Demencija

Što se lekova tiče, nisu oni toliko nemarni, koliko ona ima želju da smanji lekove jer smatra da su nepotrebni. Misli da joj to sestre daju samoinicijativno, a ne da su ih prepisali doktori. Zamolila sam da obrate pažnju na to, i ove nedelje mi deluje bistrije, moguće da to ima neke veze. Proveravam koliko mogu, većina stvari je o.k., reagujem kada mislim da nešto mamu može da ugrozi, a ne zbog toga što se meni ovo ili ono sviđa ili ne. Par puta se ispostavilo da ono što čujem od mame ili mislim da primećujem baš i nije tako. Oni sve upisuju u knjigu, kako redovne procedure, tako i vanredne događaje, promene u ponašanju itd, tako da ih ponekad samo zamolim da provere ponešto. Kada samo pomislim koliko bi ona bila u lošijem stanju kod kuće, sa mnogo više stresa i za nju i za mene, onda se naprasno smanje naleti griže savesti. Antidepresiv ona mora da pije jer je bez njega bukvalno u paklu, počela je da ga pije kod kuće i bila je vidna promena nabolje u smislu normalnije komunikacije, sa manje verbalne agresije, ispada, histeričnih napada i svega što je bilo problem i za nju i za mene. Kako god, ona je za ove dve godine fizički i psihički stabilnija nego pre, kognitivno lošije, ali makar ne ugrožava sebe i druge zbog toga (sve smo prošli: uključene ringle, zagorela hrana, problem sa brojevima, vrednošću novca, naopako obučena garderoba, nesnalaženje oko higijene, padovi, svađalačko raspoloženje itd.). Većina tih stvari je u domu nestala jer je bila uzrokovana neredovnim dnevnim rasporedom i njenim odbijanjem saradnje oko toga u kućnim uslovima.

Što se tiče razlike privatni / državni dom, to je kao sa fakultetima, ima dobrih i loših svuda. U Beogradu je nemoguća misija dobiti mesto u državnom domu u kratkom roku bez debele veze, a nama je gorelo pod nogama. Ovde se uklopila, to što ne učestvuje u radionicama i drugim aktivnostima (kojih ima) i što se slabo druži jeste šteta, ali smo i osoblje doma (psiholog, soc. radnik, sestre) i ja bezbroj puta pokušavali da je ubedimo da bi trebalo da se malo aktivira. Ništa ne pomaže, jednostavno pruža otpor (verbalni), nalazi stotinu razloga, pa smo digli ruke. Svaki put je zovu, ona svaki put odbije. Gleda TV, sluša šta joj priča cimerka, sestre svaki čas ulaze da vide kako je, ja je zovem telefonom, i tu i tamo još po neko (mada sve ređe), i tako joj prođe dan. Žao mi je zbog toga, ali ne znam šta bih mogla da preduzmem. Njena demencija nije takva da je u nekom svom svetu, da misli da ima 15 godina i da sam joj ja sestra. Sve nas poznaje i prepoznaje, ponešto prati i u vestima i komentariše, ali ne može da sklopi više od dve do tri rečenice u nizu, posle toga više ne zna šta je htela da kaže. Dolasci kući su i njoj zamorni, pa mnogo manje insistira na njima. Posle dva-tri sata sama traži da se vrati u dom.

Zaboravih da objasnim, ona jede samostalno. Naravno, ima negovatelja, oni bi joj pomogli da ona nije u stanju da to uradi. Pomažu joj u svemu što ona ne može.

Arabeska11, molim te za ime doma u kome je tvoja mama posto vidim da si zadovoljna..

Znam, sve znam. Ali ženu ne plaćam ja, već moja sestra i to pod uslovom da je mama opet u elemenatu, a ja da padam s nogu.

