Demencija

Ako su još iole svesni, dementni skreću pažnju na sebe svakakvim sumanutim izjavama. To treba ignorisati. Treba im odvratiti pažnju i usmeriti ih na nešto drugo. Moguće i da nije hteo da kaže to što je rekao, ali tako krenu asocijacije... Ne prepadajte se za svaku sitnicu, biće toga na pretek.

Kod nas sve skoro normalno, išla sama za penziju, zna da koristi bankomat, kupila kučetu hranu, ne seća se posle 12 sati da li su joj dali u prodavnici penzionerski popust za to... A ja kao da sam joj baba, samo mislim kad bi je podgojila sve bi bilo dobro, snaga na usta ulazi :D

Bez zezanja, lepo mi reaguje na ove flastere, plašila sam se jer ima i kilav želudac i mnogo je mršava, još samo da prođe tih 2 meseca pa da vidim dal deluju.

Ako su još iole svesni, dementni skreću pažnju na sebe svakakvim sumanutim izjavama. To treba ignorisati. Treba im odvratiti pažnju i usmeriti ih na nešto drugo. Moguće i da nije hteo da kaže to što je rekao, ali tako krenu asocijacije... Ne prepadajte se za svaku sitnicu, biće toga na pretek.

A ako sam ista ponovila svojoj ekipi ponovila sam da ne traže u svemu što V kaže metaforu. Ali ovde se plače i ako kaže da je zaboravio gde je posadio oca, ako mene zove roso (bila sam i severina :-D) .
Strasno.
Kao što sam naučila da mu se ne diraju stvari koje vuče stalno sa sobom i spava s njima. I ja sam kao dijete vukla plisanog medu, što bi čokolada ili neke njegove cenovne knjižice imale drugačije značenje. Kao da je stan bermudski trougao pa nesto moze izgubiti.
A sad je fiksiran na mobilni i opet iste knjižice. A desilo se to da smo zvali njegovu ženu i bila je nedostupna, a muž je otišao do ambulante i ponio njegov telefon. I on je počeo da drami, niko me ne zove, uzeli ste mi telefon, žene nema, kako će me sad nazvati. I ja mu kažem tu je telefon, sigurno sam ga ja zaturila, nafutkam muža da donese telefon i da kaže da je bio u drugoj sobi na stolu. I tad smo mu nazvali ženu i on je to rekao.
A on je pet minuta poslije pio kafu sa komsikom i pričao kako je on general u penziji i kako je pas životinja koja laje.
A ja sam morala da objašnjavam ocajnoj familiji da je on uspanicio jer mu je žena bila nedostupna a nije imao telefon, da ne umire i da nije dobio vidovnjacke moći. I da ako iole žele pomoći svom ocu i mužu jednom za svagda prestanu sa panikom, divljanjem, emotivnim ucjenama i da se pomire sa tim da on neće biti bolje.
Na kraju sam prvi put otkako mi je umro tata popila bensedin.
Mota mi se po glavi da one nisu bile uz mene kad je moj tata umro, a moj svekar si dao za pravo da urla na mene, već su padale u nesvijest što sam mu rekla da jede g.
Niko me nikad i ne pita kako je moja mama koja je prošla hemoterapiju i zračenje i dobro je ali nema veze. Samo me nemojte izludjivati i shvatite da ljubav nikad nije stavljanje sebe u prvi plan, da moraš biti zahvalan za svaki i najgluplji dan. On i ako je loše bar se smije i uživa u nekim stvarima. Bar još uvijek osjeća nešto prema njima.
Bar imaju priliku pokazati mu ljubav i uživati u svačem nečemu sa njim.
Meni je to oduzeto u tri minuta za koliko je tata umro, pa sam opet negde srećna što je znao da ga volimo i što je doživio da vidi da smo brat i ja malo suntavi ali odrasli i zreli ljudi :-)
Pretjerah sad, izvinjavam se.

