- Poruka
- 11.347
Zakazano za ponedeljak u 12 sati 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zakazano za ponedeljak u 12 sati![]()
Da, mojoj mami prijaju suplementi. Vise puta sam napisala, ali nije zgoreg da napomenem. Moja mama pije Neurozan, koji sadrzi elemente odlicne za funkcionisanje mozdanih funkcija, ali i vitalnost organizma. Jedino mi je napomenula doktorica da ne treba da koriste pacijenti koji imaju problem sa stitnom zlezdom, pa smo radili analizu hormona pre upotrebe. Znacajno je pomogao unazad par godina da se mama bolje oseca. Povremeno dobije OHB12, kada se vidi da je malo oslabila ili da izgleda iscrpljeno. Neurozan sadrzi i D3, sto je posebno vazno sada kada ne izlaze napolje.Za demenciju ili alchajmer ili svejedno kakvo ime ima taj poremecaj nema leka, ali ima
nekih preparata koji eventualno pomazu da se stanje malo zaustavi.
ginkgo preparati
Vrsena su klinicka ispitivanja, rezultati su bili obecavajuci, ova je biljka, odnosno preparati koji sadreze istu,
zaista bili i ostali obecavajuci, ali, uvek postoji ono ali sto devojci srecu kvari, radi se samo o ljudima koji
su na pocetku ili u "sredini" bolesti. Njima stvarno pomaze pa ako neko ima takav slucaj u svojoj porodici
neka pita lekara ili apotekara ili net jer su potrebne visoke doze tipa 240 mg dnevno, a to bi bila jedna kaspula
dnevno.
Ne znam sta da mislim. Jutros sam je videla preko vibera. Nije mogla da otvori oci. Samo je zmureci pokazivala rukama i mrmljala *cekaj, sad cu*. Jutros su joj radili analizu krvi. Opet sam zvala doktoricu da pitam da li moze da se ukljuci infuzija... ne znam sta da mislim. Ne mogu da je posetim...Nadam se da je samo prolazna faza... Moj otac ima dana kad je potpuno pospan i nezainteresovan, a nekad je aktivniji...
A je l joj taj pritisak od 100/60 uobičajen?Ne znam sta da mislim. Jutros sam je videla preko vibera. Nije mogla da otvori oci. Samo je zmureci pokazivala rukama i mrmljala *cekaj, sad cu*. Jutros su joj radili analizu krvi. Opet sam zvala doktoricu da pitam da li moze da se ukljuci infuzija... ne znam sta da mislim. Ne mogu da je posetim...
Staracki dom i Bolnica nisu isto.Dom za stara lica sluzi da cuva stara lica i da im pruza osnovne elementarne uslove za pristojan zivot.Bolnica sluzi za lecenje ljudi svih starosnih dobi u Bolnici postoje Doktori koji su razni specijalisti i koji rade po svim smenama i uvek kada je neophodno brzo reaguju i nekom spasavaju zivot.Dom za stara lica nema obavezu da slusa osobe koji su rodjaci njihovih korisnika u vezi medicinskih analiza i pregleda,,Domovi to rade po sopstvenoj proceni kada misle da je nesto potrebno jer imaju svoj sistem rada.
Kada krvni pritisak odjednom bez nekih posebnih razloga dosta padne i ostane stalno nizak nekoj staroj i bolesnoj osobi to znaci da joj je dosao kraj i da se blizi smrt.To svi Doktori po Bolnicama znaju,samo ne saopstavaju to javno familiji da je ne bi uznemirili.
Moja zena ima taj konstantan 100/60,a kada se nekim slucajem podigne na kao normalni 120/80,ima glavobolje.Znaci da je njen organizam navikao na taj pritisak,kakav je vecinom.Postoje ljudi i to ne mali broj za koje je ovaj pritisak neko normalno stanje.
I ja cesto imam bas taj 100/ 60, a ne nameavam da umirem.
Ne razumem zasto objasnjavas razliku izmedju bolnica i ovih domova za stare. To svako zna, a najbolje znaju
ljudi ciji su roditelji ili bilo koji bliznji u domovima za stare.
