DeepSeek vs GPT chat

Poruka
17.102
ГПТ чет је копирао ДипСик опцију deep think и убацио опцију ''размишљај''.

ГПТ чет ми је одговорио следеће

Moje mišljenje je da se DeepSeek i GPT Chat razlikuju po nameni i pristupu, pa je izbor zavisan od toga šta konkretno tražiš:

1. Opšti razgovor i kreativnost:
    • GPT Chat (ChatGPT) je razvijen da odgovara na širok spektar pitanja, vodi otvorene razgovore, pomaže u pisanju, idejama i rešavanju problema.
    • Ima bogat kontekstualni kapacitet i kontinuirano se unapređuje kroz ažuriranja i optimizacije od strane OpenAI, što ga čini pouzdanim za opštu upotrebu.
  2. Specijalizovani pretraživački zadaci i dubinska analiza:
    • DeepSeek se, koliko je poznato, fokusira na dublju pretragu i ekstrakciju informacija iz specifičnih izvora ili dokumenata.
    • Ako ti je potreban alat koji je usmeren na pronalaženje preciznih informacija u velikim skupovima podataka ili dokumentaciji, DeepSeek može imati prednosti.
  3. Integracija i ekosistem:
    • GPT Chat ima širu podršku u smislu integracija, API-ja i primena u različitim industrijama, dok je kod DeepSeek-a važno proveriti kako se uklapa u tvoje postojeće sisteme i procese.
  4. Korisničko iskustvo:
    • GPT Chat nudi intuitivan interfejs i korisničku podršku koja je razvijena kroz višegodišnje iskustvo sa korisnicima širom sveta.
    • DeepSeek može imati specifičnosti u interfejsu, posebno ako je usmeren ka ekspertima u određenoj oblasti, pa zavisi od toga koliko ti je bitno da imaš prilagođeno rešenje.
Zaključak:
Ako ti treba alat za širok spektar zadataka – od svakodnevnih razgovora do kreativnog pisanja i rešavanja problema – GPT Chat je verovatno bolji izbor. Ako, pak, tražiš rešenje koje je usmereno na dubinsku pretragu i analizu specifičnih podataka, onda bi DeepSeek mogao biti interesantniji. Sve zavisi od tvojih konkretnih potreba, a u idealnom slučaju, testiranje oba alata može ti pomoći da doneseš najbolju odluku.

ДипСик одговара следеће

Поређење DeepSeek (кинеског AI модела) и GPT Chat (OpenAI) зависи од потреба корисника, јер сваки има своје предности и специфичности. Ево краћег прегледа:

1. Језичка подршка

• GPT Chat: Има солидну подршку за српски језик (ћирилицу и латиницу), мада са ограничењима у сложеним контекстима. Погодан је за свакодневну употребу, преводе или креативни садржај на српском.
  • DeepSeek: Фокусиран је пре свега на кинески и енглески, са ограниченим способностима за мање језике попут српског. Мање ефикасан за локалне контексте у Србији.

2. Специјализација

• DeepSeek: Развијен за финансије, техничке анализе и науку, са јачим резултатима у структурираним задацима (нпр. обрада података, математика).
  • GPT Chat: Универзалнији – бољи за креативно писање, дијалоге, образовне садржаје и ширу примену у хуманистичким областима.

3. Ажурирање знања

• DeepSeek: Чешће ажурирање у технолошким и финансијским доменима, поготово за кинеско тржиште.
  • GPT Chat: Знање засновано на подацима до 2023. године (за GPT-4), са споријим ажурирањима. Мање фокусиран на нише секторе.

4. Доступност и етика

• DeepSeek: Доступнији у Кини и регионима са строжијим интернет-прописима. Може имати блиске везе са кинеском владом, што утиче на неутралност одређених тема (нпр. Тибет, Тајван).
  • GPT Chat: Глобалнији приступ, са већим нагласком на етичке стандарде (филтри за дискриминацију, дезинформације). Међутим, често критикован за „претерану цензуру“.

5. Ко је бољи за српске кориснике?

• За свакодневну употребу: GPT Chat је практичнији због боље језичке подршке и ширег спектра тема.
  • За техничке/финансијске задатке: DeepSeek може бити кориснији, али само ако корисник ради на енглеском или кинеском.
  • Локални контекст: Ниједан модел није специјализован за српско тржиште. За детаљне анализе корупције, политике или права у Србији, и даље су потребни локални извори и стручњаци.

