Demencija

Setala je moja mama, ustajala, tamo-amo I paaala juce ujutru. Ima posekotinu na celu, ali nista strasno-tako kaze doktorica. Pritisak joj je 120/80, secer 4,5 I nema aritmija... uh, bas sam se nasekirala. Juce nisu imali mogucnost da je posalju u bolnicu na snimanje, mada kaze da nije povracala I da je bila vesela. Nista nisam primetila u telefonskom razgovoru juce, a jutros kada je komsinica dosla da je poseti, rekli su joj da je na pregledu u bolnici. Tako sam saznala. Kazu da nisu hteli da me uznemiravaju, jer smatraju da nije nista problematicno. Cekam da je dovedu sa pregleda.

:heart: Ne brini, mama je heroj i zdrava ko dren, a padaju stari ljudi stalno, ne samo ovi naši što ne skidamo oka s njih. Da je bila neka frka, zvali bi te da skinu odgovornost. Javljaj čim sedneš za računar šta su danas uradili.

:heart: Ne brini, mama je heroj i zdrava ko dren, a padaju stari ljudi stalno, ne samo ovi naši što ne skidamo oka s njih. Da je bila neka frka, zvali bi te da skinu odgovornost. Javljaj čim sedneš za računar šta su danas uradili.

Dobro je. Bar tako zvuci I to govore dosadasnji rezultati. Juce je stigla oko 12 iz urgentnog. Doktorica kaze da je sve stabilno I nema preloma. Odmah je otisla komsinica sa kroasanom I telefonom. Pitam mamu kako je, a ona ce *J..bem mu mater. Idem ko neka jadnica sa ovom cvorugom na glavi*. To me je odmah nasmejalo, Mada nije za smeh, ali bar moze da opsuje I svesna je sta se desava. Jela je I pricale smo uobicajeno. Po protokolu danas moraju da je vode kod neurohirurga. Cekam da on pogleda snimke, pa vam javljam. Bojim se da to ne ostavi neke posledice ili da utice na tok bolesti... Hvala vam na podrsci:heart:

Za privremeno starateljstvo odeš u centar za socijalni rad, i neko će te uputiti kod kog referenta da odeš. To je formalnost koju potpišeš, ali bi bilo dobro da odneseš nešto od rezultata i nalaza jer ti drugačije neće dati na lepu reč.

Za privremeno starateljstvo odeš u centar za socijalni rad, i neko će te uputiti kod kog referenta da odeš. To je formalnost koju potpišeš, ali bi bilo dobro da odneseš nešto od rezultata i nalaza jer ti drugačije neće dati na lepu reč.

Pravi mi problem pravnik u socijalnom. Doduse pricali smo samo preko telefona. On smatra da Socijalno treba da zastupa mamu, a ne ja. To je malo mesto, pravnik navikao da moze da radi sta on misli da treba, neprijatan je I drzak... Zvala sam Ministarstvo za rad I socijalna pitanja, koji su mi objasnili da podnesem zahtev, a ako mi pravnik ne odgovori u roku od 30 dana da se obratim njima sa zalbom. Htela sam da pripremim dokumenta kada dodjem kod tog pravnika. Najmanji problem je nalaz lekara. Pravnik hoce da poseti moju majku I da joj kaze da je umro clan porodice. Ja ne zelim da stresiram majku, jer ona I ne zna za to I ne bi joj nista znacilo a pogorsalo bi joj stanje verovatno. Posto necu njenu imovinu da otudjujem dok je ona ziva, a smatram da treba ja da se pojavim na sudu, nemam pojma sta se sad taj pravnik pravi pametan. Inace, neurohirurg je samo konstatovao da mama ima na celu ranicu koja zarasta, pozabavice se tetanusom -odmah je primila jednu pa za mesec dana pa za 6 meseci pa za godinu. Kontrola je zakazana za mesec dana. Spremam se da sledecu nedelju provedem kod mame. Ona je danas manje nervozna.