Opet ti?! U pravu je Beket i ostali koji te ignorisu, ali u kontekstu stanja moje mame, imam potrebu da ti kazem neke stvari, da ne dovodis u zabludu nekoga ko ce naici na ovu temu i citati tvoje postove. Sva sreca da nisi zavrsio medicinu i da ne radis u domu kao negovatelj ili slicno..Mozda i radis, ko bi znao...A jos vise su srecni tvoji najblizi da ne brine o njima neko kao sto si ti. Nadam se da neces biti u situaciju da neko mora da brine o tebi, pogotovo ako ovo bude citao. Nisi upucen u osnovne stvari. Doktori u ustanovama za smestaj starih i nemocniih lica zapravo pripadaju domovima zdravlja i imaju licencu. Polozili su Hipokratovu zakletvu, primaju platu za svoj rad i odgovorni su za pacijente. Vec je bilo slucajeva prijavljivanja nestrucnog i nesavesnog lecenja. Zasedale su komisije zdravstvene inspekcije koje utvrdjuju da li je bilo propusta. Nisam prijavljivala, ali sam se borila kad god je doktorica, koja je zaduzena za lecenje na odeljenju gde je moja mama, bila nemarna. Da nisam to radila, odavno bi moja mama zavrsila. Ali to radim i zbog ostalih korisnika doma i intervenisala sam kada vidim pri poseti da je nekom lose a drugi ne primecuju. Kao sto rece jolemisa i moj pritisak je 100/60, ali zivim s tim. Problem je sto moja mama ima 86 godina i dementna je. I inace stari ljudi tesko podnose i velike vrucine i velike hladnoce. Cekam rezultate analize krvi sutra, jer su mi sugerisali specijalisti, koji kazu da moze biti pad gvozdja ili anemija ili neki drugi sistemski problem. Zvala sam maminu doktoricu i medicinsku sestru, odmah posto sam videla mamu preko vibera. Zahtevala sam da se odmah raskomoti (skloniti cebe i bluzu dugackih rukava, i da se stavi pod pojacan nadzor i da se napaja vodom i da se podigne gornji deo kreveta i da se uradi analiza krvi... mozda i da se da infuzija ako ostane nizak pritisak... Kada nekog volis, onda ne odustajes tek tako. Mami je danas bolje. Svesna sam njenih godina i bolesti, ali necu dozvoliti da se muci zedna i da se ugusi od vrucine. Juce joj je pritisak 130/70 a danas 140/70. Misu ukljucivali infuziju, samo su joj davali cesce vode i raskomotili je. Dom u kojem je moja mama ima i svoja sanitetska vozila, a po potrebi zove i hitnu pomoc. Sistem rada koji ti opravdavas u domovima i bilo kojoj ustanovi je krajnje nehuman. I pitam se cime se ti bavis i sta trazis na ovom forumu.Staracki dom i Bolnica nisu isto.Dom za stara lica sluzi da cuva stara lica i da im pruza osnovne elementarne uslove za pristojan zivot.Bolnica sluzi za lecenje ljudi svih starosnih dobi u Bolnici postoje Doktori koji su razni specijalisti i koji rade po svim smenama i uvek kada je neophodno brzo reaguju i nekom spasavaju zivot.Dom za stara lica nema obavezu da slusa osobe koji su rodjaci njihovih korisnika u vezi medicinskih analiza i pregleda,,Domovi to rade po sopstvenoj proceni kada misle da je nesto potrebno jer imaju svoj sistem rada.
Kada krvni pritisak odjednom bez nekih posebnih razloga dosta padne i ostane stalno nizak nekoj staroj i bolesnoj osobi to znaci da joj je dosao kraj i da se blizi smrt.To svi Doktori po Bolnicama znaju,samo ne saopstavaju to javno familiji da je ne bi uznemirili.
Ne razumem ovaj deo oko razlike izmedju domova i bolnice? Sta svako zna?Postoje ljudi i to ne mali broj za koje je ovaj pritisak neko normalno stanje.
I ja cesto imam bas taj 100/ 60, a ne nameavam da umirem.
Ne razumem zasto objasnjavas razliku izmedju bolnica i ovih domova za stare. To svako zna, a najbolje znaju
ljudi ciji su roditelji ili bilo koji bliznji u domovima za stare.
