Demencija

Ejjj Kajo:eek:
Sta se to desava sa mamom.
Kako joj je:rumenko:

Sto se tice moje mame :rumenko:
Insulin joj dajem kao da sam celog zivota to radila.
U strahu sve naucis:mrgreen:
Samo ne znam koliko pre insulina ne sme da jede.Imam problem sa vecernjim davanjem jer je ona uvek gladna i pogotovo prdvece nesto zvace:dash:Znam da psle davanja insulina treba da prodje pola sata i da mora da jede.Ali koliko pre:roll:
Sto se obuke tice:mrgreen:Moja sestra radi upravo taj posao:besna:
A ne javlja se od onog dana kad mi je uvalila da mami dam insulin.
Niti dolazi niti se javlja a ja sam toliko ljuta da nemam nameru da je zovem.
Hvala vam na savetu o davanju insulina:hvala:
Sad znam neke sitnice koje mi nisu bas bile najjasnije ali...
I Bog pomaze ludima pa tako i meni:worth:

Nisam stizala da se javim, kod nas je :sad2:
Mamu smo juče sahranili.
Na skeneru se videlo da je imala jedan manji šlog kod kuće (osim onog od pre 4 godine) i još jedan veliki sutradan po prijemu u bolnicu. Šest dana je ležala kao biljka, ni oči nije otvarala, a onda joj je srce otkazalo.
Sve smo odradili mirno i bez mnogo stresa, ali je činjenica da nemamo baš nikoga na koga bi se oslonili. Sve, ali ama baš svaki i najmanji detalj smo suprug i ja morali odraditi sami. Jedina nam je pomoć bila moja prijateljica koja je inače jako bolesna, ali hajde - bar je skuvala kafu i oprala sudove.
Ostali su doduše došli, dve tetke su mi još uvek tu, ali one su gošće.
Odradili smo sahranu i izlazak na groblje prvog dana od sahrane. Sutra se takođe izlazi (prva nedelja), i onda više nemamo nikavih zvaničnih obaveza.
U ponedeljak ćemo najzad ostati sami, valjda ću najzad dušu da odmorim.
Meni je prosto laknulo kad smo mamu ostavili u bolnici. Nisam se više trzala na svaki šum, nisam imala onoliki stres kao nekad.
Sve sam jako mirno podnela, ali danas je bio horor. Ove moje dve tetke su se posvađale. Toliko su se zakrvile da sam mislila da će se i potući. Ja sam sedela između njih potpuno zgranuta. Obe volim, obe su divne žene a takve su reči među njima pale da sam se ja potpuno šokirala. Na kraju su mi popustili živci i počela sam da plačem. Bile smo same i niko drugi za ovo ne zna, ali meni je zlo jer znam da će obe pokušati da mi se opravdaju i to tako što će maksimalno ocrniti jedna drugu, aja neću da se svrstavam ni na čiju stranu.
Nije to najgore zlo, nego što su obe bolesne. Jednoj je posle večere pozlilo, skočio joj je pritisak i šećer, a drugoj samo pritisak i aritmija, ali ni jedna neće da je vodimo kod lekara ni da zovemo hitnu. Jedna je još noćas "videla" u sobi moju pokojnu mamu i napravila šou... Trenutno su obe u krevetima i ja čekam da ova što vidi duhove zaspi i da počne da joj se priviđa. I da onoj drugoj još više skoči šećer...
Sad umesto šlogirane mame imam dve bolesne tetke koje moram da držim na oku i još da balansiram između njih. :dash:
Ode moj duševni mir

Poslednja izmena:
Moje najiskrenije saucesce:sad2:
Imala si dovoljno stresa i bez tetaka:mrgreen:
Nemoj dozvoliti da se previse komodaju i da ostaju duze nego sto treba:roll:
A to ce ti garantovano predloziti.Sve kao da ti bude lakse prvih dana.:rtfm:
Neznam sta reci i kako te utesiti - izvini:zag:

Kao prvo, zahvaljujem svima na izrazima saučešća.
Ja sam sasvim O.K.
Tetke smo ispratili, posle onog incidenta su se ponašale normalno. Spavale su u istoj sobi, posle zajedno mesile kolače i još su se izvinile što se celog života nisu posvađale nego baš sad i to u tuđoj kući.
Ja još uvek ne mogu da se naviknem da moje bakice nema, sve hoću da je zovem da jede, da joj kažem da joj počinje omiljena emisija, osluškujem da li me zove, žurim iz grada kući jer je ona sama i tako to. Nije da mi nedostaje nego sam navikla da imam obavezu.
Nije mi žao što je umrla. Bila je stara i bilo joj je teško, mnogo puta je govorila da ovakav život i nije život i da bi volela da se već jednom završi. Da je preživela i ovaj šlog ostala bi potpuno kao biljka, i znam da bi bila očajna. I ja bih na njenom mestu isto to želela i drago mi je što se rešila muka. Jeste da ovo zvuči ružno, ali isto to je rekla i cela familija - dakle ne rezonujem samo ja tako.
Potpuno sam mirna, savest me ne grize i ništa mi se ne priviđa. Čuvala sam je što sam bolje znala i mogla, svi su pomagali koliko su bili u stanju, ničega je nismo lišili, kad je bila svesna poštovali smo njene želje a kad nije - tolerisali smo joj kao detetu. Bila je ušuškana, hranjena i lečena, ni jednu brigu ili obavezu nije imala.
Iako mi je majka, njena smrt nas nije poremetila, jer osećamo sažaljene, ali ne i krivicu.
Sve ovo pišem ne samo da vam se izjadam (iako smo često svi ovde bili očajni i kukali), već i da vam olakšam onaj svakodnevni stres koji dobro znam da trpite. Koliko god da vam je sada teško, to je samo trenutno, ali kada njih jednom ne bude sve će se to zaboraviti i vaša će savest biti mirna, a to je za ceo vaš život.

E sta sad:rumenko:
Mamina dijagnoza na otpusnoj listi ALCHAJMR:eek:
Kazu da to ona odavno vuce ali da niko nije obracao paznju:roll:Videli smo da nesto nije u redu ali smo mislili da je neka demencija koja ide sa godinama.Pa zbog secera,infarkta...
Vodili smo je kod svih mogucih lekara i niko nije postavio tu dijagnozu.:rtfm:

Moja baka se pre vremena vratila iz banje pravo u urgentni centar i sad je u bolnici,opet joj je kuk ispao iz lezista i sad nam rekose da ne sme ni u wc 3 nedelje :dash:
A ako se ponovi jos jednom mora opet na operaciju.

Inace pamcenje je izdaje sve vise i vise :sad2:
Koji je to kuk ispao iz lezista:eek:
Njen ili vestacki.
Ako smem da primetim baba je sama sebi izbaksuzirala:evil:
sta ako joj ne bude bolje i mora na operaciju:roll:
To onda nije tri nedelje.:think:
Javi kako je babi a i kako se vi snalazite sa njom:zag:

Koji je to kuk ispao iz lezista:eek:
Njen ili vestacki.
Ako smem da primetim baba je sama sebi izbaksuzirala:evil:
sta ako joj ne bude bolje i mora na operaciju:roll:
To onda nije tri nedelje.:think:
Javi kako je babi a i kako se vi snalazite sa njom:zag:

Vestacki! Lepo joj je lekar rekao da najvise sto sme da savije nogu je pod uglom od 90 stepeni,ali ne vredi,sedela je na visokom krevetu i sagla se da dohvati carape koje su bile na podu :dash:

Posle pregleda u urgentnom rekose nam da treba da miruje 3 nedelje,ali je njen ortoped rekao da ne sme da mrdne 6-8 nedelja.

Onda su nam rekli da postoje neke ortoze koje ce omoguciti njeno kretanje ali nece dozvoliti da pomera nogu vise od ne znam koliko stepeni,medjutim takve ortoze kostaju 600 eura a mi te pare nemamo,tako da baka ipak mora da lezi i da se ne pomera :roll:

Zapanjujuce je dobra ovih dana,sve lepo slusa i obecala je da se nece pomerati i stvarno se ne pomera,ali meni to sve nesto mirise na zatisje pred buru :think:

Inace je doktora dovela do ludila :lol:

E sta sad:rumenko:
Mamina dijagnoza na otpusnoj listi ALCHAJMR:eek:
Kazu da to ona odavno vuce ali da niko nije obracao paznju:roll:Videli smo da nesto nije u redu ali smo mislili da je neka demencija koja ide sa godinama.Pa zbog secera,infarkta...
Vodili smo je kod svih mogucih lekara i niko nije postavio tu dijagnozu.:rtfm:

Mojoj mami nisu dali tu dijagnozu, njena dijagnoza "izmenjena ličnost" tj. blaga demencija. Alchajmer je najteži oblik demencije i posebno se utvrđuje nekim testovima.
Postoje lekovi koji su jako skupi, moje koleginice svekrvi zaključili tu dijagnozu, lekovi koje pije sprečavaju dalji napredak bolesti, neki lekari smatraju da su nekad oštećenja tolika da su ti lekovi ne učinkoviti.
Pitam se da li je lekare strah da porodici kažu istinu od čega boluju njihovi najbliži, a pogotovo ako je neki oblik demencije u pitanju. :confused:

Vestacki! Lepo joj je lekar rekao da najvise sto sme da savije nogu je pod uglom od 90 stepeni,ali ne vredi,sedela je na visokom krevetu i sagla se da dohvati carape koje su bile na podu :dash:

Posle pregleda u urgentnom rekose nam da treba da miruje 3 nedelje,ali je njen ortoped rekao da ne sme da mrdne 6-8 nedelja.

Onda su nam rekli da postoje neke ortoze koje ce omoguciti njeno kretanje ali nece dozvoliti da pomera nogu vise od ne znam koliko stepeni,medjutim takve ortoze kostaju 600 eura a mi te pare nemamo,tako da baka ipak mora da lezi i da se ne pomera :roll:

Zapanjujuce je dobra ovih dana,sve lepo slusa i obecala je da se nece pomerati i stvarno se ne pomera,ali meni to sve nesto mirise na zatisje pred buru :think:

Inace je doktora dovela do ludila :lol:

Piši Vilus što je dovela doktora do ludila?

E sta sad
Mamina dijagnoza na otpusnoj listi ALCHAJMR
Kazu da to ona odavno vuce ali da niko nije obracao paznjuVideli smo da nesto nije u redu ali smo mislili da je neka demencija koja ide sa godinama.Pa zbog secera,infarkta...
Vodili smo je kod svih mogucih lekara i niko nije postavio tu dijagnozu.

Ništa sad Florena. Sasvim je svejedno da li je Alchajmer ili neka druga demencija. Tu se sve svodi na pitanje da li je starija kokoška ili jaje. tj, da li su prvo počele da odumiru moždane ćelije ili da zaboravlja, i obrnuto..

Mojoj mami nisu dali tu dijagnozu, njena dijagnoza "izmenjena ličnost" tj. blaga demencija. Alchajmer je najteži oblik demencije i posebno se utvrđuje nekim testovima.
Postoje lekovi koji su jako skupi, moje koleginice svekrvi zaključili tu dijagnozu, lekovi koje pije sprečavaju dalji napredak bolesti, neki lekari smatraju da su nekad oštećenja tolika da su ti lekovi ne učinkoviti.
Pitam se da li je lekare strah da porodici kažu istinu od čega boluju njihovi najbliži, a pogotovo ako je neki oblik demencije u pitanju. :confused:
Posto ja nisam uzela otpusnu listu.A kad su mi je doneli samo sam je odlozila.Jer sam imala pametnija posla nego da to citam:roll:Medjutim a interesovalo me je upravo to oko lekova = uzmem da pogledam i sokiram se kad sam videla dijagnozu.
Pa sad ako neko zna neka mi prevede po srpski sta to znaci:worth:

M.Alzcheimer G 30 Insuff.vertebrobasillaris G45. Polyneuropathia sensomot.G63.2 DM

E tako bukvalno pise a niko da mi kaze sta je i o cemu se radi.Sem da joj treba jos dodatna terapija Aricept 5mg i Ebixa1x1Koji na recept kostaju preko 3.500.A gde je osnovna terapija koja me kosta 2.500 i jos ne znam koliko ce me kostati insulin jer je sestra platila prvu turu.Cak kad sam pitala i moju doktorku kojoj sam dala da pogleda otpusnu listu samo je isprevrtala oci i rekla da pogledam na net jer ona nema snage da mi prica sta ce me sve snaci:eek:

Zar se kod vas i insulin plaća :eek:?
Za onaj lek od 3.500 pogledaj na netu kakav mu je učinak.
Moguće je da se radi o nečemu što kao malo usporava ili popravlja stanje, ali ako se plaća to je onda samo pomoćno lekovito sredstvo. Ako je bakina bolest jako napredovala a vi niste u mogućnosti - neke stvari se moraju saseći pa ma koliko nam bilo žao. I mojoj mami su savetovali onaj Noni sok, pre 4 godine je koštao 5.000 po boci - pa nije bilo nikve vajde.
Nemoj me držati za reč, pitaj nekog lekara, ali meni se je sumnjivo što se taj bakin novi lek plaća...

Posto ja nisam uzela otpusnu listu.A kad su mi je doneli samo sam je odlozila.Jer sam imala pametnija posla nego da to citam:roll:Medjutim a interesovalo me je upravo to oko lekova = uzmem da pogledam i sokiram se kad sam videla dijagnozu.
Pa sad ako neko zna neka mi prevede po srpski sta to znaci:worth:

M.Alzcheimer G 30 Insuff.vertebrobasillaris G45. Polyneuropathia sensomot.G63.2 DM

E tako bukvalno pise a niko da mi kaze sta je i o cemu se radi.Sem da joj treba jos dodatna terapija Aricept 5mg i Ebixa1x1Koji na recept kostaju preko 3.500.A gde je osnovna terapija koja me kosta 2.500 i jos ne znam koliko ce me kostati insulin jer je sestra platila prvu turu.Cak kad sam pitala i moju doktorku kojoj sam dala da pogleda otpusnu listu samo je isprevrtala oci i rekla da pogledam na net jer ona nema snage da mi prica sta ce me sve snaci:eek:

Polyneuropathija sensomot., je posledica šećerne bolesti, u pitanju su ekstremiteti nogu, tu bolest moja mama ima dijagnostikovanu već 15 g.
Šećerna bolest je uništila (prosto ću da se izražavam) male krvne sudove i živce u nogama i simptomi su: trnjenje nogu , žarenje, peckanje, pacijenti ne mogu trpeti ništa na svojoj koži, često ne mogu osetiti razliku u temperaturi vode i dešava se da se opeku prilikom umivanja istih.
Isto je i sa sitnim krvnim sudovima i nervnim završetcima i u mozgu, na srcu, bubrezima itd.
Sasvim je logično da je dijabetes odgovoran i da uništava i krvne sudove i nerve u onom delu mozga koji je zadužen za memoriju, ponašanje, osećaj empatije itd.

Insulin ne može da te košta on je besplatan, za njega znam sigurno, za ostale lekove ne znam.
Flory znam da si ponosna, ali uhvati sestru na jedno sat vremena da ti sve pojasni u vezi lekova i šta po njoj treba uzimati, a šta ne.
Molim te odgovori mi ne mogu da se setim, ima li mama pravo na tuđu negu?:sad2:

Polyneuropathija sensomot., je posledica šećerne bolesti, u pitanju su ekstremiteti nogu, tu bolest moja mama ima dijagnostikovanu već 15 g.
Šećerna bolest je uništila (prosto ću da se izražavam) male krvne sudove i živce u nogama i simptomi su: trnjenje nogu , žarenje, peckanje, pacijenti ne mogu trpeti ništa na svojoj koži, često ne mogu osetiti razliku u temperaturi vode i dešava se da se opeku prilikom umivanja istih.
Isto je i sa sitnim krvnim sudovima i nervnim završetcima i u mozgu, na srcu, bubrezima itd.
Sasvim je logično da je dijabetes odgovoran i da uništava i krvne sudove i nerve u onom delu mozga koji je zadužen za memoriju, ponašanje, osećaj empatije itd.