Poslednja izmena:
Uh, mnogo toga sam napisala i nema teksta.
@ bezuslovna nadam se da ce sve biti u rede sa majkom, super sto dogadjaju pristupa sa dozom humora.

Sustina "nestale poruke": Majka je ocajna, zeli kucu da je vodim, neki visoki covek je bezobrazan i pokazuje svasta (pokusava levom rukom da mi pokaze- srednji prst), pitam je vidi li negde tog coveka. Potvrdjuje i pokazuje ka hodniku u medicinskog brata, koji je tuda prolazio.
Na moje reci da cu da idem i skrenem im paznju , ona se utisa skroz i kaze da cutim i nikom nista da ne pricam.
Pitam je, da li se pozalila lekaru, ona kaze da doktori dolaze, vide ih i sami pitaju i daju odgovare. Nemas kome da se pozalis.
Pa majka pozali se meni
Ona: Ne, ne, samo cuti nista ne pricaj.
Preispitujem ranije posete kad su je sestre ili dr pitali u mom prisustvu kako je, ona je uvek odgovarala da je u redu.
Nakon domace hrane se malo smirila. Govorila mi je da im ne daju tamo hranu, da je gladna, da joj
nedaju vocne jogurte sto ih ostavljam za nju.
Djavo bi ga znao sta je prava, a sta njena istina.
Pitam je kad ih presvlace, kaze mi ujutru i uvece. Zar samo 2x majka, valjda ima jos koje izmedju, pitam je.
Ona me gleda, ali bas onako bistro i kaze:Ja ti kazem, a ti misli sta hoces.
I opet pitanje kad cu da je vodim kuci.
-Kad ti bude bolje mama.
- Znaci nikad -odgovara ona i tako uzdahne tesko, da mi se srce cepa.
Pred odlazak je pitam ko je ovaj fini gospodin ( misleci na mog tatu, a njenog muza koji sa mnom uvek dodje i zbog slabog sluha nista ne razume sta njegova ljubav priča, dok joj sve vreme drzi ruku).
Ona kaze znam ga to je tata, tatica,-opet suze. Ja kazem:
- To je P ... , tvoj muz
- Nije vazno ko mi je, vec sta mi je , a on je meni sve i svja.
Devojke, ja posle ovkavih emocija placem satima..
Da, jos je rekla da je mnogo tuzna kad odemo, i tada place , a ponekad nas zove, zove, samo da bi nas videla.
Onda je trazila da joj pricam o bilo cemu, mada sam htela da je navedem da sama nadje temu.
Nije mi uspelo, tako da sam nesto lupetala, a ona polako zadremala. Nije zaspala kad smo posli, kaze: Sve vas cujem samo mi se malo spava. Ade idite,idite..
Danas zovem doktroku i iznosim pricu. Saznajem da joj umesto sidate daju drugi antidepresiv Tiata (nikad cula). Da je od jutros bila raspolozena, da se o bilo kakvom ekscesu sazna maltene odmah i to od drugih, jer nisu svi korisnici dementni.
Da se izjave dementnih moraju uzimati s oprezom...
Sto se tice donete hrane, to se zapisuje i daje onom za koga je donete.
Opet kazem da se mama zali na kolicinu hrane, i zanima me zasto je tako mrsava. Od punacke zene ostala sama kost i koza.
Odgovor: Sta da vam kazem, mozak se susi i telo se susi..

Poslednja izmena:
Od punacke zene ostala sama kost i koza.
Odgovor: Sta da vam kazem, mozak se susi i teli se susi..

Tako i moja majka. Nema tu pomoći.

Ali dok još kako tako komunicira, ne štrecaj se na svaku njenu izjavu. Potrebna joj je pažnja, uteha. A kad ti kaže da joj pričaš nešto, to je baš to, pričaj, izmišljaj uspomene ako treba, pričaj kako vam je bilo lepo...

