Definicija opuštene osobe

doc.smash

Domaćin
Poruka
4.206
Svi pričaju ,,budi opuštena osoba,opusti se,on/ona nije opušten/na,, i slične glu...stvari :lol:

Sad,možete to definisati,a verujem da će posmatrači ove teme biti zainteresovani za vaša mišljenja,i neće ih smatrati kao glupava.

:tajna:

Ova druga rečenica je verovatno laž ;)

Ne sećam se više u kojoj knjizi, ali u nekoj iz opusa petparačke psihologije, pisac je govorio o jedinstvenoj razlici između stomaka čovečijeg deteta i onog obične kućne mačke.
Napomena: ako je u pitanju ćuškana i zlostavljana kućna mačka, primer se ne tiče nje.

Ali se na neobičan način, možda, tiče onog maločas pomenutog čovečijeg deteta.

Ono na šta je pisac mislio, bilo je stomak u smislu grča kojeg (što verujem) manje-više svi ljudi dele; i nedostatka istog kod životinje. Zato što je životinja, i zato što mi nismo?

Verujem, mada možda nisam u pravu, da nema opuštenog čoveka na svetu; barem ne otkad smo prestali trčati okolo ko goli i veseli pagani; i da je to stanje u principu čoveku nedostupno - ukoliko ne posegne za opijatima i halucinogenima. Verujem da je svaka vrst opuštenosti u poslednjih par hiljada godina u ljudskom rodu veštački kreirana, i/ili zabluda.

Razlika između čoveka i one mačke od maločas ne tiče se nužno psihičkog ili fizičkog maltretiranja - jer, niko lupan po ušima (bukvalno i posredno) ne može postojati kao sretna i zadovoljna jedinka; ni čovek ni životinja. Grč koji ljudima veže stomake u čvor civilizacijska je tekovina definisana moralom, religijom i državom; i kao takva praktično neizbežna.

Sad, naravno, možeš postaviti i pitanje šta opuštenost znači; jer je velika razlika ako govorimo o načinu na koji, ne znam, neki prosečan pubertetlija misli da ta reč znači; i ako govorimo na način koji je razumljiv meni. Ja ne pričam o kuliranju u nedoraslom društvu u kojem se ispaljivanje momaka smatra najvišim dometom ljudske visprenosti i cipele koje je JK nazula u zadnjem spotu remek-delom.

Govorim o opuštenosti kao o krajnjem cilju kojem bi čovek, kao osoba, trebao težiti; zato što tu reč upotrebljavam kao sinonim za zadovoljstvo sobom i svojim mestom u svetu.

A zadovoljstvo kao prihvatanje sebe (i sveta, što da ne) sa svim manama, nedostacima i stranputicama.

Neke se stvari ne mogu ispraviti dok ne shvatiš da im popravka treba; i nikakvo lečenje nije izvodljivo dokle ti god nije jasno da bolestan jesi.

Neke se i ne trebaju lečiti, već samo iskulirati. :D

Jao Shakira, ovde si se sakrila, pa me opet sramotis. ;-)

Opustenost i religija? Pa jos opustenost i opijati! Strasno sta sve kod tebe ima!

Ima jedna slika od nekog renesansnog slikara, ne znam vise kojeg i koja slika, ali predstavlja dva staleza: robove i gospodare otprilike ovako:

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
-----------------------------------------------------------------------
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Neko ko ima jako dobro mišljenje o sebi i ne razmišlja o tome kakav utisak ostavlja svojim ponašanjem, jer smatra da je sasvim dobar onakav kakav jeste :)

И мислиш да уопште није битно да то мишљење у ствари треба да представља реалну слику о себи. И како занемарити социјалну, емоциоалну и интелектуалну димензију личности при оцењивању ''опуштенсти'' неке особе. Са оваквом констатацијом не бих се сложио чак да је у питању и лаик са несвршеном основном школом. ;)

Poslednja izmena:
Svi pričaju ,,budi opuštena osoba,opusti se,on/ona nije opušten/na,, i slične glu...stvari :lol:

Sad,možete to definisati,a verujem da će posmatrači ove teme biti zainteresovani za vaša mišljenja,i neće ih smatrati kao glupava.

mogu-pogledam sebe i eto mi definicije :lol:
ne znam koliko prosecan, savremen covek moze biti opusten, u pravom smislu te reci
jer, tada bi opustenost podrzaumevala odsustvo repova iz proslosti, odsustvo misli o buducnosti, prosto bitisanje u jednom, jedinom trenutku, bez problema, suvisnih/nepotrebnih razmisljanja, odgovornosti, planova, licne istorije i slicno...a, to ne verujem da nekome moze poci za rukom
po meni je "biti kul i opusten"kao osoba svojstvo necijeg karaktera, neko je prosto flegmatik, ali to nije opustenost koju sam gore definisala...
tesko da mozes biti opusten, ako se trudis da us picu stignes na vreme na posao, ako razmisljas da li ces posao zadrzati, ako sabiras racune za taj mesec, ako imas nekog bolesnog, ili si sam bolestan (a, ne znam ko nije i nema), ako imas problema sa partnerom, komsilukom, porodicom, prijateljima, saradnicima, ako si kratak sa vremenom (a, svi smo), ako bra jednom dnevno pogledas vesti, ako pogledas oko sebe na ulici ljude i na licu vidis bar trag njihovih licnih problema...ko onda moze biti opusten?

