Definicija BOGA?

Не постоји могућност да се дефинише Бог нити постоји дефиниција Бога. Тиме бисмо Га ограничили па онда не би био Бог већ некакав предмет.

Сваки покушај дефинисања Бога је млаћење празне сламе.

@Pravedan,

Ovo je jedno od ključnih pitanja koje si postavio sebi,
a evo mi ćemo ti pomoći svojim razmišljanjem !

Ovako ja to kapiram :

- Ko je Bog ?
- Biće koje je stvorilo naš svet !

- Šta on radi ?
- On stvara, on je Tvorac, fabrikant !

- Kako izgleda ?
- Kao čovek ( "i stvori Bog čoveka po obličju svome ...") !

- Gde je sada ?
- Ko zna ? Ali sasvim verovatno daleko ...

- Kako vlada sa nama ?
- Sistemom kauzalnosti ! ( Moraš da poštuješ zakone prirode koje je doneo, ili umri !) !

- Kako ovo sve znam ?
- Tako što smo i mi bogovi stvarima koje smo stvorili ( veš mašine, frižideri, trotineti ... )

Defeniciju Boga mozemo dati samo na osnovu njegovih otkrivenja njega nama. A ta otkrivenja nalazimo u Bibliji u Prirodi? zivotu Isusa Hrista i nasem licnom iskustvu sa njime.

Tako kada govorimo o definiciji onda govorimo samo na osnovu toga.
Inace niko ne moze da da drugu defeniciju Boga.

Stvoreno bice ne moze da definise Boga.

A kamoli jos gresno.

Bozja defenicija sebe za nas ogranicene ljude je, ja sam onaj koji jeste.
To znaci od vecnosti, bez pocetka i kraja ne stvoreni Bog.

A defenicija je ogranicena samo na ono koliko nam se Bog otkrio.

Dakle, defenicijom ga necemo nikako obuhvatiti ili objasniti vec mu se samo bribliziti ili udaljiti.

Zavisi da li se oslanjamo na njegova otkrivenja ili filozofiramo?

Poslednja izmena:
Uh, ima ih puno, naporan je taj domaći zadatak..
...treba prvo da definišem tj. dodirnem boga kog vidi jedan Spinoza, Ajnštajn, Toro, Jung možda Betoven, Debisi (?)
..možda bi moja kreativnost tek tad došla do izražaja, ovako, neću ni da pokušavam...:mrgreen:

Eto Pravedan,
vidiš koliko je moj odgovor koristan,
a svi drugi beskorisni ?!

Od 13 odgovora samo je moj smisaon,
dakle jedna trinaestina mogućnosti da i ti budeš na pravome putu !

Promašaji, promašaji ..
Nacija promašenih misli, dela, ljudi ...

Defeniciju Boga mozemo dati samo na osnovu njegovih otkrivenja njega nama. A ta otkrivenja nalazimo u Bibliji u Prirodi? zivotu Isusa Hrista i nasem licnom iskustvu sa njime.

A kamoli jos gresno.

Dakle, defenicijom ga necemo nikako obuhvatiti ili objasniti vec mu se samo bribliziti ili udaljiti.

Мислим да је погрешно уопште говорити о дефиницији Бога. Слажем се да све што знамо о Њему долази из Његовог односа са творевином и откривењима, али то није никаква дефиниција Бога. Проблем је у томе што ми не знамо суштину Бога, праву природу и вероватно је нећемо никада ни знати. Како не знамо суштину, онда ни дефиниција не може постојати. И само дефинисање би Га ограничило, јер кад се нешто дефинише обично се на неки начин издваја од других појмова, уобличава се, ограничава, клеше се да буде јасно. Бог нама није јасан, све што видимо је нешто попут магле. Наше сазнање је ограничено. Како и сам Бог каже да је Он оно што јесте, онда оно што јесте се не може дефинисати због тога што јел те јесте.

Рецимо, Бог је учинио неко чудо и људи кажу да је Он свемогућ, добар, милостив. Међутим, понекад се деси нешто лоше, нека невоља, и онда људи почну да се љуте и кажу да је зао, строг, да је немоћан. И шта би онда била дефиниција Бога која долази из односа са творевином? Па по овоме да је и добар и зао, да је нежан и груб, да Га има и да Га нема. То је контрадикторно, све супротности су спојене у једно. И све је то због тога што људи тако кажу и јер је то њихова перспектива. Шта је онда дефиниција Бога из овога? Па очигледно је нема, барем не из односа са творевином.

Bogovi su proizvod nezrele i nedovoljno razvijene emotivne prirode kod nekih ljudi pa kao takvi i dobijaju osobine: osvetoljubivost, mrznja, agresija, ljubomora, potreba da im se konstantno neko dodvorava (na primer, molitva), egoisticni itd.

MOJA DEFINICIJA BOGA
Bog je nesto sto niko ko je iskren prema sebi i drugima ne moze zeljeti da postoji, i ne zeli to u mjeri u kojoj je iskren. A u mjeri u kojoj je iskren zeli neku drugu vrstu nematerijalnih fenomena. Dakle, ateizam, ali duhovni ateizam je ono za sta se ja zalazem, - a duhovni mir moguc je jedino bez boga. Sa bogom postoji samo laz o miru.

Budite kreativni i iznesite svoju definiciju BOGA.

Dakle, manite se stihova iz biblije i jednom u zivotu budite slobodni i kreativni. :)

Kreativnost mi nešto ne ide od ruke večeras, tako da ću umesto davanja neke svoje deifnicije samo citirati Spinozino čuveno »Bog ili Priroda«, što najpribližnije opisuje moj koncept boga. Dakle bog je priroda, univerzum sam, bez ikakvog antropomorfizma i antropocentrizma.

A kamoli jos gresno.
Pa što je onda to biće pisalo Bibliju?

A otkud znaš da je to definicija kojom je Bog definisao sebe?

Definicija služi da objasni pojam. Ako upotrebiš pojam "Bog", onda moraš da definišeš šta pod tim podrazumevaš.
Ako ti se otkrio, onda objasni kako. I objasni kako znaš da ti se Bog otkrio.

Мислим да је погрешно уопште говорити о дефиницији Бога. Слажем се да све што знамо о Њему долази из Његовог односа са творевином и откривењима, али то није никаква дефиниција Бога. Проблем је у томе што ми не знамо суштину Бога, праву природу и вероватно је нећемо никада ни знати. Како не знамо суштину, онда ни дефиниција не може постојати. И само дефинисање би Га ограничило, јер кад се нешто дефинише обично се на неки начин издваја од других појмова, уобличава се, ограничава, клеше се да буде јасно. Бог нама није јасан, све што видимо је нешто попут магле. Наше сазнање је ограничено. Како и сам Бог каже да је Он оно што јесте, онда оно што јесте се не може дефинисати због тога што јел те јесте.

Рецимо, Бог је учинио неко чудо и људи кажу да је Он свемогућ, добар, милостив. Међутим, понекад се деси нешто лоше, нека невоља, и онда људи почну да се љуте и кажу да је зао, строг, да је немоћан. И шта би онда била дефиниција Бога која долази из односа са творевином? Па по овоме да је и добар и зао, да је нежан и груб, да Га има и да Га нема. То је контрадикторно, све супротности су спојене у једно. И све је то због тога што људи тако кажу и јер је то њихова перспектива. Шта је онда дефиниција Бога из овога? Па очигледно је нема, барем не из односа са творевином.
Govorimo o pojmu Boga. Ne može se reći "Bog" i ništa pod tim ne podrazumevati. Onda je besmislen pojam.

Back