Drizzt
Domaćin
- Poruka
- 4.068
Ja ne postujem ni "tgradiciju". Zasto bih slavio tog "svetitelja" koji sustinski nije ni svetitelj, niti ziva dusa, a ni malo znacajan u mom zivotu. Druga strana medalje, teranja "tradicije" je, uslovno receno, licemerno. Ne verujem u boga, kao sto je slucaj sa mojim kumom, a slavim slavu, ali bez popova. Hm, da li tu ima logike?
evo ti jednog pojasnjenja - ovo vazi za moju dragu i mene:
oboje imamo sasvim lepe decje uspomene na bozic i uskrs. ne zbog tamo nekog lika koji je deljao drvo pa ga razapeli vec zbog vremena koje smo lepo proveli sa porodicom. bezbrizno...
ta neka tradicija me vezuje recimo za pokojnu babu, njene izborane ruke koje su me ceskale po glevi kao dete..."zito" (ona siva novcanica - 100 banki) koje dobijem pa kupim slatkise... gomilu neke hrane koju uglavnom prave samo za bozic ili crvena jaja za uskrs...valjanje po slami u uglu dnevne sobe kod dede i babe i smaranje babe da ne iznosi tu slamu danima posle bozica...a njoj bedak jer dolaze joj komsinice u kucu pa je sramota sto je neuredno i nepocisceno..mene bas briga..valjam se i dobro mi je...ista je i prica sa konfetama i jelkom za novu godinu (onda kada smo provodili novo godinu kod dede i babe - ovo nema veze sa Njim ali ima sa uspomenama)...
za badnji dan ne postim. ne postim nikad sracunato. jedino se potrudim da regulisem ishranu kada uvidim da sam preterao sa nezdravom hranom kako bih se vratio u normalu.
mozda iz nekog ugla ovo jeste licemerno - za nekog ko je protivnik religije/tradicija cega god ali to nije slucaj kada sma ja u pitanju. ja sam XXX puta napominjao da nisam antiteista vec ateista i ne dobijam alergijske kijavice u prisustvu vernika. bio sam kum 2X na pravoslavnim vencanjima, drzao svece - i nista..nikakav grom itd...sve je proslo ok.
na kraju...velika vecina hriscanskih dzidzabidza je preuzeta i maznuta od drugih religija...
da li su ta jaja crvena zbog drvodeljine krvi ili neceg drugog je nebitno...ja sam pojasnio na sta mene uskrsnja jaja asociraju a tako cu objasniti i svom deteu kada me bude pitalo. njemu necu braniti da bude vernik ali sigurno necu dozvoliti da bude indoktriniran u osnovnoj skoli.
ps: slavu ne slavim...ali idem na slave svojih prijatelja i rodjaka...organizujem neko jedenje kada pozelim da se vidim sa prijateljima rodbinom i to je to...
Poslednja izmena:
)