Dekorativni kamen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam radila deko kamen i na stilskom i na modernom namestaju.Lako se postavlja,koristi se lepak za dekorativni kamen koji se obicno dobija kod proizvodjaca a korektan je i nas ceresit 17.Ja nikad ne bih savetovala izbacivanje parketa.Majstor sa kojim radim uzima od 10-15e po kvadratu zavisno od debljine kamena.
altaia earth.jpg

Ko je obrisao moj post gde sam pojasnio svoje mišljenje? Ne vidim da je uvredljivo, samo pomaže ljudima sa malo slabijom percepcijom da ne komplikuju zidove prostora u kome borave jer to utiče na psihu.

Sto puta je bolje i zdravije živeti u kući koja je obložena stiroporom nego se boriti sa vlagom u kući koja je obložena kamenom. Zimi je to kao da ste se probudili u krevetu koji je neko zasuo kantom vode. Oblagati kuću kamenom nije nimalo zdravo a to dokazuje ogroman broj hroničnih bolesnika artritisa po primorju.

Naime nekada su se kuće gradile od kamena na sledeći način. Sa spoljašnje strane se postavljao kamen i sa unutrašnje a između je ostavljan prostor u koji se sipala mešavina kreča, peska i sitnijeg kamenja koji je to sve vezivao. Takve kuće su tokom zime primale vlagu tj kreč je apsorbovao a tokom letnjih meseci otpuštale.

photo_0015.jpg

Evo ga i primer fotografija kako se nekada gradilo samo što se umesto betona koristila mešavina kreča i peska koja je apsorbovala vlagu. Normalno da ni armatura tada nije postojala nego je sve ležalo na dobroj ili lošoj konstrukciji od kamena i drvenih greda.

Danas imamo kuće koje su zidane betonom ili šupljim blokovima a oblagane kamenom. Kamen je kao sundjer i on upija vodu i vlagu koja prolazi kroz beton i završava u unutrašnjosti kuće. Takve kuće mogu privremeno da se saniraju raznim sredstvima za impregnaciju kamena ali je to vrlo skup proces i obavlja se svakih 3-4 godine.

Poslednja izmena od moderatora:
Dublje u temu,domaci zraci kao lud a sve pustaju jer je domace a uvozni svaki prolazi kontrolu na granici o radijaciji i bez tog sertifikata ne moze u prodaju.Tebe ili je neko zestoko prevario ili ga valjas.Primer domaceg-imas studiju na arh.faxu ali ti to verovatno znas.Recimo ja sam iz Beograda i resim da se preselim u grad u Srbiji koji ima mnogo prirodnog kamena.Mogu ozbiljne bolesti da dobijem(da ne nabrajam)jer nisam navikla na taj nivo radijacije dok covek koji je odrastao tamo nema nikakav problem jer je naviknut i imun.Primer mesta koji imaju radijaciju Ljig,Arandjelovac...

Poštovanje.
Htio bih da pitam da li imate nekih informacija u vezi sa zračenjem prirodnog kamena iz Srbije. Ja sam kupio kamen u Ljigu i predpostavljam da je izvađen negdje u okolini a vidim da pominjete tu lokaciju kao potencijalno radioaktivnu (mislim na kamen). Vazno mi je jer sam kamen kupio i krenuo sa postavljanjem u stanu tako da ako ima nešto što nije kako treba odustao bih od toga.

Pozdrav svima i zelim da se zahvalim jer ste mi dosta pomogli pri izboru kamena sa kojim sam prezadovoljan.Jeste da se dosta svadjate ali mnogo dobrih predloga sam cuo i usvojio.Zavrsio sam kucu pre 2 meseca sa da kazem grubim radovima.pa prolece cekam za sitnice koje zivot znace,Pod sam u hodnicima stavljao granit(negde Turski negde Arandjelovacki).Turski bolji ali i razlika u ceni solidna.Kuhinjski zid Mathios masterbrick pa preko isomat za svaki slucaj od prskanja.Fasada preko 2cm stirodura pa onda Mathios highland pa preko isomat zastitu.Mozda nije sve moralo ali ja nisam arhitekta vec pravim za sebe pa se nisam stekao.Da me pogresno ne shvate arhitekte kojih ima ovde dobio sam dobre savete na ovom forumu, a i sam se dosta raspitao i posetio objekte gde je ugradjen svaki kamen koji sam posle stavljao u kucu tako da mi arhitekta nije bio potreban.Velika zahvalnost svima koji su predlagali nadam se da cu i ja nekome pomoci oko saveta.

