Eh, ništa se tu ne može... Saučešće.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
otisao je vlada svojoj kuci
umro je danas u jedan.
ne bismo ga mi dirali da se nije probudio tako slab i da ga nije gusio taj slajm.
bas je djelovao kao neko ko umire,a mi nismo znali sta da radimo ,da ga mi ne übijemo nekom omaskom.![]()
umro je danas u jedan.
ne bismo ga mi dirali da se nije probudio tako slab i da ga nije gusio taj slajm.
bas je djelovao kao neko ko umire,a mi nismo znali sta da radimo ,da ga mi ne übijemo nekom omaskom.![]()
umro je danas u jedan.
Čitam vaše postove kako bih našla na odgovore na ono što je zadesilo moju majku. Kad god sam imala malo vremena ulazila sam na forum kretala od početka, sledeći put od kraja i tako.....
Možda je neko pisao o sličnom iskustvu, ali je moguće da to nisam isčitala. Naime moja majka je u svojoj 83. godin bila vitalna žena, koja je svake nedelje spremala kompletan porodični ručak koji je okupljao 4 generacije za stolom, Moglo se s njom diskutovati o svemu i svačemu, unuci bi joj govorili da je šteta što nema internet konekciju tamo gde živi, jer bi joj se tek tada otvorili novi horizonti.
U jesen prošle godine, mama doživljava moždani udar, posle dvonedeljnog boravka u bolnici MM i ja odlučujemo da dodju sa ocem kod nas. Mama izlazi iz bolnice u lošem stanju, ne priča, ima oduzetost desne strane, uglavnom spava....
Iz bolnice je otpustena sa prolivom, a nedelju dana kasnije ćemo ustanoviti da je u pitanju klostridia, nigde u otpusnoj listi nema ni reci o tome. U koći nastaje opsadno stanje. Sestra i ja zajedničkim snagama uspevamo nekako da menjamo pelene, ali na svaki pokret,majka reaguje, boli je sve. U celu priču uključuje se i Kućna nega, obilaze majku prepisuju orvažil i kreće borba protiv klostridie. Kroz 2 nedelje, stanje se normalizuje, a maltene od prvog dana smo krenuli i sa fizikalnom terapijom kod kuće, tako da je mama već mogla da stoji uz našu pomoć. Što se tiče mentalnih funkcija, obzirom da je jedva po nešto i to nerazgovetno pričala, bili smo zadovoljni što nam je na pitanja, kako je, šta je boli, da li je žedna i sl. davala odgovore. To što me je nazivala imenom njene pokojne sestre ili mamicom, nije me čudilo, računalije sam da je konfuzna, da će joj se razbistriti u glavi. Želja nam je bila da može da napravi koji korak jer su fizioterapeuti tvrdili da ima potencijala.Činilo mi se da smo uspeli da uđemo u izvesnu rutinu, te da ću uskoro moći da nadjem nekog da mi pomaže u toku dana
Kako se bližilo mesec dana od otpusta iz bolnice, rečeno nam je i da je to krajnji rok za dobijanje banjskog lečenja i rehabilitacije. Predajemo dokumentaciju, ali je odbijaju, ulažem žalbu i izmedju ostalog komisija nalaže da se uradi MMS test
Za vreme testa ja doživljavam šok, jer tek tada vidim koliko je ona zapravo mentalno stradala. Skor na testu je bio 7, zaključak je da se radi o teškoj demenciji. Vraćamo se kući i nižu se nedelje i nedelje fizikalne terapije, gde mama uspeva da hoda lagano držeći pod ruku nekog od nas. Ne zna da kaže kad bi u WC, ali,ako tempiramo kako treba, ostaje suva po ceo dan. Počinje i levom rukom da jede, malo joj asistiramo i uspeva, maltene je vise ne hranimo, jede sama. Našoj sreći kraja nema...
Medjutim, ona se ničeg, ama baš ničeg ne seća, ni detinjstva, ni mladosti, ni gde je živela poslednje tri decenije,ni bolničkih dana. Imena dece, unuka, čas zna ili pogodi, čas ne...Pokušavam kroz priču da je navedem da se seti šta i gde je radila 35 godina, ne seća se ničeg, nastavljam i dalje sa pričom i tek se odnekud seti nečijeg imena..
