Pitanje je samo momenta kada budete bili na pregledu i kada lekarka to što ti pričaš i doživi sa njom. Dobro bi bilo da je odvedeš u kolicima, da ne hoda do komisije i da je malo iznerviraš pre nego što uđete na pregled. Tako rastrojena će bolje pokazati svoje pravo stanje. Dementni znaju i da prikriju svoju bolest trudeći se pred autoritetima, to sam i ja doživela sa mamom.
- - - - - - - - - -
Slazem se sa Marge, ali je jako vazno da sto vise specijalisti napisu. Nuropsihijatar I neuropsiholog I neurology I oftalmolog I internista... Zapravo, treba biti strpljiv. Retko ko dobije iz prvog puta, ali svakako ce dobiti. Samo treba biti uporan I donositi sto vise dokumentacije. Njih vise zanima da li moze da hoda I da li vidi I da li ume sama da jede I da ide u WC... Komisija se ne streca na halucinacije, na zalost. I na troskove za pelene I za lekove I za gerontodomacice...
Nismo se prijavili za kucnu negu jos uvek, jer nemamo preporuku specijaliste. Ne znam sta tacno specijaliste treba da napisu i nije mi jasno kako su privatni lekari koji su dolazili uvek pisali kako je svesna , orjijentisana i sve ok, a mi je sve vreme, okrecemo, pomeramo,svlacimo oblacimo, podizemo ako treba.
Zvali smo pre 2 godine Zavod za gerontologiju,sa molbom da posalju neke lekare(da bi joj napisali preporuku ili je bar lecili kod kuce) i da bi poslali neku sestru bar jednom dnevno tokom dana da proveri kako je, da joj izmeri pritisak/secer i da joj daju terapiju, posto nece dobrovoljno da ide kod lekara niti sama uzima lekove ( a cesto i odbija da uzme ili ih ispljune) ali smo je okupali, udesili i ona je sve vreme sedela na stolici i lagala kako sama pije lekove redovno, sve sama radi po kuci, čak ide i u kupovinu ( a nije ni tada isla, ne izlazi uopšte iz kuce, a retko ustaje i iz kreveta), nisu je terali da šeta i oni su joj "poverovali" i rekli su "vidite da je sve u redu samo je malo vise ubedjujte icice ona, mi pomazemo samo slepima i 100% nepokretnima"...Valjda im je tako lakse, jedna manje na njihovom budzetu.
Posle smo je iz treceg pokusaja odveli i kod psihijatra, (pre toga smo isli u zakazanom terminu bez nje, ali im je bilo najbitnije da nam objasne kako se bira izabrani lekar i ista prica "pricajte malo s njom, odobrovoljite je, mora ona sama da dodje", nismo je odobrovoljili nego je prevarili da idemo u postu ili tako nesto sto vise ne "pali" jer je vise nista ne brine i ne zanima, niti joj je stalo, pa ne vidi razlog da ide bilo gde), ali je j i njega prevarila ili ga ne zanima, tek nismo dobil preporuku za tudju negu, samo terpaiju i zakazan termin za mesec i po dana, na koji naravno vise nije htela da ide..
Video je covek da je dosla u kolicima, da je ustala uz našu pomoć i da ne moze da predje vise od 3 koraka bez pomoci, mada moze da drzi ruke uspravno i da pronadje nos (te moze da jede sama), valjda kad je kod lekara skupi svu snagu i pravi se da joj nije nista i setila se skoro svih odgovora na pitanja o godinama i gde zivi, ali je i njemu rekla da sve radi sama, da sama kuva, cisti, kupa se, ide u kupovinu, i on je u izvestaju napisao, kako je svesna i orijentisana, relativno uredna, malo teze pokretna i ima mali otpor prema cerkama, a cerke negiraju njene izjave...Ne znam šta tacno specijalista treba da napiše da bi je uzeli u obziir, ima srcanu slabost, samo 20% srca joj radi, imala je mozdane udare (ali samo jednom bila u bolnici) i par TIA koje je prezivela kod kuce uz nase nespavanje i nase terapije, jer nije htela da ide kod lekara, a ni hitna nije htela da dodje po nju, ali se na magnetnoj reznonaci vidi da joj je siva masa unistena, prosle godine kad je imala pritisak 200 dosla je hitna pomoc, a ona odbila da ide u bolnicu...Nekako imam utisak da ona vise nervira specijaliste zato sto nece dobrovoljno da dolazi kod lekara, nego sto shvataju da imamo problem i ona i mi.