@bezuslovna ljubav Neznam sta ti imas protiv mene ja se ni jednom do sada tebi nisam obratio.OK je ako ti se moj post ne svidja i imas drugacije misljenje o necemu,ali nema potrebe da mi se tako obracas.Meni se tvoj post svidja kako brines o svojoj mami.Zelim iskreno da tvoja mama sto duze zivi i sto pre da joj bude bolje.
I pitam se cime se ti bavis i sta trazis na ovom forumu.
Mama nikada nije volela da pije vodu, ni kao mnogo mladja. I retko se znojila na vrucini. Uvek smo se svadjale pre njene bolesti na temu dozivljavanja vrucine. Taj pritisak se uglavnom, otkako boluje od demencije, javlja u prolece i pocetkom leta. I ranijih godina sam imala problem da ukazem doktorici da treba nesto preduzeti, jer sam zaticala mamu svu klonulu a da niko ne obraca paznju. Ne samo kod nje, vec i kod drugih korisnika na odeljenju. Njima odgovora da strpaju korisnika u krevet, pokriju cebetom ili carsavom, posto spava ne mora da jede a ne mora ni da pije vodu... Moja mama ne ume sama da uzme flasicu sa vodom, a nije u stanju da poveze da treba da se otkrije kada joj je pretoplo. Negovatelji je oblace po svom nahodjenju, a mrzi ih da to rade u toku dana, dovoljno je jednom ili ako je umokrila pantalonice. Onda se uspava i ne saradjuje, kako kazu negovatelji. Danas sam se cula sa mamom. Pricale smo i pevale i smejale se... odluta sa pricom da ne zna gde joj je muz, ali ja joj objasnim da je otisao u bastu da nabere paradajz pa cemo da kuvamo i da mirise cela kuca. Mama se odusevi i kaze da cemo da se *kljukamo*. I tako ... Zasmeje se, ali nekada ne moze da kontrolise pa ponavlja smeh u istom tonalitetu, sto je neprijatno... uspem da je prekinem ponavljajuci neko pitanje ili zapocinjanjem pesme, onda nastavi da prica i sledeci smeh bude normalan. To sa smehom sam primetila jos prosle godine, ali ne ponavlja se cesto, uglavnom kada hoce da pokaze da je nekog nadmudrila ili je posebno nesto uveseljava. Na zapocetu pesmu, nastavlja da je peva sama sa tacnom melodijom i recima. Na zapocete posalice i poslovice isto nastavlja sama tacno. Onda je hvalim da je najpametnija, a ona potvrdjuje da je tako. Vidno je koliko malo posvecenosti moze da doprinese stanju korisnika. Za vikend su joj samo davali vise vode, podigli naslon kreveta, pricali sa njom, merili pritisak... Dobro je i da je vrucina popustila. Znam da ce doci momenat kada nece moci nista da se uradi, ali uvek treba prvo otkloniti sumnje na okolnosti i akutno stanje...bar kao laik toliko mogu da zakljucim i da se kao cerka borim za dementnu mamu. Jos pre nedelju dana sam upozoravala da preko telefona cujem da zvuci pospano i da mi negovatelji kazu da mnogo spava... dok nisam podviknula... Jos nisam dobila rezultat analize krvi. Zamolila bih vas da prokomentarisemo nalaze kada stignu, ako budete u mogucnosti.A je l joj taj pritisak od 100/60 uobičajen?
Drugo, da li uzima dovoljno tečnosti?
