Demokratija i Srbi

Poruka
7.101
Da li smatrate da je demokratija dobra za nas, Srbe? Postoji li mogucnost da neki drugi oblik vladavine bude bolji.
Srpska demokratija nije prava demokratija. Inace, demokratija nije toliko idealan sistem jer svakvi ljudi i banditi mogu retorickim govorima da dodju na vlast i pljackaju narod 4-8 godina.

Sta vi mislite o tome?

Ja sam za diktatora u nekom obliku. Ali normalnog, poput gadafija, putina, asada itd.
Razlog je jednostavan, umesto pun **** lopova, imas samo 1 ... Jos ako on voli svoju zemlju i narod, kao gore navedeni ljudi, zemlja napreduje i prosperira.
Naravno to vazi za male drzave poput nase.

Da li smatrate da je demokratija dobra za nas, Srbe? Postoji li mogucnost da neki drugi oblik vladavine bude bolji.
Srpska demokratija nije prava demokratija. Inace, demokratija nije toliko idealan sistem jer svakvi ljudi i banditi mogu retorickim govorima da dodju na vlast i pljackaju narod 4-8 godina.

Sta vi mislite o tome?

Srbi vole jake i autoritarne ličnosti. Ako postoje narodi koji su genetski predodređeni za demokratiju, Srbi nisu jedan od njih.

Ja sam za diktatora u nekom obliku. Ali normalnog, poput gadafija, putina, asada itd.
Razlog je jednostavan, umesto pun **** lopova, imas samo 1 ... Jos ako on voli svoju zemlju i narod, kao gore navedeni ljudi, zemlja napreduje i prosperira.
Naravno to vazi za male drzave poput nase.

Pa zato su u starom Rimu magistrati bili ograniceni na godinu dana. Niko nije mogao da bude duze 1 godine konzul ili tribun. Jer,brzo se osile,steknu moc i novac,i posle im niko ne moze nista..

Sta vi mislite o tome?

А да ли ти сматраш да су Срби по нечему другачији (и по чему) од других народа па Србима треба нешто посебно другачије у односу на друге народе?

Pa zato su u starom Rimu magistrati bili ograniceni na godinu dana. Niko nije mogao da bude duze 1 godine konzul ili tribun. Jer,brzo se osile,steknu moc i novac,i posle im niko ne moze nista..

Ma ne valja ni to. On za godinu dana isto moze da opljacka za sebe koliko hoce.

А да ли ти сматраш да су Срби по нечему другачији (и по чему) од других народа па Србима треба нешто посебно другачије у односу на друге народе?

Pa smatram da jesu. Sta vise, smatram da je svaki narod poseban po sebi. Kao sto recimo postoje razni tipovi ljudi, tako postoje i narodi.
Takodje smatram da ne moze svakome da odgovara neki ustanovljeni oblik vladavine od strane nekakvih politickih i filozofskih mislioca Zapada. To je pogresno sto radi Zapad. On na neki nacin zeli da nametne svoj oblik vladavine kao najbolji. Nije zvaka za seljaka.

Tako smatram da za Srbiju nije demokratija vec nesto drugo. Nema to veza sa modernim dobom i sta ti znam, civilizacijom. Mogu sloboda i kapitalizam da postoje u monarhiji npr.

Право је питање зашто Срби желе дикратуру?

Зато што их је социјализам начисто затупавио. Систем у коме други мисли уместо тебе. Научили су да други треба да мисли уместо њих и да им све обезбеди а они не треба пуно да размишљају и да преузимају одговорност, јер су слобода и одговорност /то увек иде једно с другим/ повезани.

Лакше је да се буде неодговоран и уместо да преузму одговорност за оне које бирају да учествују у власти, лакше је да неко други преузме власт у своје руке, диктаторски. Тада нема слободе али нема ни одговорности. Тако је најлакше.

Зато што их је социјализам начисто затупавио. Систем у коме други мисли уместо тебе. Научили су да други треба да мисли уместо њих и да им све обезбеди а они не треба пуно да размишљају и да преузимају одговорност, јер су слобода и одговорност /то увек иде једно с другим/ повезани.

Лакше је да се буде неодговоран и уместо да преузму одговорност за оне које бирају да учествују у власти, лакше је да неко други преузме власт у своје руке, диктаторски. Тада нема слободе али нема ни одговорности. Тако је најлакше.

Диктатуре је било и пре социјализма, тако да само дрвиш без везе. Ко и увек. Како ти више не досади да се пролупаваш?