Mota mi se po glavi da one nisu bile uz mene kad je moj tata umro, a moj svekar si dao za pravo da urla na mene, već su padale u nesvijest što sam mu rekla da jede g.
Niko me nikad i ne pita kako je moja mama koja je prošla hemoterapiju i zračenje i dobro je ali nema veze. Samo me nemojte izludjivati i shvatite da ljubav nikad nije stavljanje sebe u prvi plan, da moraš biti zahvalan za svaki i najgluplji dan. On i ako je loše bar se smije i uživa u nekim stvarima. Bar još uvijek osjeća nešto prema njima.
Meni je to oduzeto u tri minuta za koliko je tata umro, pa sam opet negde srećna što je znao da ga volimo i što je doživio da vidi da smo brat i ja malo suntavi ali odrasli i zreli ljudi :-)

:ljub: Divna si ti ženica, boli te du.e za njihovu histeriju, pomozi dedi zato što je otac tvog muža i zato što je sevap, a familiju ignoriši koliko god možeš. A vidim da sve znaš ;)

Nemam smajlije na telefonu :-(
Hvala. <3
Sutra mi dolazi svaki i bojim se da je to kraj mirnim danima, ako ne usvoji ono što sam joj rekla. :-)
Da ja sve prvenstveno radim zbog muža i ponosna sam na njega, danas sam prvi put ostavila ga samog u vrijeme večere, presvlacenja, ljekova i otišla kod kume na kafu. I sve je prošlo u najboljem redu (smajli koji skače od sreće).

Beket, tvoji saveti su neprocenjivi, zaista.

- - - - - - - - - -

Kod nas sve skoro normalno, išla sama za penziju, zna da koristi bankomat, kupila kučetu hranu, ne seća se posle 12 sati da li su joj dali u prodavnici penzionerski popust za to... A ja kao da sam joj baba, samo mislim kad bi je podgojila sve bi bilo dobro, snaga na usta ulazi :D

Bez zezanja, lepo mi reaguje na ove flastere, plašila sam se jer ima i kilav želudac i mnogo je mršava, još samo da prođe tih 2 meseca pa da vidim dal deluju.

Tetki su flasteri bili odlicni 10 meseci, a posle je stomak reagovao, tacnije zeludac.
Morali smo prestati,tad je nastupilo pogorsanje.
Prati dobro da li jede i kako. Ja nisam nista znala o tome,osim onoga sto mi je ona govorila. Sad bih sve drugacije, ali sad je gotovo.

Bila sam sinoc u domu...
Ne vidi se da je pala, nema modrica nigde, jedino se zali da je bole ledja i noga.
Apaticna faza. Sad vec vidim po ocima koliko je prisutna ili odsutna. Kad nije dobro, ima zamagljen pogled. Od moje crne tasne koja je stajala na stolici mislila je da je pas, i stalno joj se pricinjavao gde god i kako god da sam pomerila torbu z:cry:
POkusavala je da bude vesela i salila se povremeno,ali nije to to. Znam tu fazu, vec smo prosli kroz to. Nadam se samo da ce se vratiti na staro.
Ali ko zna, videcemo. KOd njih nema pravila.
Bas lepo jede, ali je mnogo mrsava. OVi u domu kazu da je to karakteristika dementnih, a negde sam i procitala da je to simptom bolesti.
z:poz:

Bila sam sinoc u domu...
Ne vidi se da je pala, nema modrica nigde, jedino se zali da je bole ledja i noga.
Apaticna faza. Sad vec vidim po ocima koliko je prisutna ili odsutna. Kad nije dobro, ima zamagljen pogled. Od moje crne tasne koja je stajala na stolici mislila je da je pas, i stalno joj se pricinjavao gde god i kako god da sam pomerila torbu z:cry:
POkusavala je da bude vesela i salila se povremeno,ali nije to to. Znam tu fazu, vec smo prosli kroz to. Nadam se samo da ce se vratiti na staro.
Ali ko zna, videcemo. KOd njih nema pravila.
Bas lepo jede, ali je mnogo mrsava. OVi u domu kazu da je to karakteristika dementnih, a negde sam i procitala da je to simptom bolesti.
z:poz:

