da će sve opet potonuti u zaborav.

Ali neće jer nam do današnjeg dana privilegovani potomci oslobodilačke provinijencije duguju previše a koncentrisani su upravo oko sns i Đilasa.

Nisi u pravu ni u vezi potonjeg; baš nedavno su završeni veliki projekti popisivanja streljanih od strane komunista 1944. i u godinama docnije, a spisak je i digitalizovan. Postoje objavljeni radovi na tu temu, naučne konvencije, događaji u javnosti,...to se i obeležava. Obeležava redovno Subotica, a u Novom Sadu će uskoro biti podignut i spomenik stradalima 1944/5; odluka doneta 2018. godine.

Evo i veb sajta, pri Ministarstvu pravde, sa popisom grobnica i žrtava: http://www.komisija1944.mpravde.gov.rs/
Sajt mi je dobro poznat odavno. Spisak nije potpun niti verujem da će ikada biti naročito zato što je kao što si i sam primetio rad komisije prekinut.

A evo šta je upravo Cvetković rekao na tu temu:

Ukupno ih je 59.912. Taj broj nije konačan jer nam nedostaje dokumentacija iz Beograda, Šapca, Kragujevca... Evo, danas sam dobio pet novih imena. Ta baza se stalno prerađuje. Bilo je tu žena, dece, staraca i nedužnih, iako niko ne spori da je bilo i krivih - napominje Cvetković i dodaje država ne želi da se bavi tim problemom.
- Rasformirana je Komisija za istraživanje još od promene vlasti, jer su je doživljavali kao „Homenovu", budući da ju je u javnosti najčešće zastupao Slobodan Homen. Međutim, niko im nije branio da postave nove članove. Prvo se odugovlačilo, da bi na kraju, 2015, zvanično ugašena. Nezainteresovanost države videla se i 2010, kada je tužilaštvu, odnosno državi trebalo skoro godinu i po dana da postupi po našim otkopavanjima masovne grobnice kod jezera Perućac. Zato sam istupio iz te komisije. Od 211 grobnica od Subotice do Vranja, samo je nekoliko ekshumiranih jer nema para da se svuda rade iskopavanja, ali bi mogla da se obeleži grobnica. Ti ljudi nemaju ni civilizacijska obeležja ni krstove. Zato smo pokrenuli inicijativu da se u Lisičjem jarku podigne spomenik žrtvama komunističkog terora, a 4. novembra će im biti održano opelo. Postoji spomenik nastradalim Nemcima, ali ne i Srbima - zaključuje Cvetković.

Pa ti vidi koliko je patološka mržnja onih koji danas vladaju Srbijom prema Srbima.

Na klanovske pulenkinje i pulene se bacaju milioni evara ali za istinu nema para.

Koji izdanci DS-a , mislis na Vesica, Malog, Comicku, Trivanku, Zoranu, Brnabu koja je iz iste G-17 kuhinje kao i Zorana, onog taspaca Djurica malenoga otporasa , Krla (Duboko Krlo , kicma od gline a obraz djon) ?
Inace da onda nisu nista uradili za narod ali od kako su pretrcali u SNS, sad ono rade pa razbijaju. :hahaha:
nisi relevantan

svaki pobednik asimilira deo porazenih, da rade i crnce za njega. nista novo. ali, ne smeju da rade ono sto su radili za zute

Za tvoju informaciju, do nedavno ja nisam pojma imao ko je pola ljudi ovde; ni tebe nisam znao. Pisao sam gotovo isključivo na PTF Istoriji. Na Politiku sam relativno retko zalazio i pisao uglavnom analitički, kad su neki incidenti ili izbori.

Prognoza stvari me je zanimala isto kao i danas pre svega; među vrlo retkim objavama u kojima uopšte pominjem dotične stranke i ličnosti, evo šta sam procenio na forumu i objavio:

Pogledajte prilog 1045913

Maja 2011. godine sam prognozirao da će biti formirana vlada dve stranke, SNS i SPS, da će Šešelja pustiti iz Haga i poslati ovamo i da nam sledi u izvesnom smislu povratak u devedesete.

Još su mi se svi smejali dok su ovde prevremeno sahranjivali Šešelja konstantno, pisali da se neće vratiti iz Haga, a ja objašnjavao da će se itekako vratiti i još i politikom aktivno baviti. I pisao sam još tada da je to radikalima bez bedža namera; da se prodaju maksimalno zapadnjacima, da će po dolasku na vlast napraviti značajne ustupke oko Kosova, na koje Tadić nije bio spreman i nije mogao da ih izvede, sa ciljem da se formira vlada SNS i SPS. I da će se vratiti i politika devedesetih godina, ili barem neki aspekti...

Pre više od 10 godina.
ne jedi sto se ne jede. nisi postojao 2011

prilozeni jpg ti je njesra

Back