Dečja imena

Jedno pitanje, i molim za iskrena misljenja.

Generalno sam protiv davanja "egzoticnih" imena deci. Svako dete je unikat, i nije mu potrebno "specijalno" ime da bi bilo posebno. S druge strane, ne volim ni isuvise cesta (i pomodna) imena. E sad. Eee, sad.

Pricamo mm i ja danas, i pomenemo jedno zensko ime koje je meni divno, a i njemu se veoma dopalo. Sto je najjace, stoji lepo sa nasim prezimenom (koje nije na ic). Medjutim, ime nije srpsko (grcko je) i nisam sigurna kakve asocijacije moze u ljudima da izazove.

Ime je: Korina.

To je grcko ime i zaista nam se dopada. E sad, ne pitam vas toliko za misljenje da li vam se ime svidja, koliko: da li je pametno davati detetu to ime? Ne bih zelela da mi dete zezaju i da je na svakom koraku pitaju: "A cije je to ime? Da li si ti Hrvatica? A sta su ti roditelji?" i sl. Stvarno joj to ne treba.

Dakle, sta mislite?

Корина, лепо име. :)
Које год необично име да даш детету, биће разних питања.
Али, боље и то него да је нико не пита што се зове Милица као и још њих 4 у одељењу...:sad2:

Apsolutni hitoviu ovih dana(radim trenutno sa bebama)su Kalina,Lenka ,Dunja,Petra,Iskra,Vasilisa..... i Matej,Mateja,Matija,David,Vidor,Tiodor itd.

Zabavi nikad kraja kad krenemo da ih prozivamo :) :) :)

I meni se Korina veoma svidja.

Elem, mislim da ime nije toliko cudno da bi preslo neku granicu dobrog ukusa.
Uvek ce postojati ljudi koji ce ispitivati, koji ce biti sumnjicavi itd.

Moj kolega sa fakulteta se zove Josip - u pitanju cak nije ni egzoticno ime , pa ga cesto ispituju da li je Hrvat, da li je Katolik, pa kad on kaze da nije oni ga pitaju zasto su mu onda dali hrvatsko ime...gluposti...
Samo glup covek moze trositi vreme na razmatranja da li je necije ime/ prezime hrvatrsko, srpsko ili statijaznam.
A takvih ce uvek biti.
Ali mogu da shvatim zasto si zabrinuta. Nije prijatno biti dete u takvoj situaciji.
Mislim da ne treba da se obazires na takve sumnje i sta bi bilo kad bi bilo.:)
Broj provokatora nikada nije toliko velik koliki je broj normalnih i ljudi koji ce se za ime zainteresovati zato sto je lepo/neobicno.
A tuzno ali istinito, ako je neko odlucio da provocira bilo tvoje dete, (bilo koga uostalom) vec ce naci razloga i nacina za to....bez obzira na ime.

meni se Korina ne svidja,asocira me na f.sudiju Kolinu

moja drugarica je cerki dala ime Kasandra,ali ne po onoj seriji vec po necemu cini mi se sto ima veze sa astronomijom...
svejedno,meni je bezveze.

drugarica moje mame se zvala Frida

Korina

u meni ne izaziva nikavu asocijaciju ni ideju ni emciju

niti bi mi palo na pamet da nekoga pitam zašto se baš tako zove

a u kontekstu pitanja koje si postavila mislim da nije nikakav problem, pre mi vuče na neki istočnjački fazon nego na te naše lokal fazone, hrvatsko, ovo, ono... nije Franjo ili Fatmir

ako ćeš tako da razmišljaš uvek imaš Milicu Srpkinju pravoslavku ju ju

ps. Manuel(a) je baš ciganjski :p

Korina,znam jednu Korinu i zvuči meni lepo,može.Ima puno bibliskih imena koje ne koristimo,a ima ih u prezimenima ,recimo Jakovljević,a ime Jakov retko, meni lepo,Todorović...Todor,Petrović...Petar ili Petra ženska verzija.Ja sam recimo rođena na đerđevdan i nisam sigurna da bi mi se Đurđija baš svidelo kao maloj devojčici,ali sada da,ovako mi je ime često zadnjih 20 g.,a u moje vreme jako retko,tada su bile u modi Ana,Tatjana,Slađana,Nataša ne Natalija,Dragana,Dejan,Danijela,Violeta,Dragan,itd.Imena su stvar ukusa i želja roditelja ,sve mi je prihvatljivo osim imena iz španskih serija i slično.Ma na kraju nije ni važno ,samo da su ta deca sreeeećna i zdraaava i vesela i da im budućnost bude svetla i dugovečna,a ime bože moj.

Sva sreca, meni su dali neko normalno svakidasnje ime, tako cu i ja svojoj djeci, jer ime samo po sebi ne predstavlja nista. Nekima je to veoma vazno, pa onda svom djetetu daju neko nakaradno ime koje im se u tom momentu svidja, pa ga osude na dozivotnu zajebanciju.