Dementni se fiksiraju za neku stvar, kao sto je tvoja tasna. A nekada imaju I cudan smisao za humor. Imaj I to u vidu. Popricacu sa maminom doktoricom o tom mrsavljenju. I kod moje mame se to zapaza povremeno, ali se popravi malo kada insistiram da joj redovno daju da jede I kada ja pojacam hranu kada sam kod nje. Moja mama sada ne nosi vestacku vilicu, pa je I to problem. Hrana je uglavnom kasasta.

Da i naš V mete kao mećava, a bas je mršav.
I doktor je primjetio ali nije pokazao da je nešto zabrinut.
Mi bili na komisiji, zet ja i V.
Pa ljudi moji pa to je haos.
Prvo je V pao i vikao joj joj joj joj joj dok ga psi nisu spopali sa lizanjem i plakao dok se ja nisam sjetila da mu kao koljeno pospricam bivacinom.
I spasili su ga psi a mi smo ga pustili sat vremena da leži :-D
dalje, ulaz za osobe sa invaliditetom je klizav toliko da sam ja prava i zdrava mogla da se polomim tri puta. Jedan nosi mamu na rukama, drugi psuju, horor film.
Pa se nas V posvađao sa nekom bakicom svi se smijali :-)
Onda smo došli na red.
Doslovno :zašto on nema štap, ovde piše da hoda uz pomoć štapa.
Ne piše apsolutno nigde štap. (to sam ja)
Zašto nije završio rehabilitaciju u Banji?
Povukli su ga jer nije sarađivao i stalno je bežao.
Kako to bežao, a sad jedva hoda.
Tad je hodao, sad mu se jako pogoršalo stanje.
I pita svekra :
S kim živite?
U zajecaru
S kim živite
U zajecaru
Ko živi sa vama?
Žena
Ko su vam ovi ljudi?
Ja sam zet, a zet mu je kćerka.
Kako vam se zove kćerka?
Tomislav :-D :-D
(tomislav mu je ime oca)
Slobodan si.
I to je to. Ja sam jos uvijek u šoku, ni da plačem ni da se smijem.
I da večeras je prvi put počeo da pita ženu da se spremi i da idu kući. Sad da li što je ona došla iz banje pa misli da je u poseti ili je zaboravio rođenu kuću ne znam. Ali to mi je nesto najtuznije što mu se desilo :-(

Ja sad ne mogu da verujem da smo mi zajedno pravili zimnicu, da sam ga ja vodila na pijacu u šetnju, on je do skoro bio čak i funkcionalan.
I jutros mi se učinilo da je kao i došao sebi i da će generalno biti bolje kad mu dođe žena iz banje, ali evo jutros on samo priča sa ovim starijim psom i samo na njega reaguje.

Prvo je V pao i vikao joj joj joj joj joj dok ga psi nisu spopali sa lizanjem i plakao dok se ja nisam sjetila da mu kao koljeno pospricam bivacinom.
dalje, ulaz za osobe sa invaliditetom je klizav toliko da sam ja prava i zdrava mogla da se polomim tri puta. Jedan nosi mamu na rukama, drugi psuju, horor film.
Onda smo došli na red.
I pita svekra :
S kim živite?
U zajecaru
S kim živite
U zajecaru
Ko živi sa vama?
Žena
Ko su vam ovi ljudi?
Kako vam se zove kćerka?
(tomislav mu je ime oca)
Slobodan si.
I da večeras je prvi put počeo da pita ženu da se spremi i da idu kući. Sad da li što je ona došla iz banje pa misli da je u poseti ili je zaboravio rođenu kuću ne znam. Ali to mi je nesto najtuznije što mu se desilo :-(

Trazi verovatno kucu u kojoj je rodjen.
Svi traze da idu kuci iako su kod kuce...
Susresces se sa tim na forumu.

