Demencija

Eh kad dobiješ malo podrške od osoba koje su prolazile ili prolaze kroz isto što i ti...koliko je lakše samo znati da ipak ima neko ko razume
Ta podrska puno znaci.
Ja neznam kako bih izdrzala sama da nisam naisla na ovo temu i da nisam okruzena ljudima koji su uz mene bili svo vreme i koji su i dalje pored mene.

što se sramote tiče, ja sam malo specifičan slučaj, te me je tatko davno naučio da ne treba da se stidim njega :lol:
šalu na stranu, ne trošite snagu i vreme na ljude koji ne razumeju i neće da razumeju. Demenciju nije teško razumeti. U par jednosatvnih, laičkih rečemnica se sve objasni, ako se ima kome.

Meni je pola rodbine prestalo dolaziti zato što kako kažu "nemaju živaca da slušaju njene priče iznova i iznova",te iste osobe se sada čude što su isključene iz mog života...Dovoljno je teško saznanje od čega boluje i kako će sve završiti da bi ja energiju trošila i na maloumnike usput.

Meni je pola rodbine prestalo dolaziti zato što kako kažu "nemaju živaca da slušaju njene priče iznova i iznova",te iste osobe se sada čude što su isključene iz mog života...Dovoljno je teško saznanje od čega boluje i kako će sve završiti da bi ja energiju trošila i na maloumnike usput.

AngeLS38, tu smo da ti pomognemo nasim savetima i iskustvom. Nemoj da se ustrucavas da pitas sta god te muci u vezi sa stanjem tvoje mame, a naravno i kada se ti lose osecas. Meni je mnogo pomogao ovaj forum. Stvarno ne znam kako bih se izborila sa svim problemima koje nosi ova bolest da nisam imala podrsku ljudi sa ovog foruma. Tu su osobe velikog srca, koji su nastavili da pisu i nakon sto su im roditelji preminuli ili su u stanju vegetiranja. Razumem i one koji nisu nastavili da posecuju ovaj forum. Tvoja rodbina se *lepo* ogradila i mozda je tako bolje, Moji su mene rastrgli i ne znam da li mi je bilo teze suocavanje sa maminom bolesti ili sa njihovim napadima. I sada pokusavaju da se mesaju, ali sam zauzela drugaciji stav, mada se povremeno zaprepastim i moram da stitim moju mamu od njih a i sebe samu.

- - - - - - - - - -

Iskreno više i ne obraćam pažnju na okolinu niti me zanimaju...ona je pokretna sama obavlja sve,jedino lekove joj mi dajemo naravno,ali što se ostalog tiče nemam o problema za sada...Ima nekad izlive besa kad hoće da ode "kući" ali to se brzo smiri...Smešno je koliko sam sad tek shvatila koliko ljudi bi se odreklo svojih roditelja samo da ih "narod" ne gleda...Mene nije sramota moje mame i nikad neće ni biti... :)

Ti izlivi besa kada zeli da ode *kuci* su znak da je niposto ne treba ostavljati samu u stanu. Izvadite kljuc iz zakljucanih vrata i nocu a i preko dana, jer moze da se iskrade i pobegne. U stanu povadite kljuceve iz svih vrata, ako se zakljuca bice velikih problema. Bolest je nepredvidiva i to sto je trenutno mirna nemoj da vas dovodi do neopreznosti. Znam da zelis sve najbolje svojoj mami, ali ne znam koliko si upoznata na sta su sve dementni spremni kada imaju halucinacije ili su u strahu ili... sta god...

- - - - - - - - - -

I možda nikog ne zanima, ali ako se upustite u ovaj posao, ja ću redovno pisati šta se i kako dešava, da bi nekom od vas jednom bilo lakše.
Pričala sam sa socijalnom radnicom. Dakle, čeka se taj rok od 15 dana pa se udara pečat u sudu da je pravosnažno. U međuvremenu moram da nabavim izjavu brata da je saglasan da ja budem staratelj i potvrdu iz suda da nisam lišena poslovne sposobnosti niti roditeljskog staranja.
I, zakazali su mi razgovor sa psihologom u centru za socijalni rad da utvrde da li sam podobna za staratelja. Ta procena će biti nakon tih 15 dana.