Pozdrav svima, zelim vam puno srece u novoj 2018 i snage da se izborite....
Nemam snage da iscitam sve detalje jer sam danima neispavana.
Moze li infromacija kakav je to mms test i u kom je domu mama ako je u pitanju Beograd?
Ja sam nova ovde, a problem je moja mama koja je posle vise mozdanih udara zaboravna, ali i tesko pokretna i nezainteresovana za bilo sta..pa bih da uzmem zenu ili kako sestra insistra da je smestimo u dom,...Vidim da ovde svi pricaju o nekim zenama koje nalaze preko preporuke, pa me zanima da li je neko od vas angazovao nekad zenu preko agencije? Moja mama je odavno pomalo dementna usled tranzitnih mozdanih udara, dosad nije bilo toliko strasno, svrati neko od nas 2 puta dnevno da joj da lek donese nesto za jelo u podne uzme sama ono sto joj ostavimo, ali u poslednjih mesec dana nije samo u pitanju zaboravnost već i fizioloski problemi, jer vise ne moze svaki put sama da ustane iz kreveta cak ni do toaletne stolice (uspe 3 od 5 puta), vec padne, srecom ne povredi se, nego samo sklizne,...Inace izricito je protiv bilo kakve promene, protiv zene je, a i protiv doma, odavno vise nema potrebu ni sa kim da komunicira, osim sa nama, odbija da ide od lekara, pa kad bas zagusti dovlacimo i placamo privatne kucne posete ali je to nemoguce izdrzati na duze staze, smatra da bi samo mi porodica trebalo da brinemo o njoj, ne zeli da vezba ne zeli niceg da se pridrzava, a opet zeli da zivi. Tako da je krajnje vreme da se nesto menja, pa bih bar zenu koja bi bila uz nju 24h dok se malo ne oporavi, a posle videcemo....Zato molim za preporuke nekih agencija za kucnu negu i domova. Srecno!

Nije me bilo na forumu neko vreme...
Kao tekovinu svega preživelog pamticu 2017.g. I po tome sto sam dobila koksaki. I naučila konacno da ako se meni nesto dogodi i ako ja nisam fit (a nisam) onu mukicu nema ko da obidje I da je obraduje. Ona je stabilno. Promene vremena utiču, to znamo. Inače je dobre volje uglavnom. Uglavnom nema nikakvih ispada.
Razmisljam da promenimo dom, da pokušam da pronadjem nešto bliže mestu stanovanja, sada moram ceo grad da pređem da bih došla do nje. Znam da če se tešpko privići, ali sad sam još uvek u fazi razmišljanja i razgledanja.
Cuvajte se :heart::heart:

Nije me bilo na forumu neko vreme...
Kao tekovinu svega preživelog pamticu 2017.g. I po tome sto sam dobila koksaki. I naučila konacno da ako se meni nesto dogodi i ako ja nisam fit (a nisam) onu mukicu nema ko da obidje I da je obraduje. Ona je stabilno. Promene vremena utiču, to znamo. Inače je dobre volje uglavnom. Uglavnom nema nikakvih ispada.
Razmisljam da promenimo dom, da pokušam da pronadjem nešto bliže mestu stanovanja, sada moram ceo grad da pređem da bih došla do nje. Znam da če se tešpko privići, ali sad sam još uvek u fazi razmišljanja i razgledanja.
Cuvajte se :heart::heart:

Draga, vodi racuna o svom zdravlju. :heart: Kako si sada? Mislim da nije dobra ideja da tetki menjas smestaj samo zbog udaljenosti doma. Ako se ona vec privikla na okolinu I lica... ako ti imas dobar odnos sa osobljem... samo ces je zbuniti I sebi nametnuti novi problem upoznavanja I kontrole organizacije u drugom domu. Kada sam mami stavila novo jastuce na stolicu, trebalo mi je par sati da je privolim da sedne. Reaguju na svaku promenu.

- - - - - - - - - -

@Bezuslovna, nadam ste da ste uspele da piškite u tu čašicu, ono što je sigurno je da je uz pesmu sve lakše.

I mi pevamo stalno, naučila sam sve hitove iz pedesetih i šezdesetih. Samo još ovaj praznik da preteramo pa da se vratimo u normalu, uznemiri je praznik, a žao mi je da se pravim da nije dok je još svesna. Raduje se, voli da joj spremam neka nova jela, ali je to uzbuđenje izmori. Tako da čekam prekosutra da se sve smiri.

Da li ste uspele da malo prikocite:bob:

Zdravi svima, molim vas za savet koji dom u beogradu odabrati, a kod kuce kako omoguciti teskonpokretnoj osobi od 80 kg da ustane a da ne oadne.Uglavnom lezi onda se okrene na sranu sa licem ja kraju keeveta spusti noge ali ne mize sama da se podigne u sefeci polozaj, a i kad usoe nige pipuste i oadne. Da lu bi oni bilnicki kreveti sa podizanjem pimogli!??

