Demencija

Moram i ja da vas pitam nešto u vezi tuđe nege. Neko možda može da pomogne, možda ima iskustvo.
Moja tetka boluje od kancera. Bolest je u poslednjem stadijumu. Da li ona ima prava na tuđu negu i pomoć? Čitam ovde, svi pišete da osoba treba da bude pogubljena, nepokretna, da ne može samostalno da jede da bi dobila pomoć. Sa njom to nije slučaj.
A opet, moja kuma mi kaže da je njen otac, doduše pre 6 - 7 godina, ostvario pravo na tuđu negu i pomoć na osnovu dijagnoze kancera u završnoj fazi. Čak ga nisu ni vodili na pregled, nego je ona išla na komisiju.

Evo odgovoriću ja koliko znam.
Moj tata je bio u terminalnoj fazi sa metastazama na mozgu, mi smo podneli sva dokumenta koja su nam tražili jedno dve nedelje pred njegovu smrt, kada nam je tuđa nega i bila potrebna.
Tata je preminuo, a jedno 2-3 meseca posle toga smo bili pozvani na komisiju, odobrili su naravno i nama je isplaćena vrednost za tih 15-ak dana od datuma podnošenja dokumentacije.
Ne košta vas mnogo da probate, a verujem da će dobiti.
Dobila je i smokvina majka, a znaš kakva je situacija kod njih konkretno.

Evo odgovoriću ja koliko znam.
Moj tata je bio u terminalnoj fazi sa metastazama na mozgu, mi smo podneli sva dokumenta koja su nam tražili jedno dve nedelje pred njegovu smrt, kada nam je tuđa nega i bila potrebna.
Tata je preminuo, a jedno 2-3 meseca posle toga smo bili pozvani na komisiju, odobrili su naravno i nama je isplaćena vrednost za tih 15-ak dana od datuma podnošenja dokumentacije.
Ne košta vas mnogo da probate, a verujem da će dobiti.
Dobila je i smokvina majka, a znaš kakva je situacija kod njih konkretno.

Hvala Lunjo, pokušaću da ubedim brata da proba.

Pitanje je samo momenta kada budete bili na pregledu i kada lekarka to što ti pričaš i doživi sa njom. Dobro bi bilo da je odvedeš u kolicima, da ne hoda do komisije i da je malo iznerviraš pre nego što uđete na pregled. Tako rastrojena će bolje pokazati svoje pravo stanje. Dementni znaju i da prikriju svoju bolest trudeći se pred autoritetima, to sam i ja doživela sa mamom.

- - - - - - - - - -

Slazem se sa Marge, ali je jako vazno da sto vise specijalisti napisu. Nuropsihijatar I neuropsiholog I neurology I oftalmolog I internista... Zapravo, treba biti strpljiv. Retko ko dobije iz prvog puta, ali svakako ce dobiti. Samo treba biti uporan I donositi sto vise dokumentacije. Njih vise zanima da li moze da hoda I da li vidi I da li ume sama da jede I da ide u WC... Komisija se ne streca na halucinacije, na zalost. I na troskove za pelene I za lekove I za gerontodomacice...

Nismo se prijavili za kucnu negu jos uvek, jer nemamo preporuku specijaliste. Ne znam sta tacno specijaliste treba da napisu i nije mi jasno kako su privatni lekari koji su dolazili uvek pisali kako je svesna , orjijentisana i sve ok, a mi je sve vreme, okrecemo, pomeramo,svlacimo oblacimo, podizemo ako treba.
Zvali smo pre 2 godine Zavod za gerontologiju,sa molbom da posalju neke lekare(da bi joj napisali preporuku ili je bar lecili kod kuce) i da bi poslali neku sestru bar jednom dnevno tokom dana da proveri kako je, da joj izmeri pritisak/secer i da joj daju terapiju, posto nece dobrovoljno da ide kod lekara niti sama uzima lekove ( a cesto i odbija da uzme ili ih ispljune) ali smo je okupali, udesili i ona je sve vreme sedela na stolici i lagala kako sama pije lekove redovno, sve sama radi po kuci, čak ide i u kupovinu ( a nije ni tada isla, ne izlazi uopšte iz kuce, a retko ustaje i iz kreveta), nisu je terali da šeta i oni su joj "poverovali" i rekli su "vidite da je sve u redu samo je malo vise ubedjujte icice ona, mi pomazemo samo slepima i 100% nepokretnima"...Valjda im je tako lakse, jedna manje na njihovom budzetu.

