LJILJA MMM
Zaslužan član
- Poruka
- 104.541
Blizanče.....fala dušo od srca 
A sad izveštaj.
Deda je DOBRO. Malo je pravio haos preksinoć, tj. u sred noći, pogubio se.....malo noću šeta u potrazi za toaletom koji je pored vrata, ali je preko dana pravo SRCE.....to su reči sestara. Sluša, poštuje red, one ga prate ako vide da je krenuo u sobu ili iz sobe da vide gde će, pa ga pitaju ako vide da je dezorijentisan i pomognu mu.....pun je hvale za njih......sve pojede što stave....bodri ostale, šali se i priča nekek svoje priče koje često nemaju veze sa tamošnjom pričom, ali ima i bistra vremena.
Na telefon mu kažem što je prvio haos noću, a on kao iz puške....nisam ja, ništa nije bilo, sve je odlično...a čujem vlasnika i sestre kako se smeju njegovim rečima...vlasnik uze slučalicu i smejući se kaže mi "Ljiljo, ovaj tvoj je ispod Mire trista vire"
I sestre kažu da stalno ulazi u ženske sobe
a one ga teraju (kao) 
Danas je maznuo košulju iz Jankovog plakara
a janko, koji je dos skora samo ležao, sada sedi najveći deo dana sa dedom u dnevnoj sobi.
Zna ko sam, zna ko je moj muž......danas kaže zetu "idi ti malo legni, da odmoriš" misleći na njegov krevet
Izvode ga napolje, sede sa njim, tačnije izvedu ga, pa ako je Stevica u blizini, on ga čuva (on je čovek od 60-tak godina sa umom deteta od 11-12 godina, dobrodušan, i pomaže sve u domu gde mu je doživotno uplaćen smeštaj).
Kafa dva puta dnevno i cigara za dedu...i tokom dana potraži, ali ga zbunjuje više sestara i to što se menjaju u smenama
Kaže jedna od sestara "ja zapevala, a on mi se pridružio...onda smo nastavili zajedno...bože što vaš tata lepo peva...sve pesme zna, one lepe, stare
"Moj tata pevao? Mora da Alchajmer još nije pronašao njegovu muzičku sobu"
I tako.......mislim da smo uradili pravu stvar i da mu baš ovaj dom odgovara..zapravo, ja sam uradila, jer je krajnja odluka o svemu moja obzirom da je on moj otac...i mi smo se svi smirili i vratili nekom normalnom životu.....bože, koliko sad imam vremena
mogu da se vratim i svojoj ljubavi...pisanju
I još nešto.....bez D. ja, i svi mi, ali najviše ja jer sam ostale sklanjala koliko sam mogla, tatu ne bih spremila za dom. Njoj je prvi put da čuva staru osobu, nama je prvi put i tati je prvi put. D. je jednostavno divna osoba koja ume da misli i od prvog momenta je znala da ćemo dedu morati dati u dom. I sama mi je rekla koliko puta, dok mi muž nije bio tu....ti ovo ne možeš da izdrćiš dugo, ni svi vi, dom je za njega najbolje rešenje, a i za vas. Jako sam joj zahvalna na tatinoj stabilizaciji. Iako je znala da joj je vremenski posao ograničen, iako kuburi, kao i svi sa novcem, odradila je svaki sekund kao Čovek. Pošto blizu stanujemo, kafe su neizbežne, i ja dobih novu prijateljicu
Neki lepi ljudi vam se prosto dese kad se najmanje nadate.....već pisah o tome.

A sad izveštaj.
Deda je DOBRO. Malo je pravio haos preksinoć, tj. u sred noći, pogubio se.....malo noću šeta u potrazi za toaletom koji je pored vrata, ali je preko dana pravo SRCE.....to su reči sestara. Sluša, poštuje red, one ga prate ako vide da je krenuo u sobu ili iz sobe da vide gde će, pa ga pitaju ako vide da je dezorijentisan i pomognu mu.....pun je hvale za njih......sve pojede što stave....bodri ostale, šali se i priča nekek svoje priče koje često nemaju veze sa tamošnjom pričom, ali ima i bistra vremena.
Na telefon mu kažem što je prvio haos noću, a on kao iz puške....nisam ja, ništa nije bilo, sve je odlično...a čujem vlasnika i sestre kako se smeju njegovim rečima...vlasnik uze slučalicu i smejući se kaže mi "Ljiljo, ovaj tvoj je ispod Mire trista vire"