Kada dajemo imena deci treba da znamo da su za ceo zivot! Ali, ipak nije tako.Pre desetak godina moja koleginica koja se zvala ZIVKA i jako mrzela svoje ime, promenila ga je, i zvanicno, u MILICA! Ipak , ona je ostala Milica-Zivka!!!Tako su je svi zvali i tad sam se se prvi put surela sa dvostrukim imenom sto je sada moda! Kao imena dece I.Bjelice-Lav Grigorije i Vila Angelina, ili Ana Maria i slicno.Pre nego sto sam se udala na jednoj piceriji sam videla natpis: vlasnik Robert Zivkovic!Bio mi je cudan i smesan taj spoj istoka i zapada!!!Posto ja imam svakidasnje prezime na ic i obicno, cesto ime, razmisljala sam o imenima jer moj tadasnji mladic, a sada muz ima prezime koje je strano (nemacko-jevrejsko), kako bi nam se zvala deca...Kako imamo samo sina, pa njemu ostaje prezime, a ne da po nasim obicajima, ako je zensko uzima muzebljevo, sinu smo dali ime koje je apsolutno internacionalmo, a u Srbiji NORMALNO!Mislim da kod davanja imena treba gledati da li su muska ili zenska ako je prezime neobicno ili strano.Cak iako je muz stranac i zivimo u inostranstvu, gledala bih da ime bude "umereno"!Svako vreme ima svoju modu davanja imena, ali skoro se nisu pojavljivala imena kao: Gordana, Danica,Dobrila,Ilinka,Natalija,Jelisaveta...vec Mia, Pia,Dea,Lea i ostala kratka imena, za koja ne znam da li su imena ili sastavljena tri-cetiri slova.

Svako vreme ima svoju modu davanja imena, ali skoro se nisu pojavljivala imena kao: Gordana, Danica,Dobrila,Ilinka,Natalija,Jelisaveta...

Paz' kad su se ovako zvale moje bake (Dobrila i Ilinka). :D

Inace, ljudi, hvala vam na savetima za ime Korina, i onima kojima se svidja, i onima kojima se ne svidja. Izgleda da to ime nije onoliiiiko cudno (neobicno) kao sto sam ja pomislila u prvi mah. :)

Jedno pitanje, i molim za iskrena misljenja.

Generalno sam protiv davanja "egzoticnih" imena deci. Svako dete je unikat, i nije mu potrebno "specijalno" ime da bi bilo posebno. S druge strane, ne volim ni isuvise cesta (i pomodna) imena. E sad. Eee, sad.

Pricamo mm i ja danas, i pomenemo jedno zensko ime koje je meni divno, a i njemu se veoma dopalo. Sto je najjace, stoji lepo sa nasim prezimenom (koje nije na ic). Medjutim, ime nije srpsko (grcko je) i nisam sigurna kakve asocijacije moze u ljudima da izazove.

Ime je: Korina.

To je grcko ime i zaista nam se dopada. E sad, ne pitam vas toliko za misljenje da li vam se ime svidja, koliko: da li je pametno davati detetu to ime? Ne bih zelela da mi dete zezaju i da je na svakom koraku pitaju: "A cije je to ime? Da li si ti Hrvatica? A sta su ti roditelji?" i sl. Stvarno joj to ne treba.

Dakle, sta mislite?

isla sam u skolu sa devojcicom koja se zove karina (jermenka je) pa je nisu nesto zezali. korina je lepo i ne izaziva neku logiku za zezanje po meni. moja cerka se zove matea i iskreno jos me niko nije pitao odakle sam i koje vere. ovoj maloj sto treba da se rodi za 2 meseca jos nismo bas smislili ime, imamo kao jedno koje ce verovatno na kraju i dobiti al videcemo.. sve se nadam da ce mi sinuti neko lepo ime kojim cu se oduseviti :) velika je odgovornost dati detetu ime ali opet ne bih mogla da dam ime koje me ne odusevljava. zato sam sad u problemu :) osim toga imam neki trip da ime mora da ima bar 5 slova..

Evo i ja da se prijavim da mi je Korina lepo ime :D

Iskreno, volim da čujem lepa strana imena kod nas, ali kad su, što se kaže, u duhu srpskog jezika i u skladu sa prezimenom. Primeri tipa Elizabeta Živadinović su mi čista malograđanština.

Evo i ja da se prijavim da mi je Korina lepo ime :D

Iskreno, volim da čujem lepa strana imena kod nas, ali kad su, što se kaže, u duhu srpskog jezika i u skladu sa prezimenom. Primeri tipa Elizabeta Živadinović su mi čista malograđanština.

A stvarno malo smesno zvuci Elizabeta Zivadinovic:D

Ja recimo imam drugaricu koja se zove Eleonora ali prezime joj zavrsava na A tako da zapravo sve to zvuci jako skladno.

A stvarno malo smesno zvuci Elizabeta Zivadinovic:D

Ja recimo imam drugaricu koja se zove Eleonora ali prezime joj zavrsava na A tako da zapravo sve to zvuci jako skladno.

Pa da. Recimo Eleonora Barudžija, nikad mi to nije paralo uši.
Ima stranih imena koja ne idu nikako, ima ih koja idu samo uz neka prezimena, a kad je neskladno baš zvuči smešno.

Back