Ja za vikend radim, ko zna kad cu imati vrijeme i kompjuter da sve lijepo iscitam.
Ali ako traži kuću u kojoj je rođen onda se to nije desilo preko noći, već je bilo naznaka.
Pričao je da ženu mora voditi u slavoniju, spominje svog oca, priča doći ću, jescu (on je iz slavonije, samo je pokupio zajecarski dijalekat :inače bi rekao cu dodjem, cu jedem).
I malopre me pitao gdje je ovde wc
I ne znam ja ko je tatjana, ja sam zaboravio tatjanu, a to sam ja.
Ali sam i znala da će mene prvu zaboraviti jer sam ja u srbiji samo sedam godina, najkraće me i poznajem.
Što je meni pa dalo da mogu bez brige otići nešto odraditi sa prijateljicom,sve traži od sina i žene. Obično se drži mene kao pijan plota :-(

Onda smo došli na red.
I pita svekra :
S kim živite?
U zajecaru
S kim živite
U zajecaru
Ko živi sa vama?
Žena
Ko su vam ovi ljudi?
Kako vam se zove kćerka?
(tomislav mu je ime oca)
Slobodan si.

Ako si citala moje postove s pocetka, moja mama je jedne noci u 2 ujutru krenula svojoj kuci. To je bila konacna odluka za smestaj u dom. Zakljucavajte vrata I ne ostavljajte kljuc u bravi. Cak I preko dana.

- - - - - - - - - -

Ja za vikend radim, ko zna kad cu imati vrijeme i kompjuter da sve lijepo iscitam.
Ali ako traži kuću u kojoj je rođen onda se to nije desilo preko noći, već je bilo naznaka.
Pričao je da ženu mora voditi u slavoniju, spominje svog oca, priča doći ću, jescu (on je iz slavonije, samo je pokupio zajecarski dijalekat :inače bi rekao cu dodjem, cu jedem).
I malopre me pitao gdje je ovde wc
I ne znam ja ko je tatjana, ja sam zaboravio tatjanu, a to sam ja.
Ali sam i znala da će mene prvu zaboraviti jer sam ja u srbiji samo sedam godina, najkraće me i poznajem.
Što je meni pa dalo da mogu bez brige otići nešto odraditi sa prijateljicom,sve traži od sina i žene. Obično se drži mene kao pijan plota :-(

Ti smirena I pokazujes da ga razumes. Njegovi su nervozni I to njemu ne prija. Zato se okrece tebi. Nauci I njih kako da se ophode, lakse ce biti tebi. A I on ce biti smireniji.

- - - - - - - - - -

Ufff, Taco, njemu je baš loše krenulo :(

To su sve varijacije na zadatu temu:) Bice tu oscilacija, cas dobro cas krajnje lose. Samo se treba dovijati u svakoj situaciji.

- - - - - - - - - -

A ako sam ista ponovila svojoj ekipi ponovila sam da ne traže u svemu što V kaže metaforu. Ali ovde se plače i ako kaže da je zaboravio gde je posadio oca, ako mene zove roso (bila sam i severina :-D) .
Strasno.
Kao što sam naučila da mu se ne diraju stvari koje vuče stalno sa sobom i spava s njima. I ja sam kao dijete vukla plisanog medu, što bi čokolada ili neke njegove cenovne knjižice imale drugačije značenje. Kao da je stan bermudski trougao pa nesto moze izgubiti.
A sad je fiksiran na mobilni i opet iste knjižice. A desilo se to da smo zvali njegovu ženu i bila je nedostupna, a muž je otišao do ambulante i ponio njegov telefon. I on je počeo da drami, niko me ne zove, uzeli ste mi telefon, žene nema, kako će me sad nazvati. I ja mu kažem tu je telefon, sigurno sam ga ja zaturila, nafutkam muža da donese telefon i da kaže da je bio u drugoj sobi na stolu. I tad smo mu nazvali ženu i on je to rekao.
A on je pet minuta poslije pio kafu sa komsikom i pričao kako je on general u penziji i kako je pas životinja koja laje.
A ja sam morala da objašnjavam ocajnoj familiji da je on uspanicio jer mu je žena bila nedostupna a nije imao telefon, da ne umire i da nije dobio vidovnjacke moći. I da ako iole žele pomoći svom ocu i mužu jednom za svagda prestanu sa panikom, divljanjem, emotivnim ucjenama i da se pomire sa tim da on neće biti bolje.
Na kraju sam prvi put otkako mi je umro tata popila bensedin.