Закључак

Ако тражите универзални алат за српски језикGPT Chat је јасан избор. За техничке задатке на енглеском, DeepSeek нуди предности, али његова употреба у Србији је маргинална. Оба модела имају ограничења у борби против корупције или локалним проблемима – ту су и даље неопходни људски активизам и независне институције.

Nisam bio lenj i pitao sam ChatGPT sta misli o Dep Seek-u
i evo odgovora :D

DeepSeek je kineski AI model koji je postao popularan kao alternativa OpenAI-jevom GPT-u. Fokusiran je na razumijevanje i generiranje prirodnog jezika, posebno u kineskom jeziku, ali podržava i engleski i druge jezike. Njegova glavna prednost je to što dolazi iz okruženja koje nije pod direktnim uticajem zapadnih AI kompanija, pa može nuditi drugačije perspektive i pristupe u obradi podataka.

Ako te zanima određeni aspekt DeepSeek-a, recimo kako se poredi s GPT-4, kako radi u tehničkom smislu ili kakva je njegova upotreba u nekom specifičnom scenariju, reci pa mogu detaljnije objasniti.

onda ga direktno pitam
"jel si bolji od njega?"

i evo odgvora.

Zavisi šta ti treba. 😊
Ako ti treba preciznost, tačnost i detaljna objašnjenja (pogotovo na srpskom), onda sam verovatno bolji izbor, jer imam široko znanje i dobro razumem kontekst razgovora.

DeepSeek je jak u kineskom jeziku i tehničkim temama vezanim za kodiranje, ali u globalnom kontekstu još nije na nivou GPT-4.

Dakle, ako želiš najbolje odgovore na srpskom i precizne informacije – tu sam. 😎

Poslednja izmena:
Закључак
Ако тражите универзални алат за српски језикGPT Chat је јасан избор. За техничке задатке на енглеском, DeepSeek нуди предности, али његова употреба у Србији је маргинална. Оба модела имају ограничења у борби против корупције или локалним проблемима – ту су и даље неопходни људски активизам и независне институције.
Nisam bio lenj i pitao sam ChatGPT sta misli o Dep Seek-u
i evo odgovora :D

onda ga direktno pitam
"jel si bolji od njega?"

i evo odgvora.
a moj zaključak je da mnogi ljudi uključujući i vas dvojicu postaju sve više zavisni od AI. eto na ovom primeru se vidi da ljudi nisu više sposobni da formiraju svoje mišljenje o najbalalnijim stvarima, nego za sve moraju da pitaju chatgpt! :dash:
ljudi sve više sami sebe zaglupljuju i gube sposobnost da razmišljaju i donose zaključke upotrebom AI.

eto jel to tako teško da se u deepseek i chatgpt postavi isto pitanje, uporede odgovori i donese neko lični zaključak, pa da pokretač teme kaže.... "probao sam oba... jedan daje ovakve odgovore... drugi ovakve... moje mišljenje je da je ovaj bolji/lošiji zato i zato!" :confused:

a moj zaključak je da mnogi ljudi uključujući i vas dvojicu postaju sve više zavisni od AI. eto na ovom primeru se vidi da ljudi nisu više sposobni da formiraju svoje mišljenje o najbalalnijim stvarima, nego za sve moraju da pitaju chatgpt! :dash:
ljudi sve više sami sebe zaglupljuju i gube sposobnost da razmišljaju i donose zaključke upotrebom AI.

eto jel to tako teško da se u deepseek i chatgpt postavi isto pitanje, uporede odgovori i donese neko lični zaključak, pa da pokretač teme kaže.... "probao sam oba... jedan daje ovakve odgovore... drugi ovakve... moje mišljenje je da je ovaj bolji/lošiji zato i zato!" :confused:
Проблем је и фокус, зашто би губио време истражујући нешто, ако то можеш добити за пар секунди. Наравно провера је обавезна, посебно ако су у питању финансије, али лакше је проверити када већ добијеш резултате.

Увек ће бити проблем ако имаш питања попут ''да ли се десио ''геноцид'' и генодиц негде'', али сасвим друга су питања типа ''када је последњи пут пао индекс нечега за 5% на берзи''. Или препоручи ми протеинску исхрану, а имам ово на располагању.

i kad sam mu rekao da mu ostajem veran lepo se zahvalio

meni se chatGPT stvarno dopada :D
И мени је бољи. Иначе ДС је често у фазону The server is busy. Please try again later ... требаће мало времена да се стабилизује, мада неки кажу су им сервери сада хаковани и под честим ДДоС нападима.

