Ali obrati pažnju na taj prazan pogled na početku svakog razgovora. To je tipično za demenciju. Zato neki kažu da se može videti golim okom.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U prethodnom komentaru upotrebila sam metaforu, a sad naletela na jednu staru vest u kojoj se to odnosi na nove načine skeniranja. Ne znam da li je članak pouzdan - https://vesti.krstarica.com/zdravlje/demencija-se-okom-vidi/
@bezuslovna
e jesi lavica, svaka čast...!
A šta je bilo s onim u socijalnom? Jesi li i njega...?
@Bezuslovna, svaka ti čast, tačno ću da dam mamu u ovaj ovde državni dom, da mogu da ih prepadam tako. Kako smeju da se igraju sa lekovima, sad sam baš pobesnela, koliko god posla da ima mora da vodi računa o lekovima! Ne znam šta je taj Neurozan, moja mama je u prvoj terapiji imala Donasept i ništa joj nije radio. Ali sigurno nije smeo da se preskače. Grrrrrr.........
Drage moje, mi smo danas išle da vidimo državni dom u Smederevu i oduševile smo se. Nikakav luksuz, ali je sve čisto, upale smo u 10 ujutru kad nam se niko nije nadao, običan dan, puno dvorište matoraca koji ćaskaju, neki se šetkaju po samoj zgradi, čistačice brišu podove baš tad, korpa sa spakovanim čistim vešom povezanim trakama u paketiće, valjda čeka da ga podele po sobama, velika zastakljena veranda je prostorija za pušače... Socijalna radnica nam je pokazala četvorokrevetne i trokrevetne sobe u toj zgradi za koju misli da je za moju mamu (imaju tri zgrade, jednu za potpuno samostalne, jednu za nepokretne i ovu). Trokrevetne sobe su savršene, pokušaću da se izborim za tu na sve načine. Pao mi je kamen sa srca, ja sam mislila da je štala.
Najvažnije je da se njoj sviđa, ceo dan ponavlja kako je "vrlo pristojno" što je maksimalna pohvala koju može da da moja uobraženkovićka, pošto to mora da se čuje ne mogu da vam opišem, zamislite onu Rođinu taštu iz "Pozorišta u kući" kako izgovara toNjen stav je, to mi je danas objasnila da hoće da ide tamo i da je, kad ode, pustim da drami kako ništa ne valja 15 dana, ali da može tamo da živi.
Sad moram da se mlatim sa socijalnim, naravno, mora sve preko njih i nema mesta, pa treba da se upiše na listu čekanja. Pre toga joj trebaju neki besmisleni papiri tipa državljanstvo koje sam mislila da je kao papir ukinuto sa novim ličnim kartama, al ne lezi vraže, iskoči potreba za njim kad se najmanje nadaš... To ću sve da krenem da radim tek sredinom jula, jer ne želim da ide pre novembra.
I, najglavnije, puno im je dvorište pasa lutalica, kaže socijalna radnica da im ceo grad ubacuje kučiće tu jer znaju da ih babe i dede hrane. Ova moja je odmah pitala da li može svoje kuče da dovede, al je mirno prihvatila odričan odgovor, zna da ako ostane u našem gradu da će i kuče redovno da viđa![]()
Mamu obilazimo svaki drugi dan, ali uvek pitamo kako je jela.Uvek dobijamo odgovor da joj je dobar apetit. Ali pojede kompletno sve sto donesemo, bilo da stignemo pre ili posle rucka. Desavalo se da pojede domacu hranu, a ubrzo posluzuju njihovu. Ja kazem da nema pitrebe da je hrane jer je vec rucala, alu se mama buni i trazi da jede, kao nista nije jela od jutros. Ona je potpuno nepokretna i cudim se gde nestane uneta energija, kad je fizicki neaktivna.
Mnogo me sekira ta njena tuga, nevoljnost, placljivost. Kaze sve je boli , a srce najvise. Duze vreme nema ni onog lupetanja svega i svacega, sto je moglo obostrano da nas nasmeje.
To mršavljenje. Ja sada ne verujem da ona ima preko 40 kg. Baš je oslabila a vidim da je sita kad ja dođem i donesem joj nešto da pojede. Ne pojede više od dve pohovane tikvice (koluta) i 5 štapića krompira pečenog. Da li je u pitanju to što malo jede ili demencija ?
Evo i mene...
Tetka je stabilno, vesela,raspolozena, prica kao navijena, smeje se
Sve vise ima problem da se seti odgovarajucih reci, pa pravi svoje kovanice, potpuni besmisao slova i glasova. Tok bolesti,znam.
Dobila sam starateljstvo, predala sam i za tudju negu. Videcemo sta ce od toga biti. Pitam je pre neki dan koliko godina ima, a ona kaze ne znam, i odmah je pocela nesto drugo da prica.
Prepoznaje me.
I na kraju biser- Ustaje sa fotelje i kaze - bole me butkice u tri p.m. ...i jos 3 km dalje
Nemam pojma odakle joj terminologija,ona inace nije nikad psovala. Ali sad
![]()
@sonjche :'(
Nemoj da misliš da se ta promena desila zbog vaše odsutnosti. Bolest ide i ne može je ništa zaustaviti.
Moja majka je pre par godina zaćutala skroz, ostale su samo neke grimase na licu. Ali hranu ne odbija, mada će uskoro izgledati kao kostur.
Potresna je ona izjava vaše doktorke, ono kad ti je rekla "mozak se suši, i telo se suši"... To mi se urezalo u pamćenju.
Drži se!