Dečiji biseri

Sinak moje rođake, moje sestre od tetke, je u privremenom ''izbeglištvu'', pošto su se u NS-u među dečicom izgleda pojavile neke zarazne bolesti, pa su ga sklonili iz vrtića i poslali na iznuđeni raspust kod bake dok to malo ne jenja, i moja tetka kao svaka baka maksimalno ugađa unuku, sprema mu neke fenseraje za klopu i sve tako, i danas malac pita: ''Bako, je l ti znaš da kuvaš pasulj, ja bih pasulja...'' :)

Kod babe u kući visi slika mog pokojnog oca, (znate one crno bele fotografije uramljene, veceg formata) , mlad je na slici, 30ak godina.
Moja deca, koja ga naravno nisu nikad upoznala, gledaju sliku i kažu:
dečak br1 : " Mama, lep ti je bio tata,"
kreću da razvijaju temu :roll:
dečak br2: " Baš lep..."
dečak br1: " Lep je... 🤔 samo je malo siv :confused:"

jer je slika crno bela:D, šta li je u njihovim glavama kad su tako mali! Verovatno su bili i ubedjeni da je bio siv, al su hteli to da razjasne do kraja 😭😂

Vrh dečje naivnosti, neznanja, straha i poverenja u odrasle: (doduše, u ona vremena kad smo mi bili deca)
Moja školska drugarica o svom detinjstvu :
"Ceo jedan dan sam presedela mirna na krevetu jer sam mislila da me udarila struja."
Zašto je mislila da je udarila struja? Zato što je pipnula šteker, a njeni su joj rekli ako pipne šteker, udariće je struja. :rotf: :rotf: :rotf:
😭😭😭

-"Gladan sam. Hoću da jedem vruće kuče."
:eek: mi šokirani
dete opet
-"Gladan sam, hoću vruće kuče"
- "Šta lupas, kakvo kuče?!?!!" - Šok nas ne prolazi.
-"Ono sto smo videli na reklami kod dedine kuće."
uzdah olakšanja, reč je o hot dogu, pričali smo mu da se hrana sa te slike zove hot dog sto u prevodu znaci vruće kuče, ali mi smo na to zaboravili, niko to nije spominjao skoro mesec dana, on je to držao negde u malom mozgu i samo isplio jednog dana i prenerazio nas.
4,5god uzrast

Bila u posjeti muzeju neki dan, ustaljeni i osvetljeni exponati dominiraju, prolazi pored mene porodica, 2 male djece do 6 god. Devojčica vidno razočarana, na sav glas kaže :
" tata pa ovde su samo neke stare stvari..."
:D
To me podseti, kad sam pre 5-6 godina vodio ćerku u Neues Museum u Berlinu da vidi, između ostalog i masku kraljice Nefertiti, ona koja je tada imala 5 godina me pita "tata, a ko je polomio sve ove stvari?"

dečak, 3,5god :

"Ja živim svudaaa!Ja sam moćni Svudon!!!"
:roll:
:rotf:

valjda mu je ovo bila neka kombinacija našeg života i priča o superherojima sa raznim moćima (slabo smo gledali tv i te crtaće, a u vrtiću cuje od ostalih za Supermena, Betmena itd, pa je i on nesto iskombinovao u svojoj glavi)

Јаој, предивни су! :)

Ово са књигом ме вратило на мог сина када му је било 4 године.
Читам му "Ујдурме и зврчке из античке Грчке", Ршумову књигу. И када смо дошли до дела са хомосексуалацима, каже сав битан:" Нећу! Купила си ми гејС књигу."
Одлази по другу, доноси ми:" Читај ми Гуливера и Лепотанце (Лилипутанце)!"

Јаој, предивни су! :)

Ово са књигом ме вратило на мог сина када му је било 4 године.
Читам му "Ујдурме и зврчке из античке Грчке", Ршумову књигу)!"
....

ja mojima čitam od G. Švaba" Priče iz klasične starine" i onaj deo o imenu Egejskog mora, kad je Egej, Tezejev otac skočio u more, je dobro prošao, ali, pripreme teku za letovanje:
-"hoćemo li deco u Grčku ove godine?"
-" a jel onaj mrtav čovek još u vodi?"
😭

Naravno, decu je muški deo moje familije pokušao da nauči i "muškim" pričama iz svog detinjstva, pa su im rekli za onu dečju rečenicu iz 70ih, " ko pisne g*** stisne", izinjavam se forumašima koji se zgražaju na ovo, al moji klipetići ne zapamtiše tu rečenicu tačno, pa posle nekog vremena, legli smo da spavamo, i oni, da ne bi čavrljali nego da se utišaju, sami sebe htedoše da smire tom rečenicom, ali to je bila ova upamćena varijanta :
" Nemoj više da pričaš, sad će d*pe da te stisne!"
:roll:

IMG-4cc6d61428043d027f8fdd483191f32a-V.jpg

ne znam da l je stvarni ili izmisljeni "decji" biser, al je dobar :D

Back