Demencija

Henriet, hvala na dobrodoslici.

Beket, u pravu si da ljudi brkaju staracku zaboravnost i cudljivost sa demencijom, ali na samom pocetku sve to deluje slicno. Kasnije kad pocnu neki ispadi i cudni dogadjaji ljudi ipak posumnjaju i potraze lekarsku pomoc.

Nema tu u demenciji ograda, ne može se ništa sprečiti... Lepo je što pokušavate da neke stvari kontrolišete, tako i treba, a trebalo je i ranije.

Ali daleko od toga da je problem rešen (bilo bi lepo da je tako), to prosto ne ide tako. Kad jednog dana ne bude poseta - demetna osoba će umisliti svoje pričice...
To je nesto drugo.Tok bolesti ne mozemo da menjamo...ali moja mam je u kuci imala halucinacije dok je ostajala sama .Sada ih nema zato sto je okruzena ljudima stalno a po prirodi je komunikativna.Zanimljio je kako ona brine o onima koji su prikovani za krevet obilazi ih...tako da ima tu mnogo faktora.

Pozdrav drage moje,
Jedno vrijeme nisam ni čitala niti pisala, trebalo mi je da se malo smirim. Uglavnom kod nas je novina da smo malo promjenili raspored kod mame, tako da sam ja dobila petak, subotu i nedjelju. Ishod tog "dogovora" je zahlađeni odnosi između nas koji je čuvamo. Tužno, ali istinito, porodica oboljelog se izgleda na kraju raspadne. Pritisak je valjda prevelik.
Uglavnom, buduću da sam dobila taj petak bila sam prinuđena da tražim ženu koja bi bila sa mamom od 8-16. Srećom, nađoh je iako nije nikad čuvala dementnu osobu ali je voljna da pokuša. Najteže od toga svega mi je palo sa kojom lakoćom je mama prihvatila ženu. Mama je prije samo par mjeseci namrgođeno gledala kad bi neko nepoznat dolazio, a sad ni riječi. Čak su njih dvije otišle u šetnju. Ovo samo zapravo znači da je bolest napredovala, jer mama samo sluša što joj se kaže sa vrlo rijetkim promjenama raspoloženja (čitaj agresije). Viken provodimo malo u mojoj kući, malo u maminom stanu i ona samo radi što joj se kaže. Prije samo mjesec dana bi mi rekla (kad bi je dovela kod sebe) odoh ja. Sad ne, samo sjedi, gleda TV i to je to :( Još uvijek hodamo, gledamo da je to bar 2 puta dnevno po 20ak minuta.

Eto drage moje, toliko od mene.

Jadranka, demencija uvek sve preokrene: ako su prethodno porodični odnosi bili zategnuti, onda se to nekako olabavi kad se ljudi sjate oko bolesnika, a ako su prethodno bili dobri - onda se poremete. Nije pravilo, ali tako to obično biva kad su velike promene. Sva sreća, ima vas dosta, pa možete da se podelite. Ali to za tvoju dementnu majku znači samo konfuzija... Verovatno je zato rado i prihvatila tu stranu osobu, sticajem okolnosti dopala joj se i možda bi mogla i na duže da je angažuješ? Smirenost je ono što je najbitnije, a malo ko od srodnika to može da postigne... Zato se dementni uvek više ljute na rođenu decu nego na te sa strane. Ili prave "zvrčke", što bi neki ovde rekli...