Ja sam mojoj majci pričala čudne bajke, samo da bih joj skrenula pažnju. Kukala je i ona neko vreme, svašta lupetala... To je stvarno užasna faza, dok zvuči sve pomalo logično, a u stvari ne možemo dementnom poverovati ništa. Kad kaže "Nisam ceo dan ništa jela" - to je u stvarnosti značilo "super sam se najela, baš je bilo dobro i hoću opet"... Ali nisam sigurna da li je dobro hraniti ih vanredno. Raspitaj se malo.

@bezuslovna
Nemam za tebe dobar savet, pošto nisam bila u sličnoj situaciji. Držim ti palčeve da se izboriš s novim problemima.

Pozdrav svima.

Uh, mnogo toga sam napisala i nema teksta.
@ bezuslovna nadam se da ce sve biti u rede sa majkom, super sto dogadjaju pristupa sa dozom humora.

Sustina "nestale poruke": Majka je ocajna, zeli kucu da je vodim, neki visoki covek je bezobrazan i pokazuje svasta (pokusava levom rukom da mi pokaze- srednji prst), pitam je vidi li negde tog coveka. Potvrdjuje i pokazuje ka hodniku u medicinskog brata, koji je tuda prolazio.
Na moje reci da cu da idem i skrenem im paznju , ona se utisa skroz i kaze da cutim i nikom nista da ne pricam.
Pitam je, da li se pozalila lekaru, ona kaze da doktori dolaze, vide ih i sami pitaju i daju odgovare. Nemas kome da se pozalis.
Pa majka pozali se meni
Ona: Ne, ne, samo cuti nista ne pricaj.
Preispitujem ranije posete kad su je sestre ili dr pitali u mom prisustvu kako je, ona je uvek odgovarala da je u redu.
Nakon domace hrane se malo smirila. Govorila mi je da im ne daju tamo hranu, da je gladna, da joj
nedaju vocne jogurte sto ih ostavljam za nju.
Djavo bi ga znao sta je prava, a sta njena istina.
Pitam je kad ih presvlace, kaze mi ujutru i uvece. Zar samo 2x majka, valjda ima jos koje izmedju, pitam je.
Ona me gleda, ali bas onako bistro i kaze:Ja ti kazem, a ti misli sta hoces.
I opet pitanje kad cu da je vodim kuci.
-Kad ti bude bolje mama.
- Znaci nikad -odgovara ona i tako uzdahne tesko, da mi se srce cepa.
Pred odlazak je pitam ko je ovaj fini gospodin ( misleci na mog tatu, a njenog muza koji sa mnom uvek dodje i zbog slabog sluha nista ne razume sta njegova ljubav priča, dok joj sve vreme drzi ruku).
Ona kaze znam ga to je tata, tatica,-opet suze. Ja kazem:
- To je P ... , tvoj muz
- Nije vazno ko mi je, vec sta mi je , a on je meni sve i svja.
Devojke, ja posle ovkavih emocija placem satima..
Da, jos je rekla da je mnogo tuzna kad odemo, i tada place , a ponekad nas zove, zove, samo da bi nas videla.
Onda je trazila da joj pricam o bilo cemu, mada sam htela da je navedem da sama nadje temu.
Nije mi uspelo, tako da sam nesto lupetala, a ona polako zadremala. Nije zaspala kad smo posli, kaze: Sve vas cujem samo mi se malo spava. Ade idite,idite..
Danas zovem doktroku i iznosim pricu. Saznajem da joj umesto sidate daju drugi antidepresiv Tiata (nikad cula). Da je od jutros bila raspolozena, da se o bilo kakvom ekscesu sazna maltene odmah i to od drugih, jer nisu svi korisnici dementni.
Da se izjave dementnih moraju uzimati s oprezom...
Sto se tice donete hrane, to se zapisuje i daje onom za koga je donete.
Opet kazem da se mama zali na kolicinu hrane, i zanima me zasto je tako mrsava. Od punacke zene ostala sama kost i koza.