Pa to je to. Nedostatak tečnosti plus vrućina i onda zbog regulacije telesne temperature, krv ode na periferiju i pada pritisak. Odatle ta klonulost.Mama nikada nije volela da pije vodu, ni kao mnogo mladja. I retko se znojila na vrucini. Uvek smo se svadjale pre njene bolesti na temu dozivljavanja vrucine. Taj pritisak se uglavnom, otkako boluje od demencije, javlja u prolece i pocetkom leta. I ranijih godina sam imala problem da ukazem doktorici da treba nesto preduzeti, jer sam zaticala mamu svu klonulu a da niko ne obraca paznju. Ne samo kod nje, vec i kod drugih korisnika na odeljenju. Njima odgovora da strpaju korisnika u krevet, pokriju cebetom ili carsavom, posto spava ne mora da jede a ne mora ni da pije vodu... Moja mama ne ume sama da uzme flasicu sa vodom, a nije u stanju da poveze da treba da se otkrije kada joj je pretoplo. Negovatelji je oblace po svom nahodjenju, a mrzi ih da to rade u toku dana, dovoljno je jednom ili ako je umokrila pantalonice. Onda se uspava i ne saradjuje, kako kazu negovatelji. Danas sam se cula sa mamom. Pricale smo i pevale i smejale se... odluta sa pricom da ne zna gde joj je muz, ali ja joj objasnim da je otisao u bastu da nabere paradajz pa cemo da kuvamo i da mirise cela kuca. Mama se odusevi i kaze da cemo da se *kljukamo*. I tako ... Zasmeje se, ali nekada ne moze da kontrolise pa ponavlja smeh u istom tonalitetu, sto je neprijatno... uspem da je prekinem ponavljajuci neko pitanje ili zapocinjanjem pesme, onda nastavi da prica i sledeci smeh bude normalan. To sa smehom sam primetila jos prosle godine, ali ne ponavlja se cesto, uglavnom kada hoce da pokaze da je nekog nadmudrila ili je posebno nesto uveseljava. Na zapocetu pesmu, nastavlja da je peva sama sa tacnom melodijom i recima. Na zapocete posalice i poslovice isto nastavlja sama tacno. Onda je hvalim da je najpametnija, a ona potvrdjuje da je tako. Vidno je koliko malo posvecenosti moze da doprinese stanju korisnika. Za vikend su joj samo davali vise vode, podigli naslon kreveta, pricali sa njom, merili pritisak... Dobro je i da je vrucina popustila. Znam da ce doci momenat kada nece moci nista da se uradi, ali uvek treba prvo otkloniti sumnje na okolnosti i akutno stanje...bar kao laik toliko mogu da zakljucim i da se kao cerka borim za dementnu mamu. Jos pre nedelju dana sam upozoravala da preko telefona cujem da zvuci pospano i da mi negovatelji kazu da mnogo spava... dok nisam podviknula... Jos nisam dobila rezultat analize krvi. Zamolila bih vas da prokomentarisemo nalaze kada stignu, ako budete u mogucnosti.
Ništa taj holesterol neće da joj naškodi. I ni slučajno neke statine da joj daju za to.Rezultati su dobri. Sve je u granicama normale. Secer 5,2. Gvozdje 11. CRP 3,2. Krvna slika dobra. Vec u subotu ujutru je bila bolje. Malo vise paznje, raskomocena i napajanje vodom, razgovor i podignuto uzglavlje... Doktorica kaze da sam bila potpuno u pravu i da ce morati vise da se bavi detaljima, jer negovatelji i ostali zanemaruju. Zapravo su bas negovatelji rekli da je pospana danima, samo nisu nista preduzeli, kao ni medicinsko osoblje. Mama ima holesterol 6,1. Ne bi da joj daju lek za to. Sumece tablete vitamina C nisu nabavili. Ili da posaljem brzom postom ili da opet insistiram...
Zahvaljujem na savetima. Pogotovo za holesterol, jer sam laicki gledala na internetu da lekovi za holesterol mogu da naskode jetri kod starijih. Samo ne znam kako doktorica u domu nije spremna za takve situacije u letnjem periodu. Svake godine isti problem. Dok ne reagujem, nista ne preduzmu. Smatraju da je uobicajeno stanje za korisnike.Ništa taj holesterol neće da joj naškodi. I ni slučajno neke statine da joj daju za to.
Stigle su jabuke Petrovace,svaki dan po neku.Prirodan vitamin C,a one nisu slatke,vec kiselkaste i ne smeta Dijabetesu,ko ima,a ko nema,jos bolje.Zahvaljujem na savetima. Pogotovo za holesterol, jer sam laicki gledala na internetu da lekovi za holesterol mogu da naskode jetri kod starijih. Samo ne znam kako doktorica u domu nije spremna za takve situacije u letnjem periodu. Svake godine isti problem. Dok ne reagujem, nista ne preduzmu. Smatraju da je uobicajeno stanje za korisnike.