Koliko kosta cela ta procedura? Pe 4 godine rekli su mi da je oko 200 eur. Cini mi se da je proces u tvom slucaju isao dosta brzo.

ma citam ja.....nekad pazljivije nekad ne...zavisi od raspolozenja...a nekako u poslednje vreme nemam koncentraciju...salim se.....i ja prolazim kroz sve to....saberi oduzmi....svi smi imamo neke slicne mukice.....zato i dolazimo ovde....iskukas se....i prodje malkice...da ti snagu za sledeci udar...a njih ce sve vise i vise biti.nazalost.
stanje mamino se ne poboljsava....a interesantno......sad halucinacije krije od mene ....a i od svih ostalih...samo kad je sama razgovara sa njima,ili nece na primer da legne u svoj krevet...onda znam da ima nekoga u sobi...danas sam na primer 10 min stajala ispred vrata stana....poludela sam...zakljucano,nemam kljuc (bila do prodavnice) zvonim i lupam unutra tisina...kad je otvorila odma se smugnula u njenu sobu...sto nisi otvorila pitam je....mislila sam da ce oni gosti u dnevnoj da ti otvore....nisam znala sta da kazem kolko sam bila besna i uplasena.
i sad je ona ljuta i sedi u sobi nece da izadje.sta da vam kazem...sem da je uzasno tesko...za nju sam ja neprijatelj....rekla mi je nedaj boze nekome takvu cerku....maltretiras i mene i oca (otacmi je inace umro)...ne mogu da te gledam...ne das ocu da jede i teras ga iz stana....posle vise od godinu dana ona i dalje ne prihvata da je on umro.ona se ponasa kao da je tu...
malo nepovezano pisem...al hebiga....svhatili ste poentu

Joooj, neladm, nemoj je vise ostavljati samu u stanu. Vodi racuna i da izvuces kljuceve iz vrata, dok ste zajedno u kuci,kao sto sam prethodno objasnjavala. I moja mama ima napade besa i tada me izvredja da ne znam sta bih joj rekla. Zapravo, sta god da kazem samo je jos vise iritiram u takvim trenucima. Jednostavno im dodje da istresu bes. Sinoc nece da se javi na fiksni telefon, pa sam pozvala na cimerkin mobilni. Malo smo popricale i javila se moja mama. Slusala je pazljivo i odgovorala,ali sam primetila da je uvece malo anksiozna. Kasnije pozovem da cujem da li je vecerala i presvukla se... kad osu paljbu na mene. :zper: Nije mogla da objasni sebi da sam ja samo kratko razgovarala sa cimerkom, vec je to povezala da je cimerka mene *ususkavala* da spavam,umesto da me ona ususka. Nazvala me je lezbejkom, jer *surujem* sa njenom cimerkom.:roll: Tu je bila i zena koja joj donosi pampers,njena komsinica, nju nije dirala. Jutros se nije secala sta se desilo. I sada imamo problem javljanja na fiksni telefon. Doktorica mi kaze da joj je pritisak 90/50, tako da se bojim da i to utice na konfuziju. Mada je celo jutro lezala pre merenja pritiska i jutros je slabo jela. Rekli su da nece menjati terapiju pred vikend, jer ne mogu da prate, ali da ce od ponedeljka menjati nesto. Smanjivali su prinelap, a povecali tablete za izbacivanje tecnosti jer joj oticu noge. Moram u ponedeljak da proverim da li preduzimaju nesto. Zuljali su je zubi i izvadila je vilice pre neki dan. Sada objasnjava da je opet boli. dokrotica je pogledala i kaze da nema crvenila i afti, juce je jela jabuku tako bez zuba... pitam da li je boli kada pipne prstom, kaze da ne boli. Pitam da li je boli kada prica, kaze da je boli. Aha, znaci da joj smeta da prica bez zuba? Slozila se. :think: Znaci bol ne znaci bol, vec smetnju. :worth:

- - - - - - - - - -

Ti izlivi besa kada zeli da ode *kuci* su znak da je niposto ne treba ostavljati samu u stanu. Izvadite kljuc iz zakljucanih vrata i nocu a i preko dana, jer moze da se iskrade i pobegne. U stanu povadite kljuceve iz svih vrata, ako se zakljuca bice velikih problema. Bolest je nepredvidiva i to sto je trenutno mirna nemoj da vas dovodi do neopreznosti. Znam da zelis sve najbolje svojoj mami, ali ne znam koliko si upoznata na sta su sve dementni spremni kada imaju halucinacije ili su u strahu ili... sta god...