Porazgovaraj sa doktorima o davanju nekih injekcija za jacanje organizma ili nekih vitamina. Moja mama uziva u bananama I kroasanima. I to joj I kupujem. Mozda nije dobro sto svakog dana to jede, ali ko ce sada misliti o tome kada ima 83 godine. Mada cim pojede bananu, cesto tvrdi da je nije ni pojela. Nekada se toliko naduri da ne mogu ni ja da je nahranim, a negovatelji se ne trude uvek dovoljno. Nemoj je ispitivati ko je ko I ocekivati da ti mama kaze o cemu da pricate. Trudi se da se nadovezujes na njene nebuloze pricama koje, ako treba neka budu nebulozne I saljive a da je ne iritiraju. Hrabri je da ce ici kuci za dva dana. Sluzi se belim lazima. A posle se isplaces...a onda sve ponovo. Dobro se ti snalazis, samo nastavi da se boris sa demencijom. To je jedino sto mozemo. Trazi da joj povremeno proveravaju urin, jer infekcije mogu da uticu na pogorsanje stanja. Moja mama nikada nije pila antidepresiv. Ne znam kako deluju na stare osobe I na dementne I u kombinaciji sa ostalim lekovima. Da li tvoja mama pije nesto za demenciju? Osmisli joj malo proctor u kojem se nalazi. Ako je moguce stavi joj nesto od njenih stvari iz kuce, da je podsecaju. Probaj da se ponasas kao da je blizu vas I da samo da odete na posao pa cete doci kod nje, a ona da cuva kucu. Koliko-toliko moze da je smiruje. I drzi se:heart:

Moja je mama bila mršava (šlang, kako bi ona to rekla) celog života...možeš zamisliti koliko je od nje ostalo....
Nikada nije jela slatko, ali na kraju, valjda je telo tražilo energiju - čokolade, sladoled, slatkiši...time sam je držala u životu.
Pokušaj sa čokoladom
Veliki pozdrav

@bezimena,hvala na idejama. Nesto cinim od toga, a nesto je i neizvodljivo, kao npr. oplemenjivanje prostora. Ako bih joj nesto stavila na policu, to bi nestalo, jer iz druge sobe stalno dolazi ženica i skuplja sve kao hrčak. U početku smo ostavljali kreme, plasticni pribor, vlazne maramice. Sve to ova pokupi i smesti kod sebe. Bila sam u prvo vreme ljuta, pa pomislih da i ona istu muku muči , tako da bi ona pokupila sve sto nadje.
Mama pije za demenciju nemdatine i trigonu. Plus lekove za pritisak i srce...oko13 tableta dnevno.
Inače, danas sam razgovarala sa doktorkom koja je vrlo realne, ne zamagljuje stvari. Mozda ponekad zvice surovo njene reci. Sve se svodi da je tok bolesti takav i da ja treba to da prihvatim. Zapravo sve ste vi to ranije mnogo puta opisale i napisale.
Posle razgovora dodjem kod majke, a ona udari u plač i jauk. Posto sam jos bila hladne glave, rekoh joj da ne place, jer cu morati da idem, a kad prestane neka mi polako kaze sta je razlog.
Smiria se ubrzo, kaze niko je ne posecuje, pominjem da sam sa tatim bila prekjuce, ona pojma nema o tome. Ni mene ne oslovljava imenom, mislim cak i da nije znala da joj je cerka u poseti. Interesantno da cesto pita za sestre koje smatra jos zivim i za brata, ali ne i za unucad, praunuce..

Bilo je vreme rucku, ja od kuce ponela krkicu i tu se ona oraspolozi. Taman je sve ocistila, stize tacna sa njihovim ruckom: grasak sa piletinom, salata, banana. Kazem ja da je mama jela i da ne treba, ali tad se majka razgoropadi da je gladna, da nista nije jela. Ja joj rekoh , pa upravo si ometlala sve zivo, a ona nastavlja kako je gladna.
Medjutim grasak hladan, a nesto i nije bio ukusan i posle 2 zalogaja je odustala. Bananu je gricnula i objavila da ih ona zapravo ne voli. Toliko o tome kako im ne daju hranu.
Ispricah joj sta se desavalo u ova 2 dana, pa je pitah sta je ona danas radila.
Kaze jutros kad je ustala silovao je P (muž). Gde bre mama, sta pricas. Ona kaze eto tu i pokazuje na sredinu sobe. Opet joj kazem, ma kako to, nesto si ti pomesala. A ona nastavlja, mrtva hladna : pa silovao me, kao sto se siluje. Onda ode prica na drugu stranu
Ja slusam, cudim se, razmisljam bas je dobro sto je tata gluv.....