Kao da gledam situaciju sa mojim svekrom I svekrvom. Do kraja njihovog zivota bila sam im posvecena I pozrtvovana. Gotovo nikada nisu odgovorili bar lepom recju. Ali dobro...

Svekri i svekrve su posebna sorta :-).
Ja sam davno prestala ista da očekujem od njih, to su roditelji mm, bar su nešto dobro stvorili u životu :-D.vazno da je tebi savjest čista.
Da sad očekujemo da bježi, tj ja očekujem, mada on tehnički ne može sam hodati, a sad se pa i boji mraka pa ćemo vidjeti.
O domu ja ne smijem ni da mislim jer oni sve uz našu pomoć i ovo sad jedva finansijski pokriju.
Moj svekar usta ne zatvara satima, jedva skapiramo pola od onog što priča. Pa nam kaže da smo glupi što ništa ne razumijemo.
Pa se mi smijemo i onda je kao sve ok.
Da kompletnu večeru psima, pa onda mi kaze da ja treba njega da hranim a on je gladan. Par puta sam morala pobjeci u kuhinju da se smijem. :-D

E i to za hranu je tipično. Samo što se završi ručak, dementni će reći da nisu ništa jeli ceo dan. Ali i to je verovatno kratak spoj u verbalnom izrazu (obična zamena izraza "nisam odavno ovako dobro jeo"). Neke situacije mogu da ispadnu smešne i dobro je što tako reaguješ, jer mnoge druge to isto izluđuje. Mislim da ne treba da kriješ svoj smeh, to će on možda uzvratiti, mada naravno neće biti isti razlog.

E taj dio sa smijehom mi bas, bas znači jer se i muž i ja generalno mnogo smijemo, a sa njegovim tatom zaista ima mnogo smijesnih situacija, na koje recimo moja zaova prevrće očima ili plače, pa ja vise i zbog njih krijem smijeh.
A poslijepodne je V bio baš urnebesno smijesan i zabavan.
No kako je to sve krhko i situacije koje mene izbezumljuju i uzasno nerviraju :
A mene je teško iznervirati (samo moj muž i mama su experti za to :)).
V neće pelenu. Muž kaže doktor je rekao da moraš, ovaj kaže dobro. Svekrvai njegovateljica u glas nastavljaju da objasnjavaju kako on mora nositi pelene i ovaj počinje da sizi. Ja pridjem, meni mozak probise kako li je njemu. Kažem im da ćute, svekru kažem, za tri nedelje idemo na kontrolu pa ćemo pitati doktora da ne nosite više pelene.
On kaže e to,to.
I onda čujem ali doktor će reći da moraš.
I ovaj logično poludi, ustaje, kaže bjezite od mene, ove zapele nisi ni pidzamu obukao, ova namešta pidzamu ovaj hoće da je udari i ja odlijepim i kažem im :shhhhh i ovoj pokažem da se skloni od njega.
Vidim da može sam doći do fotelje, kažem mu počele vijesti i pustim ga.
I onda čujem joj joj joj joj, mogao je pasti.
I kokodakanje, kokodakanje, kokodakanje.
I na svu sreću, smirilo ga je to što sam cucnula pored njega, a kuce mu se popelo u krilo.
I što su obe zavezale, jer ih je više uplašio moj prikriveni bijes od svekra koji se još nije zalaufao.
Poslije sam im zaprijetila, koliko će one pamtiti videćemo.