Dani prolaze , ja sve umornija, ali rešila sam da će ona sa štapom do proleća hodati. Medjutim, dobija prehladu, ukljuluju se antibiotici i bauk klostridija ponovo kreće da pravi haos. Mama iscrpljena od proliva, temperature ponovo ostaje vezana za krevet danima,fizikalna terapija se odlaže. Sve postignuto pada u vodu. Idemo iznova sve, vratiti joj snagu, volju,...
Da skratim priču, ista stvar se ponavlja još jednom, nabavljamo ampule vankomicina i uspevamo do Nove godine da se rešimo napast,i Inače svaka tura lećenja od ove bakterije traje 2-3 nedelje i kod starijih ljudi vrlo je čest recidiv zbog njihovog oslabljenog imuniteta.
Početkom januara, mama pomalo kašljuca, doktorka kaže da nema nalaz na plućima i da kupimo sirup za iskašljavanje, kuvamo čajeve itd. Mama koja je do moždanog udara jela voće, pila voćne sokove i čaj svakodnevno, sada ne želi da išta od toga okusi.
Da, počinje i problem sa gutanjem lekova. Naravno ima ih mnogo i za svaku tabletu se bukvalno molimo,p lačemo i ona i ja...iskljucivo joj ja dajem lekove, kaže da drugi ne ume. Najlakše sam joj davala one koje se piju tokom noći, dok shvati šta je u pitanju već ih je progutala.
Raspoloženje joj je promenljivo, ljuti se na moju sestru po nekad , tata je generalno nervira non-stop, ljuti se, kritikuje ga, a on siromah ne čuje pa i ne razume šta priča, a mi prevodimo ublaženu verziju. Tata srećan kako ona priča, komunicira, kako će ubrzo oni ponovo da se vrate na staro. Prema meni mama nikada , ali nikada nije pokazala verbalnu agresiju.Govorila bi mi "mamice nikad neću da te zaboravim", "tebe volim najviše na svetu"....Pretpostavljam da me je doživljavala kao nekog ko joj je stalno tu da brine o njoj.
Ono kašljucanje se kroz par dana razvija u nešto što je iziskivalo uključivanje infuzije, longacefa, aminofilina, urbazona..I tako 9 dana, pa jos 2 dana infuzije ali antibiotik je isao oralno, jer je vec primila velike doze longacefa. SVe ovo se sprovodi kroz program kućne nege...Uopšte od izlaska iz bolnice, pa do tada mislim da nema dana da nije dolazio ili dokor, ili sestra da daje infuziju, ili fizioterapeut.ij...Kuća je postala bolnica..Za Božić nas je sve pokosio grip, više se nije znalo kome je potrebnija pomoć...Nekoliko dana i svi se oporavljamo,osim mame. Posle prepisanih i isprimanih infuzija, doktorka nastavlja terapiju lekovima, medjutim mama odbija da ih pije,nešto uspevam da dam, nešto ispljuje, molim je, neće i tačka. Dolazi noć a, ona kašlje bez prestanka, puna pluća sekreta, nema snage da iskašlje, u neko doba uspeva da ga povrati. Dočekujemo jutro , mislim nešto će pojesti, valjda će i da se uspava da i ja odmorim. Medjutim, mama sada osim lekova odbija i da jede. Opet uz moje molbe tokom dana stavlja u usta po koju kašiku supe, sve je to traljavo, lekove i dalje odbija, ali uspevam da joj dam antibiotik, donecept..ne sve lekove.Opet noć, kašalj bez prestanka, mislim ugušiće se, jutro jedva da svane, računam lakše čemo po danu. Ujutru mama ne želi ni da jede ni da pije lekove, ne uspevam ni molbom, ni prenjom da će ići u bolniu da je ubedim. Zovem neuropsihijatra, on kaže, pokušajte uz hranu, ja kažem to sam mogla do juče danas neće ni da jede ni da pije, kaže konfrontirajte je, zapretite da će ići u bolnicu. Odgovorim da sam i to probala, dobijam odgovor, da je najbolje da konsultujem psihijatra. Zovem Kućnu negu, objašnjavam problem,doktorka mi kaže da jedino može obzirom na dijagnozu da da uput za internu kliniku pri psihijatrijskoj bolnici. Uzimam uput, ali mislim hajde da vidimo kako će do sutra. Mama odbija hranu, vodu, lekove tesko dise,i jos jedna njena besana noć. Ujutru čak prestaje da guta pljuvačku već je drži u ustima i pljuje.
