Prvi ljudi i zivotinje su bili mnogo veci i ziveli su dalko duze.
Kao prvostvoreni, njihoiva genetika i zivotni vek i prvobitni predpotponi uslovi na zemlji su im omugocavalid a zive duze, budu zdraviji itd, itd.
Vremnom je covek bio sve slabiji, on je degradirao. Posle potopa se i klima promenila i vremnom je covek postajao sve bolesniji sve manji i njegov vek se brzo posle potopa smanjio na oko 80 godina.
Prva predpotopna civilizacija je bila jako inteligentna, ali ona je zatrpana u potopu.
Postoje dokazi za sve to, i o tome smo vode pisali ali nije vas zanimalo.
Ti prvi ljudi posle greha su se brzo iskvarili i kulminacija zla je eksplodirala tako da vise nista nije moglo da promeni te ljude.
O tome sam vec unazad pisao opsirnije i atcnije a vi me to sada opet pitate???
Bog je stvorio rpve ljude savrsene i bezgresne.
Sa slobodnom voljom.
To zancid a mogu da se odluce drugacije negos to to Bog zeli.
Isto kao sto mi ljudi ardjamod ecu sa svesnoscu da oni mogu sutra da se okrenu protiv zakona i d abudu zauvek zatvoreni a u nekim zemljama postoje i smrtne kazne.
A ipak radjamo decu i ne rpavimo pitanje???
Dakle bog nigde nije pogresio u kreaciji.
Mogao je da stvori robote ili bica, ljude sa slobodnom voljom.
I mi radjamo decu i ne zelimo da rodimo robota vec dete sa slobdnom voljom jer bi ans samo atda usrecilo.
Tako i bog.
To imamo od njega.
Ali ne pravimo pitanje kada radjamo takvu decu iako sutra mogu da se okrenu protiv nas, ipak smo iz ljubavi spremni na taj riziko.
Iakoc e mo ih uciti sve najbolje, ona mogu da postanu najgora i zagoracti nam zivot.
Ko je kriv ako sus e ljudi pokvarili?
Ko je kriv ako se vase dete pokvari? Vi Moderatore?
Znaci ako se vase dete pokvari da ste ga lose naucili ili avspitali?
Da li je kriva njegova slobodna volja?
Ni vi ni nejgova slobodna volja.
Kad avase dete odraste, ono ej smaostalno, zrelo i svesno bice koje ste naucilid a razlikuje dobro i zlo.
Sada kojim ce putem to bice poci, samo snosi odgvornost.
Ako zagalvi u zatvor vi mozete ako hocete da platite da izadje iz zatvora ilis to pre sa nadom da ce se poraviti i d amu je to bila skola.
Ne postoji nikakav dokaz da su je predpotopna civilizacija bila vrlo inteligentna, kao ni da su prvi ljudi bili dugovečniji nego danas. Biblija nije naučna literatura. Mi smo ovde pričali i o drugim civilizacijama i drugim knjigama iz kojih su preuzeti mitovi za Stari Zavet. O tome, npr, postoje dokazi. Ne Miroljubovi tandara-mandara-broć "dokazi" o koječemu, nego validni dokazi.
Kažeš: Bog je stvorio prve ljude (savršene i bezgrešne) sa slobodnom voljom. Ali su ipak ti "savršeni i bezgrešni" ljudi izbačeni iz Raja zato što su - slobodnom voljom - kušali sa zabranjenog drveta. Nadalje ceo ljudski rod pati zbog praroditeljskog greha, što znači da se prvi ljudi ipak smatraju grešnicima. Pa sad pitam:
- da li je problem u tome što je Bog drugačije zamislio savršenstvo (što znači da je ipak pogrešio, tj nije savršen)?
- ili je problem što slobodna volja nije uistinu slobodna, već mora da bude u skladu sa Božijom voljom?
Ako već spominješ decu: decu prave nesavršeni ljudi, a ne Bog. U kontekstu mog spominjanja oca u nekom od prethodnih postova, figura oca je simbol zaštitništva. Decu nisam spominjala, ciljano, jer je drugačije kada govorimo o čovečanstvu kao Božijoj deci (dakle, deci savršenog i nepogrešivog Apsoluta) nego kada govorimo o našem potomstvu, čiji su očevi (i majke) lišeni tog atributa "savršenog". Priznaćeš da su Božija očekivanja spram čoveka drugačija nego očekivanja jednog oca spram njegovog deteta. Mi znamo da dete ne može biti savršeno, i ne isterujemo dete iz kuće kad se ispostavi da je radoznalo, nemirno ili više liči na dedu nego na nas, roditelje.
Dete se ne "pokvari" bez razloga, koji mogu biti genetski ili uslovljeni vaspitanjem. Dete se takođe "pokvari" i ako ima preterano zahtevne roditelje koji ga uslovljavaju, ucenjuju i pritiskaju, tj. nameću mu isključivo sopstvenu volju.