Demencija

Znam kako izgleda kada svi pokušavaju da se izmaknu. Ako porazmislim, ni ja sebe ne bih podmetala ako mogu da se izvučem. Ali ne mogu. Mi nemamo problema sa noćnim spavanjem, pod lekovima je, ali evo tek sada sam je namirila i još gleda u televizor. možda ne treba da kažem, ali računar mi je u njenoj sobi i poslednjih meseci i ja tu spavam. Hronično sam umorna. Ali ono što pokušavam da kažem je da ne smemo da osećamo ljutnju na njih jer oni stvarno nisu sami odlučili da im se sve ovo dogadja, a od toga je nama loše.
Inače, kupili smo joj krupne kockice koje slaže odredjeni deo dana. Tako se zaigra i ponekad provede i po dva sata
Kako je prihvatila kockice:eek:
Moracu da probam tu foru kao kupila sam ih za Lenu.
Pa ako prodje bice divno.
Ne mogu da predjem u njenu sobu.To bi mi bilo previse:sad2:
Trazi ona da ja spavam sa njom ali ...
Em ustaje po celu noc,em hrce i jos donosi u sobu i jede...
Ne mogu:rumenko: hocu da spavaaam.
Jos uvek je pokretna a kad budem morala onda ....:(
I ja jos uvek cekam da se ona smiri i da se uspava:besna:

Svima vama koji njegujete kod kuce jednog od roditelja zhelim na put dati jedan savjet

Prestante da ih pitate "zashto, zbog cega, gde, kad i ko" to ih baca u totalnu "depresivu" jer su nemocni da shvate sta vi od njih hocete, ukljucite ih u svakodnevnicu stavite im korpu vesha neka ga motaju (makar vi to poslije peglale) neka zalijevaju cvece, neka kopaju po saksijama, treba da ih ukljucite u svakodnevnicu! Nemojte ih ruziti iako znam da to sigurno nije lako iz dana u dan ali pokushajte sebe staviti u njihovu situaciju!

Mozhda majka nije rodila samo jedno dijete mozhda je rodila dvoje troje dece ukljucite i njih u njegu stvorite sebi makar jedan dan u mjesecu gde mozhete da se zabavite sami sobom, priushtite sebi neshto sto vam puni baterije makar vi cjeli dan presjedeli u basti izlezavajuci se ako vas to cini srecnim uradite to!
Zahvaljujem se na stručnosti,dali znaš,da su dementni ponekad jako svesni i da imaju i u svesnom i u dementnom stanju čudne ideje.Da ne žele da su sami ni minut,da u mom slučaju moja majka ne trpi naređenja,što ti kažeš ,neka zaliva cveće -to ne pije vodu.Moja majka je rodila dvoje ,brat pomaže oko nabavke i dr.Kupanje ,hrana ja,na raspolaganju sam joj ja 24 h.,čim vidi da radim nešto na lakši način krivo joj je ,npr,ne kuvam sarmu 10 sati ,već u ekspres loncu i ukusna je.Od moje majke se svi sklanjaju jer ima pogan jezik,npr u moju kuću prolaze razne med.sestre,lekari hitne..fizijatri,ako nisu u potpunosti preljubazni prema njo kreće nagrđivanje ,svako od njih je doživeo neku neprijatnost,i ko po difoltu okreću se prema meni (ljuti).Kada napravim koncept ,šta ćemo sutra radi ti,npr :vežbati kinezi terapiju,gledati emisiju,čitati, su
tra nema pojama ,možda je zaboravila,a neki put kaže ;neću tebe da slušam,jer od pamtiveka i tata i brat i ja smo joj povlađivali.Ne bih želela da te naljutim,ali me nisi ubedio sa tvojim savetima ,i da li oni mogu da važe za sve,duboko verujem da ne.:confused:

I još nešto,ne padaju u depresiju već u AGRESIJU.Pokušavam da budem iskrena,da mi je ponekad teško,da njena agresija mene slama i da sam i ja ljudsko biće,ili po savetima stručnjaka treba da pognem glavu ,slepo slušam i upijam sve mržnje koje moja majka nosi u svojoj duši,njene neizrečene patnje,da joj dozvolim da me dohvati štakom ,ko što zna, i da još kažem ponovo mama ponovi,da bi noj bilo lakše?!!!!Oprostite ali ja to ne razumem,osudite ali stvarno ne raaaazzuuumeem.

