Beket, potpuno sam svesna demencije kod moje mame. Svakog dana se suocavam s tim. Velike su oscilacije u njenoj svesnosti, ide iz krajnosti u krajnost. To je najveci problem u prilagodjavanju trenutnom stanju u kome se nalazi. Osim toga ona trazi moju podrsku, zahteva od mene da je pozovem, da je slusam i da joj pomognem . A onda se izgubi i odbaci me totalno kao fizicko bice, ali zna da je negde njena kcerka. Ili mozda majka, koju drugi zovu kcerka. Ili je to mozda sestra. Uglavnom kada me cuje ona zna da sam ja neko ko moze da je saslusa i da je posavetuje. Mozda tvoja mama ne trazi direktno paznju, kao sto to moja cini. Moja mama je uvek bila vezana za mene,verovatno iz tog razloga i sada se ljuti ako je nisam pozvala ili ne dolazim dugo... Da ne pricam o optuzbama i koje sve konstrukcije pravi na tu temu.
I skoro svakog dana neki problem u koji me ili ona uvlaci ili tetke ili osoblje doma. I ko god da joj nesto prica, ona kaze da ce da pita kcerku.Pominjanjem mene je smiruju i kada hoce da ide iz doma,kazu joj *sekirace se vasa kcerka, ako odete*, *morate prvo da pitate kcerku* .
A *famozna komisija* gleda na svaki nacin da izbegne placanje. O tome smo vec pisali. U tom kontekstu sam pisala o maminom fizickom izgledu. Htela sam da kazem da na prvi pogled ostavlja utisak fizicki ocuvane i spremne osobe i da je to njima dovoljno, valjda kao izgovor za odbijanje.
Moj kolega je morao na rukama da donese tasta na komisiju, nisu hteli da posalju sanitet, a insistirali su na prisustvu dedice, bez obzira sto je pisalo u izvestaju da je covek nepokretan i sa umanjenim kapacitetom rada srca, ugradjenim stentom i dementan - ne zna ni gde je, ni ko je ko, ne hoda uopste, osim kada se nocu probudi i seti se da ume da hoda-pisala sam o tome... i sta sve jos ima od problema... odobrili su 8.000, oo dinara.

A treba ici na posao i treba platiti nekoga da ga cuva... a dobio je recepte za lekove za demenciju koji se placaju...
Najveci problem je sto u Zakonu nije dobro formulisano -citala sam, a time treba da se pozabave nadlezni, kompetentni i udruzenja, a naravno i mi u kontaktu sa njima.
U domu, u kojem je moja mama, rade na tome da dodatno opreme deo, koji je namenjen nepokretnima i potpuno izgubljenima. Ima malih pomaka. Poslednji put kada sam bila, vidim da su malo sredili prostorije, osvezili namestaj, gotovo da se nije osecao neprijatan miris. Uh, jako je tesko videti te ljude na okupu u dnevnom boravku.
Doduse, cujem u vestima RTS-a da su domovi pod vecim nadzorom i da ce se ispitati dozvole i uslovi za rad, pokrenuti kontrola...