Poslednja izmena:
Ljudi temu pratim sa pauzama oko 3 godine i sad sam se registrovao da bi je malo pokrenuo jer sam mnogo dobrih predloga ovde cuo.Stvarno pregrst dobih saveta je bilo i kad sam slusao vase postove nisam omanuo.I fasada i sank i jedan zid u kuci mi je od dekorativnog Grckog kamena i nema ko se nije odusevio ko je bio.Mozda kasnije pokacim slike ako vidim da jos nekoga interesuje.Pozdrav za sad

Ljudi temu pratim sa pauzama oko 3 godine i sad sam se registrovao da bi je malo pokrenuo jer sam mnogo dobrih predloga ovde cuo.Stvarno pregrst dobih saveta je bilo i kad sam slusao vase postove nisam omanuo.I fasada i sank i jedan zid u kuci mi je od dekorativnog Grckog kamena i nema ko se nije odusevio ko je bio.Mozda kasnije pokacim slike ako vidim da jos nekoga interesuje.Pozdrav za sad
Pozdrav i tebi :) i dobro došao :)

Postavi neku sliku ako hoćeš,da vidimo i mi :)

Drugari, molim za jedan savet.
Naime, u hodniku smo lupali zid, zbog cevi od klime, sada je to sredjeno ali je ostala "izbocina" neravnina, tu gde je cev pregletovana, kako bih rekla.
E sad osim toga sto estetski nije bas najlepse, problem je sto mnogi stavljaju ruke na taj zid prilikom izuvanja, i ostaju mi i fleke. Nisam bas neki ljubitelj dekorativnog kamena, ali sam mislila da ga stavim na taj zid. Nisam neki strucnjak, zapravo, apsolutno se ne razumem, ali koliko sam shvatila da se kamen lepi ceresit lepkom za plocice, mislila sam da bih mozda mogla da prekrijem taj zid kamenom, prirodnim, i tako resim estetiku i da se resim cestog krecenja.
Da li kamen uopste moze da se postavi preko te neravnina, nije mi vazno ako ce se kasnije videti da je tu malo ispupceno, potrudila bih se da to malo i lepkom sredim i mozda da na istureni deo lepim tanji kamen a na ostali deo zida deblji.
Ukoliko bi Vam slika pomogla postavila bih je, samo Vas molim za neki savet.

Drugari, molim za jedan savet.
Naime, u hodniku smo lupali zid, zbog cevi od klime, sada je to sredjeno ali je ostala "izbocina" neravnina, tu gde je cev pregletovana, kako bih rekla.
E sad osim toga sto estetski nije bas najlepse, problem je sto mnogi stavljaju ruke na taj zid prilikom izuvanja, i ostaju mi i fleke. Nisam bas neki ljubitelj dekorativnog kamena, ali sam mislila da ga stavim na taj zid. Nisam neki strucnjak, zapravo, apsolutno se ne razumem, ali koliko sam shvatila da se kamen lepi ceresit lepkom za plocice, mislila sam da bih mozda mogla da prekrijem taj zid kamenom, prirodnim, i tako resim estetiku i da se resim cestog krecenja.
Da li kamen uopste moze da se postavi preko te neravnina, nije mi vazno ako ce se kasnije videti da je tu malo ispupceno, potrudila bih se da to malo i lepkom sredim i mozda da na istureni deo lepim tanji kamen a na ostali deo zida deblji.
Ukoliko bi Vam slika pomogla postavila bih je, samo Vas molim za neki savet.

Postovani kamencici :) ceresit 16 i dobar keramicar.Kamen(naravno dekorativni) cak i ne mora razlicite debljine jer samo vise lepka na mestu gde je veca rupa dovodi do izjednacavanja.Za odabir dekorativnog kamena pazljivo procitaj forum.
Nemam dovoljno novca za jeftina resenja,

arhitekt11, hvala puno na odgovoru.
Vec sam izgubila nadu da ce se neko javiti. Sto se kamena tice pazljivo cu ga odabrati, ali samo mi je bila potrebna potvrda da se to moze uraditi definitivno. Sutra cu slikati to i postaviti radi bolje slike i uvida u situaciju.

Sto se keramicara tice, nisam zadovoljna keramicarem koji nam je u taj hodnik (terasu zatvorenog tipa) postavljao plocice, naime fugne su u ocajnom stanju, a tek je prosle godine uradjeno, htela sam da pitam da li postoji mogucnost da se prefuguje s obzirom da ima jos prostora od fuge do ivice plocice, makar u tankom sloju, i koju braon boju za fuge preporucujete, da ima dobar pigment i da ne beli i bledi kasnije. Muz nece da mi odgovara na pitanja, jer poludi kada bih promenila nesto sto je skoro uradjeno, ili prepravljala, tako da za sve sto pitam odgovor je; "Ne moze."
Kad sam ja sigurna da moze, lako cu sve da kupim, pripremim sve i dovedem pred "svrsen" cin.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back