Mislila sam da je meni teško sa mojom mamom - ali vi ste baš mučenici.
A sve vas razumem.
Danas čitam u novinama - vezivao čovek majku kad je odlazio na njivu, i to lancem od 8m za drvo u dvorištu. I ne znam šta da mislim.
Imala sam i ja babu koja je tako lutala dok lekari nisu rekli da je zaključamo u sobu. Jedno vreme je funkcionisalo, a onda je baba srušila peć punu žara, naložila vatru u krevetu, razbila prozor i polugola po snegu otišla van grada. Posle su joj stavili kaišić oko noge i tanak lanac - da ne može da dohvati peć i prozore. Sve to po savetu lekara, jer bi navodno i u nekoj od ustanova isto to uradili. Sve je lepo pričala, samo nikoga nije prepoznavala i kaišić sa noge (od ručnog časovnika) nije umela da otkopča. Ko bi je slušao a ne znajući šta sve radi - rekao bi da smo sadisti i mučitelji. Mene je duša bolela kad odem da je obiđem, a kada je dobila kaišić više nisam htela da idem. O njoj su brinuli moji roditelji, tetka i ujna pa sam mogla da izbegnem takve prizore.

Sada je bolesna moja majka. Doduše nije dementna, ali povremeno ispali neki biser a sulude ideje ima stalno. Posebna stvar je što mrzi ceo svet i svi je mrze i samo kuju zaveru protiv nje. Niko joj nije ravan po sposobnosti i kad ona umre biće kraj sveta jer niko više pravi neće ostati. I tako razne gadosti. Deverovi klinci su odrasli kod nas, ali više ne smeju da dolaze jer ih baba neopisivo mrzi i čim se ja odmaknem iz sobe krene da ih vređa.
Pre 2 godine sam imala operaciju na otvorenom srcu, hitnu, bilo mi je toliko loše da sam jedva poživela do operacije, a ova moja babaroga mi je svaki dan priređivala performanse sa ispadima besa i ludila. Umesto da živim što mirnije ja sam bar jednom nedeljno imala manji nervni slom sa totalnim pucanjem, vikala sam iz sve snage a da nisam znala ni šta. A ceo problem je bio u tome što je baba znala za predstojeću operaciju (nije se moglo sakriti kad mi je je 2-3 puta nedeljno dolazila hitna) i smatrala da ne treba da idem, jer je to urođena srčana mana i njoj su lekari (pre 45 godina) rekli da tu ne treba ništa dirati. Sad treba da idem na jednu lakšu operaciju, ali krijem od nje kao zmija noge. Nizašta na svetu neću još jednom da prođem kroz takvu Golgotu!
I onda neka neko kaže da samo treba da ćutimo i ne obraćamo pažnju na njihove priče. Pa i mi smo ljudi, i mi imamo i živce i pritisak i neke svoje drage osobe koje oni rasteruju. Potpuno su uzurpirali naš život! Kako da ćutim kad mi rasteruje stranke a od toga živimo, kad gostima priča ko joj je šta pokrao a ovi se uvrede ili prepričavaju dalje, rasteruje mi familiju, prijatelje, u vlastitoj kući ne smem slobodno da pričam...
Hvala bogu što ne može da siđe sa sprata pa još i da mi beži po gradu kao što je njena majka radila.
Njen lekar me razume i kaže da joj dam Bensedin kad je uhvate bubice. Ali onda joj spadne pritisak, padne negde i razbije se (prošli put je mesec dana ležala) i opet je sav teret na meni. Sad sam uhvatila drugu taktiku: Bensedin popijem ja, a ta 2-3 dana koliko joj traje bes izbegavamo bilo kakve posete.
Kako se vi snalazite kad vam dođe svega preko glave?
Čujem da u Australiji takve osobe dve nedelje godišnje idu u neki sanatorjium - da bi ovi što ih čuvaju mogli malo da se odmore. Ja već 4 godine nisam imala slobodan dan, osim dok sam ležala u bolnici sva isečena i polusvesna.