- - - - - - - - - -
u vratima već davno ne stoji ključ niti ijedan ključ visi na zidu da su na dohvat ruke...mada je moj tata opušten po tom pitanju ja se vodim logikom bolje sprečiti nego lečiti... znam da je ovo samo početak i da će da bude samo gore...Pročitala sam ne znam ni ja koliko priloga na netu o demenciji svaka se svodi na isto u suštini al opet sam gledala da ne propustim nešto...Uživam dok mogu drugog izlaza nemam...

Pravosnaznost rešenja je posle 15 dana, treba da se lupi pečat pravosnaznosti u sudu nakon tog roka. Tek onda centar za soc rad određuje staratelja, kažu mi pravnici...

Ipak su u pitanju dva odvojena pravna postupka kao sto sam i predpostavila.Nemoj da brines,mislim da ce sve biti dobro kad resenje postane pravosnazno i pokrene se novi postupak o starateljstvu.Obzirom da ce brat verovatno da se slozi da to budes ti,ostaje samo nekoliko papira i to ce valjda biti uredu.:super:

- - - - - - - - - -

jaoj to je samo moj način razmišljanja :rumenka:

Pozdrav Angels38,odlicno se drzis i svesna si situacije u odnosu na mnoge od nas koji su bili zateceni,zbunjeni,uplaseni.Ti kao da vec odavno znas sta ti je ciniti.Bravo!;)

Pozdrav Angels38,odlicno se drzis i svesna si situacije u odnosu na mnoge od nas koji su bili zateceni,zbunjeni,uplaseni.Ti kao da vec odavno znas sta ti je ciniti.Bravo!;)

Pročitala sam tri mora literature za ove 4 godine jer kad sam se zatekla u ovoj situaciji nisam znala ni šta me je snašlo a ni šta je tačno demencija :) Lep pozdrav ;)

Procedura lišavanja poslovne sposobnosti košta oko 30000 ukoliko niko ne uspe da te zezne, a pokušavaju na razne načine naturajuci iz CSR svog advokata koji može da uzme i do 900 evra. I košta mnoooogo živaca i papirologije. Počela sam u maju a sad se privodi kraju, pa i nije bas brzo.

Zuljali su je zubi i izvadila je vilice pre neki dan. Sada objasnjava da je opet boli. dokrotica je pogledala i kaze da nema crvenila i afti, juce je jela jabuku tako bez zuba... pitam da li je boli kada pipne prstom, kaze da ne boli. Pitam da li je boli kada prica, kaze da je boli. Aha, znaci da joj smeta da prica bez zuba? Slozila se. :think: Znaci bol ne znaci bol, vec smetnju. :worth:

Ako sam dobro shvatila, vi ste tek od nedavno počeli da koristite lepak za protezu: može i to da smeta, naročito ako se stavi više od mrve (znam iz ličnog iskustva), a već nekoliko meseci na tržištu imamo samo to što se zove "corega" i jako je lošeg kvaliteta, teško se razmazuje i lako pretvara u grudvice koje žuljaju.

samo da kažem da svi delovi onog mog pisanija zajedno imaju preko 1200 pregleda. Onaj zbirni, ogromni blog ima 796 čitanja i malo ljudi sa Krstarice. Znači ljudi van Krstarice, bez naloga ovde registrovanog čitaju i upućeni su na ovu temu, znači čitaju i ovo. U ovoj situaciji, to je pokazatelj da mnogi imaju sličan problem, što mi znamo, te mi je stoga drago.

Daleko od toga da mi je drago što hiljadu ljudi ima sličan problem, ali naravno, dobro je što se sve više interesuju. Ti si iskreno i pedantno sažela sve što vam se događalo. I dobro je što se to po nekim ključnim rečima može izguglati, pa to čitaju i oni koji nisu članovi ovog foruma. S druge strane, imamo i dalje prisutnu indolentnost, što stvara kod mnogih strah, onaj iskonski strah od starenja i bolesti, pa mnogi misle da demencija čeka svakog od nas u nekim tamo godinama. Ali ni to nije sigurno. Teško je predvideti koja će nas bolest zapasti. Pričali smo ovde i o tome, u više navrata, naročito kad neko sam sumnja u svoje sposobnosti. Ono što je jedino sigurno - ne možemo ništa tu sprečiti, možda samo ublažiti i usporiti, bilo lekovima bilo adekvatnim ophođenjem. I uvek treba biti spreman za sve moguće scenarije, zato je dragoceno još jednom podsetiti na rapidni tok demencije - koja očigledno nije bila primarna - ali baš zato paklena...