Poslednja izmena:
Kod nas jedna nova situacija,deda izgleda vise ne ume sam da se okupa.
Kazem mu danas posle rucka kad popijemo kafu kupanje,deda kaze dobro.Popismo kafu i odoh da mu spremim vodu,sve redovno sto radim,deda udje u kupatilo,posle 10ak min izlazi i vidim odmah da se nije ni okupao,pokusah da ga vratim nazad da se lepo okupa,a on se ukopao i ni makac ni levo ni desno ni napred ni nazd,stao u mestu i ne mrda,okupao sam se,oprao sam kosu,necu,deda moras da se okupas,necu,i poce da ide prema kuhinji,gde ces deda, u sobu,tu je kuhinja,krenu on prema kuhinji stigne do vrata i poce da se vraca,ajde deda u kupatilo da se okupas,necu,odvedem ga u njegovu sobu i odem da pripremam vodu ponovo,ovog puta zamolim muza da pomogne,posto ima malo grublji glas sad mu kaze na kupanje,i deda konacno ode da se kupa,muz je dvatri puta proveravao sta radi,vise se igrao sa vodom nego sto se stvarno kupao.
Sad imam zahebanu situaciju,muz nece i ne moze da ga kupa,a ja opet ne mogu jer je Lela u nekoj ludoj fazi kad nece da se odvoji od mene ni na sekundu,odma krene da vristi ako ja udjem u kupatilo i ona bi odmah za mnom a to je nemoguce,ni muz ne moze da je smiri,samo hoce da bude pored mene.A iskreno neznam ni da li bi neka zena htela da ga kupa,imam opravdan razlog sto verujem u to.
kako cu u tome uspeti neznam,jer njemu je neophodno redovno kupanje,sad jedino sto mi preostaje to je da cekam da dete zaspe i da onda idem sa dedom da ga kupam,a u to vec ne mogu da ga ubedim,pokusala sam par puta i nije vredelo,mislim na kupanje u 22h :sad2:

. Ishod tog "dogovora" je zahlađeni odnosi između nas koji je čuvamo. Tužno, ali istinito, porodica oboljelog se izgleda na kraju raspadne. Pritisak je valjda prevelik.
Jadranka,nadam se da ce se vasi odnosi makar malo popraviti.
A,za majku sta da ti kazem,samo strpljivo sa njom kad je stobom.

Kazem mu danas posle rucka kad popijemo kafu kupanje,deda kaze dobro.Popismo kafu i odoh da mu spremim vodu,sve redovno sto radim,deda udje u kupatilo,posle 10ak min izlazi i vidim odmah da se nije ni okupao,pokusah da ga vratim nazad da se lepo okupa,a on se ukopao i ni makac ni levo ni desno ni napred ni nazd,stao u mestu i ne mrda,okupao sam se,oprao sam kosu,necu,deda moras da se okupas,necu,i poce da ide prema kuhinji,gde ces deda, u sobu,tu je kuhinja,krenu on prema kuhinji stigne do vrata i poce da se vraca,ajde deda u kupatilo da se okupas,necu,odvedem ga u njegovu sobu i odem da pripremam vodu ponovo,ovog puta zamolim muza da pomogne,posto ima malo grublji glas sad mu kaze na kupanje,i deda konacno ode da se kupa,muz je dvatri puta proveravao sta radi,vise se igrao sa vodom nego sto se stvarno kupao.
Sad imam zahebanu situaciju,muz nece i ne moze da ga kupa,a ja opet ne mogu jer je Lela u nekoj ludoj fazi kad nece da se odvoji od mene ni na sekundu,odma krene da vristi ako ja udjem u kupatilo i ona bi odmah za mnom a to je nemoguce,ni muz ne moze da je smiri,samo hoce da bude pored mene.A iskreno neznam ni da li bi neka zena htela da ga kupa,imam opravdan razlog sto verujem u to.
kako cu u tome uspeti neznam,jer njemu je neophodno redovno kupanje,sad jedino sto mi preostaje to je da cekam da dete zaspe i da onda idem sa dedom da ga kupam,a u to vec ne mogu da ga ubedim,pokusala sam par puta i nije vredelo,mislim na kupanje u 22h :sad2:

uuuuuuuf.......:zag:

pozdrav za ......nove koleginice :uja:

kod na je sve isto. Deda je sa D po ceo dan ove nedelje jer stižem tek uveče s posla. Ćeri je došao muž pa deca malo da budu skupa, mada su samnom u kući i dedom a ne u svom stanu. U nedelju se vraćaju moji momci :worth: Scena mi se urezala u pamćenje...sin i devojka mu napakovali motor, kacige, jakne, radio veza, marame, sve na stolu na tremu čeka, drugari /još jedan par na motoru) samo što nisu stigli pa idu na odmor u Makedoniju....a moj sin u pantalonama za motor brije dedu....drugari stigoše, a moj otac, zadovoljan gladi glatko lice i kaže unuku odlazeći u svoju sobu "hvala momak, odlično urađeno" :lol:

bas uh :(
tako je i kod nas pocelo.... ni kada smo zamenili tus na kadi, koji je pokvario, nisam ukapirala da se nesto desava, bio je tako "normalan" da niko nije mogao da pretpostavi na sta ce sve izaci... . jadnicak, danima je dolazio da pita kako se "ukljucuje" topla ili hladna voda. e, da mi je neko onda rekao da cu ga skidati, oblaciti, kupati i da ce mi to postati najnormalnija dnevna obaveza, tesko da bih poverovala. e, sad da ne kukam vise - nego, sumara draga (ne znam kakvu kadu imas) nazalost ja onu veliku lezecu, katastrofa za ovu bolest. ako imas tus-kabinu, bice mnogo lakse.
jedna od najgorih stvari koja mi se do sada dogodila je kupanje. jedaRED, taman sto sam ga "bogato" nasapunala uplasio se da ce pasti. sve je bilo kao i obicno, ali... "napad panike, stagod", bilo je strasno. vise se ne secam da li se prvo ukocio pa nije hteo napolje ili sam ga vukla onako klizavog. tada i nikada vise. jedva sam dosla sebi, od straha, njegove tezine.... u.z.a.s. od onda kada vise, jok. tusiram ga nad lavaboom. voda od pranja kose i gornjeg dela ide direktno u njega, ostalo se trudim da ne naljutim komsije. salim se, nemam pojma da li ljudi imaju problem, za sada cute. cutim i ja....
napravi strategiju kako ti najvise odgovara, jer stvarno je "twilight zone", ako udjes u tu pricu nepripremljena...
ako sam "stogod" konfuzna, izvinjavam se, danas sam bas preterala sa poslom. jasnije, mrtvosana sam od umora.

Jadranka, demencija uvek sve preokrene: ako su prethodno porodični odnosi bili zategnuti, onda se to nekako olabavi kad se ljudi sjate oko bolesnika, a ako su prethodno bili dobri - onda se poremete. Nije pravilo, ali tako to obično biva kad su velike promene. Sva sreća, ima vas dosta, pa možete da se podelite. Ali to za tvoju dementnu majku znači samo konfuzija... Verovatno je zato rado i prihvatila tu stranu osobu, sticajem okolnosti dopala joj se i možda bi mogla i na duže da je angažuješ? Smirenost je ono što je najbitnije, a malo ko od srodnika to može da postigne... Zato se dementni uvek više ljute na rođenu decu nego na te sa strane. Ili prave "zvrčke", što bi neki ovde rekli...

Prethodni raspored je bio da je brat sa njom provodio vrijeme od 8 do 4, sa pauzom od 1h. Iskreno, mama ga više očima nije mogla gledati :zper: Stvarno, gledala bi ga kao najvećeg neprijatelja. Sestra i ja bi bile posljepodne i noćile, kao i po jedan dan vikednom. "Stara" mama bi se i nas zasitila i taj jedan cijeli dan koji provedemo sa njom. No, ova neka nova mama ne mari više, provedemo evo skupa od petka od 16 do ponedjeljka do 8 h i ne reaguje loše na mene. I da, smirenosti nikad dosta, samo mali gubitak koncentracije i mrvica nervoze utiču na nju.

Jadranka,nadam se da ce se vasi odnosi makar malo popraviti.
A,za majku sta da ti kazem,samo strpljivo sa njom kad je stobom.

Nadam se i ja, iako sam trenutno više nego povrjeđena. Voditi računa o djeci i demetnoj osobi u isto vrijeme je umjetnost. A mami dugujem, samo se sjetim šta je ona sve činila za nas i nije teško. I u ono vrijeme kad je bila izuzetno agresivna i znala mi svašta reći samo sam sebi govorila - to je bolest. I kod mene je kupanje izazov. Ja je kupam, ali što se nje tiče ona ne bi nikad. Kad vidim da od kupanja nema ništa, pretarem je maramicama za suho kupanje :). Ako ona neće, a ja vrišim pritisak - neće izaći na dobro

eeee, to je ono što je najgore... prelistaj postove naše "bezuslovne" i priče o njenim tetkama...

doduše, desilo se i meni da sama svojom pojavom rastužim svoju majku, samo zato što je poseta bila previše kratka, nervozna itd.