Insulin ne može da te košta on je besplatan, za njega znam sigurno, za ostale lekove ne znam.
Flory znam da si ponosna, ali uhvati sestru na jedno sat vremena da ti sve pojasni u vezi lekova i šta po njoj treba uzimati, a šta ne.
Molim te odgovori mi ne mogu da se setim, ima li mama pravo na tuđu negu?:sad2:
Ako je postravljena dijagnoza Alchaimerova demencija onda će 100% ima pravo na tuđu negu.Pošto je već peti mesec kako brinem o dedi kome je postavljena baš ova dijagnoza mogu kazati da on bez lekova ne može.Lekovi koji su ranije bili prepisani i bili su besplatni nisu bili efikasni.Lekovi koje sada koristi i plaćaju se, pomažu da se smanji agresija,napetost,halucinacije,dezorjentisanost itd..do nekih granica podnošljivog.Melperon al 25 košta 1900 din,to je nemački lek. Andoksin košta 260 din,Cavinton oko 450 din,Tanakan oko 1500 din i ako se mora kupiti više kutija za jedan mesec onda to košta poprilično.Izlečiti se ne može pomoću ovih lekova ali se može pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima. Inače dedu 24 časa ne ispuštamo iz vida.Na svu sreću deda nema šećer a i krvni pritisak mu je normalan.Naše najveće muke su " lutanje,potreba da se negde besciljno ide".Ponekad nisu dovoljne ni višečasovne šetnje po dvorištu.Pitam se otkud toliko snage jednom 80-togodišnjaku?:think:

Ma uhvatila bih ja nju medjutim menja radno mesto pa je i ona sva u problemima:roll:
Ovih dana ce biti moja i mamina pa cemo videti:mrgreen:
Mama na zalost nema tudju negu i pomoc jer je upravo taj deo posla trebalo da odradi moja seka.Ali dobila neki bolji posao pa sve nas zapustila ili ti napustila....:dash:
Da ne ureknem mamu sve je smirenija :D
Ova zadnja 2 dana je ne prepoznajem.Hoce da se seta, da me slusa,da jede kad ja kazem,ne buni se ni oko cega:eek:Ne znam sta je snaslo i dokle ce biti tako fina:heart:
Mozda zato sto sam je ostavljala samu pre podne dok sam isla da pricuvam unuku:think:
A zna li neko sta znace oni brojevi kod dijagnoza??

Ma uhvatila bih ja nju medjutim menja radno mesto pa je i ona sva u problemima:roll:
Ovih dana ce biti moja i mamina pa cemo videti:mrgreen:
Mama na zalost nema tudju negu i pomoc jer je upravo taj deo posla trebalo da odradi moja seka.Ali dobila neki bolji posao pa sve nas zapustila ili ti napustila....:dash:
Da ne ureknem mamu sve je smirenija :D
Ova zadnja 2 dana je ne prepoznajem.Hoce da se seta, da me slusa,da jede kad ja kazem,ne buni se ni oko cega:eek:Ne znam sta je snaslo i dokle ce biti tako fina:heart:
Mozda zato sto sam je ostavljala samu pre podne dok sam isla da pricuvam unuku:think:
A zna li neko sta znace oni brojevi kod dijagnoza??

Ok. Flofy, javi šta je sestra uradila u vezi tuđe nege, i ostale informacije takođe.

Ako je postravljena dijagnoza Alchaimerova demencija onda će 100% ima pravo na tuđu negu.Pošto je već peti mesec kako brinem o dedi kome je postavljena baš ova dijagnoza mogu kazati da on bez lekova ne može.Lekovi koji su ranije bili prepisani i bili su besplatni nisu bili efikasni.Lekovi koje sada koristi i plaćaju se, pomažu da se smanji agresija,napetost,halucinacije,dezorjentisanost itd..do nekih granica podnošljivog.Melperon al 25 košta 1900 din,to je nemački lek. Andoksin košta 260 din,Cavinton oko 450 din,Tanakan oko 1500 din i ako se mora kupiti više kutija za jedan mesec onda to košta poprilično.Izlečiti se ne može pomoću ovih lekova ali se može pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima. Inače dedu 24 časa ne ispuštamo iz vida.Na svu sreću deda nema šećer a i krvni pritisak mu je normalan.Naše najveće muke su " lutanje,potreba da se negde besciljno ide".Ponekad nisu dovoljne ni višečasovne šetnje po dvorištu.Pitam se otkud toliko snage jednom 80-togodišnjaku?:think:

Iscrpne informacije, i moja majka je u zadnje vreme mirna, bez obzira strepim.

Back