Nema univerzalnog odgovora zato so ne znamo razlog sto ne moze da ustane sama , ni stoji na nogama. Moja majka nije mogla sam posle operacije srca , pa je nacin podizanja uslovljen oziljkom na grudima. Moja baba je imala degeneraciju kolena koja je nisu drzala , ali je imala snagu , pa je sto bio pored kreveta , i rukama bi se podigla i hodala korak dva ili stajala oslonjena o sto ...Majka je imala hodalicu da dojde do kupatila i sa njom je mogla da odrzava ravnotezu i pored slabih nogu posle operacije ... Krevet sa podizanjem pomaze vise kod hranjenja lezeceg bolesnika , da ga podignes i da sedi kada treba da jede ..za.vise od toga ne znam koliko moze da pomogne.

Gotovi praznici, život je opet lep :zgrudvanje:

@Bezuslovna

Kakvi su mami rezultati, nisi nam napisala, tako da je se nadam da je sve OK.

@ Pahuljica

Dušo draga, sad moraš da se čuvaš, ozbiljno je to što si navukla i može da ti promeni život, zato se pazi i štedi maksimalno. Ne bih ja tetku sad premeštala, ako nema nikakvih problema osim udaljenosti, ovde znaš da joj je dobro pa ne moraš stalno da je posećuješ, a prelazak u novu sredinu bi vas, u najboljem slučaju, vratio na početak, a ti ne smeš da se zamaraš ni fizički ni psihički. Kombinuj posete i telefon, zivkaj ih svakog dana u različito vreme da znaju da aktivno učestvuješ, a u posetu kad možeš. Tetka tu ima drugare i negovateljice koje poznaje, to je sad njen svet, ne diraj je. Nadam se da još može da priča telefonom, zivkaj i nju, ali, opet ću, mnogo je važno da izađeš iz koksakija bez trajnih posledica, tako da nikakvo cimanje sad ne sme da bude tema. Drž se :heart:

@ Umornaborovnica

Dobrodošla, nisi baš srećna kad si došla kod nas, al šta je tu je. Od saveta mogu da ti dam onaj univerzalni, za svaki forum, sedi i čitaj temu od početka. Znam da nije popularno, ali je praktično, pošto smo svi ovde drugačiji, sa drugačijim bolesnicima, dijagnozama, problemima... Može, kao meni, da ti se desi da su priče najsličnije tvojoj davno završene, ali su iskustva tih ljudi ostala na forumu i možeš da ih iskoristiš. Za početak, odmah nađite negovateljicu ako je mama sama, ne sme da bude sama nikako. To što se ona ne slaže nije toliki problem kako vam se sad čini, ni moja mama nije htela nikako nikoga u kući, a sad uživa i pobeđuje njenu baba-siterku svakog dana u "ne ljuti se, čoveče" koje takođe nije htela da čuje da igra. Svi vole da budu u društvu. Naravno, budite spremne i na to da neće prva negovateljica da bude idealna, može, al ne mora... Nemam agenciju u gradu pa nemam iskustva, prvu sam našla tako što su mi u Socijalnom dali spisak žena koje su se same prijavile da rade kao geranto-domaćice i nije bila prava. Pravu smo našle tako što sam napisala oglas i okačila na internet, pa se javila naša Meri Popins.
Držim vam palčeve, super je što imaš sestru i imaš s kim da podeliš brigu, pa polako, korak po korak.

Nema univerzalnog odgovora zato so ne znamo razlog sto ne moze da ustane sama , ni stoji na nogama. Moja majka nije mogla sam posle operacije srca , pa je nacin podizanja uslovljen oziljkom na grudima. Moja baba je imala degeneraciju kolena koja je nisu drzala , ali je imala snagu , pa je sto bio pored kreveta , i rukama bi se podigla i hodala korak dva ili stajala oslonjena o sto ...Majka je imala hodalicu da dojde do kupatila i sa njom je mogla da odrzava ravnotezu i pored slabih nogu posle operacije ... Krevet sa podizanjem pomaze vise kod hranjenja lezeceg bolesnika , da ga podignes i da sedi kada treba da jede ..za.vise od toga ne znam koliko moze da pomogne.