Odvozimo je u bolnicu, gde je smeštaju na intenzivnu negu jer kostatuju da ima upalu pluca. Tamo je već 2 nedelje, dobila je i trombozu vena od ležanja . Za ovo vreme sam uspela da je vidim 3 puta na 5 minuta, jer je uvedena zabrana posete zbog gripa. Pri prvoj poseti mi je izgledala bolje nego kad smo je dovezli u bolnicu. Nakon 4 dana kad sam je ponovo došla, počela je tako da jeca, bez suza, bez reči, samo jecaj. Nismo stigle ni rec da razmenimo. Mojih 5 minuta je prošlo u pokušaju da je smirim, što sam i uspela,ali sam morala i da napustim sobu.
Poslednja poseta je bila sredinom prosle nedelje, zatekla sam je zagledanu u jednu tačku. Kad me je videla pitala sam je da li zna ko sam, izgovoila je moje ime, na pitanje da li je i šta boli, rekla mi je da je sve boli i to nekim glasićem deteta. Prenela sam joj pozdrave rodbine i pitala šta da im odgovorim. Ona mi kaže " volim vas sve" i opet se zagleda u jednu tačku. Piram je "u šta gledaš mama", ona mi odgovara " u smrt, gotova sam".
POčinjem sa nekom pričom da joj skrenem misli, deluje mi potpuno odsutno, zna da je u bolnici, ali se ne seća odakle je stigla u bolnicu. Nisam je više ništa pitala, delovala mi je umorno, počela je da drema i onda opet kašalj. Predložih joj da je malo bolje namestim pošto je u polu sedećem položaju. Rekla mi je "bolje nemoj, ne pomerj me".
Svaki dan zovem i dobijam informacije, da je jela, popila lekove, ali da je opšte stanje nepromenjeno. Sutra ću pokušati da dobijem dozvolu da je posetim. Za ovo kratko vreme njene bolesti, prošla sam faze euforične radosti zbog brzog fizičkog oporavka, do depresije kada je po treći put klostridia recidivirala i kada je trebalo sve iz početka, od sreće što je progovorila posle moždanog udara, do tuge što se ničega iz svog života ne seća. Kao da sam u rolerkosteru, uspon, pad, uspon, pad... Trenutak kad sam je ostavila u bolnici doveo me do ivice, toliko sam plakala da sestre nisu mogle da me umire. Tek sad shvatam reči doktorke koja je bila izabrani lekar mojih roditelja , koja je rekla da treba da znam i imam granicu.
Čekam sutrašnji dan...
Juce odem do doma, ona sva unezverena...Pita ...Jesi li uspela da me nadjes ? Kaze, vec nekoliko dana smo u ovom vozu, putujemo, tu i spavamo i jedemo i sve... Onda mi prica kako je juce isla do grada , svratila do krojacice i htela nesto da kupi ali nije imala para, a nije ponela mobilni da me zove. I, kaze, polako je lepo hodala, a sad opet ne moze da hoda. (nepokretna je vec godinu dana ). Vec sam se navikla da potvrdjujem sve sto prica, jer sam najzad shvatila da joj neke stvari ne vredi objasnjavati.
Juce odem do doma, ona sva unezverena...Pita ...Jesi li uspela da me nadjes ? Kaze, vec nekoliko dana smo u ovom vozu, putujemo, tu i spavamo i jedemo i sve... Onda mi prica kako je juce isla do grada , svratila do krojacice i htela nesto da kupi ali nije imala para, a nije ponela mobilni da me zove. I, kaze, polako je lepo hodala, a sad opet ne moze da hoda. (nepokretna je vec godinu dana ). Vec sam se navikla da potvrdjujem sve sto prica, jer sam najzad shvatila da joj neke stvari ne vredi objasnjavati.