@ Sonjche

:heart: za tebe

Strašno je to što pričaju, i baš kao što kažeš, dobro da je tata gluv. Izdrži, šta drugo da ti kažem, menjaj teme i vodi je u sigurne vode, da ne čuje on nešto što ne treba.

Što se tiče poseta, mog sam tatu lagala u dogovoru sa sestrama iz doma, u periodu od 10ak dana kad sam imala zabranu da vozim. Radnim danima nije bilo šanse da uklopim posao i posetu bez auta, pa sam se dogovorila s njima da mu kupe novine i kažu da sam dolazila i donela ih dok je spavao. Tako se nije osećao napuštenim, a pošto je bio skroz svestan, nisam htela da ga sekiram sa tom kaznom i dozvolom. Kapiram da je kod dementnih još lakše, kaži joj da si bila juče ili čak i tog dana, uvek naglasi kako si otišla da joj nešto kupiš i doneseš, da se ona oseća važnom. Nije to ružno ni bezobrazno, pa i oni su nama pričali kako nam je Deda Mraz doneo poklon i miš ostavio pare ispod jastuka a uzeo zub :) Nismo ovo očekivale, strašno je i boli, ali su zaslužile da im pomognemo da prođu kroz to što ih je snašlo što bezbolnije.

Dementne ne treba ubeđivati da nije tačno ono što su pričali. To je osnovno. Zato što to kod njih pojačava osećanje usamljenosti. Halucinacije i (ili) prepričavanje snova kao da se to stvarno desilo - to je tipično za demenciju. Takve stvari treba ignorisati, pošto u većini slučajeva to nisu opsesivne teme, nego kognitivna patologija. Zato treba brzo promeniti temu i ne komentarisati prethodno.

@bezimena,hvala na idejama. Nesto cinim od toga, a nesto je i neizvodljivo, kao npr. oplemenjivanje prostora. Ako bih joj nesto stavila na policu, to bi nestalo, jer iz druge sobe stalno dolazi ženica i skuplja sve kao hrčak. U početku smo ostavljali kreme, plasticni pribor, vlazne maramice. Sve to ova pokupi i smesti kod sebe. Bila sam u prvo vreme ljuta, pa pomislih da i ona istu muku muči , tako da bi ona pokupila sve sto nadje.
Mama pije za demenciju nemdatine i trigonu. Plus lekove za pritisak i srce...oko13 tableta dnevno.
Inače, danas sam razgovarala sa doktorkom koja je vrlo realne, ne zamagljuje stvari. Mozda ponekad zvice surovo njene reci. Sve se svodi da je tok bolesti takav i da ja treba to da prihvatim. Zapravo sve ste vi to ranije mnogo puta opisale i napisale.
Posle razgovora dodjem kod majke, a ona udari u plač i jauk. Posto sam jos bila hladne glave, rekoh joj da ne place, jer cu morati da idem, a kad prestane neka mi polako kaze sta je razlog.
Smiria se ubrzo, kaze niko je ne posecuje, pominjem da sam sa tatim bila prekjuce, ona pojma nema o tome. Ni mene ne oslovljava imenom, mislim cak i da nije znala da joj je cerka u poseti. Interesantno da cesto pita za sestre koje smatra jos zivim i za brata, ali ne i za unucad, praunuce..