dementni su kao preosetljive antene, sve registruju što ne treba -

Kao sto je napisala Beket, o tome sam puno puta pricala. I sada se isto desava, ali mnogo redje. Prvo nemoj odmah da reagujes. sacekaj da se smirite i ti i rodbina pa onda reagujte. Nemoj da ih ubedjujes. Inajvaznije: ponavlja sebi da nisi duzna da im obrazlazes. Reci im da su lekari rekli da su lose uticali na tvoju mamu. REci da su lekari rekli da ce pratiti dalje stanje. Porazgovarajte sa psihologom i sociologom u domu. Mi smo dosli u situaciju da psiholog vreba kada dolaze moje tetke i onda je tako ulovila jednu tetku i popricala sa njom. Nije mnogo vredelo, ali smo pokusali.

e, sad da ne kukam vise - nego, sumara draga (ne znam kakvu kadu imas) nazalost ja onu veliku lezecu, katastrofa za ovu bolest. ako imas tus-kabinu, bice mnogo lakse.
jedna od najgorih stvari koja mi se do sada dogodila je kupanje. jedaRED, taman sto sam ga "bogato" nasapunala uplasio se da ce pasti. sve je bilo kao i obicno, ali... "napad panike, stagod", bilo je strasno. vise se ne secam da li se prvo ukocio pa nije hteo napolje ili sam ga vukla onako klizavog. tada i nikada vise. jedva sam dosla sebi, od straha, njegove tezine.... u.z.a.s. od onda kada vise, jok. tusiram ga nad lavaboom. voda od pranja kose i gornjeg dela ide direktno u njega, ostalo se trudim da ne naljutim komsije. salim se, nemam pojma da li ljudi imaju problem, za sada cute. cutim i ja....

pa šta stavljaš na pod? pamperse ili neke krpe :lol:

koliko ja znam, polupokretni se kupaju u sedećem položaju: ako je tuš kabina - tu se doda plastična stolica, a za kadu postoje oni specijalni dodaci za sedenje, isto od plastike i obavezno dole gumeni tepih protiv klizanja -

Poslednja izmena:
Mama je dobro!!!!!:D

I nek bude što duže...! Usponi i padovi u demenciji su potpuno očekivani, naročito ako je u pitanju vaskularni tip. A i alchajmer u nekoj početnoj fazi može da dovede do iznenađenja.

Ono što je najbolje kod demencije (a što mi zaboravljamo) - to je činjenica da oni zaboravljaju i svoje negativne utiske, kod njih ne ostaju neke traume kao kod dece i zdravih ljudi. Već posle pola sata ili par dana - puj pike ne važi! Ali to je mač sa dve oštrice, treba se spremiti na svakakve ispade -

I nek bude što duže...! Usponi i padovi u demenciji su potpuno očekivani, naročito ako je u pitanju vaskularni tip. A i alchajmer u nekoj početnoj fazi može da dovede do iznenađenja.

Ono što je najbolje kod demencije (a što mi zaboravljamo) - to je činjenica da oni zaboravljaju i svoje negativne utiske, kod njih ne ostaju neke traume kao kod dece i zdravih ljudi. Već posle pola sata ili par dana - puj pike ne važi! Ali to je mač sa dve oštrice, treba se spremiti na svakakve ispade -

Toga u svakom trenutku moramo da budemo svesni.Hvala ti draga Henrijet.:heart:

pa šta stavljaš na pod? pamperse ili neke krpe :lol:
koliko ja znam, polupokretni se kupaju u sedećem položaju: ako je tuš kabina - tu se doda plastična stolica, a za kadu postoje oni specijalni dodaci za sedenje, isto od plastike i obavezno dole gumeni tepih protiv klizanja -

bicu kratka, ovde je u toku "smak sveta", a onda iskljucujem komp.
dakleM, draga to ide `vako - obujem mu gumene papuce, ili stavim to sto stoji u kadi da se ne oklizne i sve ide na donje plocice i odvod, koji je na srecu ok. razmisljam odavno da mu dole stavim neku kadicu, ali jako, jako tesko dize noge pa se plasim da to ne bude kao i sa kadom, ako dobije napad panike....

danas je bio uh... placljiv, agresivan, ma - tuga.
pozdrav svima, beGam dok ne prodje nevreme, ako se smiri u neko doba, cu se vrnem :bye: :heart:

Back