Posle smo je iz treceg pokusaja odveli i kod psihijatra, (pre toga smo isli u zakazanom terminu bez nje, ali im je bilo najbitnije da nam objasne kako se bira izabrani lekar i ista prica "pricajte malo s njom, odobrovoljite je, mora ona sama da dodje", nismo je odobrovoljili nego je prevarili da idemo u postu ili tako nesto sto vise ne "pali" jer je vise nista ne brine i ne zanima, niti joj je stalo, pa ne vidi razlog da ide bilo gde), ali je j i njega prevarila ili ga ne zanima, tek nismo dobil preporuku za tudju negu, samo terpaiju i zakazan termin za mesec i po dana, na koji naravno vise nije htela da ide..
Video je covek da je dosla u kolicima, da je ustala uz našu pomoć i da ne moze da predje vise od 3 koraka bez pomoci, mada moze da drzi ruke uspravno i da pronadje nos (te moze da jede sama), valjda kad je kod lekara skupi svu snagu i pravi se da joj nije nista i setila se skoro svih odgovora na pitanja o godinama i gde zivi, ali je i njemu rekla da sve radi sama, da sama kuva, cisti, kupa se, ide u kupovinu, i on je u izvestaju napisao, kako je svesna i orijentisana, relativno uredna, malo teze pokretna i ima mali otpor prema cerkama, a cerke negiraju njene izjave...Ne znam šta tacno specijalista treba da napiše da bi je uzeli u obziir, ima srcanu slabost, samo 20% srca joj radi, imala je mozdane udare (ali samo jednom bila u bolnici) i par TIA koje je prezivela kod kuce uz nase nespavanje i nase terapije, jer nije htela da ide kod lekara, a ni hitna nije htela da dodje po nju, ali se na magnetnoj reznonaci vidi da joj je siva masa unistena, prosle godine kad je imala pritisak 200 dosla je hitna pomoc, a ona odbila da ide u bolnicu...Nekako imam utisak da ona vise nervira specijaliste zato sto nece dobrovoljno da dolazi kod lekara, nego sto shvataju da imamo problem i ona i mi.

Sa bilo kakvim nalazom ti možeš pokrenuti zahtev za komisiju. Na komisiji se više gleda njihova procena nego svi papiri koje doneseš. Tako da pokreći to što pre a kad stignete na red komisija će odlučivati o činjeničnom stanju.
Nikog nisu odbili pre nego što je izašao na komisiju.

- - - - - - - - - -

Bilo koji psiholog može da uradi test na demenciju, ne znam kako se zove, nek neko napiše. To je jedan od rezultata koji bi trebalo da priložiš, mislim da je MMS test.

Nismo se prijavili za kucnu negu jos uvek, jer nemamo preporuku specijaliste. Ne znam sta tacno specijaliste treba da napisu i nije mi jasno kako su privatni lekari koji su dolazili uvek pisali kako je svesna , orjijentisana i sve ok, a mi je sve vreme, okrecemo, pomeramo,svlacimo oblacimo, podizemo ako treba.
Zvali smo pre 2 godine Zavod za gerontologiju,sa molbom da posalju neke lekare(da bi joj napisali preporuku ili je bar lecili kod kuce) i da bi poslali neku sestru bar jednom dnevno tokom dana da proveri kako je, da joj izmeri pritisak/secer i da joj daju terapiju, posto nece dobrovoljno da ide kod lekara niti sama uzima lekove ( a cesto i odbija da uzme ili ih ispljune) ali smo je okupali, udesili i ona je sve vreme sedela na stolici i lagala kako sama pije lekove redovno, sve sama radi po kuci, čak ide i u kupovinu ( a nije ni tada isla, ne izlazi uopšte iz kuce, a retko ustaje i iz kreveta), nisu je terali da šeta i oni su joj "poverovali" i rekli su "vidite da je sve u redu samo je malo vise ubedjujte icice ona, mi pomazemo samo slepima i 100% nepokretnima"...Valjda im je tako lakse, jedna manje na njihovom budzetu.