Jao, Gotika, niko, baš niko, ni iz porodice ni iz neposrednog okruženja nema prava ni da ti išta zamera niti da te osuđuje. Pogotovu ne neko ko nema nikakve veze s tobom, kao mi na forumu. Mislim da smo ovde samo da bi razmenile iskustva, kako bi nam bilo lakše. I to zbog sebe, kako bi se što više sačuvale i bezbolnije snalazile. I svaka od nas govori samo kako vidi stvari iz svoje tačke gledišta, na osnovu svog iskustva. Meni se možda pogrešno čini da si ti malo ogorčena zbog svega što te snašlo, a to ti stvara dodatni problem sa sobom. Nije mi bila namera da te povredim, i volela bih da me ne shvatiš pogrešno

To s kockicama je kod nje super upalilo, ali ona tada više ništa nije znala. Dok je bila, da kažem, polusvesna, odbijala je da pomogne kad god smo hteli nečim da je uposlimo.
Takodje, spavam s njom u sobi tek godinu i po dana, do tada je bila sama u sobi, i to zato što nisam više mogla da ustajem toliko puta noću da je kontrolišem. Nekih godinu pre toga smo je uspavljivali kao dete, pa tek onda izlalili iz sobe.
I još nešto, što vas može utešiti. Kad izađu iz te faze agresivnosti, verbalne i fizičke, s njima je neuporedivo lakše. Imam mnogo više posla oko nje nego ranije, ali je ona postala jedna divna devojčica, nad kojom se mora neprekidno bdeti

Zahvaljujem se na stručnosti,dali znaš,da su dementni ponekad jako svesni i da imaju i u svesnom i u dementnom stanju čudne ideje.Da ne žele da su sami ni minut,da u mom slučaju moja majka ne trpi naređenja,što ti kažeš ,neka zaliva cveće -to ne pije vodu.Moja majka je rodila dvoje ,brat pomaže oko nabavke i dr.Kupanje ,hrana ja,na raspolaganju sam joj ja 24 h.,čim vidi da radim nešto na lakši način krivo joj je ,npr,ne kuvam sarmu 10 sati ,već u ekspres loncu i ukusna je.Od moje majke se svi sklanjaju jer ima pogan jezik,npr u moju kuću prolaze razne med.sestre,lekari hitne..fizijatri,ako nisu u potpunosti preljubazni prema njo kreće nagrđivanje ,svako od njih je doživeo neku neprijatnost,i ko po difoltu okreću se prema meni (ljuti).Kada napravim koncept ,šta ćemo sutra radi ti,npr :vežbati kinezi terapiju,gledati emisiju,čitati, su
tra nema pojama ,možda je zaboravila,a neki put kaže ;neću tebe da slušam,jer od pamtiveka i tata i brat i ja smo joj povlađivali.Ne bih želela da te naljutim,ali me nisi ubedio sa tvojim savetima ,i da li oni mogu da važe za sve,duboko verujem da ne.:confused:

Nemoj da joj prodajesh zalevanje cveca ili bilo koje aktivacije u naredjenju! Nacin komunikacije je jako bitan a ulogu u komunikacije zauzima i melodija glasa, verbalan i non verbalan nacin komunikacije! Sa dementnom osobom ti ne mozhesh da planirash ni na sat vremena a kamoli shta ce te raditi drugi dan, svaki dan je novi dan gde nemash pojma shta ce da ti donese niti kako ce se odavijati! Svi mi zivimo od kretanja dakle pokrecemo se u zivotu zanimamo se radimo nesto sto nam odgovara a ponekad i sto nam ne odgovara, Zhivimo. Dementnim osobama je takodje potrebno kretanje zanimacija bilo koje vrste!

Ti kazhesh da ima pogan jezik i da svashta izgovori u dementnih osoba se izgubi sram i stid i zbog toga se neki skidaju goli drugi se opet mazhu fekalijama a treci psuju majku sto im je ujedno kao dobar dan! da su zdravi oni to nebi radili da u njih funkcionishe mehanizam srama i stida oni to nebi radili! ko god on tih sto ti kroz kucu prodju od medicinskog osoblja digne nosinu nije profesionalan u svom poslu i najvjerovatnije su preoptereceni sa dementnim osobama!

Draga Gotika ja ne mogu ovde nikome da dajem recepte koje ce da upale ali vidim da si ti vec na nivou gde te je iscrpela nega majke i to mene brine! ja bi rado pomogla da mogu bilo kako ali koliko vidim to je problem drzhave koja ocito nije svjesna ili ne gira cinjenicu da ce ih sve vishe biti sa sindromima demencije a ujedno nemaju neki plan ili se nadaju da ce svaki put djeca da se prime roditelja a da je istoj toj djeci potreban odomor to nikoga nije briga!