Bilo je vreme rucku, ja od kuce ponela krkicu i tu se ona oraspolozi. Taman je sve ocistila, stize tacna sa njihovim ruckom: grasak sa piletinom, salata, banana. Kazem ja da je mama jela i da ne treba, ali tad se majka razgoropadi da je gladna, da nista nije jela. Ja joj rekoh , pa upravo si ometlala sve zivo, a ona nastavlja kako je gladna.
Medjutim grasak hladan, a nesto i nije bio ukusan i posle 2 zalogaja je odustala. Bananu je gricnula i objavila da ih ona zapravo ne voli. Toliko o tome kako im ne daju hranu.
Ispricah joj sta se desavalo u ova 2 dana, pa je pitah sta je ona danas radila.
Kaze jutros kad je ustala silovao je P (muž). Gde bre mama, sta pricas. Ona kaze eto tu i pokazuje na sredinu sobe. Opet joj kazem, ma kako to, nesto si ti pomesala. A ona nastavlja, mrtva hladna : pa silovao me, kao sto se siluje. Onda ode prica na drugu stranu
Ja slusam, cudim se, razmisljam bas je dobro sto je tata gluv.....

Sad sam I *bezimena* :zcepanje::heart: Kako god, vidi da joj daju neki delotvoriniji antipsihotik. Nece prekinuti halucinacije, ali ce je mozda smirivati. Uvek insistiram na proveri terapije, kada dodje do takvih pomaka kod moje mame. Tok bolesti se ne prekida, ali se trudim da usporimo I da se oseca opustenije. Tvog tatu bi sve to sigurno mnoooogo pogodilo I slazem se da, na zalost, u celoj situaciji njegova gluvoca ga stiti od svih sokantnih izjava. Silovanje moza da se odnosi I na neki pokusaj da je presvuku,koji njoj nije prijao ili sta god sto se u sobi desavalo a nju je uznemirilo. U komunikaciji usredsredi se na desavanja oko nje. Izbegavaj da pricas sta se tebi I porodici izdesavalo izmedju dva dolaska. Nekako moras da je uvuces u pricu kao da ste stalno prisutni I usmereni na nju.

- - - - - - - - - -

@ Sonjche

:heart: za tebe

Strašno je to što pričaju, i baš kao što kažeš, dobro da je tata gluv. Izdrži, šta drugo da ti kažem, menjaj teme i vodi je u sigurne vode, da ne čuje on nešto što ne treba.

Što se tiče poseta, mog sam tatu lagala u dogovoru sa sestrama iz doma, u periodu od 10ak dana kad sam imala zabranu da vozim. Radnim danima nije bilo šanse da uklopim posao i posetu bez auta, pa sam se dogovorila s njima da mu kupe novine i kažu da sam dolazila i donela ih dok je spavao. Tako se nije osećao napuštenim, a pošto je bio skroz svestan, nisam htela da ga sekiram sa tom kaznom i dozvolom. Kapiram da je kod dementnih još lakše, kaži joj da si bila juče ili čak i tog dana, uvek naglasi kako si otišla da joj nešto kupiš i doneseš, da se ona oseća važnom. Nije to ružno ni bezobrazno, pa i oni su nama pričali kako nam je Deda Mraz doneo poklon i miš ostavio pare ispod jastuka a uzeo zub :) Nismo ovo očekivale, strašno je i boli, ali su zaslužile da im pomognemo da prođu kroz to što ih je snašlo što bezbolnije.

Potpuno se slazem:heart: Ovo sa novinama ti je dobra ideja. Samo se bojim da bi moja mama odbijala da spava da bi me sacekala, kao sto je krenula da seta jer mene nije bilo...:zper: Doduse, vec mesecima unazak pricak kako sam ja kupila sve namirnice I spremila rucak I ostavila da joj donese kuvarica. Nekada upali fora. A mama ne brine da nece imati sta jede I da nema nista, kao sto se desava ponekad.

Poslednja izmena:
I ja se ubih od čitanja komentara, pa pređoh na linkove, pa odatle opet na komentare... Nikad mami dom da nađem neću ovako, što više čitam više gluposti saznajem. Tatu sam smestila za 5 minuta, samo je moja strina otišla da proveri da li je čisto a imam super iskustvo iako je dom par meseci posle njegove smrti zatvoren zbog licence (za koju su aplicirali, imali su i PIB i pečat, valjda samo nisu podmazali gde treba).

