Dečja imena

Pre par dana, u jednom poznatom beogradskom tržnom centru, mlada mama plaća na kasi. Oko nje se vrti dečak od oko 3-4 godine. Ona se okreće i obraća maleckom:
Aramise, nemoj bla bla bla
Ja: :eek:

prvi put čujem da je neko detetu dao ime Aramis, pa se upitah gde li su Atos, Portos i Dartanjan :D

Isti tržni centar, koji minut kasnije

Mama: Auroraaaaaaaa, nemoj da trčiš!
Ja: :eek:

Pitam ja vas... jel to neka nova moda, dati detetu što "neobičnije" ime i kako se dete kasnije nosi s tim?
Moj brat ima relativno neobično ime za ove prostore, i uvek je govorio da se kao dete, zbog tako zvučnog i retkog imena (kod nas), osećao kao da se od njega nešto očekuje...

Po meni je extra detetu dati neobicno ime, onda je dete cool...:cool: :D

Broj provokatora nikada nije toliko velik koliki je broj normalnih i ljudi koji ce se za ime zainteresovati zato sto je lepo/neobicno.

Ja sam zbog imena moje devojcice imala mnogo "simpaticnih" epizodica:lol:. Imamo strano prezime, iz koje ime Carla bas lepo zvuci. Elem, mesto desavanja - Beograd, 2001, 2002... u jeku medijske manije Haskog tribunala, tako da epilog i nije tesko zamisliti:cool: Najzesci su ipak bili matorci, cenim da su ex vojna lica, kojima zaista osmeh ne silazi s lica dok konstatuju kako je beba preslatka, i sve je bilo OK do benignog pitanja - a kako se zove:cool:

Moj sin se zove Denis(na tatin nagovor), i kod nas je to ime bilo "usamljeno" tih godina,ali kada smo se preselili kod svekrve Denisa je bilo ko pleve!
Vidim da je kod nas sada slicno.
Inace sin moje drugarice se zove Stojadin,ja prvo pomislim na auto,a ne na dete,al dobro...

meni se Iris ne svidja a ne bih ni ova popularna Mia,Lana,Nadja...
Lara mi jest' lepo ali me okolina izbedacila...

Ma, Lara je ok.Nisam sigurna da li je skraćeno od Larisa,ali može.Pritom mislim i da je slovenskog porekla ,ruskog u stvari.Možda je glupo ali ja sam protiv germanskih u španskih imena.Uglavnom Lara je super.

ja htela dati ime detetu Lara ali moja kuma kaze da je kao za psa...
nikom se ne svidja...:(
mm zapeo za Irena...mene to podseca na ren...ja nisam pametna...seticu se valjda do septembra

Lara je divno ime
problem je što se životinjama daju "ljudska" imena, pa su se onda stvari izokrenule...
pas treba da ima ime koga priliči životinji, ljubimcu, a ne da bude Lara, Lea, Tea i slično
gluposti

Roditelji su ti koji deci ili olakšaju ili otežaju život dajući im imena kojima žele da skrenu pažnju okoline.Mislim da je to vrsta egzibicionizma,pa deci kasnije preostaje jedino da menjaju imena.Zamislite Italijanku koja se zove Bisenija ili Nemac Arsenije!

jao više ta imena idu u takvo pomodarstvo da nema dalje... mislim samo kod nas srba je fazon davati imena sa raznih strana, svi daju imena u duhu svog jezika, porekla isl... bar ja tako kontam...doduše kakvo vreme ide jedana milica i radmila zvuče onako pih, e samo ste nam vi trebali, dok atina i nika zvuče kapriciozno i poželjno :roll: mislim da je fazon, što neko reče, sačekati da se dete rodi pa po nekim njegovim prvim znacima i odlikama i nečem karakterističnom ili na neki način vezanom dati ime... tada znaš sigurno... a zacementirati unapred... pa neki varošanin bude kristijan i neopasna žena radojka...
mada većina ljudi koje znam su mi nekako u skaldu sa svojim imenom... namesti se to nekako... a i kad čujem ime imam tipičnu sliku u glavi i uglavnom je enpogrešiva

Moja cukunbaba se zvala Roksanda. :D

Moja baka se zvala Roksandra , sa r i meni se bas dopada , zvali smo je skraceno Rosa.:)

A dede sa muzevljeve strane se zvali Milorad i Vasilije i skoro cujem jedna doziva blizance bas tim imenima ...tako da i ne zvuce lose , cak sta vise dopadaju mi se.
Jer dok sam bila mladja zelela sam decica da mi se zovu stranim imenima, eh mladost ludost :roll:, medjutim kada je trebalo dati ime mom prvom detetu na spisku koji su kumovi napravili , bila su sva srpska imena :( i ja onda prebacim loptu na muza da on izabere te tako stariji mi se zove Dusan.:heart:
A sto se tice blizanaca oni su bili jedina decica u porodilistu koji nisu do zadnjeg dana imali imena :rumenko:.Ja hocu ova, muza ova, kumovi nisu hteli da se mesaju, sto je dobro :mrgreen:, e onda se umesao i stariji sin sa njegovim predlozima :sad2: i ja sam bila van pameti.Ja sam htela Sergej, Boris ili Predrag a sin je hteo Milos i Jovan.Posto nikako da se dogovorimo muz dodje zadnjeg dana u bolnici sa sesirom u ruci a u njemu sva pet imena, pa sta izvucem to ce biti.I gle cuda ja izvucem dva imena koja je moj sin predlozio :eek: ...tako i bi ...Milos i Jovan.:heart:

Back