I sestre kažu da stalno ulazi u ženske sobe
a one ga teraju (kao) 
Danas je maznuo košulju iz Jankovog plakara
a janko, koji je dos skora samo ležao, sada sedi najveći deo dana sa dedom u dnevnoj sobi.Zna ko sam, zna ko je moj muž......danas kaže zetu "idi ti malo legni, da odmoriš" misleći na njegov krevet

Izvode ga napolje, sede sa njim, tačnije izvedu ga, pa ako je Stevica u blizini, on ga čuva (on je čovek od 60-tak godina sa umom deteta od 11-12 godina, dobrodušan, i pomaže sve u domu gde mu je doživotno uplaćen smeštaj).
Kafa dva puta dnevno i cigara za dedu...i tokom dana potraži, ali ga zbunjuje više sestara i to što se menjaju u smenama

Kaže jedna od sestara "ja zapevala, a on mi se pridružio...onda smo nastavili zajedno...bože što vaš tata lepo peva...sve pesme zna, one lepe, stare

"Moj tata pevao? Mora da Alchajmer još nije pronašao njegovu muzičku sobu"

I tako.......mislim da smo uradili pravu stvar i da mu baš ovaj dom odgovara..zapravo, ja sam uradila, jer je krajnja odluka o svemu moja obzirom da je on moj otac...i mi smo se svi smirili i vratili nekom normalnom životu.....bože, koliko sad imam vremena
mogu da se vratim i svojoj ljubavi...pisanjuI još nešto.....bez D. ja, i svi mi, ali najviše ja jer sam ostale sklanjala koliko sam mogla, tatu ne bih spremila za dom. Njoj je prvi put da čuva staru osobu, nama je prvi put i tati je prvi put. D. je jednostavno divna osoba koja ume da misli i od prvog momenta je znala da ćemo dedu morati dati u dom. I sama mi je rekla koliko puta, dok mi muž nije bio tu....ti ovo ne možeš da izdrćiš dugo, ni svi vi, dom je za njega najbolje rešenje, a i za vas. Jako sam joj zahvalna na tatinoj stabilizaciji. Iako je znala da joj je vremenski posao ograničen, iako kuburi, kao i svi sa novcem, odradila je svaki sekund kao Čovek. Pošto blizu stanujemo, kafe su neizbežne, i ja dobih novu prijateljicu
Neki lepi ljudi vam se prosto dese kad se najmanje nadate.....već pisah o tome.
Poslednja izmena:
te smo to iskoristili....doduše, popadali smo svi na nos od toga, polumrtvi se jedva vukli, ali uspeli smo. 

Pozovem na fiksni, a mama se buni sto je budim tako rano "sta si tako poranila, sta hoces sad". Objasnim joj da ukljuci mobilni i da stavi da se puni baterija. Poslusala me. U toku dana niti spominje pokusaj bekstva, niti trazi da je vodim kuci. Ponavlja recenicu da bi joj lepse bilo kod njene kuce i da im kuvaju lose... pita dokle mislim da radim... Popodne zovem, a ona izasla sa komsinicama u park. Opet strepim kako ce da se vrati, ali ona se bez problema vratila uz njihovu pomoc u sobu, nije se sa njima svadjala da su odvele na pogresno mesto, vecerala i u 20h je bila u krevetu. Razgovarala sam sa jednom mojom tetkom i ona u jednom momentu kaze "reci cu V. da je vise ne zove tako cesto". V. je moja najstarija tetka. Pitam zasto, a ova tetka rece da je ona mnogo cesto zove i da je mozda nesto pricala lose. Ja u cudu da ova prica protiv one druge, al ajd sad... i cuda se desavaju. Verovatno da je pred njom rekla da je nesto pricala sa mamom, pa je i ova shvatila da je to moglo da uznemiri moju mamu. Jos kada se dodaju ove nagle promene vremena... Da, med. sestra je rekla i da im je u sobi bilo strasno vruce i da im je otvorila prozor. Mada ne znam koliko moze vrucina da utice na uznemirenost kod dementnih, pogotovo kod osobe koja se panicno uvek bojala mraka i izlaska napolje nocu. A mozda i moze da napravi konfuziju, kad se sve uzme u obzir?
))))))))))))