Delovanje sekti u Srbiji

убоде га
баш зато су опасне секте, православље их сигурно то не учи. јел тако?

човека мрзи да оде до Цркве да се распита о својој вери ако већ има потребу да верује, већ бабра по интернету, а ту има свега и свачега.
наравно ово пишем са религијског аспекта.

Pa sa aspekta hrišćanstava sekte i jesu opasne jer su ih upravo hrišćani stvorili,nezadovoljni istom propagandom i naravno,nedovoljno sakupljenim novcem.Danas svako može da izmisli neku veru zbog materijalne koristi.Pa i pravoslavlje nije daleko od toga.Otimaju novac za svakakav savet i sada neko treba da ide u crkvu i da se raspita o veri...Lepo će vam sveštenik objasniti ali na kraju će pokazati cenovnik usluge.Krštenje,venčanje,sahrana,vodica i ko zna šta još.A kao to je sve dobrovoljni prilog.Nikada crkva nije pomogla narodu osim u molitvama koje su besplatne kada su javne.

Pa sa aspekta hrišćanstava sekte i jesu opasne jer su ih upravo hrišćani stvorili,nezadovoljni istom propagandom i naravno,nedovoljno sakupljenim novcem.Danas svako može da izmisli neku veru zbog materijalne koristi.Pa i pravoslavlje nije daleko od toga.Otimaju novac za svakakav savet i sada neko treba da ide u crkvu i da se raspita o veri...Lepo će vam sveštenik objasniti ali na kraju će pokazati cenovnik usluge.Krštenje,venčanje,sahrana,vodica i ko zna šta još.A kao to je sve dobrovoljni prilog.Nikada crkva nije pomogla narodu osim u molitvama koje su besplatne kada su javne.

много ти пишеш против православља које ти је "најближе".
значи неће да плати на мосту него на ћуприји?
боље дати новац него изгубити себе.
а у осталом не заборави да ниси у никаквој обавези према СПЦ ако ти не желиш.
отиђи код римокатолика па да видиш како муса дере јарца

Ne ružim ja pravoslavlje nego iznosim činjenično stanje.Zar moram platiti nešto što mi je Bog odredio besplatno.A to je vera.A u Hrišćanstvu se sve naplaćuje.Verovatno i kod drugih.Pa zašto da platim krštenje ako sam besplatno rođen.Jeli Isus platio da ga onaj Jovan krsti?Znači po tebi treba platiti da bi bio tamo negde kada umrem.Kao kada tražim posao u EDB-u.Platio sam i dobio posao.
Kada sahranjuju nekoga treba platiti i taj će u raj?
Izvini ali tako mu dođe

Ne ružim ja pravoslavlje nego iznosim činjenično stanje.Zar moram platiti nešto što mi je Bog odredio besplatno.A to je vera.A u Hrišćanstvu se sve naplaćuje.Verovatno i kod drugih.Pa zašto da platim krštenje ako sam besplatno rođen.Jeli Isus platio da ga onaj Jovan krsti?Znači po tebi treba platiti da bi bio tamo negde kada umrem.Kao kada tražim posao u EDB-u.Platio sam i dobio posao.
Izvini ali tako mu dođe

зашто да плаћаш храну када си бесплатно рођен
неко је мукотрпно радио да би ти јео, а ти би да једеш џаба, е тога нема.
Црква је народ Божији, а црква је грађевина, институција, а свештеници радници који такође морају да плаћају да би јели, а што свугде имаш отимача то је друга прича.

примера ради
зовеш свештеника да ти крсти дете и заебеш га не платиш му, шта ће бити? - ништа, бесплатно рођено - бесплатно крштено.
зове те суд због неке казне коју ниси платио, ти заебеш и суд те не платиш казну, шта ће бити? - бајбокана

Hajde da napravim neki svoj rezime na ovu temu.Svi ste u neku ruku u pravu ( agrata je dao zanimljivo mišljenje i iskreno,paganko je najrealnije prikazao situaciju) što se tiče sekti i vere.
Mala napomena: ne mogu svi biti u pravu bez obzira koja je ruka u pitanju. To je papazjanija. Slazem se da je “Paganko” realno prikazao situaciju sto se tice “sekti”, ali ne i nepomirljiv odnos, tzv. registrovanih religioznih organizaciju prema neregistovanim.