Poslednja izmena:
Ma nisam htela reći da mi je drago što hiljadu ljudi ima problem, taman posla, nego što su obavešteni u svakom slučaju trebalo im ili ne, a to mi je bila namera pisanja. I to je reala, kao i činjenica da mnogi i ne znaju da se susreću sa demencijom.
Za fobije od starenja ne brini. Moguće je dobiti rak bilo koje vrste, moždani udar, srčane probleme....milion stvari o kojima se oduvek piše mnogo više nego o "zabranjenoj, ludoj" demenciji. Osobi koja je od ovoga fobična, ne može niko pomoći osim specijaliste, šta god neko pisao.

Ma nisam htela reći da mi je drago što hiljadu ljudi ima problem, taman posla, nego što su obavešteni u svakom slučaju trebalo im ili ne, a to mi je bila namera pisanja. I to je reala, kao i činjenica da mnogi i ne znaju da se susreću sa demencijom.

jeste, baš tako... & izvini što sam malo izvnula poentu, ali i to je bilo namerno: tužna je činjenica da skoro niko od nas nije ni znao šta demencija zapravo znači - dok nas nije spotakla u okolini (ili u neposrednoj blizini)...

Jedno mi nije jasno...Moja mama je dobila invalidsku penziju na osnovu njene bolesti i nemogućnosti funkcionisanja samostalno.E sad na svim papirima joj piše da ne sme biti ostavljena bez pratnje,međutim kad je tata podneo papire za tuđu negu odbijen je(ne radi nigde) s obrazloženjem:Nije fizički neaktivan pacijent i nema potrebe za tuđu negu. Da li je moguće da su toliki idioti da očekuju 24 sata nadzor nad osobom koja pati od demencije ali je nemoguće dobiti tuđu negu dok ona ne padne u krevet i bude totalno nesposobna?

Pozdrav svima.
Nova sam ovde pa ne zamerite na greskama (:
Mama mi je asmaticar I od pre mesec ipo dana stanje joj se jako pogorsalo I zavrsila je u bolnici, posle nedelju dana provedenih u bolnici pocela je da se gubi , da ne zna u kojoj je drzavi , u kom gradu , sedi pored mene u stanu I pita sto je voz stao..pita gde je kupatilo , stalno ponavlja ista pitanja
..I ja je povedem kod psihijatra on da uput opet za grudnog I kaze da je pregleda neurolog jer ne moze da da terapiju sad.
Oni je zadrze na grudnom evo vise od mesec dana..nitu su zvali neurologa , psihijatar I psiholog samo su dolazili. Napisali da je depresija , a da je orjentisana , svesna I slicno. Da li je moguce ? A ona danas mislila da sam jo ja unuka , ne zna da imam decu , kaze da je 1917 . godina. Je l to depresija ili neki oblik demencije? ? Kako to da utvrdim? Da napomenem da je pre mesec ipo dans bila potpuno svesna .

Jedno mi nije jasno...Moja mama je dobila invalidsku penziju na osnovu njene bolesti i nemogućnosti funkcionisanja samostalno.E sad na svim papirima joj piše da ne sme biti ostavljena bez pratnje,međutim kad je tata podneo papire za tuđu negu odbijen je(ne radi nigde) s obrazloženjem:Nije fizički neaktivan pacijent i nema potrebe za tuđu negu. Da li je moguće da su toliki idioti da očekuju 24 sata nadzor nad osobom koja pati od demencije ali je nemoguće dobiti tuđu negu dok ona ne padne u krevet i bude totalno nesposobna?

Uh to je tek priča za sebe. Mamina rođaka ima baš težak oblik demencije. Njen muž je podnosio zahtjev za tuđu njegu i pomoć. I odbijen je.