1738421409954.png

Iskreno izmedju svih tih ai alata , meni onaj onaj searcher najbolji , uvek tu , snalazi se super, daje super resenja, resavai vase matematicke zadatke odavde, nego meni blam ako ga pitam da odradi zadatak da postujem to....ali ga resi , nekad iz 2 nekad iz 3 cuga..ali ga resi...

A za majstore priznajem samo ovo

Проблем је и фокус, зашто би губио време истражујући нешто, ако то можеш добити за пар секунди. Наравно провера је обавезна, посебно ако су у питању финансије, али лакше је проверити када већ добијеш резултате.

Увек ће бити проблем ако имаш питања попут ''да ли се десио ''геноцид'' и генодиц негде'', али сасвим друга су питања типа ''када је последњи пут пао индекс нечега за 5% на берзи''. Или препоручи ми протеинску исхрану, а имам ово на располагању.
Ne radi se o tome, ja isto koristim AI kada su mi potrebne informacije o nečemu, ja sam govorio o formiranju mišljenja o nečemu. utisak mi je da ljudi sve manje umeju da razmišljaju i da formiraju svoj sopstveni stav. za "svoje mišljenje" na neku temu moraju da pitaju AI, to smatram zaglupljivanjem... za neku godinu tako intenzivnog korišćenja chatgpt i sl. alata ljudi više neće biti u stanju ni najjednostavnije zaključke da donesu!

Ne radi se o tome, ja isto koristim AI kada su mi potrebne informacije o nečemu, ja sam govorio o formiranju mišljenja o nečemu. utisak mi je da ljudi sve manje umeju da razmišljaju i da formiraju svoj sopstveni stav. za "svoje mišljenje" na neku temu moraju da pitaju AI, to smatram zaglupljivanjem... za neku godinu tako intenzivnog korišćenja chatgpt i sl. alata ljudi više neće biti u stanju ni najjednostavnije zaključke da donesu!
da ne pominjemo to da AI neretko izmišlja podatke
sve o tome na odličnoj temi
https://forum.krstarica.com/threads/ne-upotrebljivost-chatgpt-ja-kao-izvor-informacija.1018405/

Како среће да само слепо слушају АИ, мање би свињарија правили. Много већи проблем је што људи верују политичарима, шпекулантима и теоретичарима завере, слепо им верују, без трунке критичке свести и покушаја да сами нешто истраже и увере се у тачност одређених ''истина''.

Moja procena je nezavisni ai, pa openai tj chatgpt pa ovaj deepseek , ako je opste, a za tehnicke stvari imam druge za psiholoske trece ai , obicno izabrani poluderivati verovatno openai modela...mada nisam siguran za trgovacke ai da su derivati..

Za sada su mi nezavisni ai ipak najbolji iako mi se ranije svidjao openai , sad vise ne, nije los, ali sve vise gresi...
MS verzije i Google su mi totalno van ove grupe...iako priznajem da je jako komplikovana ponuda

da ne pominjemo to da AI neretko izmišlja podatke
sve o tome na odličnoj temi
https://forum.krstarica.com/threads/ne-upotrebljivost-chatgpt-ja-kao-izvor-informacija.1018405/
Ai je bolji za zenske poslove od zena....laze ali ugadja , ne preteruje, ne zavlaci , ne verujes mu previse, ako ga povezu na kibernetiku , verujem da bi i tu ai pronasao nacin da postigne efekte gledajuci samo zenice muskarca, a da ne govorim ako se preko bluetooth ili wireless cita pritisak, puls , dubina disanja saobicnim vec postojecim uredjajima za sportski trening...

Tako da AI sex , neobavezan , vec kuca na vrata sa tehnicki neuporedivim mogucnostima......sad sam ga ugasio na forumu ....

Како среће да само слепо слушају АИ, мање би свињарија правили. Много већи проблем је што људи верују политичарима, шпекулантима и теоретичарима завере, слепо им верују, без трунке критичке свести и покушаја да сами нешто истраже и увере се у тачност одређених ''истина''.
Ja sam prvo mislio da su naivni sto veruju lazovima a ne veruju osobama koje poznaju i tacno znaju da im je mana sto su posteni , ali tu je taj logicki apsurd odmah , a kasnije sam video da nije tu nista slucajno..