Hvala na odgovoru. ne znam ni ja koji je razlog, verovatno ih ima više dovlacili smo lekare, ali nikome nije zanimljiva, jer je stara i tvrdoglava i nije redovno isla kod lekara, a i sada negoduje i kad neko dodje, ima slabo srce, a ima i visok secer, pa me zato plasi to njeno cimanje oko ustajanja i sama je odbijala da hoda sa hodalicom dok je mogla da napravi tih 10 koraka par puta dnevno, nego se do skoro pridrzavala za zidove stolove stolice, ali sada ne moze ni to.,i cim uspe da ustane zali se da ne moze da stoji odmah se vrati nazad u krevet.
Ponekad ima dovoljno snage da se u lezecem polozaju uhvati za fotelju koja stoji pored kreveta, pa da se dovuce u sedeci polazaj ,pa onda opet uz pomoc fotelje i ustane, ali nekad nema snage ni za to, pa sam mislila da bi mozda električni krevet koji podize ledja olaksao taj deo da joj podigne ledja do sedeceg polozaja, umesto da se sama nateze, jer mi kacenje za fotelju deluje kao preveliki napor za nju i vec se tu umori, pa onda mozda da se spusti ili podigne visina kreveta tako da lakse ustane i vrati se u krevet, pa da svu snagu troši na kretanje.
Ne znam ni sama sta bi joj bilo korisno a ne znam ni gde ni koga da pitam, osim ovde za tudja iskustva. A da li ste koristili trapez? Da li bi on olaksao ustajanje? Koji bi lekar trebalo da utvrdi razloge za probleme?
Hvala i pozdrav!

Hvala i ssandri na podršci, probacemo preko socijalnog, i ja mislim da bi joj zena pomogla da se oseti bolje, probacemo, a za dom tek ako se malo oporavi i to pre svega radi socijalizacije, da je tamo ne bi omamiljvali umesto da brinu o njoj, posto svasta pisu na netu o domovima.

Hvala na odgovoru. ne znam ni ja koji je razlog, verovatno ih ima više dovlacili smo lekare, ali nikome nije zanimljiva, jer je stara i tvrdoglava i nije redovno isla kod lekara, a i sada negoduje i kad neko dodje, ima slabo srce, a ima i visok secer, pa me zato plasi to njeno cimanje oko ustajanja i sama je odbijala da hoda sa hodalicom dok je mogla da napravi tih 10 koraka par puta dnevno, nego se do skoro pridrzavala za zidove stolove stolice, ali sada ne moze ni to.,i cim uspe da ustane zali se da ne moze da stoji odmah se vrati nazad u krevet.
Ponekad ima dovoljno snage da se u lezecem polozaju uhvati za fotelju koja stoji pored kreveta, pa da se dovuce u sedeci polazaj ,pa onda opet uz pomoc fotelje i ustane, ali nekad nema snage ni za to, pa sam mislila da bi mozda električni krevet koji podize ledja olaksao taj deo da joj podigne ledja do sedeceg polozaja, umesto da se sama nateze, jer mi kacenje za fotelju deluje kao preveliki napor za nju i vec se tu umori, pa onda mozda da se spusti ili podigne visina kreveta tako da lakse ustane i vrati se u krevet, pa da svu snagu troši na kretanje.
Ne znam ni sama sta bi joj bilo korisno a ne znam ni gde ni koga da pitam, osim ovde za tudja iskustva. A da li ste koristili trapez? Da li bi on olaksao ustajanje? Koji bi lekar trebalo da utvrdi razloge za probleme?
Hvala i pozdrav!

Meni je problem u domu sa tesko pokretnom majkom, a mogu da zamislim kako je tebi u kuci.Jednostavno dodje momenat kada ne mogu vise na noge I mora da postoji podrska I posebna vrsta nege. E sad, ne znam sta je uzrok kod tvoje mame. Mozda treba otici kod neurologa? Mozda je zbog oslabljenog srca? Mozda je previse jaka terapija za srce ili za secer? Mozda fizioterapeut? Ustanoviti osnovne bolesti pa videti dalje. Onda ces znati sta mozes da ocekujes u nastavku I kako da se organizujete. Trapez moze da koristi da se podigne u sedeci polozaj, a ukoliko je nestabilna moze da bude opasno pri ustajanju... U Beogradu postoje odeljenja Gerijatrije, pa probaj prvo da odes sama I posavetujes se sa doktorima. A onda da odlucis kako ces I gde dalje.

Gotovi praznici, život je opet lep :zgrudvanje:

@Bezuslovna

Kakvi su mami rezultati, nisi nam napisala, tako da je se nadam da je sve OK.