Srbi su neslozan narod. Samim tim ni nasa vlast nije nesto slozna. Zato nam treba neki jak vodja, koji ce da nas slozi :D Koliko je meni poznato, u nasoj istoriji nije bila tirana. Bilo je par kraljeva kao Aca Obrenovic koji su pravili probleme, a to je zbog vaspitanja. Mozda je bolje kad bi se kralj birao, ali ne prema recitosti, vec prema zasluzi i strucnosti da kazem. Jer ako je vlast nasledna, moze se javiti los vladar.
Kroz nasu istoriju smo uvek bili jaki kad nas je vodio jedan, bilo da je to Stefan Nemanja, Dusan, Karodjerdje pa i Tito, mada je on posebna prica.

A tebi su draze diktatorske lopuze?

Ne nisu. Ni jedne lopuze mi nisu draze. Razlika izmedju diktarue i demokratije je ta sto u demokratiji ima vise lopuza.

Da li je onda bolji anarhizam? Svako ko dodje na vlast osili se, bilo da je to kralj ili predsednik. Ili ga treba mnogo ostro kontrolisati, npr. ako pogresi izvesti ga na giljotinu.

Koja vrsta vladavine je po tebi najbolja?

- - - - - - - - - -

Немачка окупација.

Na neki nacin i da. Zato kazem da nije svaki narod za demokratiju.
Da se primetiti kako u svetu neko pokusava da nametne svoj oblik vladavine kao najbolji. Verovatno radi jedne stvari: Kontrolu celoga sveta ako je potrebno. Demokratija je sistem koji moze lako da se zloupotrebi medijima. Kriticari iz Frankfutskog kruga su govorili o tome.

Sta vi mislite o tome?

Демократија не би била лоша кад би у држави постојала власт независна од резултата избора.

Диктатуре је било и пре социјализма, тако да само дрвиш без везе. Ко и увек. Како ти више не досади да се пролупаваш?

Кад? У средњем веку? У деветнаестом веку? Па у целој Европи је тада било тако. Од настанка модерне српске државе се парламентаризам у Срба развијао баш како треба, док државу нису преузели комунци. Што је ваљало, побили или протерали а од осталих направили неспособне дебиле који би радије да живе као зомбији уместо да преузму одговорност за себе.

Ево једне лепе песме о просечном Србину коме је диктатура лепша од слободе јер са слободом долази и одговорност.

Poslednja izmena:

Демократија не пристаје ни једном народу чији је карактер трајно урнисан вековима туђинске, израбљивачке, непријатељске власти јер је однос према држави и јавном добру ван жиже потребне за успешну републику.

Ја сам скептичан према демократији као таквој, чак и у идеалним условима - сама Атина класичног доба је препуна примера промашаја и злоупотреба тог система, даље не треба ићи - али сам убеђен да је демократија погрешан и штетан облик друштвеног уређења за народе као што су наш, бугарски, шиптарски и сл.

Србија никад није била демократскија, слободнија и отворенија него данас, а ни мање успешна, сређена и релевантна.

Демократија не пристаје ни једном народу чији је карактер трајно урнисан вековима туђинске, израбљивачке, непријатељске власти јер је однос према држави и јавном добру ван жиже потребне за успешну републику.

Ја сам скептичан према демократији као таквој, чак и у идеалним условима - сама Атина класичног доба је препуна примера промашаја и злоупотреба тог система, даље не треба ићи - али сам убеђен да је демократија погрешан и штетан облик друштвеног уређења за народе као што су наш, бугарски, шиптарски и сл.Србија никад није била демократскија, слободнија и отворенија него данас, а ни мање успешна, сређена и релевантна.

Е ајд' сад да поставимо питање шта подразумеваш као супститут демократији. Ти вероватно мислиш на владавину просвећене елите а овде сви на крстарици чекају неког каубоја појединца попут Гадафија који ће знати да ебе матер целом западу. Цео систем да се заснива на једном човеку уместо на групи просвећене елите.

Олигархија неке врсте, вероватно.

Нису веселници у криву када желе тешку очинску руку која ће их водити као сељак краву. Они и сами знају, без дилеме, да нису спремни, нису способни и не желе да преузму терет одлучивања. Зато вечито духовно гладују за Вождом, оцем нације који ће водити, чувати и хранити своја ментално ограничена чеда.

Наравно ни један човек никада неће бити у стању да испуни та надчовечанска очекивања; ускоро ће сваки бити презрен као лажни месија уз много горчине и беса.

Sta vi mislite o tome?
Demokratija je dobar sistem kad se uspostavi odgovarajuca kontrola vlasti.

Back