pozdrav za Asju

Beket, moja mama je u pocetku bila sa svima dobra i bliska u domu. To je trajalo sve do epizoda kada je imala dezorjentaciju i halucinacije, odnosno kada su ostali sticenici primetili sta se desava s njom i neadekvatno reagovali i pominjali joj to kasnije. Mozda ce bas iz tog razloga tvojoj mami prijati promena drustva.
Prosle nedelje je mojoj mami stigao odgovor komisije-odbijanje. Mama je rekla da je postar doneo pismo u ponedeljak i da ne razume o cemu se radi, ali se boji da ce joj ukinuti penziju.

Pozvala sam sociologa da pitam da li je njima stiglo nesto i ona je obecala da ce otici do mame i proveriti sta je stiglo. Posto se nije javljala, pozvala sam je danas i ona se izvinila sto je zaboravila da ode do mame-to je na spratu iznad kancelarije, znaci nekoliko stepenika. Obrazlozila mi je o cemu se radi i pitala da li cu da se zalim. Rekla sam joj da sam cula losa iskustva i da ne bih da maltretiram mamu odlaskom do Beograda, ako od toga nema nista. Sociolog nije hteo nista da mi sugerise osim da imam jos dva dana rok za zalbu i samo je postavila pitanje da li zelim da mi posalje fax-om resenje komisije. Odgovorila sam potvrdno, fax je stigao. I zamislite moje zaprepascenje kada sam na faxu videla potpis sociologa o prijemu resenja sa datumom 30.04.2012.!!! A pise da je rok 15 dana a sociolog je danas 23.05.2012. procitala resenje!!!

Sta sad ja da radim?!

Pozvala sam poznanicu, koja je pravnik u socijalnom i rekla je da treba da se zalim i da ce ona da napise prigovor. A tek onda sam videla ovu zabunu sa datumima. Poludecu!!! Sociolog mi se ne javlja na telefon sada. Strasno!!! Dementnim osobama urucuju postu bez prisustva sociologa i moja majka je vec dva puta ispreturala celu sobu da nadje resenje. I sve vreme je bila nervozna i cekala sociologa da dodje kod nje. I sta sad?!
Prvo sam se setila slucaja u Domu u Surdulici, juce sam citala na internetu. Uh!!!
U resenju pise: Prema clanu 41 a Zakona, pravo na novcanu naknadu za pomoc i negu drugog lica ima osiguranik i korisnik penzije, kome je zbog prirode i tezine stanja povrede i bolesti utvrdjena p[otreba za pomoci i negom za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnovnih zivotnih potreba. Potreba za negom i pomoci drugom licu postoji iz stava 1 ovog clana koje je nepokretno ili koje zbog tezine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja nije sposobno da se samostalno krece ni u okviru stana uz upotrebu odgovarajucih pomagala, niti da se samo hrani, svlaci, oblaci i da odrzava licnu higijenu; kod slepog lica koje je izgubilo osecaj svetlosti sa tacnom projekcijom i kod lica koje postize vid sa korekcijom od 0,05.
Hajde sad da ja, posto sam procitala ovo, ostavim moju mamu samu u kuci i da odem na posao.

Bez tudje nege!!! A videli su da je smestena u Domu, jer je dokumentaciju sastavljala doktorica iz doma.