E, i tetka stalno ide do grada, po lekove, u pozoriste, u setnju, snabdevanje... I prica o domu kao da je na poslu. Sedeljke za rodjendane zove kolegijumom i zakuskom posle
I ja sa njom razgovaram kao da je sve to potpuno normalno.
NEki koji dodju u posetu misle da je u domu teraju da radi, medjutim, oni ne znaju nista o demenciji, pa ja i ne obracam paznju na njihove price.
Mama je u fazi lucidnosti, kako kaze doktorica. Ne moze pretpostaviti koliko to moze trajati.Ocigledno je da joj prija drustvo. Cimerke su tihe i smeju se maminim dosetkama. Cesto odgovara u stihovima i to smisleno. Voli da zapeva i pljesce rukama kada cuje poznatu pesmu, neke zna napamet a neke obrazlaze. To ponekad bude razumno a nekada jako smesno kada kritikuje onoga ko je u pesmi preljubnik i sl- Ponekad prezubi pa pomene svog oca ili muza...da li su jeli, brinem i volim ih...potvdjuem da je bas brizna i divna, pravim se da je to u redu. Boji se da hoda, terapeut ce malo raditi s njom, kazu kada dodje na red Zbunjuje je novi krevet i ormanic, ne oseca da je to njeno, pita da li ce se krevet polomiti-pre je bio drveni a sada sa sipkama a ormanic nema fioku po kojoj je preturala i trpala ranije svasta. Bojim se koliko ce je to uznemiravati. Negovatelji su prica za sebe i postavljaju se kao nezamenljivi i jako optereceni, a nisu dovoljno posveceni. A tako malo treba, nekada samo lepa rec.Tacno primetim maminu nervozu kada dolazi odredjen negovatelj ili tehnicar. Inace mama se ukljucuje u razgovor i komentarise. Cimerke su je prihvatile. komsinica ce je obilaziti dva puta dnevno. Bojim se da ce odbijati da jede, pa ce joj donositi ponesto. Donosice i mobilni da se cujemo.Nemam sada kontrolu da li je redovno presvlace. Uhvatila sam ih da koriste obicne pelene, koje joj se urezuju i zuljaju i pomeraju...odmah sam reagovala, glavna sestra je napisala naredbu i zalepila iznad maminog kreveta da je presvlace najmanje dva puta a po potrebi vise i da iskljucivo koriste mamine gacice pelene. Ima problem da guta tablete, neki tehnicari se vise trude a drugi i se zale kao da ona to radi namerno. Diletanti. Odmah ih pitam da li znaju od cega mama boluje, pa cute. Ostajem jos sutra. Tesko mi je sto odlazim, pogotovo sada kada je tako vickasta. Bojim se kako cu je zateci sledeci put. Uh...
- - - - - - - - - -
ovih dana je u domu bilo dosta pogorsanja zbog nagle promene vremena. razgovaraj sa psihijatrom o korekciji terapije. vidi sa doktoricom da kotrolisu pritisak i secer.
Hvala na savetima...Sestra je pre par dana obisla mamu, ovaj put je komunicirala , zapravo ona odgovara samo na pitanja.Odgovori nemaju mnogo smisla, ali je barem malo pričala- Ne zapocinje razgovor prva, a nije bila takva ni kad je bila potpuno zdrava, introvertna oduvek. Uglavnom nisu bili lekovi za smirenje uzrok njenog stanja u kojem samje videla poslednja dva puta jer ih ne prima. Prosto je trenutno njeno stanje bilo takvo, a kako sam bila samo na par minuta, nisam mogla da vidim promenu na bolje. Na predlog da donesemo neke vitamie ili stogod za jacanje imuniteta, odgovor je bio da nema potrebe, javiće ako treba. ici
Upala pluca je sanirana, ali su tromboza i otok desne noge prisutni ,lekari predvidjaju da jos neku nedelju provede u bolnici...