Samo sam jedan dom našla da prima pse, koliko smo mi samo zatucan narod. Zvala sam neki drugi za koji sam imala neki info da su dozvoljeni kućni ljubimci, pitam čoveka koji se javio, on ne zna i dovikne nekoj ženi moje pitanje, valjda je to gazdarica, čujem je da pita šta je ljubimac, ja mu kažem "Pas", on prenese, ja čujem zgranuto "Ne može". Dal je mislila da je možda svinjče u pitanju, pa da bude neke vajdice i za nju?

Ma nema šanse da iko primi kuče sa dementnom osobom, jer bi u tom slučaju morali i o njemu da brinu. Nema to ni u inostranstvu. U ovom domu gde je moja majka to su mi odmah rekli, pošto sam ja pitala za papagaja. To kao može, ali psi i mačke ne. Tamo se po dvorištu stalno motaju neke komšijske mačke, vole da se prošetaju i to nikom ne smeta, čak na fb objavljuju slike kad se neka od njih privije uz starce, ali važno da nemaju obavezu prema njima.
Mislim da ti i ne treba da smeštaš mamu u dom dok još može da funkcioniše. A kažu da su psi za dementne jako dobri... Viđala sam snimke gde samo s njima komuniciraju.

Ma nema šanse da iko primi kuče sa dementnom osobom, jer bi u tom slučaju morali i o njemu da brinu. Nema to ni u inostranstvu. U ovom domu gde je moja majka to su mi odmah rekli, pošto sam ja pitala za papagaja. To kao može, ali psi i mačke ne. Tamo se po dvorištu stalno motaju neke komšijske mačke, vole da se prošetaju i to nikom ne smeta, čak na fb objavljuju slike kad se neka od njih privije uz starce, ali važno da nemaju obavezu prema njima.
Mislim da ti i ne treba da smeštaš mamu u dom dok još može da funkcioniše. A kažu da su psi za dementne jako dobri... Viđala sam snimke gde samo s njima komuniciraju.

Nisam mislila da ostavljam kuče njima doživotno, nego da bude s njom dok može da brine o njemu. To je, realno, jedina stvar koju 100% dobro radi i žao mi je što ću morati to da joj oduzmem. A ne funkcioniše ona baš tako dobro kao što izgleda, samo je još uvek svesna da je bolesna pa se svim silama trudi da se izleči, sirota. I sad smo u plus fazi jer je lepo vreme pa su ona i kuče po ceo dan u nekoj akciji, kad dođe novembar eto nama opet nemca, čim je sama po ceo dan ona počne da se gubi. Imaćemo krizu i po velikim vrućinama, baš je bila loša ovih poslednjih dana, srećom je pala kiša pa je živnula. Nema načina da joj obezbedim proleće i jesen tokom cele godine, u domu će da bude među ljudima pa će da nađe neko društvo i imaće neke aktivnosti. Ovako, kad je bila zima, ona je sedela ceo dan sama i čekala mene da dođem da progovori, baksuz neće da ide u komšiluk i tako to, to nije ni zdrava volela, samo posao, kuća i deca...

Bolest ide svojim tokom, bez obzira na aktivnosti. Moja majka se po ceo dan družila s komšilukom. Nema to veze.
Dobro je, Sandra, dok god možeš da je bez brige ostaviš samu u kući ili da šeta psa. Kad nastupi sledeći stadijum, kuče joj neće toliko značiti. A ti ćeš verovatno da joj pokazuješ slike...
Tako sam ja ovoj mojoj našeg mačora. Pitala me jednom što ga ne dovedem, ja kažem zato što ne primaju mačke u autobus i njoj to bilo smešno. Onda joj pokažem sliku na telefonu i ona počne da priča s njim.
To me podsetilo na onog starca što je nudio kolače televizoru, tj. voditelju dnevnika. Nekom je to smešno, meni nije. Ali to je faza kad im je neophodan nadzor.

Back