Ne sećam se više u kojoj knjizi, ali u nekoj iz opusa petparačke psihologije, pisac je govorio o jedinstvenoj razlici između stomaka čovečijeg deteta i onog obične kućne mačke.
Napomena: ako je u pitanju ćuškana i zlostavljana kućna mačka, primer se ne tiče
nje.
Ali se na neobičan način, možda, tiče onog maločas pomenutog čovečijeg deteta.
Ono na šta je pisac mislio, bilo je
stomak u smislu grča kojeg (što verujem) manje-više svi ljudi dele; i nedostatka istog kod životinje. Zato što je životinja, i zato što mi nismo?
Verujem, mada možda nisam u pravu, da nema opuštenog čoveka na svetu; barem ne otkad smo prestali trčati okolo ko goli i veseli pagani; i da je to stanje u principu čoveku nedostupno - ukoliko ne posegne za opijatima i halucinogenima. Verujem da je svaka vrst opuštenosti u poslednjih par hiljada godina u ljudskom rodu veštački kreirana, i/ili zabluda.
Razlika između čoveka i one mačke od maločas ne tiče se nužno psihičkog ili fizičkog maltretiranja - jer, niko lupan po ušima (bukvalno i posredno) ne može postojati kao sretna i zadovoljna jedinka; ni čovek ni životinja.
Grč koji ljudima veže stomake u čvor civilizacijska je tekovina definisana moralom, religijom i državom; i kao takva praktično neizbežna.
Sad, naravno, možeš postaviti i pitanje šta
opuštenost znači; jer je velika razlika ako govorimo o načinu na koji, ne znam, neki prosečan pubertetlija misli da ta reč znači; i ako govorimo na način koji je razumljiv meni. Ja ne pričam o kuliranju u nedoraslom društvu u kojem se ispaljivanje momaka smatra najvišim dometom ljudske visprenosti i cipele koje je JK nazula u zadnjem spotu remek-delom.
Govorim o
opuštenosti kao o krajnjem cilju kojem bi čovek, kao osoba, trebao težiti; zato što tu reč upotrebljavam kao sinonim za zadovoljstvo sobom i svojim mestom u svetu.
A zadovoljstvo kao prihvatanje sebe (i sveta, što da ne) sa svim manama, nedostacima i stranputicama.
Neke se stvari ne mogu ispraviti dok ne shvatiš da im popravka treba; i nikakvo lečenje nije izvodljivo dokle ti god nije jasno da bolestan
jesi.
Neke se i ne trebaju lečiti, već samo iskulirati.