Dekorativni kamen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
101447767921294878703168-1.png

Dublje u temu,domaci zraci kao lud a sve pustaju jer je domace a uvozni svaki prolazi kontrolu na granici o radijaciji i bez tog sertifikata ne moze u prodaju.Tebe ili je neko zestoko prevario ili ga valjas.Primer domaceg-imas studiju na arh.faxu ali ti to verovatno znas.Recimo ja sam iz Beograda i resim da se preselim u grad u Srbiji koji ima mnogo prirodnog kamena.Mogu ozbiljne bolesti da dobijem(da ne nabrajam)jer nisam navikla na taj nivo radijacije dok covek koji je odrastao tamo nema nikakav problem jer je naviknut i imun.Primer mesta koji imaju radijaciju Ljig,Arandjelovac...

Igrom slučaja, ja ponešto znam o kamenu i o dekorativnom kamenu. Znači, nijedno slovo od ovde napisanih nije u redu. Baš nijedno...

Izvini, ali baš si me izazvala

Nemam potrebe i vise necu da se raspravljam jer vidim da ovde ako pohvalis neki kamen odmah se javljaju strucni ljudi koji otvaraju naloge samo zarad reklame svog proizvoda.Ja sam svoje vrlo utemeljeno rekla tj delimicno prepisala deo ispita.Vrste kamenja koji sam pohvalila nemogu ni po cemu da osporim a i dalje najvise njega preporucujem.Opet sa druge strane radim i domaci jer se prilagodjavam klijentima i njihovom dzepu. Niti sam pustila javno slike osim za clanove.Samo vi uzivajte i kupujte sta vam je volja.Svima cu i dalje da pomognem privatnom porukom jer ne zelim da se pomislja da nekoga reklamiram.

Nemam potrebe i vise necu da se raspravljam jer vidim da ovde ako pohvalis neki kamen odmah se javljaju strucni ljudi koji otvaraju naloge samo zarad reklame svog proizvoda.Ja sam svoje vrlo utemeljeno rekla tj delimicno prepisala deo ispita.Vrste kamenja koji sam pohvalila nemogu ni po cemu da osporim a i dalje najvise njega preporucujem.Opet sa druge strane radim i domaci jer se prilagodjavam klijentima i njihovom dzepu. Niti sam pustila javno slike osim za clanove.Samo vi uzivajte i kupujte sta vam je volja.Svima cu i dalje da pomognem privatnom porukom jer ne zelim da se pomislja da nekoga reklamiram.

Ako si na mene mislila ja se nisam raspravljala sa tobom. I nisam pominjala nijedan proizvod.

Ajde bre kamenita vidi se iz aviona da si se uclanila samo da bi izreklamirala prirodni koji prodajes.Proizvod od cementa na bazi betona je konkretno Meliston,imas gipsani koji se najvise prodaje za enterijer bez imena ali raznih proizvodjaca , imas Grcki Mathios sa 80% posto prirodnog i 20 %keramike,imas Ecopiedra iz Madrida cement+kvarcni pesak i da napomenem svaki od njih je obradjen i kao takav ne moze da zraci i ne ide kod radiologa.Prirodni kamen svaki mora kod radiologa i obavezno ko kupuje da trazi zvanicni sertifikat posto mora da prodje radiologa jer moze da emituje nezdravu kolicinu zracenje.Strani brendovi u Srbiji su cak u pocetku(od 2003)iako su obradjeni kamen prolazili radiologa medjutim posto je zracenje bilo 0% i posto su dobili tumacenje od EU prestali su da traze radiologa.Srpski kamen prirodni nigde u Eu nije dobio sertifikat a trenutno jedini prirodni koji je usao u nasu zemlju(sto znaci prosao radiologa)je iz Sirije.I koga zanima da ne bi ovo bilo nebulozno prepucavanje neka ode do najblize carine u svom gradu i pita koji sertifikat treba za prirodni a koji za obradjeni i sve ce mu biti jasno.A ako nekog kao i do sad zanima savet samo na privatnu poruku da ne bi bilo shvaceno kao reklama jer ovde ocigledno pojedini otvaraju naloge samo radi toga.Pozdrav svima koji postavljaju slike i imaju dobre namere.

Siju i Miju, samo sam pokusala sam ti kazem da ti na slici nije dekorativni, nego prirodni kamen i da objasnim razliku izmedju ove dve vrste materijala, jer vidim da ih na temi mnogi poistovecuju.

Dakle, hajde da pisemo o dekorativnom kamenu.

Znaci, dekorativni kamen je element od betona proizveden tako da bude sličan prirodnom kamenu. Koriste se tehnike livenja ili presovanja. Komponente mogu biti vrlo razlicite, osnovno je neki agregat i vezivo, uz razne dodatke. Moze se upotrebiti za enterijere i eksterijere. Postoje i standardi za njegovo ispitivanje. Odnedavno su ti standardi usvojeni i kod nas. Postoje i metode za ispitivanje, kao sto su čvrstoća, gustina, dimenzionalna preciznost, spoljni izgled. Definisani su i neki tehnicki uslovi koje moraju da zadovolje ovi elementi.

Postoje i strani i domaci proizvodjaci. Nije pravilo da su strani bolji, ima pristojnih i domacih proizvodjaca, ali nisu velikih kapaciteta.