Problem mnogih je cinjenica da ne mogu da prepoznaju osobu koja ih stekla jer im izgovara svasta a mozda kad kad i pita "a ko ste vi", mnogi nose jednu vrstu tuge u sebi jer ne shvataju da je to shto vide preostalo od jednog zivota, da je starost takva nekima je krivo jer su sami vec u najljepsim godinama i imali su namjeru ili zelju da prozive na sasvim drugi nacin!

I još nešto,ne padaju u depresiju već u AGRESIJU.Pokušavam da budem iskrena,da mi je ponekad teško,da njena agresija mene slama i da sam i ja ljudsko biće,ili po savetima stručnjaka treba da pognem glavu ,slepo slušam i upijam sve mržnje koje moja majka nosi u svojoj duši,njene neizrečene patnje,da joj dozvolim da me dohvati štakom ,ko što zna, i da još kažem ponovo mama ponovi,da bi noj bilo lakše?!!!!Oprostite ali ja to ne razumem,osudite ali stvarno ne raaaazzuuumeem.

kad postaje agresivna? da li iz cista mira npr. ustane sa fotelje i krene da te atakira shtakom ili pogrdnim rijecima?

To sa štakom je bilo kada je htela da popije izvestan lek ,a već ga je popila,da nebi napravila veću štetu,ja sam krenula da joj ga uzmem i krenulo je otomanje,verovatno se osetila ugroženom,a ima situacija kada iz čista mira bez nekog povoda kreće u nekakve monologe koji traju po 2h(kletve ,psovke itd).Smatra da smo moj brat i ja pogani na oca i da je ona jedina u porodici vredna ,a mi nečiste krvi i loša sorta.Shvatam ja da nije bila zadovoljna svojim životom,iskreno priznajem da sve ovo teško podnosim,jer dugo traje,negativna energij je čudo,ponekada mi je žao da bih dala sve da joj pomognem,a nekada me sve to slomi i izaziva strah.Hvala Vam puno na lepim objašnjenjima"NidjeVeze...,naravno i tebi Margareta...i veliki pozdrav za Kaju čija mi je priča jako bliska i koja me je rastužila.

Kod moje mame sam nasla foru:zper:
Kad pocne da prica negativne monologe ja pocnem da joj pricam neke smesne dogodovstine i bar je smirim na neko vreme,:zcepanje:
Ali kad pocne da sizi i da vredja jednostavno se okrenem i izadjem iz kuce .Napravim krug po ulici i kad se vratim -tajac.
Sramota je to sto radim jer je zavisna od mene i boji se da ostane sama.
Ali ne mogu ni ja:worth:
Pogotovo sto sam i ja lose sa nervima.
Snaslo me sve i svasta u zivotu pa se to odrazilo na moje srce i nerve.
Redovno idem na kontrole:rtfm:
Moj brat ne govori sa njom vec 4 god.(lakse konju bez samara)
Sestra mi je medicinski radnik i dodje da je obidje 2 puta mesecno.:think:
Tako bih zelela jednu veliiiiku pauzu:sad2:

To sa štakom je bilo kada je htela da popije izvestan lek ,a već ga je popila,da nebi napravila veću štetu,ja sam krenula da joj ga uzmem i krenulo je otomanje,verovatno se osetila ugroženom,a ima situacija kada iz čista mira bez nekog povoda kreće u nekakve monologe koji traju po 2h(kletve ,psovke itd).Smatra da smo moj brat i ja pogani na oca i da je ona jedina u porodici vredna ,a mi nečiste krvi i loša sorta.Shvatam ja da nije bila zadovoljna svojim životom,iskreno priznajem da sve ovo teško podnosim,jer dugo traje,negativna energij je čudo,ponekada mi je žao da bih dala sve da joj pomognem,a nekada me sve to slomi i izaziva strah.Hvala Vam puno na lepim objašnjenjima"NidjeVeze...,naravno i tebi Margareta...i veliki pozdrav za Kaju čija mi je priča jako bliska i koja me je rastužila.

Daj joj odredjenu ljekove i ostale skloni da nisu na vidiku ukoliko to ne pomogne nabavi neke bonboncice ma da je najbolje da se raspitash za placebo to su tabletice bez dejstva (raspitaj se u apoteci) i kad joj dodje zuta minuta daj joj Placebos. Nemoj se otimati jer i sama vidish da je samo razljutish!