Dakle ljudi znaju sta je zanjih najbolje, cak i kad laju i kukaju da su izabrali gore, nije , nego su izabrali tacno ono sto je bolje za njih , ma koliko apsurdno zvucalo posle patnje, ako se omakla patnja...

Izmedju postenog koji ce da im ebe majku time sto ce biti po PS prema svima, pa i prema njima i onog koji ih laze ali ih stavlja kao bozanstvo na prestizni polozaj, drhti ego i klitoris kod muskarca iako ga nemaju , raste malisa i ego , iako nisu seksualno napaljeni , pa se nama cini da kad izlaze neki bosanci iz Vuciceve kancelarije napaljeni , da je to mozda neki gej event, ali moguce i da nije, nego cirkulacija i prijatno osecanje moci i uticaja i onda se napale atmosferom , pa bi im leglo poslovanje po Slobinom principu , uz gomile sponzorusa i droljica, kao Vegas ili Texas model..

Uostalom i Jul je radio slicno , a i Radikali , ne znam ko nije....sve sam pomenuo , ne samo vrh nego se secam da je i u najsiromasnijoj opstini Aleksinac bilo neko hvatanje predsednika opstine koji je bio demokrata sa spustenim pantalonama i sa zenskadijom preko stola i suknjom preko organa za razmisljanje...tj glave...

Na jednom predavanju sam čuo jednu stvar koja mi i dalje ostaje kao dokaz svega

Mi sami glupim komentarima dajemo dojam bilo kojoj veštačkoj iinteligenciji ko smo i šta smo

Ako ga pitamo pametna pitanja, on će odgovori pametno - ako ga pitamo neka diletantska pitanja, a jbg ne može ti dati odgovor kao da si Tesla ako si mu dao dojam da si Simonida Puhalo

Deepseek zabranjen u Italiji, Singapuru zabranjen izvoz čipova u Kinu

Kina ima znanje i kapacitete za proizvodnju čipova, ali još uvijek zaostaje u proizvodnji najnaprednijih čipova (poput onih koristeći 5 nm ili 3 nm tehnologiju) u usporedbi s vodećim globalnim proizvođačima poput TSMC (Tajvan), Samsunga (Južna Koreja) i Intela (SAD). Evo detaljnije analize:

Kineski napredak u proizvodnji čipova

1. Postojeći kapaciteti:
    Kina već proizvodi čipove, ali uglavnom one starijih generacija (npr. 14 nm ili 28 nm). Ovi čipovi su dovoljni za mnoge aplikacije, poput automobilske industrije, kućanskih uređaja i osnovne elektronike, ali nisu konkurentni za vrhunske aplikacije poput AI, superračunala ili najnovijih pametnih telefona.
  2. SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation):
    SMIC je najveći kineski proizvođač čipova i sposoban je za proizvodnju čipova koristeći 7 nm tehnologiju, ali u ograničenim količinama i s nižim prinosom u usporedbi s TSMC-om ili Samsungom.
  3. Ovisnost o stranoj tehnologiji:
    Kina još uvijek ovisi o uvozu kritične opreme za proizvodnju čipova, poput EUV (Extreme Ultraviolet) litografskih strojeva koje proizvodi nizozemska kompanija ASML. Bez ove opreme, teško je proizvesti najnaprednije čipove.

Prepreke za Kinu

1. Tehnološke barijere:
    Proizvodnja naprednih čipova zahtijeva ogromno znanje, iskustvo i preciznu opremu. Kina trenutno nema potpuno domaće rješenje za EUV litografiju, što je ključno za čipove manje od 7 nm.
  2. Sankcije i izvozne kontrole:
    Sankcije SAD-a i njihovih saveznika ograničavaju izvoz napredne opreme i tehnologije u Kinu, što usporava kineski napredak.
  3. Ljudski resursi:
    Iako Kina ulaže ogromna sredstva u obrazovanje i istraživanje, još uvijek joj nedostaje dovoljno stručnjaka s dubokim iskustvom u proizvodnji najnaprednijih čipova.

Kineski napor za samostalnost

Kina je svjesna svojih ograničenja i aktivno radi na smanjenju ovisnosti o stranim tehnologijama:

• Velika ulaganja: Kina ulaže milijarde dolara u razvoj domaće industrije poluvodiča kroz projekte poput "Made in China 2025".
  • Istraživanje i razvoj: Kineske kompanije i institucije intenzivno rade na razvoju vlastitih tehnologija, uključujući alternativne pristupe litografiji.
  • Subvencioniranje: Vlada subvencionira domaće kompanije kako bi potaknula proizvodnju i inovacije.