Ovo je drugi put da smo podneli...dok nas Beograd uverava da svi tipovi demencije zahtevaju tuđu negu i da naravno supružnik ima prava na nju,Novi Sad kaže drugo a pošto iz opštine Novi Sad obavezan si ovde da podnosiš pa lepo molim.Čuvaj je dan i noć i moli boga da preživiš od 10 bednih hiljada kolika joj je invalidska penzija.Sva sreća pa imaju nas pa smo mi koliko toliko stabilni za sada.Ma muka mi je više od svega i od države i od mučenja i od njohovog idiotizma.

Znam slucaj zene ciji je muz dobio tudju negu i pomoc tek posle treceg mozdanog udara, tek kad je postao skoro skroz nepokretan.
A vec posle prvog je zavrsio u kolicima.
A znam da su podnosili zahtev 5,6 puta.
Znam da dok tog coveka nije demencija u pitanju, ali je takodje zavistan od drugih. i to u potpunosti.
Po ovome sto sam ovde citale najvaznije je biti uporan i nastavljati dalje i pokusavati ponovo i ponovo dok se na kraju ne uspe.

Ne znam više...Malo su mi smešni ti njihovi stavovi. Zadnji put kad su bili na komisiji mama je ušla sama i izašla napolje posle 3 minuta razgovora.3 puna minuta. Mislim strašno i oni su zaključili da ona može sve sama mada joj na papirima od specijalista lepo piše strogo podvučeno,ne ostavljati je bez nadzora.

Oslobodila si se bagre koja ti je skroz nepotrebna u zivotu.

Pozdrav svima.
Nova sam ovde pa ne zamerite na greskama (:
Mama mi je asmaticar I od pre mesec ipo dana stanje joj se jako pogorsalo I zavrsila je u bolnici, posle nedelju dana provedenih u bolnici pocela je da se gubi , da ne zna u kojoj je drzavi , u kom gradu , sedi pored mene u stanu I pita sto je voz stao..pita gde je kupatilo , stalno ponavlja ista pitanja
..I ja je povedem kod psihijatra on da uput opet za grudnog I kaze da je pregleda neurolog jer ne moze da da terapiju sad.
Oni je zadrze na grudnom evo vise od mesec dana..nitu su zvali neurologa , psihijatar I psiholog samo su dolazili. Napisali da je depresija , a da je orjentisana , svesna I slicno. Da li je moguce ? A ona danas mislila da sam jo ja unuka , ne zna da imam decu , kaze da je 1917 . godina. Je l to depresija ili neki oblik demencije? ? Kako to da utvrdim? Da napomenem da je pre mesec ipo dans bila potpuno svesna .

Hmmm,moze biti da su napadi astme prouzrokovali los dotok kiseonika u mozak pa da s toga ima takve psihicke probleme.Moja majka je imala slicne napade izazvane velikom vodom na plucima pri cemu je imala teska gusenja sa poremecajem svesti.Nekako uz to,tih dana poceli su odredjeni psihicki problemi koji su postajali sve gori i gori do te mere da nije znala sta radi i govori.Onda su lekari polako ublazili simptome sa plucima i srcem,na moje insistiranje uskljucen je psihijatar dok je bila u bolnici a potom privatni lekari koje sam angazovala po izlasku iz bolnice.Lecenje je bilo sistematsko,detaljno,tesko i sporo.Prosli su meseci kad je pocela da se vraca u normalu(relativnu)jer ni sada posle dve godine nije ono sto je bila pre toga.Organicena je na kretanje u stanu jer nije sposobna sama da izadje na ulicu,nosi urinarni kateter jer je usled psihickih problema(koji su definisani kao demencija i parkinson)mada vise nisam sigurna sta je potpuno izgubila moc kontrole nad mokrenjem.Sada je u solidnom stanju uz velike kolicine lekova.Veci deo dana spava ali je mirna kad je budna.
Mozda ce se i kod tvoje majke stanje umiriti za jos neko vreme.Vazno je da ima adekvatnu terapiju za sve zdravstvene probleme i da se lekovi medjusobno dobro kombinuju i podnose.To je srz lecenja,koje je dugotrajno i mukotrpno i za nju i za celu porodicu.Moras biti strpljiva ali nemoj sedeti skrstenih ruku.Angazuj privatnog psihijatra ali konsultuj i nekoliko drzvanih ustanova i lekara.Napravi simbiozu veceg broja lekara a ponesto nauci i primeni i sama.To jedino sto mozes,sve ostalo je do samog organizma,godina i onog sto narod kaze....vise sile.Pozdrav!

Back