To sto prica i jadikuje po dva sata pokushaj da "sasjecesh" zagrli je pricaj joj neshto, citaj joj iz knjige iz novina, jeli volela da slusha muziku? koju vrstu muzike? jeli volela da pleshe? Da li je volela odlaziti u crkvu? pusti joj preko kompa sa youtuba molitve i crkvene horove....Ali nikako nemoj da se osvrcesh na to sto prica niti rijecima a ni gestovima!

To sto kazesh da nije imala srecan zivot vjeruj mi na rijec ako se sreca mjeri stim da nemamo problema i da smo veseli iz dana u dan onda da ti kazem niko od nas nema srecan zivot samo sto mi imamo neka svoja mjerila i sto mi sebi razradimo masu toga i spakujemo u paketice koje slozimo u svoju dusu pod "rijesheno" nekad nosimo po koju boljku npr.pogreshnu odluku koju i nismo rijeshili ali sa kojom smo se na neki nacin "pomirili". Mi smo srecni jer nam razum kazhe da covjek ne moze da ima sve u zivotu makar mi sebi sami u sobicku priznali da bi "moglo biti i bolje" kad nam popadaju svi ti mehanizmi i kad se izgubi sva Moc nad samim sobom onda ispliva svashta iz nas sto nikad ranije nebi izustili!

Nemoj to uzimati srcu sto ti kazhe!

Hvala,NidjeVeze....,slažem se sa tobom u dosta stvari i zaista ima dobrih saveta,pogotovo ovo za ,placebo tablete,imam utisak da sam te opteretila mojim predhodnim postovima,i da imaš neizrecivu potrebu da pomogneš svima,velika je istina da sa svojim problemima moramo se sami nositi,da su slučajevi različiti i slični u isto vreme,i što pre shvatimo to biće nam lakše,a da je teško teško je,i da je ova moja situacija i situacij mnogih na ovoj temi baš veliki USUD.Opet puno ti hvala i želim ti puno lične sreće.

Hvala,NidjeVeze....,slažem se sa tobom u dosta stvari i zaista ima dobrih saveta,pogotovo ovo za ,placebo tablete,imam utisak da sam te opteretila mojim predhodnim postovima,i da imaš neizrecivu potrebu da pomogneš svima,velika je istina da sa svojim problemima moramo se sami nositi,da su slučajevi različiti i slični u isto vreme,i što pre shvatimo to biće nam lakše,a da je teško teško je,i da je ova moja situacija i situacij mnogih na ovoj temi baš veliki USUD.Opet puno ti hvala i želim ti puno lične sreće.

Nema na cemu i nisi me opteretila:zag:

--------------

Zasto dva dana nije uzimao Melperon 25? sasvim je normalno da je krizirao i medikacija se nebi trebala prekidati
Taj lek je prepisao bolnički psihijatar a psihijatar iz doma zdravlja u našem mestu smatra da treba prekinuti uzimanje leka.Malo sam progooglala i na nemačkom sajtu našla dosta informacija o ovom leku.Nastavili smo sa terapijom i deka dobija jednu pirulicu dnevno što je za sada dovoljno.Sinoć sam pogledla jedan dokum.film o alchajmerovoj bolesti.Bolesnik je praćen od prvih dana kada su uočene promene u njegovoj psihi pa sve do poslednjeg dana života.:eek::eek::eek::sad2::sad2::sad2:Inače u životu se bavio muzikom, i besprekorno je svirao klavir iako je bio u težoj fazi ove bolesti.:eek::dontunderstand:Kraj je bio strašan.:eek::sad2:Supruga je bila uz njega i mnogo je propatila mislim da joj je uzeto 7 godina života što u neku ruku i sama priznaje ali nije imala snage da ga ostavi u nekom domu.:sad2:Nisam sigurna da li ću moći preživeti tu zadnju fazu bolesti iako sam samo "taze" negovateljica.Veoma je tužno.:sad2::rida:
Svima bi preporučila da nađu nekoga ko bi ih mogao zameniti barem jedan dan u nedelji ili barem jedno pre podne u nedelji.Ma samo toliko vremena da se "baterije napune".Mi praktikujemo ovako: od 7-12h sam ja sa bolesnikom.Do 16h je njegova supruga sa njime a posle opet ja do 19h kada je večera i počinak.Subotom posle podne ga čuva kćerka.Na smenu je nekako lakše za sve!