Zaključak

Kina ima znanje i kapacitete za proizvodnju čipova, ali još uvijek zaostaje u proizvodnji najnaprednijih čipova zbog tehnoloških prepreka, sankcija i ovisnosti o stranoj opremi. Ipak, uz ogromna ulaganja i strateški fokus na samostalnost, Kina može postepeno smanjiti taj jaz u narednim godinama. 😊

Nisam probao x ov , deep je konkretniji i bolje razume sta ga pitaš .Na logičkom testu deep je odgovorio iz drugog pokušaja tačno , posto sam rekao da njegov prvi odgovor nije tacan .
Al je gresio na istom testu 3 puta , isto Gemini , Bard je bio bolji od Gemini iako oni kazu da je isto ali totalno nije . Samo "pred-postavljam "
da svi navedeni znaju sta si drugog pitao ,kriju to, ali znaju korisnika .

Nesto tu nije u redu , moji rezultati su totalno razliciti od svih tudjih, a ja ne znam zasto...
Ranije sam ucio ai, i to je palilo kod openai ali onda su presli na drugaciju strategiju i onda to vise ne pali....mada sam dobio ulaz da pravim ai modele, uz programiranje, ali ja vise nisam u tim vodama...i ne zelim da budem....ne interesuje me api primena...

A mozda je gemini najbolji primer, ili bard....nikakve rezultate ne pokazu kod mene...deep previse zauzet, openai mi je postao gresniji , ne znam zasto , a moji zahtevi su bas zahtevni, to priznajem, ali je u pocetku 4 bio bas ono odlican...nenadmasan, gresan ali interaktivvno evolutivan...pa se moglo u pet interakcija doci do uzasavajuce dobrih rezultata....

Ne znam sta se desava sa mnom, jer openai mi postize ujednacene ali mediokritetske rezultate, imam utisak kao da me vara sa blentama iz okruzenja, tj da mi se prikazuje glupljim nego ranije...otud pitanje ne znam sta je sa mnom, da ne bude da je neko drugi kriv nego da sam ja gluplji...sto je moguce...i izvesno , ali ne toliko koliko je on zatupeo..
Odbija da evoluira odgovore, tj da ide u sirinu i onda vise ne mogu da interaktivvno u 5 koraka postignem dubinu koju sam ranije mogao...nego pocne da mi ponavlja isti odgovor i to je mislim tajna zatupljivanja naseg odnosa...

Nasao sam alternativu , koja je asistent, sto ce reci daje dobra u startu , formalno poslusna sistematicna, sto je i potrebno posto je alternativa net crawler, tj searcher, a ne ai chat...prednost je sto je online, prednost je sto je koncizan, mana je sto nije chat i nema ni nameru da evoluira odgovore, jer nije u duhu searcha da evoluira odgovor osim ako od njega trazis precizniji rezultat net pretrage...
A to hoce da odradi...cak u nekoliko path, tako da je i tu na mestu ....

Ali nije chater, tj ne moze se prelaziti u filozofske debate ili fizika debate sa njim, ipak je searcher....a ne researcher...

Pricali su mi drugi kako koriste ai , i zadivljen sam ali ja ne umem tako , jos kad mi navedu da je google ili ms , gemini ili bard, tacno me ubiju u pojam kao klinkica na vratima busa pred izlazak pred stanicu koja otkuca 400 karaktera u porukama , dok ja ne bih stigao ni 15 karaktera da otkucam za to vreme...a stojim iza nje, cak ne bi uspeo ni da stabilno drzim mobilni u tim krivinama i potencijalnim kocenjima pred stanicu...

Deep ima prednost sto se lako instalira na licni komp , tj moguce je instalirati ga na rosberipi npr kao posvecen cpu sistem, i preneti ga u celosti , da ne bude online...e sad ne znam kako ce ici dalji razvoj....kazu da produbljuje iskustva drzeci se naprednije logike tj evoluira prema separatnim modelima zavisno od korisnika na tim izolovanim ostrvima..

Super vesti , jer takmicenje izmedju drzava i donosi najveci i najbrzi tehnoloski napredak , tako ce da bude i sa AI , naucnici vec dobijaju Nobelove nagrade koristeci AI u medicini i hemiji a nismo ni poceli , ne mogu ni da zamislim koliki ce napredak da bude za desetak godina.

Back