@ Pahuljica

Dušo draga, sad moraš da se čuvaš, ozbiljno je to što si navukla i može da ti promeni život, zato se pazi i štedi maksimalno. Ne bih ja tetku sad premeštala, ako nema nikakvih problema osim udaljenosti, ovde znaš da joj je dobro pa ne moraš stalno da je posećuješ, a prelazak u novu sredinu bi vas, u najboljem slučaju, vratio na početak, a ti ne smeš da se zamaraš ni fizički ni psihički. Kombinuj posete i telefon, zivkaj ih svakog dana u različito vreme da znaju da aktivno učestvuješ, a u posetu kad možeš. Tetka tu ima drugare i negovateljice koje poznaje, to je sad njen svet, ne diraj je. Nadam se da još može da priča telefonom, zivkaj i nju, ali, opet ću, mnogo je važno da izađeš iz koksakija bez trajnih posledica, tako da nikakvo cimanje sad ne sme da bude tema. Drž se :heart:

@ Umornaborovnica

Dobrodošla, nisi baš srećna kad si došla kod nas, al šta je tu je. Od saveta mogu da ti dam onaj univerzalni, za svaki forum, sedi i čitaj temu od početka. Znam da nije popularno, ali je praktično, pošto smo svi ovde drugačiji, sa drugačijim bolesnicima, dijagnozama, problemima... Može, kao meni, da ti se desi da su priče najsličnije tvojoj davno završene, ali su iskustva tih ljudi ostala na forumu i možeš da ih iskoristiš. Za početak, odmah nađite negovateljicu ako je mama sama, ne sme da bude sama nikako. To što se ona ne slaže nije toliki problem kako vam se sad čini, ni moja mama nije htela nikako nikoga u kući, a sad uživa i pobeđuje njenu baba-siterku svakog dana u "ne ljuti se, čoveče" koje takođe nije htela da čuje da igra. Svi vole da budu u društvu. Naravno, budite spremne i na to da neće prva negovateljica da bude idealna, može, al ne mora... Nemam agenciju u gradu pa nemam iskustva, prvu sam našla tako što su mi u Socijalnom dali spisak žena koje su se same prijavile da rade kao geranto-domaćice i nije bila prava. Pravu smo našle tako što sam napisala oglas i okačila na internet, pa se javila naša Meri Popins.
Držim vam palčeve, super je što imaš sestru i imaš s kim da podeliš brigu, pa polako, korak po korak.

Draga, nema svako vremena I strpljenja da cita od pocetka. Jos kada je problem goruci... Tu smo da docekamo I nove forumase. A svakako ima dobrih saveta I ideja u ranijim postovima, a te teme mozda nisu sada zastupljene, pa moze svako da krene s koje strane hoce. Mozda ce sada neko za isti problem imati bolje resenje, nakon duzeg iskustva...

Mama nema bakterija, sto je dobra vest. Medjutim, juce ujutru je jako bila uznemirena kada sam zvala posle dorucka. Cujem preko telefona da jauce na sav glas, zali se na bolove u ledjima... jedva uspem da dobijem glavnu sestru posto se doktorica ne javlja... pa onda opet intervenisem po sto nije dosla doktorica ni kada je glavna sestra prenela... zamislite, majka jauce na odeljenju intenzivne nege a niko ne dolazi :sad2: Jedva su je pregledali, posto je odbijala da je dodirnu I pomere... Ekg dobar, pritisak dobar, secer 8. Stave je u krevet I pokriju I malo se smirila. Posle cujem da je ujutru dobila injekciju OHB12. E sad, da li je uznemirilo bockanje ili je ukocio isijas ili je bole ledja I kosti... ne znam. Jutros je trebalo da joj uzmu krv na analizu. Kada sam zvala, sedela je u stolici. Kaze da je ne boli kao juce, ali u jednom trenutku uzdahnu I kaze da je presece. Delovala je pospano. Kazu da je jela I juce I jutros I da je pila lekove. Cekam da se cujem sa doktoricom.

Pozdrav svima, zelim vam puno srece u novoj 2018 i snage da se izborite....
Nemam snage da iscitam sve detalje jer sam danima neispavana.
Moze li infromacija kakav je to mms test i u kom je domu mama ako je u pitanju Beograd?
Ja sam nova ovde, a problem je moja mama koja je posle vise mozdanih udara zaboravna, ali i tesko pokretna i nezainteresovana za bilo sta..pa bih da uzmem zenu ili kako sestra insistra da je smestimo u dom,...Vidim da ovde svi pricaju o nekim zenama koje nalaze preko preporuke, pa me zanima da li je neko od vas angazovao nekad zenu preko agencije? Moja mama je odavno pomalo dementna usled tranzitnih mozdanih udara, dosad nije bilo toliko strasno, svrati neko od nas 2 puta dnevno da joj da lek donese nesto za jelo u podne uzme sama ono sto joj ostavimo, ali u poslednjih mesec dana nije samo u pitanju zaboravnost već i fizioloski problemi, jer vise ne moze svaki put sama da ustane iz kreveta cak ni do toaletne stolice (uspe 3 od 5 puta), vec padne, srecom ne povredi se, nego samo sklizne,...Inace izricito je protiv bilo kakve promene, protiv zene je, a i protiv doma, odavno vise nema potrebu ni sa kim da komunicira, osim sa nama, odbija da ide od lekara, pa kad bas zagusti dovlacimo i placamo privatne kucne posete ali je to nemoguce izdrzati na duze staze, smatra da bi samo mi porodica trebalo da brinemo o njoj, ne zeli da vezba ne zeli niceg da se pridrzava, a opet zeli da zivi. Tako da je krajnje vreme da se nesto menja, pa bih bar zenu koja bi bila uz nju 24h dok se malo ne oporavi, a posle videcemo....Zato molim za preporuke nekih agencija za kucnu negu i domova. Srecno!