ako se trudis da us picu

sta je spisateljica tela da kaze?

ako je mislila na zenski polni organ ***** poso ako je otaljavas na brzinu
ako je mislila da se na posao stize samo kad je muski polni organ u opustenom stanju to razumem jer ako je dignut ne moze da se trci za tramvajem
a ako je mislila na zdranje pize ala quattro stagioni dok ti komadi sunke, brokolija, sira ispadaju na belu bluzicu zamrljanu flekama o origana onda da... za klopu se mora biti opusteniji i nikako u hodu :lol:

sta je spisateljica tela da kaze?

ako je mislila na zenski polni organ ***** poso ako je otaljavas na brzinu
ako je mislila da se na posao stize samo kad je muski polni organ u opustenom stanju to razumem jer ako je dignut ne moze da se trci za tramvajem
a ako je mislila na zdranje pize ala quattro stagioni dok ti komadi sunke, brokolija, sira ispadaju na belu bluzicu zamrljanu flekama o origana onda da... za klopu se mora biti opusteniji i nikako u hodu :lol:

:rotf: :rotf:
joj bre budaletino, ne mogu da se smejem...
ma, kad nikad ne proveravam greske u tipkanju
sta si se uvatio za to, vis kako sma lepo elaborirala na temu bre
odo, necu da me vise nerviras :lol:

Jao Shakira, ovde si se sakrila, pa me opet sramotis. ;-)

Opustenost i religija? Pa jos opustenost i opijati! Strasno sta sve kod tebe ima!

Ima jedna slika od nekog renesansnog slikara, ne znam vise kojeg i koja slika, ali predstavlja dva staleza: robove i gospodare otprilike ovako:

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
-----------------------------------------------------------------------
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Iskreno rečeno, nemam pojma o čemu pričaš; i dovoljno sam velika osoba da to priznam.

:mrgreen:

Jesi li ti dovoljno pismen da razumeš mene?

Da, drvlje i kamenje mogu mi polomiti kosti, ali bla-bla. Da predupredimo vređanje. Okani se, pitam te iskreno, bez želje i potrebe da vređam. Šta si, i da li si išta, shvatio?

И мислиш да уопште није битно да то мишљење у ствари треба да представља реалну слику о себи. И како занемарити социјалну, емоциоалну и интелектуалну димензију личности при оцењивању ''опуштенсти'' неке особе. Са оваквом констатацијом не бих се сложио чак да је у питању и лаик са несвршеном основном школом. ;)

Odakle ti ideja da ljudi imaju realnu sliku o sebi :eek: Htela sam reći da su opušteni ljudi, ljudi sa samopouzdanjem, e sad, to je potpuno druga tema što svakakvi ljudi imaju samopouzdanje :cistinaocare:

Opuštenost zaista nema mnogo veze sa realnom slikom o sebi. A ni samopouzdanje.
Poznajem osobu koja sa velikim samopouzdanjem i vrlo opušteno javno nastupa (radijski novinar-urednik) ... pri čemu uglavnom nema pojma o čemu govori.
Tu postoji trik: ljudi (slušaoci) koji takođe ne poznaju materiju, skloni su da poveruju u ono što čuju, upravo zato što im osoba deluje opušteno, a ko je opušten, taj je, po nekom pravilu, opušten zato što je siguran u sebe, i dalje - ko je siguran u sebe, zna o čemu priča.
Oni bolje informisani biće zgranuti i promeniće stanicu, revoltirani količinom gluposti koja im se servira.
Ključno pitanje je: ko čini većinu?

Dakle, postoje i opuštene osobe koje su:
a) neobrazovane/nedovoljno informisane
b) priglupe
c) lišene bilo kakvog razmišljanja o opuštenosti, jer je to slika njihovog opšteg stanja, bazirana na principu: ima da kažem/uradim/ne uradim, pa kud puklo da puklo ... jer me boli uvo.

Sad se pitam: ko je srećniji - opušteni, nesvesni svoje gluposti, ili pametni tremaroši sa (neopravdanim) nedostatkom samopouzdanja?
Ako je opuštenost osobina samouverenog čoveka, da li je nužno samouverenost validna (shodno njegovom potencijalu)?
I ko uopšte ima realnu sliku o sebi?