O slozih se i ja sa Kamenitom.Samo jedna ispravka ne mora dekorativni od betona,moze kombinacija prirodni+aditivi,sto ima kod dobrih proizvodjaca i to je dobitna kombinacija.Samo beton ili vecinski beton je ruzan,hladan i lose se ponasa na niskim temperaturama.

Kad kažem beton, ne mislim na onaj beton za ploču i sl-:).

Reči betonski proizvod podrazumevaju da taj proizvod sadrži vezivo, vodu, agregat i aditive, tj. dodatke. Vezivo je po definiciji cement. Agregat mogu biti sitnije frakcije šljunka, pesak, kvarcni pesak ili razne verzije lakog agregata, da ne preterujem u objašnjavanju, to je šupljikav agregat, koji smanjuje masu pločama dekorativnog kamena. Najveću raznolikost sam videla u upotrebljenom agregatu. Aditivi-svašta nešto, ali i boja. Boja se može naneti u osnovnoj masi, tako da elementi budu u potpunosti obojeni, a može samo u završnom sloju, tako da su elementi na prelomu sivi kao cement, samo je završni sloj obojen. Koliko sam ja shvatila, cenjeniji je onaj koji je obojen u osnovnoj masi, jer se koristi beli cement, koji se tonira, pa je samim tim skuplje. Ali, i ako dođe do fizičkog oštećivanja elemenata, neće se toliko videti, jer je tonirano kao i završni sloj.

Siju i Miju, iznenadićeš se, ovde na temi imaš slika tog betonskog koliko hoćeš. Prva slika, koju je postavio onaj ko je otvorio temu je to o čemu pričam. Ti ne možeš videti tu smesu na ovakvim slikama ili na samom elementu, tek ako pogledaš poprečni presek. Završni sloj je ono što vidiš, lepa, ofarbana glazura.

Ovde je neko pominjao reč keramika, sa tim nema nikakve veze.

Još nešto, umesto sa šarom kamena, proizvodi se i sa šarom opeke, ploče imaju "print" opeke, sve zavisi od kalupa i kasnije bojenja. Stoga su se neki zbunili, misleći da je reč o opeci.

Najčešće ovi elementni imitiraju pločasti kamen, mogu kao što sam rekla i opeku, ali i krupne valutke, kao iz šljunka, samo veće, ali to nisam viđala kod nas.

Ne mora da znaci da su jeftiniji. Ovaj prvi je dodatno dobojen, kad su mu pravili ove flekice. Sve to možeš da vidiš tek kad mu pogledaš poprečni presek, da li je korišćen beli ili sivi cement i da li j rađen u jednom ili dva sloja. Ali, to jeste ono o čemu pričam.

Ja sam se jednom srela sa varijetetima obojenim u nešto super narandžasto i super crveno. Proizvođač nije nikako uspevao da obori upijanje vode, valjda mu receptura nije bila dobra, pa je našao solomonsko rešenje i ofarbao tim masnim bojama. Pitam ga ko će bre to da ti kupi, on kaže kafići i lokali. Dooobro, rekoh ja, ne znam šta je dalje bilo.

Ko god da radi kamen ima programe po netu(doduse mora nesto da plati ili...)da vidi otprilike kako ce mu ispasti na zidu.Ja koristim za svoj posao i dosta mi znaci kad pokazujem klijentima.Ne ispadne kao u praksi(dosta puta u praksi je mnogo bolje)ali im znaci da mogu da se oslone na boju ili teksturu.U okviru androida ima te na https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Mathios mada je bolje odradjena tekstura i izgled kamena nego kad ga lepite na sliku al opet je besplatan program pa se igraj.

Ko god da radi kamen ima programe po netu(doduse mora nesto da plati ili...)da vidi otprilike kako ce mu ispasti na zidu.
Od čega sve to zavisi ?
Površine gde se radi sa deko.kamenom ?
površine prostora ?
Boje zidova ?
nameštaja koji se uklapa ? (verovatno je to moderniji nameštaj,a ne stilski :) )

Šta je u stvari tu presudno ?

Bila sam kod mojih poznanika pre par meseci u kući.Oni su nešto renovirali,proširili dnevni boravak,stavili na dva zida dekor kamen ( širina možda metar ),zidovi su bili dosta neutralni,boje peska ili tako neke nijanse.Umesto parketa su stavili mermerne ploče ( mislim da je imitacija )...dnevna soba od 47 kvadrata.Jedino se tu zavese nisu uklopile,kitnjaste,lepe Turske zavese koje ne idu uz to ( misli,ne bavim se enterijerom i eksterijerima,ali mogu sama da ocenim šta i kojim stilu pripada i šta se sa čim slaže ) .

Bila sam oduševljena,lepo to izgleda,ali nekako ja sebe nisam videla u toj hladnoj (mislim da se ne bih odlučila da izbacim parket i napravim neki sivi ,hladni dom,koji blješti.Mada,to je stvar i ukusa.Ali dekorativni kamen mi se dopada,i stavila bih ga u moj hodnik na spratu koji je kockast i ima lepo mesto za to.Medjutim,ne znam ni kako se postavlja ni koja je cena rada po kvadratnom metru.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back