Nisam videla ovaj tvoj post, ali mi slučaj tvoje mame veoma liči na situaciju sa mojom mamom pre njenog smeštanja u dom. Tranzitorni moždani udari, tzv. minijaturni šlogovi, su kod nje doveli do vaskularne demencije. Njoj je donekle pomogla fizikalna terapija u domu, redovna ishrana i kontrolisano uzimanje lekova. Mislim da je sve to usporilo tok bolesti, a kod kuće bi sve to mnogo brže napredovalo. 24časovni angažman sestre koja ume da podiže, presvlači, kupa je svakako mnogo skuplji od doma. Da sam ikako mogla da organizujem i finansiram mamin ostanak kod kuće, ona sada ne bi bila u domu. Ali, ne želim da zamišljam kako bi izgledali naši životi da je ostala kod kuće.

Nisam videla ovaj tvoj post, ali mi slučaj tvoje mame veoma liči na situaciju sa mojom mamom pre njenog smeštanja u dom. Tranzitorni moždani udari, tzv. minijaturni šlogovi, su kod nje doveli do vaskularne demencije. Njoj je donekle pomogla fizikalna terapija u domu, redovna ishrana i kontrolisano uzimanje lekova. Mislim da je sve to usporilo tok bolesti, a kod kuće bi sve to mnogo brže napredovalo. 24časovni angažman sestre koja ume da podiže, presvlači, kupa je svakako mnogo skuplji od doma. Da sam ikako mogla da organizujem i finansiram mamin ostanak kod kuće, ona sada ne bi bila u domu. Ali, ne želim da zamišljam kako bi izgledali naši životi da je ostala kod kuće.
Bas tako u pitanju je vaskulanra demencija i kod moje mame. Zvali smo fizijatra danas li je rekla da bez dozovle lekara ne sme nista da se radi. A da prikupimo sve te lekare .svaki put, jer je uz to tvrdoglava i odbija da ide kod lekara, pa skoro nikad ne uspemo da odemo u DZ kad je zakazeno nego kad se ona dovoljno omeksa pa je vucaramo kad uspemo po privatnim klinikama ili dovucemo lekara kuci kadnam se cini da je to jedino resenje. tesko je, ali probacemo ispocetka za ovu goidnu jos jednu turu pregleda pa da vidimo sta cemo. Hvala svima na dobrodoslici i dobronamernosti i zelim vam jos snage

Da. Sve smo te lekare obisli ali niko se ne tangira što je bila teško pokretna, samo joj promene glavnu terapiju. Jeidno kod fizijatra nismo, jer nam to nije palo na pamet, a danas nam fizijatar reče da ne sme da joj da vezbe dok ne dobije potvrde drugih lekara pa cemo vdeti da ponovimo krug.
Na koja konkretno odeljenjaja Gerijatrije mislis? Ne znam gde ti zivis, ali moje iskustvo sa starim ljudima u DZ i bolnicama je da nikog ne zanima i da svi vicu na tebe i niko te ne savetuje osim ako nemas debelu vezu.

Izvinjavam se sto vas bombardujem pitanjima, posto smo nazalost potpuno nespremni za novonastalu situaciju, jer smo dosad, ocigledno pogresno, postovali mamine zelje i izbore. Zanima me koji mobilni telefon biste preporucili za starije,odnosno koje modele koriste vasi roditelji, pošto mama godinama odbija da nauci da koristi i mobilni i bezicni telefon, a mozda ce joj zatrebati, ako se odlucimo za dom.