Često se citira biblija.Zar u njoj ne piše da je vera slobodan izbor i tumačenje iste.Nije pisana samo za hrišćane, iako je hrišćanstvo preuzelo odgovornost da je ta knjiga njihova,naročito novi zavet.
U Bibliji ne pise da je vera slobodan izbor i tumacenje iste.

Ajmo ovako.Pravoslavlje koje je meni najbliže.
Zasto ti je pravoslavlje najblize. Ako si hriscanin, onda bi moralo da ti bude podjednako “najbliza” svaka hriscanska denominacija.

Odite u crkvu i pogledajte ponašanje pojedinih "vernika".Svi imaju različite postupke u molitvama,veruju u svetitelje koji su nešto napravili a da i sami nisu znali šta rade.Svaka kuća ima svoga boga i njemu se klanja.Svetkovine se slave uz pijanstva i skoro šatorsko veselje.Zar to ne predstavlja paganstvo ili sektaštvo.Slično je i sa katolicizmom.S time što kod njih ima mnoštvo "sekti" odnosno crkvi i svi su kao katolici.Pred misu,obavezno se zagrevaju u obližnjoj kafani a posle mise napijau se do iznemoglosti,naravno nedeljom-svetim danom.
Isuvise nefundiranih zakljucaka. U svim monoteistickim religijama ima previse sektastva. Recimo, u pravoslavlju postoje 14 ozvanicenih sekti, tzv. autokefalnih crkava omedjanih nacionalnim i drzavnim granicama, sa patrijarsima na celu, kao i prilican borj priznatih tzv. autonomnih pravoslavnih crkava sa arhiepiskopima na celu. I unutar svake pravoslavne crkve postoji sektastvo koje se krije “kao zmija noge”.Ostali deo tvog teksta necu da komentarisem jer je nerpimeren.

Bojim se da sam malo zalutao u temu ali nisam mogao da ne ostavim nedovršen i nedorečen komentar.
Jesi, poprilicno. Pokusaj da napravis pravi rezime. I ne zaboravi, u civilizovanom svetu rec sekta ima pezzorativnu konotaciju i ona se ne upotrebljava, vec se koriste razni izrazi, kao “odvojena religiozna grupa”, “manje religiozne skupine”, itd. Rec “sekta” se koriti samo u retkim situacijama, uglavnom u istorijskim i naucnim spisima, ali se i tamo izbegava zbog njenog negativnog sadrzaja.

Ovo je Balkan, a mi Balkanci ne razumemo sta je to civilizovano raspravljanje.

Mala napomena: ne mogu svi biti u pravu bez obzira koja je ruka u pitanju. To je papazjanija. Slazem se da je “Paganko” realno prikazao situaciju sto se tice “sekti”, ali ne i nepomirljiv odnos, tzv. registrovanih religioznih organizaciju prema neregistovanim.

U Bibliji ne pise da je vera slobodan izbor i tumacenje iste.

Jesi, poprilicno. Pokusaj da napravis pravi rezime. I ne zaboravi, u civilizovanom svetu rec sekta ima pezzorativnu konotaciju i ona se ne upotrebljava, vec se koriste razni izrazi, kao “odvojena religiozna grupa”, “manje religiozne skupine”, itd. Rec “sekta” se koriti samo u retkim situacijama, uglavnom u istorijskim i naucnim spisima, ali se i tamo izbegava zbog njenog negativnog sadrzaja.

Ovo je Balkan, a mi Balkanci ne razumemo sta je to civilizovano raspravljanje.

Kada sam napisao sekta,mislio sam na "našu predstavu "o raznorodnim verama .O klasičnoj priči i reči koja se pojavljuje svakodnevno ,kao nerazumevanje prave konotacije iste,nego prizvoljno tumačenje svega što se kosi sa neistomišljenicima.

A kada sam rekao da mi je pravoslavlje najbliže,računao sam na porodično iskazivanje veroispovesti.I isto znam da postoji mnogo "crkvi" unutar "crkve" uostalom kao i kod drugih.
Neprimereni deo teksta je stvarnost.Pa zar nije tako?

Kada sam napisao sekta,mislio sam na "našu predstavu "o raznorodnim verama .O klasičnoj priči i reči koja se pojavljuje svakodnevno ,kao nerazumevanje prave konotacije iste,nego prizvoljno tumačenje svega što se kosi sa neistomišljenicima.