Posle smo je iz treceg pokusaja odveli i kod psihijatra, (pre toga smo isli u zakazanom terminu bez nje, ali im je bilo najbitnije da nam objasne kako se bira izabrani lekar i ista prica "pricajte malo s njom, odobrovoljite je, mora ona sama da dodje", nismo je odobrovoljili nego je prevarili da idemo u postu ili tako nesto sto vise ne "pali" jer je vise nista ne brine i ne zanima, niti joj je stalo, pa ne vidi razlog da ide bilo gde), ali je j i njega prevarila ili ga ne zanima, tek nismo dobil preporuku za tudju negu, samo terpaiju i zakazan termin za mesec i po dana, na koji naravno vise nije htela da ide..
Video je covek da je dosla u kolicima, da je ustala uz našu pomoć i da ne moze da predje vise od 3 koraka bez pomoci, mada moze da drzi ruke uspravno i da pronadje nos (te moze da jede sama), valjda kad je kod lekara skupi svu snagu i pravi se da joj nije nista i setila se skoro svih odgovora na pitanja o godinama i gde zivi, ali je i njemu rekla da sve radi sama, da sama kuva, cisti, kupa se, ide u kupovinu, i on je u izvestaju napisao, kako je svesna i orijentisana, relativno uredna, malo teze pokretna i ima mali otpor prema cerkama, a cerke negiraju njene izjave...Ne znam šta tacno specijalista treba da napiše da bi je uzeli u obziir, ima srcanu slabost, samo 20% srca joj radi, imala je mozdane udare (ali samo jednom bila u bolnici) i par TIA koje je prezivela kod kuce uz nase nespavanje i nase terapije, jer nije htela da ide kod lekara, a ni hitna nije htela da dodje po nju, ali se na magnetnoj reznonaci vidi da joj je siva masa unistena, prosle godine kad je imala pritisak 200 dosla je hitna pomoc, a ona odbila da ide u bolnicu...Nekako imam utisak da ona vise nervira specijaliste zato sto nece dobrovoljno da dolazi kod lekara, nego sto shvataju da imamo problem i ona i mi.

Ma, menjajte doktora. Sta se pravi pametan. Lako je teoretisati. Sto kaze Marge, nek uradi test pa ce videti pravo stanje. Moja mama i sad mze da pronadje nos, a ne zna ni gde je... Ti teoreticari me izludjuju. Kao da ne zna sta je demencija. Slusa dementnu staricu i konstatuje da se ne slaze sa cerkama. Vidi molim te! A i vi morate da insistirate. Treba da ga podsetitie koliko kosta nega dementnog. I kolika je njena penzija. I da tri koraka nisu dovoljna da bi otisla i vratila se iz kupatila i okupala se i uzela da jede ... i sa 20% srcnog rada da se presvuce sama... Uzas! Menjajte doktora i spremite pricu kojom cete da objasnite pravo stanje i vasu muku. Ja mislim da je bitno da i ostali specijalisti napisu svoje misljenje. A obavezno taj test koliko je demencija napredovala. I nemojte da je nalickate, nego je posaljite nespremnu. Pa nek se raspravlja sa njima bez vase pripreme. Donesite odluku da krecete u akciju. Morate da se borite. Dok ne probate, necete nista ni uspeti. Vise izlazaka na komisiju daje vece sanse.Da li vam je tesko? Jeste! Da li imate dovoljno para? Nemate! Da li mozete bez strucne pomoci? Ne mozete! Da li ce biti bolje? Nee, naprotiv! Razumem da ste uplaseni i zateceni, ali morate da objavite rat demenciji i pojedincima u sistemu. Pri svakom Domu zdravlja postoji patronazna sluzba. Dogovorite se sa kardiologom ili neurologom ili doktorom opste prakse da dolaze bar dva puta nedeljno da joj mere pritisak. Ili da joj daju neku vitaminsku terapiju, koja ce je malo osveziti a medicinsko osoblje ce biti prisutno...

Poslednja izmena:
...mamu sutra vode na preglede za dom..posle cemo da podnesemo za tudju negu..
...prosli put su je odbili jer je mogla da se obuce i svasta nesto jos..sad pola od toga ne moze..nije dementna ali ima momente..samo je stara i nemocna :heart:

Sto se tice tudje nege za osobe sa kancerom i ja sam cula da se dobija bez problema (drugarov otac ima kancer, doduse i stomu koja mora da se menja svakodnevno i teze hoda, ali se krece sa hodalicom i dobio je), tako da preporuka i od mene da se proba.

