Nisam se javljala ovih dana, jer nekako svi utihnemo kada se okonca necija borba. A ovih dana kod mene je bio haos. Prosle nedelje mama je bas bila konfuzna. Uplasila sam i pozvala doktoricu i zamolila je da, posto dolazi jednom nedeljno u dom, pogleda i moju mamu. Objasnila sam joj da je smetena i da je primetan pad u odnosu na prethodni period. Dogovorile smo da je pozovem nakon obavljene vizite. I zamislite, moja mama je zablistala pred doktoricom koja je leci. Potpuno smirena, lepo je pricala, raspolozena, snalazi se u okviru svojih mogucnosti... to su reci doktorice. I jos dodaje da su te oscilacije uobicajene i da se javljaju kod dementnih u odredjenim intervalima - mesecno, na dva-tri meseca... i da treba vec jednom da prihvatim da ce mozda za 6 ili vise meseci biti na odeljenju za zavisne od negovateljica...i da hje zadovoljna dejstvom terapije koju joj daje-donasept. Pokusam da joj objasnim da imamo treuntno problem, jer ne postoji poluzavisno odeljenje u domu. Kako osobu koja je ponekad potpuno izgubljena a ponekad potpuno svesna smestiti sa skroz izgubljenim pacijentima. Pa ona bi tamo posizila nacisto. Kazem joj da je mojoj majci potrebna delimicna ispomoc negovateljica oko nekih aktivnosti, kao sto je kupanje-da joj nameste vodu a ume sama da se okupa, da joj daju lek u ruke da ga odmah popije u njenom prisustvu, da je animiraju da nesto radi-pletivo i sl..... ali, svi ponavljaju da je to nezavisno odeljenje i da se ljute, zamislite, ljute se negovateljice kada ih angazuju na tom odeljenje, a i medicinsko osoblje kada mora da ceka da neko popije lek a nalazi se na zezavisnom odeljenju, a i animatori koji ne mogu da motivisu onoga ko nije potpuno svestan (kao da potpuno svesnom treba velika motivacija)... Ispade da dom postoji za potpuno sposobne i potpuno nesposobne i da ne smemo da uznemiravamo osoblje u njihovim aktivnostima.Mada su rukovodioci svesni da imaju sve vise tih poluzavisnoih, ali nemaju resenje. Isto popodne pozovem mamu i ona se uz moje podsecanje pohvali da su bile doktorice i da su lepo pricale. A onda kaze - Nesto se cudno desava kod mene, dosta zaboravljam, nekako sam smetena, zbunjena, bojim se ... Kazem da ce dobijati lekove i da ce biti dobro, a mama mi kaze - Ti moras da me cuvas da se ne izgubim! Steglo mi se grlo i ne mogu da progovorim... idem s posla, hodam ulicama a lice mi oblivaju suze... Razliva mi se zivot pred ocima...