Poslednja izmena:
Taj lek je prepisao bolnički psihijatar a psihijatar iz doma zdravlja u našem mestu smatra da treba prekinuti uzimanje leka.Malo sam progooglala i na nemačkom sajtu našla dosta informacija o ovom leku.Nastavili smo sa terapijom i deka dobija jednu pirulicu dnevno što je za sada dovoljno.Sinoć sam pogledla jedan dokum.film o alchajmerovoj bolesti.Bolesnik je praćen od prvih dana kada su uočene promene u njegovoj psihi pa sve do poslednjeg dana života.:eek::eek::eek::sad2::sad2::sad2:Inače u životu se bavio muzikom, i besprekorno je svirao klavir iako je bio u težoj fazi ove bolesti.:eek::dontunderstand:Kraj je bio strašan.:eek::sad2:Supruga je bila uz njega i mnogo je propatila mislim da joj je uzeto 7 godina života što u neku ruku i sama priznaje ali nije imala snage da ga ostavi u nekom domu.:sad2:Nisam sigurna da li ću moći preživeti tu zadnju fazu bolesti iako sam samo "taze" negovateljica.Veoma je tužno.:sad2::rida:
Svima bi preporučila da nađu nekoga ko bi ih mogao zameniti barem jedan dan u nedelji ili barem jedno pre podne u nedelji.Ma samo toliko vremena da se "baterije napune".Mi praktikujemo ovako: od 7-12h sam ja sa bolesnikom.Do 16h je njegova supruga sa njime a posle opet ja do 19h kada je večera i počinak.Subotom posle podne ga čuva kćerka.Na smenu je nekako lakše za sve!

Iz cista mira ukidati ljekove je totalno ne profesionalno cak na zapadu ne mozhe da ukine tako vazhnu medikaciju iz cista mira, naprotiv ovamo nas uvjek pitaju "jeli sve ok da li ima ikakvih promjena" tek ako ima nekih promjena tek tad krene da mjena dozu ili lijek!

Mi smo u domu imali jednog dedu koji je dosao na 14 dana jer je njegova zena morala u bolnicu voleo se skidati shvatili smo da ga ne mozemo ostavljati samog u sobi sva sreca pa je otkrijo nash klavir i cjeli dan je svirao:)

Cestitam sto ste se tako lepo organizovali oko njege, dajete sebi vazduha sto ujedno i on osjeti i upravo to tako i treba. To je uvodna rijec za sve osobe koje njeguju osobe sa sindromima demencije "Njegujte sebe da bi mogli da njegujete"

Inace je prosjek je 7 godina zhivota za osobe obolelih od alchajmera +/-. Mocicesh da prezhivish i tu zadnju fazu jaka si a vjerujem da si se vec i pozdravila na neki nacin:)

Nikako ne razumem moga oca koji se petlja u neke stvari koje ne razume niti pokusava da ih razume.Non stop se svadja sa mamom iako ona nema pojma o cemu prica i stalno se jadna pravda.Svesna je da je uradila nesto pogresno i on joj to nabija na nos.A ona se kune da to nije ni pipnula:think:Za njega je ona postala lazovcina,lopov a on takve stvari ne prasta.
Uvek je bio zadrt a sada preteruje .Mozda su i njega stigle godine.Ima problema sa pritiskom i prostatom ali on je sam svoj lekar i ne da se ubediti da ode kod lekara.
Ako mama kaslje eto njega sa bronalom :eek:
Ako kaze da je zabolelo grlo tu je pentreksil.
Za sve ima lek jer je on sam svoj lekar pa se trpa i kod nje i dovodi me do ludila.
Ovih dana nije bio do placa i svojih pcelica pa je meni zgorcavao zivot.:evil:
Ljudi dva starca u kuci i svaki dominantan:sad2:
Moram duplo da vodim racuna da joj ne da nesto sto ne sme.
A njega cujem svake noci kako ustaje i guta neke "svoje"lekove.
Voli da popije uvece 1-2 casice rakije sto uredno nudi i mami:eek:
Ako nisam tu:dash:Njemu skoci pritisak i bude crven ko rak:(
Nocu jeci od bolova pa ustaje da popije baralgin ili kafetin.
Otkinucu vise od straha sta rade ovi moji matorci a kao deca su:zag::besna:
Ne znam kome da se izjadam pa eto:bye:

Poslednja izmena:
draga florena,necu reci nista novo....znas da je svetlost na kraju svakog tunela...zavisi samo koliko je on dug :heart:

Ma ja bi da nekako malo upalim lampu u tom tunelu:zper:
Znam ja sta me ceka i nesto me je mnogo strah od toga:sad2:
Pogotovo sto sam ostala sama.
Nemam s kime da se izjadam pa mi je ovo doslo kao neka porodica:zag:

Ma ja bi da nekako malo upalim lampu u tom tunelu:zper:
Znam ja sta me ceka i nesto me je mnogo strah od toga:sad2:
Pogotovo sto sam ostala sama.
Nemam s kime da se izjadam pa mi je ovo doslo kao neka porodica:zag:
Florena,pali tu lampu što pre inače osta ti bez živaca i zdravlja:rtfm:Ne znam zašto tata ne razume njeno stanje.Da bar malo hoće da razume njeno stanje bio bi ti od velike pomoći.Možda bi trebalo da ga sistematski ubeđuješ da ti pomogne a ujedno da iskoristiš priliku pa da mu objasniš ili ispričaš nešto o ovoj bolesti recimo da se ne ljuti na mamu kada nešto pogrdno kaže jer ona nije svesna toga.Meni puno pomažu saveti sa foruma i ponekad ih čitam više puta.NidjeVeze®SpetljanaUZivot je takođe dala veoma pametne savete,recimo nema presije,nema podizanja tona itd....Svaki dan isprobavam nove metode komunikacije i na taj način utvrdim šta ga smiruje a šta ga uznemirava.
Moja taktika je da njegovoj supruzi svaki put kad je povoljna prilika objasnim da je to njegova bolest a ne on.Vidim da joj je teško ali prihvata činjenice.On je trenutno u drugoj fazi alzhajm.bolesti a od treće faze se i ja bojim.
Kažeš da imaš sestru,pa ponekad bi i ona mogla malko da uskoči:confused::cao:

Florena,pali tu lampu što pre inače osta ti bez živaca i zdravlja:rtfm:Ne znam zašto tata ne razume njeno stanje.Da bar malo hoće da razume njeno stanje bio bi ti od velike pomoći.Možda bi trebalo da ga sistematski ubeđuješ da ti pomogne a ujedno da iskoristiš priliku pa da mu objasniš ili ispričaš nešto o ovoj bolesti recimo da se ne ljuti na mamu kada nešto pogrdno kaže jer ona nije svesna toga.Meni puno pomažu saveti sa foruma i ponekad ih čitam više puta.NidjeVeze®SpetljanaUZivot je takođe dala veoma pametne savete,recimo nema presije,nema podizanja tona itd....Svaki dan isprobavam nove metode komunikacije i na taj način utvrdim šta ga smiruje a šta ga uznemirava.
Moja taktika je da njegovoj supruzi svaki put kad je povoljna prilika objasnim da je to njegova bolest a ne on.Vidim da joj je teško ali prihvata činjenice.On je trenutno u drugoj fazi alzhajm.bolesti a od treće faze se i ja bojim.
Kažeš da imaš sestru,pa ponekad bi i ona mogla malko da uskoči:confused::cao:
Svi su oni nekako zauzeti.Moja sestra i kad treba da mi donese recepte gundja.
Ona je svoju kucu koja je u istom dvoristu sa mamom izdala i otisla pod kiriju jer nikako nije mogla sa mamom:dash:
Hoce ona MENI da pomogne:rumenko:
Neces verovati ali sam sve organizovala da zapalim za vikend sa njom i njenim muzem za Dalmaciju jer trebaju da voze njegovu mamu tamo.
Isplanirali : Plitvice,slapoveKrke i kojesta.:sad2:Ali je moj pasos odjednom" nestao".
Jeste da je bio stari ali je jos uvek vazio.
Tako da oni ujutru putuju ali bez mene:besna:
A ja sam kriva zato sto sam najavila put
Jer sam morala da organizujem da neko bude pored nje a to je tata.
Mama se bunila i odjednom zacutala:eek:
Sigurna sam da ga je ona sakrila ali gde.Uostalom nije vise vazno.
Trazila sam ga 4 dana a moram i onako da vadim nov.
Ko zna kada cu moci da izadjem iz kuce.Puci cu od muke:rida:

Florena, ovo ti dodje kao još jedna naučena lekcija. Sa mamom samo razgovor ugodni o neobaveznim stvarima. Nećeš pući, stvari se tu uglavnom polako menjaju i privikavaš se korak po korak. Možda je ovo sada kod tebe jedan od težih perioda. Pamtim da sam ko zna koliko puta morala da odustanem od nekog izlaska jer se moja mama naprasno upiškila ili nešto gore, još u vreme kada je odlično kontrolisala te funkcije, ali šta joj ja pa mogu,
Mi smo, inače, duboko u trećoj fazi. Meni se čini da je s vremenom lakše, iako sam je na primer samo ovog popodneva presvukla 5 puta. Živ čovek na sve nauči, da ne kažem ogugla... Izađi kad god vidiš nekoga od tvojih da se pojavi. Može ona sa njima, ne brini, a to što oni neće sa njom je malo njihov problem. I inače, uvek se jedno nekako namesti da povuče, a ostali hvataju krivine. Tebi znači i samo deset minuta blejanja u prazno. I insistiraj na nekom leku za spavanje kod njenog psihijatra, mirna noć je važna za obe. Inače, moja mama još ne spava, ali sad će...

Florena, ovo ti dodje kao još jedna naučena lekcija. Sa mamom samo razgovor ugodni o neobaveznim stvarima. Nećeš pući, stvari se tu uglavnom polako menjaju i privikavaš se korak po korak. Možda je ovo sada kod tebe jedan od težih perioda. Pamtim da sam ko zna koliko puta morala da odustanem od nekog izlaska jer se moja mama naprasno upiškila ili nešto gore, još u vreme kada je odlično kontrolisala te funkcije, ali šta joj ja pa mogu,
Mi smo, inače, duboko u trećoj fazi. Meni se čini da je s vremenom lakše, iako sam je na primer samo ovog popodneva presvukla 5 puta. Živ čovek na sve nauči, da ne kažem ogugla... Izađi kad god vidiš nekoga od tvojih da se pojavi. Može ona sa njima, ne brini, a to što oni neće sa njom je malo njihov problem. I inače, uvek se jedno nekako namesti da povuče, a ostali hvataju krivine. Tebi znači i samo deset minuta blejanja u prazno. I insistiraj na nekom leku za spavanje kod njenog psihijatra, mirna noć je važna za obe. Inače, moja mama još ne spava, ali sad će...
Ma ne pojavljuju se:eek:
Dodju jednom u mesec dana.
Jedino tata koji ode ujutu a vrati se tek uvece.
Onog momenta kad se pojavi ja tada gledam da zapalim.
Ona ne spava do 2-3 ujutru.Ali zato odvali do 12.
I ako pije neke lekove za spavanje???
To mi je ovih dana odgovaralo jer sam morala da cuvam unuku.:zag:
Koja mi je baterija za punjenje:heart:
Kod nje sam u 8 cuvam je do 11i30
Uspavam nju pa trcim kuci.Ali sutra polazi ponovo u vrtic .
Nadam se da ce biti ok.
Ma vidis sve sam isplanirala da se samo malo odmorim:besna:

Ma ne pojavljuju se:eek:
Dodju jednom u mesec dana.
Jedino tata koji ode ujutu a vrati se tek uvece.
Onog momenta kad se pojavi ja tada gledam da zapalim.
Ona ne spava do 2-3 ujutru.Ali zato odvali do 12.
I ako pije neke lekove za spavanje???
To mi je ovih dana odgovaralo jer sam morala da cuvam unuku.:zag:
Koja mi je baterija za punjenje:heart:
Kod nje sam u 8 cuvam je do 11i30
Uspavam nju pa trcim kuci.Ali sutra polazi ponovo u vrtic .
Nadam se da ce biti ok.
Ma vidis sve sam isplanirala da se samo malo odmorim:besna:

I šta misliš dokle ćeš ti tako moći trčati na sto strana?:think:Ko će tebe gledati kada dođe do kolapsa?:think:Razmisli malo i o tome! Neka seka gunđa koliko hoće.Organizuj i ti recimo jedan odlazak kod svog deteta.Neka seka dođe na dva tri sata da pricuva mamu, toliko će izdržati i ona.Pa valda i ti imaš porodicu a ne samo mamu!

Back