Bila sam juče na razgovoru kod neuropsihijatra, kod kog moj tata treba da ide u ponedeljak. Iz onoga što sam mu ja ispričala, on kaže da se nameće zaključak da je u pitanju demencija. Ali da prvo mora da se urade određene laboratorijske analize, snimanja i psihološki testovi, da bi se postavila dijagnoza. Mada, ostavlja i mogućnost tumora na mozgu, jer se, po njegovim rečima, sve odvija suviše brzo.

I zbunjuje ga to što sam mu ispričala o tatinoj promeni ponašanja. On kaže da demencija loše osobine kod bolesnika još pogoršava, tako da bi on, koji je bio agresivan, trebalo da bude još agresivniji. A nije, nego je neprepoznatljivo pitom, što uopšte nije loše. Ali, o svemu tome tek posle pregleda i pregleda, za sada može samo da nagađa.
Tata svesno priča, učestvuje u razgovoru, ali konstantno ostavlja otvorena vrata na prostoriji koja se greje. I pored opominjanja, i upozoravanja, prosto izađe, i ostavi otvorena vrata. Motorika mu je užasno usporena. Gori je od puža. Nikada i nije bio nešto hitar, ali ovo sada je strašno. Noćas je pokušao da ustane da ide u wc, nije uspeo (inače teško ustaje i iz sedećeg, a kamo li iz ležećeg položaja) i pao je između svog i maminog kreveta. Sat ipo vremena su njih dvoje pokušavali da se on podigne, na kraju su jedva uspeli.

U međuvremenu se naravno umokrio, pa se onda presvlačio, pa se mama potresla, loše spava već noćima, i ona je stara i ima bolesno srce...Ja idem svakodnevno do njih, ali bi trebalo neko da boravi stalno tamo. Ja ne mogu, sestra još manje, jer je zaposlena, a nije preterano ni zabrinuta, i čini mi se da ću se rasprsnuti u hiljadu komada.
Ja u decembru imam zakazanu operaciju štitne žlezde, imam tumor, ko zna kako će se i kod mene to sve završiti, a ne smem ni da mislim kako će oni bez mene tokom mog oporavka. Moja dr mi kaže da se čuvam stresa, a ja bih volela da mi da recept da znam kako to da izvedem.