Hvala na savetima, sto se nas tice, probacemo i mi kad se saberemo.Ali je pitanje da li ce bas u zakazanom terminu pristati da krene,videcemo, posto na je svaki pokusaj izlaska iz kuce skoro pa nemoguca misija...
Jutros u 5 je opet pala, iako zna da sam tu, ne zove da joj pomognem da ustane, nego tek kad padne da je podignem....Srecom dosad se nije povredjivala jer sklizne na tepih, ali je mucenje i za nas i za nju tesku da je posle podignemo.

Ima li pravo na tudju negu ako ode u dom ili platimo zenu?
Kakav je to pregled koji se radi pred odlazak u dom?

Pozdrav

Sto se tice tudje nege za osobe sa kancerom i ja sam cula da se dobija bez problema (drugarov otac ima kancer, doduse i stomu koja mora da se menja svakodnevno i teze hoda, ali se krece sa hodalicom i dobio je), tako da preporuka i od mene da se proba.

Hvala na savetima, sto se nas tice, probacemo i mi kad se saberemo.Ali je pitanje da li ce bas u zakazanom terminu pristati da krene,videcemo, posto na je svaki pokusaj izlaska iz kuce skoro pa nemoguca misija...
Jutros u 5 je opet pala, iako zna da sam tu, ne zove da joj pomognem da ustane, nego tek kad padne da je podignem....Srecom dosad se nije povredjivala jer sklizne na tepih, ali je mucenje i za nas i za nju tesku da je posle podignemo.

Pozdrav

Ima pravo na tuđu negu i ako je u domu. moja mama je u domu i prima tuđu negu.

Pozdrav svima. Nova sam ovde i u društvo dovodom tatu od 77 obolelog od Alchajmera. Boluje poslednjih 4-5 godina. Ovih dana se suočavam sa situacijom da će morati da bude smešten ,jer postaje nemoguće staranje o njemu u kući . Da li mi možete reći ,vi iskusni , kako odabrati dom u Bg ili okolini? Gde su smešteni vaši,da li ste zadovoljni? Imate li neku konkretnu preporuku?Jako mi je teško u ovoj situaciji i ne znam odakle da krenem i od čega da počnem. Hvala unapred.

Postovani nova sam ovde. Moj otac od 77 boluje od Alchajmera.Ovih dana se suacavam sa odlukom da tatu moramo negde da smestimo. Teska odluka i tezak zadatak. Da li mi mozete pomoci smarnicama i vasim iskustvom? Da li imate neku konkretnu preporuku za dom u Bg i okolini?Od cega krenuti? Koliko znam , ne postoji dom specijalizovan samo za alchajmer.Pozdrav

...mamu sutra vode na preglede za dom..posle cemo da podnesemo za tudju negu..
...prosli put su je odbili jer je mogla da se obuce i svasta nesto jos..sad pola od toga ne moze..nije dementna ali ima momente..samo je stara i nemocna :heart:

Dobru odluku ste doneli. I baka ce biti na sigurnom sa potrebnom negom a vi cete se malo opustiti.

- - - - - - - - - -

Hvala, mada nije ni daleko od toga, ako joj se oisveti dobar psiholog ili psihijatar mozda zakljuci i da jeste.

To je proces koji ide I sa starosti, mada ne mora da znaci. Ima onih koji dozive duboku starost potpuno svesni.

- - - - - - - - - -

Pozdrav

A da postavite nesto pored kreveta sto bi je sprecavalo da silazi rano ujutru sama? U gerontocentru postavljaju ogradice. Mozda mozete u kuci neku fotelju uz krevet... sto moze dodatno da zbuni... ali da ublazi silazenje sa kreveta. Mojoj mami je pred odlazak u Dom lekar opste prakse popunio izvestaj - uverenje. A koliko se secam isla je na rendgen pluca I srca I krvnu sliku smo odradili u laboratoriji. I nalaz od psihijatra. To je bilo pre 6 godina.