Izvinjavam se sto vas bombardujem pitanjima, posto smo nazalost potpuno nespremni za novonastalu situaciju, jer smo dosad, ocigledno pogresno, postovali mamine zelje i izbore. Zanima me koji mobilni telefon biste preporucili za starije,odnosno koje modele koriste vasi roditelji, pošto mama godinama odbija da nauci da koristi i mobilni i bezicni telefon, a mozda ce joj zatrebati, ako se odlucimo za dom.

Telefon je komplikovana priča. Moja mama je, u granicama svojih mogućnosti, donedavno koristila mobilni telefon koji je koristila godinama. Kada se pokvario, obišla sam ceo Beograd dok nisam našla najsličniji model. Svako učenje nove stvari je skoro pa nemoguća misija, a sve odranije poznato se polako zaboravlja. Pokušajte sa običnim mobilnim ili fiksnim koji ima mogućnost brzih poziva. Dakle, npr. tvoj broj je na broju 2, broj tvoje sestra na br. 3. Pritisne broj i dobije Vas. Mami sam tako obeležila bojom tipku kojom mene dobija. Kada je počela da ignoriše zvonjavu telefona i da me čudno gleda kada bih joj pričala o telefonu, sklonila sam ga. Nije ni primetila da nedostaje, ali smo godinama tako komunicirale. U domu bi trebalo da imaju mogućnost da ti zoveš, a da oni odnesu bežični telefon u njenu sobu ili ako ima telefon u sobi da je dobiješ preko centrale. Zavisi od doma.

Što se tiče Gerijatrije - kontaktiraj Centar za poremećaje pamćenja (tzv. Memori centar) na Institutu za neurologiju KCS. Imaju sajt. Zakazuje se mesecima unapred, uz uput psihijatra ili neuropsihijatra. Tamo vrše testiranja, određuju terapiju za demenciju i prateće bolesti i potpuno su specijalizovani za ove bolest, za razliko od (neuro)psihijatara u DZ koji moraju da pokrivaju takoreći ceo spektar mentalnih oboljenja, pa im je demencija tek jedna od bolesti kojima se bave. Urade na brzaka onaj test sa crtanjem sata, prepišu nekakvu terapiju i to je to. Od privatnih lekara, znam da su neki vodili majke kod prof. Pavlovića i bili zadovoljni.

Upravo smo svekrvi kupili mobilni za starije osobe , koji sam jednim dugim prtiskom na jedan broj poziva broj memorisan na tom broju- kao brzo biranje , ali za brzo biranje je princip prvo broj , pa zlelena slusalica , a ovde je samo jedno dugme , brojis do 3 traje duzi pritisak - i poziva .DENVER GSP-120 1.77" Moja svekrva lose i vidi a tu su jako krupni brojevi.
Mama se brzo privikla na hodalicu koja lići na tricikl- ima 3 točka i lako se njom upravlja. Ne deluje kao za invalide , i njoj je to značilo da ga prihvati i koristi. Sad joj ne treba, hoda sa stapom.
Inaće mama je lakse ustajala kada je krevet bio na visini koja njoj odgovara, ni prenizak ni previsok. Ima slabe noge i kolena koja bole. Tada bi mi značilo da sam imala onaj bolnički krevet , električni kao sto je imala u bolnici posle operacije srca. i značilo joj je da podigne naslon , pa ustane...

Poslednja izmena:
Hvala vam divne zene i arabeska i pepa i bezuslovna i sasandra, dobila sam puno korisnih saveta za kratko vreme, sad cemo videti kako cemo dalje. Divno je znati da jos postoji solidarnost i razumevanje bez interesa i i da postoji mesto gde mogu da se razmene i saveti i pozitivna energija. Bice mi drago da i ja vama pomognem nekim savetom ili informacijom. Veliki pozdrav svima!

Upravo smo svekrvi kupili mobilni za starije osobe , koji sam jednim dugim prtiskom na jedan broj poziva broj memorisan na tom broju- kao brzo biranje , ali za brzo biranje je princip prvo broj , pa zlelena slusalica , a ovde je samo jedno dugme , brojis do 3 traje duzi pritisak - i poziva .DENVER GSP-120 1.77" Moja svekrva lose i vidi a tu su jako krupni brojevi.
Mama se brzo privikla na hodalicu koja lići na tricikl- ima 3 točka i lako se njom upravlja. Ne deluje kao za invalide , i njoj je to značilo da ga prihvati i koristi. Sad joj ne treba, hoda sa stapom.
Inaće mama je lakse ustajala kada je krevet bio na visini koja njoj odgovara, ni prenizak ni previsok. Ima slabe noge i kolena koja bole. Tada bi mi značilo da sam imala onaj bolnički krevet , električni kao sto je imala u bolnici posle operacije srca. i značilo joj je da podigne naslon , pa ustane...