Opuštenost zaista nema mnogo veze sa realnom slikom o sebi. A ni samopouzdanje.
Poznajem osobu koja sa velikim samopouzdanjem i vrlo opušteno javno nastupa (radijski novinar-urednik) ... pri čemu uglavnom nema pojma o čemu govori.
Tu postoji trik: ljudi (slušaoci) koji takođe ne poznaju materiju, skloni su da poveruju u ono što čuju, upravo zato što im osoba deluje opušteno, a ko je opušten, taj je, po nekom pravilu, opušten zato što je siguran u sebe, i dalje - ko je siguran u sebe, zna o čemu priča.
Oni bolje informisani biće zgranuti i promeniće stanicu, revoltirani količinom gluposti koja im se servira.
Ključno pitanje je: ko čini većinu?

Dakle, postoje i opuštene osobe koje su:
a) neobrazovane/nedovoljno informisane
b) priglupe
c) lišene bilo kakvog razmišljanja o opuštenosti, jer je to slika njihovog opšteg stanja, bazirana na principu: ima da kažem/uradim/ne uradim, pa kud puklo da puklo ... jer me boli uvo.

Sad se pitam: ko je srećniji - opušteni, nesvesni svoje gluposti, ili pametni tremaroši sa (neopravdanim) nedostatkom samopouzdanja?
Ako je opuštenost osobina samouverenog čoveka, da li je nužno samouverenost validna (shodno njegovom potencijalu)?

I ko uopšte ima realnu sliku o sebi?

Definitivno su srecniji - opusteniji oni koji su nesvesni svoje gluposti.
Kad bi samo jedan dan u svom zivotu mogla da budem takva ... zivot bi mi bio mnogo lepsi.
Pre desatak dana na intervju za novi posao, ispitivac je primetio da sam jako nervozna i s ciljem da mi podigne samopouzdanje kaze "pa Vi to jako dobro znate", na sta je moj glupi odgovor bio "Jel stvarno ja to znam?" (iako sam znala da znam).

Pa se onda pitam jel moja NEsamouverenost validna u odnosu na moj potencijal???
I kako postati vise samouveren i ponasati se ko da si najbolji na ovom svetu, iako si svestan da to nisi?!

... mišićnoneuronski - stanje osnovnog tonusa mišića...neuroneuronski - najveći stepen nervne prijemčivosti ...dešifrovano mentalno stanje - stanje povjerenja ...

Ovo mi se najvise svidja.

Prvo je, otprilike, hm, nije levitacija, al' recimo lezanje u vodi, na ledjima?
Drugo je puna koncentracija, otvorenost ka upijanju informacija?
Trece je inter- i intra- personalno, otprilike?

Okolina me dozivjava ko jako opustenu osobu...osoba koja se ne svadja, koja je toleratna... spremna da pomogne ... OK saradnik...
Moj intiman...unutrasnji zivot je ispunjen strahovima...sumnjama.. neodlucnostima... svesnosti svojih ogranicenja...
Kao rezultat tog licnog dozivjaja sebe, stalno i u razlicitm situacija (na poslu, na konsultacijama s profesorima, u najintimnijim trenutcima, u neobaveznim razgovorima) znam da omalovazim svoje znanje, svoj doprinos, svoje sposobnosti...
Ponekad to lici ko da nemam dovoljno samopouzdanje (psiholoska dijagnoza bi najverojatnije bila socijalna fobija) ... ali ja ni u jednom trenutku ne mogu da izbrisem svoju svesnost da ja mogu i bolje i da poznajem bar dve osobe koje bi odredjenu stvar uradili bar 10 putu bolje od mene.

Divim se ljudima koji o sebi imaju najbolje misljenje.
To su za mene opustene/srecne osobe. Pretpostavjam da mirnije spavaju od mene.
Nisam sigurna koliko je to stvar genetike, a koliko nauceno tokom zivota... postoji jedna izreka da se covek rodi ko trgovac da se to ne postaje.

Ja ne znam ni zvaku da prodam, a kamoli svoje kvalitete....
I to moje neznanje stalno izgleda ko nedostatak samopuzdanja...a mozda je i stvarno to?!

I na samom intrvuju bila sam jako svesna da nisam bila najbolja (uhvatila me panika, a i malo mi opala koncetracija)...zato je i moja reakcija bila takva kava je bila.
Sva sreca da je covek bio pravi profesionalac, pa je tu moju opasku o mom znanju/neznanju shvatio kao salu.

Poslednja izmena:

Opustena je rasterecena osoba uvek vedra bez zlih i zadnjih namera..onaj ko potencira da je opusten treba da se malo leci jer to radi kao beg od sebe smora s tripovima

koliko ima ljudi koji nemaju
duhovnu, emocioalnu i intelektualnu dimenziju
pa su izuzetno opušteni, nonšalanti i samozadovoljni

//

glavno je osloboditi se kompleksa i nekog provincijalizma iz sebe, gledati na svet jakoo široko i izdefinisati neku svoju filozofiju u životu
drugo je lišito se kolko-tolko egzistencijalnih problema

Back