Joj, strašno, srećom ima kuče :D

Ne znam kako ćeš svekrvi da nacrtaš kako mora da se ponaša, mi smo sve još uvek u situaciji da su nam bolesni roditelji a ne partneri. Verujem da bi ja ovog mog isto tako maltretirala sa zvocanjem, šta će žena, muž joj je, mora da zvoca... :tiganj:

Mene ova moja iznervirala, najela se gospođa pomorandži pa je boli želudac, a ja ne želim da zezne flastere kad joj već nisu od prvog dana smetali. A kakva je biserka, ona će da kaže doktoru prvom prilikom kako je boli želudac. No, samo se smeškam i ćutim, radila je ona to i pre bolesti, nema šanse sad da je vaspitam.

Ma tvoja mama je žena zmaj :-)
Ne znam jel smiju oni piti ranisan ili tako nesto za želudac (bar kad ih boli od prejedanja).
To bračno zvocanje je meni simpatično, posebno kad ona priča jedno, a on savim nešto drugo :-D.
Mene izluđuje cijukanje i jauci i to za svaku sitnicu, lelelelele kakve su ti pantalone, ju kakva ti je to fleka i tako neke stvari, ospice dobijem,odskocim do plafona. I rekla sam joj da ne jauce, jer kad se stvarno nešto desi niko neće odreagovati, ali ne vrijedi.
A psi su moji, tj naši i kad pomislim da mjesecima nije pričao sa nama kad smo nabavili prvog psa (tad je bio zdrav)i koliko ga se kuce bojalo, sad mi je taj njihov odnos fascinantan.
Meni je moj pas fascinantan :-)

Znaci sa mojim svekrom haos.
Počeo mi je objasnjavati kako je loše grijanje a u njegovom stanu je toplo, pa mu je sveki u nekom momentu rekla ovo je naš stan onaj stari smo prodali da bi kupili novi i onda je odlijepio.
Što je prodala stan, što je prodala njegov stan,hoće razvod, hoće da se ona odmah preseli sa njim, pa onda place nikad mi se neće ostvariti želje, pa zovi njenu mamu, pa naći ćemo se sa ocevima i šta god da mu kaže bilo ko i da je to njegov stan i da se žena hoće preseliti s njim u novi stan, ništa i njegovog oca smo zvali na mobilni (umro sedamdeset i pete), i ignorisanje ništa, smena agresije i suza u nedogled.
Mene je gađao cinijom zato što sam potvrdno odgovorila na njegovo pitanje.
I tako četiri debela sata.
Užas

Taco :kiss:

Jeste li uspeli da ga uspavate?
Ja sam pobjegla cim su mu dosla djeca i cim mi je rekao da se nosim u Q :zcool:
u stvari ja mu nikako nisam mogla pomoci,jer sam mu i ja izazivala bijes ,a on je ucutao kad su mu djeca pricala price iz tog stana ( a ja to nista ne znam ) .
a i proslo mi je kroz glavu ,koji cu ja djavo ovdje kad sam na rubu zivaca,a meni moji zivci trebaju .
i nosim se mislju da par dana idem tamo samo u nabavku i da im skuvam rucak,
ne toliko zbog svekra,vec cisto pedagoski,da ovi zdravi skapiraju da je to njihov otac i muz i vise njihova odgovornost,nego moja.

- - - - - - - - - -

i da uspavali su ga ljekovi :)

Prođe vikend, nadam se da ne padate od umora kao ja. Mama mi je dobro, samo je zaboravila da mi kaže da je bila komšinica koja misli da joj od nas nešto curi u kupatilu :) Nisam pobesnela, za divno čudo, ne znam odakle mi ovi živci :bob:

Back