...svi pregledi su zavrseni, svi nalazi pokupljeni i svi papiri skupljeni....jos samo da ja odem i potpisem u centru sta treba od papira i da se brat (mamin bratanac) potpise
kao zirant, pa da salju papire u dom...kao urgentno pa se nadam vrlo brzo i da se to sve konacno resi...mesta ima sto je najvaznije....a za cenu su rekli da zavisi od njenih nalaza,njenog stanja i procene lekara iz doma....rastegljiva je od 25-38.000, nesto se mislim kad bi smo "se nasli" negde bar na 32.000 pa da smo svi zadovoljni..jer ce
tu biti jos dodatnih troskova vrlo brzo i za pelene i kojesta jos...
....mama kaze jedva ceka, a i ja, jer cu biti puno mirinija...
...procena psihijatra je da je baka vrlo mentalno ocuvana, jedino nije mogla na brziu da se seti koji je datum, ali kaze ni ona nekad ne moze da se seti...

...kako ce se uklopiti videcemo, mada je ona jako drustvena i duhovita osoba, pa ne bi trebalo da bude problema....samo neka prvo udje tamo...

Ako je to državni dom, onda i ja mogu da ti kažem cenu. Ta najmanja cena je za one koji su pokretni i mogu sami da idu u wc, sami da se okupaju i sami da uzimaju lekove, a da pri tom nemaju nikakvu f dijagnozu, tj, psihički poremećaj.
Najčešće je cena 32000 i to je za one kojima je potrebno donositi lekove u određeno vreme i pomagati im prilikom održavanja higijene.
Oni od 34 su zavisni korisnici koji su pokretni ali psihički nestabilni, a 35 ako imaju neke posebne potrebe i nepokretni su. 38 je , čini mi se luksuzna varijanta tzv stambena jedinica gde su praktično u garsonjerama a svi ih služe.
Tako je u Subotici, na primer, u državnoj ustanovi.
I da znaš da pelene u državnim domovima nisu dodatni trošak, to je uračunato

- - - - - - - - - -

I još...u državnom domu mora da se uplaćuje džeparac , koji je nešto preko 3000, to ne može da se bira, ali se može dogovoriti da to podižeš ti ili da zaleže za lekove.

Ako je to državni dom, onda i ja mogu da ti kažem cenu. Ta najmanja cena je za one koji su pokretni i mogu sami da idu u wc, sami da se okupaju i sami da uzimaju lekove, a da pri tom nemaju nikakvu f dijagnozu, tj, psihički poremećaj.
Najčešće je cena 32000 i to je za one kojima je potrebno donositi lekove u određeno vreme i pomagati im prilikom održavanja higijene.
Oni od 34 su zavisni korisnici koji su pokretni ali psihički nestabilni, a 35 ako imaju neke posebne potrebe i nepokretni su. 38 je , čini mi se luksuzna varijanta tzv stambena jedinica gde su praktično u garsonjerama a svi ih služe.

- - - - - - - - - -

I još...u državnom domu mora da se uplaćuje džeparac , koji je nešto preko 3000, to ne može da se bira, ali se može dogovoriti da to podižeš ti ili da zaleže za lekove.

Moj komšija je u državnoj ustanovi, i ćerka mu kupuje pelene. Nisu uračunate u cenu.

- - - - - - - - - -

E pa sad tek ne znam koliko ce to da nas kosta, ali od prilike moze biti od 32-34.000,00..mama sama pije svoju terapiju, moze da ode do wc*a ali to traje jer se sporo krece...pelene joj za sad ne trebaju sto ne znaci da nece trebati, ali je dobro da znam da to ne moram da kupujem...svesna je i poptuno psihicki ocuvana...teze se krece i treba joj recimo pomok oko kupanja kod kuce, ali tamo ce mozda moci i sama jer je predpostavljam kod njih kupatilo toplo, njoj nije pa joj je to prestavljalo problem.....
...znam za taj dzaparac, ali nisam znala cemu uopste to sluzi...ona lekove dobija na recept sem fastum gela i leka za bolove koje kupuje...pa mozda za to jedino da
joj to zalegne tamo...ja nisam ni u istom gradu niti mogu da idem svaki cas, plus sto moram u bolnicu na ht, pa nemam pojma ni u kom cu stanju biti...ali srecom moze
neko do rodbine doci povremeno da je obidje...

...trenutno sam u potrazi za nekim mobilnim telefonom sa sto vecim tipkama, da bi imala kontakt sa njom, jer nesto ne verujem da imaju u sobi telefone niti da su
sestre zainteresovane da svaki dan 2-3x dnevno nosaju telefono do njene sobe....nista ne znam, samo znam da ce joj svakako biti bolje nego sto joj je trenutno....