Brzo biranje očigledno zavisi od telefona. Mamin stari/novi telefon je neki samsung na preklop. Kod njega je brzo biranje dugo pritiskanje odredjenog broja, bez zelene slušalice, a otvaranjem odn. zatvaranjem telefona (preklop) se prima i završava poziv. Zato sam i jurila sličan model jer mi je bilo jasno da svaki suvišni korak znatno otežava korišćenje telefona, obaška što njoj više ne znači ništa kada kažeš crveno ili zeleno, prepoznaje boje, ali ne može da ih poveže sa funkcijom. Moja želja je bila da joj nađemo neki moderniji telefon sa viberom kako bismo je mogli zvati kada otputujemo u inostranstvo, ali smartfon, ma koliko bio pametan, naprosto nije stvoren za dementne.

Telefon je komplikovana priča. Moja mama je, u granicama svojih mogućnosti, donedavno koristila mobilni telefon koji je koristila godinama. Kada se pokvario, obišla sam ceo Beograd dok nisam našla najsličniji model. Svako učenje nove stvari je skoro pa nemoguća misija, a sve odranije poznato se polako zaboravlja. Pokušajte sa običnim mobilnim ili fiksnim koji ima mogućnost brzih poziva. Dakle, npr. tvoj broj je na broju 2, broj tvoje sestra na br. 3. Pritisne broj i dobije Vas. Mami sam tako obeležila bojom tipku kojom mene dobija. Kada je počela da ignoriše zvonjavu telefona i da me čudno gleda kada bih joj pričala o telefonu, sklonila sam ga. Nije ni primetila da nedostaje, ali smo godinama tako komunicirale. U domu bi trebalo da imaju mogućnost da ti zoveš, a da oni odnesu bežični telefon u njenu sobu ili ako ima telefon u sobi da je dobiješ preko centrale. Zavisi od doma.

Što se tiče Gerijatrije - kontaktiraj Centar za poremećaje pamćenja (tzv. Memori centar) na Institutu za neurologiju KCS. Imaju sajt. Zakazuje se mesecima unapred, uz uput psihijatra ili neuropsihijatra. Tamo vrše testiranja, određuju terapiju za demenciju i prateće bolesti i potpuno su specijalizovani za ove bolest, za razliko od (neuro)psihijatara u DZ koji moraju da pokrivaju takoreći ceo spektar mentalnih oboljenja, pa im je demencija tek jedna od bolesti kojima se bave. Urade na brzaka onaj test sa crtanjem sata, prepišu nekakvu terapiju i to je to. Od privatnih lekara, znam da su neki vodili majke kod prof. Pavlovića i bili zadovoljni.

Ista prica za telefon, kao kod moje mame. Prvo me zivkala za sve i svasta. Onda vise nije umela ni da se javi a pogotovo da zove. Fiksni je koristila neko vreme,, imala ga je u sobi. Onda je odbijala da uzme slusalic, jer nije mogla da poveze st treba kada zvono. Posle sam angazovala komsinicu da donosi mobilni i samo da joj da u ruke kada je vec uspostavljena veza. Ponekad nece ni tada da razgovara.

Analiza krvi pokazuje sedimentaciju 112. Sokirana sam. I CRP je povisen. Leukociti stabilni, sto ukazuje da nema infekcije. A na ivici je anemije sa eritrocitima. Uh, jako sam zabrinuta. Kazu da bolje izgleda danas nego prethodna tri dana, otkako je u utorak ujutru jaukala od bolova. Cim su je smestili u krevet prestala je da jauce. Njena doktorica je otisla na odmor, sva sreca jer i nije nesto zainteresovana.Menja je druga doktorica, jako profesionalna i posvecena. Uradice jos neke preglede. Sumnja na reumu i isijas. Ali anemija moze da znaci i neko malo krvarenje. Mozda hemoroidi. A mozda...ne daj, Boze, ne smem ni da mislim...Pospana je i iscrpljena. sedi presavijena na stolici kao i inace sto ima obicaj. Apetit je dobar, ne preskace nista. A samo sto sam dosla od nje prosle nedelje. Pokidah se od sekiracije sto nisam blize. Kazr dve tri recenice preko telefona i samo cuti. "Vidis da ti se javljam. Ne boli me. Nisam ljuta*, to je sve sto uspem da joj izvucem. Kaze da je ne boli nista sada... Nisam pametna..

Poslednja izmena:

Back