Macka Natasa, tvoja mama ima odsutan pogled ali je jako dobro to sto voli drustvene igre, sto strpljivo slusa dok joj citas, sto ima inicijativu za setnje... Najvise se bojim kada je moja mama nezainteresovana za aktivnosti i cini mi se da u tome vidi odredjeni napor i da se plasi da nece biti na nivou zadatka. Cak i kad su najjednostavnije stvari u pitanju, kao sto je odlazak u zajednicku trpezariju. Ili jednostvno kaze *to je bez veze* ili saceka da prodje pa onda kaze da su to bile gluposti. Animiram je da gleda TV i gledam i ja emisije koje inace ne bih ni pogledala

, ali eto da bih mogla da komentarisem s njom...

Kada se zainati, nema sanse da je privolim na bilo sta i onda se povlacim da joj ne unosim nervozu. Nekad me iznenadi njeno odusevljenje necim sto je uradila ili gledala, ali najcesce nije raspolozena za bilo sta sto zahteva duzu i vecu koncentraciju. Kada smo zajedno, cim prestane razgovor odluta joj pogeld i vidim da nije prisutna. Kazi mi, molim te, kako uspevas da podstaknes svoju mamu da igrate drustvene ige ili da *citate*...? Da li komentarisete ono sto je procitano? Koliko moze da samostalno prati drustvene igre? Meni u domu kazu da ne mogu da insistiraju na aktivnostima da im ne bi podstakli negativan stav prema ustanovi i osoblju. Ne znam zasto su prisutni sociolozi, psiholozi, animatori... ako osim strikanja kojim vladaju bake u stabilnom psihickom stanju drugo nista se ne desava. Ah da, i posmatranje kicenja jelke. Moja mama je zaboravila na rucne radove, toliko toga je isvezla, heklala, strikala.... sada nece da uzme igle u ruke. A pogotovo sada kada dolazi zima i uglavnom su u zatvorenom prostoru samo sede i cekaju obrok i tablete.
Jelana, s jedne strane je dobro sto je takva procena sudskog vestaka jer ces moci lakse da donosis odluke i drzis stvari pod kontolom, a opet znam da ti je tesko da to cujes. Moja mama je na prvom pregledu dobila dijagnozu *srednje teska vaskularna demencija*, sto je mene uzasnulo. Sta sledi posle srednje teska...

A pre par meseci posle skenera, drugi lekar je postavio dijagnozu pocetna demencija. U medjuvremenu se mnogo toga izdesavalo u toku njene bolesti. Od toga da je sama obavljala kucne poslove uz moje instrukcije kako se sta radi, preko totalne konfuzije i neprepoznavanja nicega i nikoga oko sebe, pa do trenutno cas boljeg cas nesto goreg stanja. Procene i prognoze kod demencije su potpuno nezahvalne i variraju od doktora do doktora. Posle promene vise lekara i svega sto se dogadjalo... to mogu da kazem.
Beket, mislim da je najvaznije da se uliva sigurnost dementnima da nisu sami i da smo uvek uz njih i da pratimo sve sto se dogadja.... gotovo svakodnevno ponavljati dementnima *osoblje brine o tvom lecenju a ja sam tu da sve to proverim i pratim, sve je pod kontrolom, opusti se, nemoj nista da se brines, tu su doktori a ja cu odmah intervenisati ako nesto ne bude funkcionisalo, ja cu pozvati medicinske sestre ako ne donesu lekove, ja cu te podsetiti kada je vreme rucka (bez obzira sto je zovu ostali korisnici, ona oseca nesigurnost i voli da oni to ne primete)... Pustim je da se snadje sama uz pomoc ostalih korisnika, ali pozovem nakon desetak minuta da pokazem zadovoljstvo sto je *stigla* u trpezariju (nekad se njoj to cini kao nesto sto je daleeeeko od stana) i da pozdravim veselo drustvo...