...e vidim samo mi je to preskupo, mislim da cu da iskopam jedan 3310 pa da kupim bateriju i punjac....ona i onako treba samo da se javlja, svi mi cemo nju zvati...

..citala sam sinoc na sajtu sta je potrebno do odece pa da pokusam da to nabavim samo mi nije jasno sta ce im 2 bademantila....bzvz al ajde...

To nikad ne nose, ali je takvo pravilo. Uvek ih oblače u odelo. Kupi u second handu neke tanke, samo da ima.

...svasta bas..
...moram da joj nabavim donje delove trenerke, ona je niska, a ugojena mada je dosta i smrsala...a opet ne smem da se muvam puno po gradu
zbog infekcija i cuda koja mi prete...
...videcu sta cu uspeti pa cu posle dopunjavati...sta da radim, drugi nacin nemam...

@Affro

Gde si našla taj spisak stvari za dom, ja sam 100 puta guglala i našla samo spisak za neki privatni, nemam predstave šta traže u državnim. Za tatu sam u privatni slala od svega po 2 komada, samo su gaća i čarapa smeli više da imaju, nisu hteli da gomilaju odeću. U ovom našem državnom, gde će moja mama, sam videla velike ormane u sobama, kapiram da smeju da ponesu više odeće... Tako ja lupam glavu, a pre par dana su mi javili da mesta nema, mogla sam da biram da li ću da je šaljem u drugi grad ili da je stave na listu čekanja, tako da smo sad na nekoj listi negde nit znam koje na redu niti kako se mesta oslobađaju, hmmm

Baš mi je drago za to što ste tako brzo uspeli da se smestite, bićeš mirne glave sad da se lečiš, a onda ćeš moći i njoj više pažnje da posvetiš. A ona će da bude u društvu, dobro je tvoja mama, uklopiće se ;)

@Affro

Gde si našla taj spisak stvari za dom, ja sam 100 puta guglala i našla samo spisak za neki privatni, nemam predstave šta traže u državnim. Za tatu sam u privatni slala od svega po 2 komada, samo su gaća i čarapa smeli više da imaju, nisu hteli da gomilaju odeću. U ovom našem državnom, gde će moja mama, sam videla velike ormane u sobama, kapiram da smeju da ponesu više odeće... Tako ja lupam glavu, a pre par dana su mi javili da mesta nema, mogla sam da biram da li ću da je šaljem u drugi grad ili da je stave na listu čekanja, tako da smo sad na nekoj listi negde nit znam koje na redu niti kako se mesta oslobađaju, hmmm

Baš mi je drago za to što ste tako brzo uspeli da se smestite, bićeš mirne glave sad da se lečiš, a onda ćeš moći i njoj više pažnje da posvetiš. A ona će da bude u društvu, dobro je tvoja mama, uklopiće se ;)

Nismo je jos smestili, ali idem u ponedeljak u Centar za soc.rad da potpisem papire i brat kao zirant, pa ce oni urgentno da salju u Dom da bi je oni urgentno i primili
jer je zima, jer je sama i ne moze tako da zivi.
Naci cu na sajtu doma ponovo pa cu ti okaciti ovde. Pise tacno cega koliko moze.
Da uklopice se :heart:

- - - - - - - - - -

http://www.gerontoloskicentarsabac.rs/procedura-smestaja/

,,evo ovde pise bas sve sta u kako i koliko....

Baš lep dom, veliki park, meni je to najvažnije, da mogu da sednu sa drugim bakicama i ćaskaju kako je nekad sve bilo bolje :D Uživaće, videćeš, žaliće se ona, naravno, ali će da procveta kad bude stalno u društvu i ne bude morala da misli na grejanje, hranu, lekove...
Cene su slične kao u SD, samo što kod nas nema mogućnosti da se dobije dvokrevetna, silom prilika tu stavljaju samo parove pošto je dom pretrpan, tako su mi rekli u Centru. Mada se ja nisam ni gurala za dvokrevetnu, mislim da je bolje da ih je više. Nekako je uvek bio idealan broj tri drugarice, ako jedna nađe dečka niko ne ostaje sam :zcepanje:

Back