A kada sam rekao da mi je pravoslavlje najbliže,računao sam na porodično iskazivanje veroispovesti.I isto znam da postoji mnogo "crkvi" unutar "crkve" uostalom kao i kod drugih.
Neprimereni deo teksta je stvarnost.Pa zar nije tako?
Verovatno sam neke delove tvog rezimea pogresno razumeo. Tvoje pojasnjenje je otklonilo nedoumicu. Pozdrav!:bye:

јеси ли ти леба ти заљубљен у њега?
а тамо где је он отишао можемо и ти и ја, само добра воља

До те мере да радим на томе да му се смучи овај форум. Слугу сам већ углавном пасивизовао ;)

Из једног од многих сајтова СПЦ где се говорио о сектама

U Crkvi su ujedinjeni i Nebo i Zemlja. To znači da su njeni članovi svi istinski verujući svih vremena i prostora, i živi i upokojeni. A pošto pokojnici nisu umrli nego živi, jer: " Bog nije Bog mrtvih, nego živih; jer su u Njemu svi živi " (Lk. 20.38), opštenje među svim udovima nikad se ne prekida, i nikad neće prestati.

Дакле, то је правоверје, а све остало је:

Sektaško (jeretičko) negiranje postojanja Nebeske Crkve znači odbacivanje i vidljive Zemaljske Crkve Hristove. Takav čovek se ne može nazvati ni vernikom, a još manje hrišćaninom, jer ruži delo Božije, a znamo " da se Bog ne da ružiti " (Gal. 6.7). Ap. Pavle kaže za takvog: " da se izopačio i da greši. Samoga sebe je osudio " (Tit. 3.10-11).

Укључујући ту и изнет став да су "свеци мртви људи". Дакле, он је секташ, што је и требало доказати, ШТД.

Сад кад се врати са ЗАСЛУЖЕНОГ ОДМОРА имаће шта и да види :)

много ти пишеш против православља које ти је "најближе".
значи неће да плати на мосту него на ћуприји?
боље дати новац него изгубити себе.
а у осталом не заборави да ниси у никаквој обавези према СПЦ ако ти не желиш.
отиђи код римокатолика па да видиш како муса дере јарца
Ah, ta vera u stvoritetalja kosta bilo kako god da se okrenes. Bilo kako i na koju stranu da se okrenes, du*pe ti je pozadi. Udji u bilo kakvu crkvu, moras da se ispruzis, negde deru, negde biju lopatom po zadnjici, negde ….Mora i bog od necega da zivi, zar ne.

Izvini ali tako mu dođe
Sto vernik placa popovima, njegov je volja, jer je lakoveran i veruje na rec, i to je, manje ili vise, privatna stvar svakog ko zeli da veruje. Medjutim, zasto ja, kao ateista moram da kroz poreze i dodatne namete placam toj alavoj kasti zvanoj duhovnici. Imaju cak i svoje ministarstvo u koje se registruju i na toj osnovi potrazuju novac iz drzavnog budzeta za sprovodjenje rituala koji, takodje, nije besplatan, zatim, zidanje crkava i stanova za popove, plate za predavace veronauke u skolama, oficire popove, a uskoro cemo imati i popove nadrilekare sa lopatama za lecenje narkomana, za placanje doprinoso za popovsko penzijsko i zdravstveno osiguranje. Odes na postu i platis postarinu 22 dinara, plus 50% dodatne takse za izdrzavanje, popravke ili podizanje nekakvih manastira, crkava ili krstova putasa, a mase radnika se bori da "sastvi kraj s krajem". Alava je to i nezahvalna parazitska kasta.

Dolazi vreme kada se i globalisti polako okrecu protiv bilo kakvih popovskih privilegija i njihovo mesanje u politicke igre.

До те мере да радим на томе да му се смучи овај форум. Слугу сам већ углавном пасивизовао ;)

ако ти је то смисао, само напред

Из једног од многих сајтова СПЦ где се говорио о сектама

Дакле, то је правоверје, а све остало је:

Укључујући ту и изнет став да су "свеци мртви људи". Дакле, он је секташ, што је и требало доказати, ШТД.

Сад кад се врати са ЗАСЛУЖЕНОГ ОДМОРА имаће шта и да види :)

да и шта са тим, хоћеш ТИ да ми ускратиш моје слагање са мојом црквом?

Стварно мислите да ако хиљаду пута поновите неистину, она постаје истина?
Дајте већ једном неки доказ о тим "ценовницима".

...

Sto vernik placa popovima, njegov je volja, jer je lakoveran i veruje na rec, i to je, manje ili vise, privatna stvar svakog ko zeli da veruje. Medjutim, zasto ja, kao ateista moram da kroz poreze i dodatne namete placam toj alavoj kasti zvanoj duhovnici. Imaju cak i svoje ministarstvo u koje se registruju i na toj osnovi potrazuju novac iz drzavnog budzeta za sprovodjenje rituala koji, takodje, nije besplatan, zatim, zidanje crkava i stanova za popove, plate za predavace veronauke u skolama, oficire popove, a uskoro cemo imati i popove nadrilekare sa lopatama za lecenje narkomana, za placanje doprinoso za popovsko penzijsko i zdravstveno osiguranje. Odes na postu i platis postarinu 22 dinara, plus 50% dodatne takse za izdrzavanje, popravke ili podizanje nekakvih manastira, crkava ili krstova putasa, a mase radnika se bori da "sastvi kraj s krajem". ...

Оног тренутка када се покрене иницијатива да се верске организације скину са буџета, зови да дам потпис, јер се апсолутно слажем са овим.
А после тога ће престати подсмевање верницима у којем атеисти тако уживају? И нећете више терати друге да се фиксају?

Ма све живо скинути с буџета, почевши од тзв. "невладиних" - па треба им омогућити да се понашају према свом имену. Највише осам министарстава, при чему би (евентуално!) једно могло да покрива све што није војска, полиција, спољни послови, финансије, привреда...

Moje skromno mišljenje je da svih 10.000 raznih sekti koje postoje na svetu, nisu i nikada neće moći naneti tako veliku štetu srpskom narodu koliko im je nanela jedna jedina prava i pravoslavna crkva, sa sve njenim manastirima, moštima, ikonama....:bljak:
Iako će Žiskar da obriše ovaj moj post kao vređanje "pravoslavlja" on to uistinu nije. To je moje istinsko mišljenje, stečeno nakon godina iskustva.
Dakle, da rezimiramo: Da Srbi nisu primili pravoslavlje danas bi ih bilo najmanje 50.000.000 a ovako ih ima oko 5.000.000 (nedajte se zavarati popisom, masa cigana se izjasnila kao Srbi). Bradati matijaši su nešto kao rak rana na srpskom nacionalnom biću i što su oni veći i deblji Srbi su sve jadniji i tanji. :(

Ма све живо скинути с буџета, почевши од тзв. "невладиних" - па треба им омогућити да се понашају према свом имену. Највише осам министарстава, при чему би (евентуално!) једно могло да покрива све што није војска, полиција, спољни послови, финансије, привреда...

И то. Не дозволити другима да упадају у искушење алавости је богоугодна ствар.

Moje skromno mišljenje je da svih 10.000 raznih sekti koje postoje na svetu, nisu i nikada neće moći naneti tako veliku štetu srpskom narodu koliko im je nanela jedna jedina prava i pravoslavna crkva, sa sve njenim manastirima, moštima, ikonama....:bljak:
Iako će Žiskar da obriše ovaj moj post kao vređanje "pravoslavlja" on to uistinu nije. To je moje istinsko mišljenje, stečeno nakon godina iskustva.
Dakle, da rezimiramo: Da Srbi nisu primili pravoslavlje danas bi ih bilo najmanje 50.000.000 a ovako ih ima oko 5.000.000 (nedajte se zavarati popisom, masa cigana se izjasnila kao Srbi). Bradati matijaši su nešto kao rak rana na srpskom nacionalnom biću i što su oni veći i deblji Srbi su sve jadniji i tanji. :(

Није ваљда да се толико плашите?
Већ неко време ми је само жао када чујем да је то нечије искуствено мишљење, ништа више.
Слободно пишите шта желите, то више није мој проблем.

Оног тренутка када се покрене иницијатива да се верске организације скину са буџета, зови да дам потпис, јер се апсолутно слажем са овим.
А после тога ће престати подсмевање верницима у којем атеисти тако уживају? И нећете више терати друге да се фиксају?
Tvoja "iskrena" saglasnost za ukidandje privilegaja religioznim NVO, mora biti popracena zlobnim napoemana. Da nije tako to ne bi bio ti. Toliko o tvojoj hriscanskoj iskrenosti.

Back