Dečiji biseri

- Taaataaaa.... podigni meeee! (viče iz svoje sobe moja skoro-pa-četvorogodišnjakinja)
- Ne mogu mila, radim nešto u kuhinji...
- Ali taaataaa... ako te :heart:LEEPOOO:heart: zamolim?
- Dobro, podići ću te... ali ako i ti za mene uradiš nešto lepo!
- Uradiću nešto lepo za tebe! Na primeeeer.... poješću celu večeru. I keks. I posle ćeš moći da me češkaš kad budem spavala.

medeno i iskreno!

ne mama. tako se na engleskom kaze "nisam gladna"!!! :zcepanje:
:hahaha:... slatkiš mali. Ovo me podseti... kad je moja mala devojčica imala dve godine, kad bi smo hteli da govorimo nešto u njenom prisustvu a da ona ne razume, mi pričamo na engleskom. Jednom prilikom se nešto dogovaramo da gledmao film kad ona zaspi, ali da ne bi bilo ljutnje (jer ona voli da sedi s nama), supruga kaže

- "Don't start the movie before I come back, I'll just put her to sleep."

a P. sedi pored nas, igra se autićem i nehajno dodaje "Ja neću da sleep".

Sad sve manje i manje možemo da je foliramo na taj način, jedino ostaje da se prebacimo na neki drugi jezik... :)

На неких око триста метара од куће налази се забавиште у које ми је ишао син, а не ове, већ следеће јесени даћемо у њега и близнакиње на предшколско.
Уз зграду забавишта је и дечије игралиште са тобоганима, пењалицама, љуљашкама, клацкалицама... и тамо се окупи маса клинчадије, и која иде у забавиште, и која ће ићи, па и ови који су тамо ишли пре годину, две.
Тамо оду и ови моји па науче по неке стихове:
-Балавиште балаво
Пало па се распало!

-Дебели дебели најео се пепелИ
Пепео смрди, дебели прди!
(Нажалост односи се на једног малог дебелог дечкића, деца су често немилосрдна.)

Туринац, Туринац, тури бабу у свињац
Баба се извуче па Туринца истуче!:rotf:
(Детету су родитељи из суседног местаТурија, у општини Србобран.
Иначе чувена кобасицијада одржава се у Турији сваког последњег викенда у фебруару!)

Zena se sinoc bacila u ovako nesto i spavala u tome.

a3.jpg

Cerkica jutros ustaje, dolazi kod nje i pita: "Mama, sto si obukla kupaci?" :rotf::rotf::rotf:

podsetio si me...
obukla ja neke iscepane farke, i krenuli u setnju a meni sin kaze
-vidi kakva si, neces valjda tako skrnava da ides :lol:
inace ja imam obicaj njemu da kazem kada krenemo negde da presvuce odecu za igru da ne ide tako skrnav :lol:

Ja pročitah juče u novinama, dečje bisere, tačnije dva... ali ću sročiti oba, u jednu rečenicu. "Mastilo piše penkalom, a olovka srcem. Kada nekoga volimo, onda smo "pola nečiji " . I kao što to biva, deca su obično i u pravu, zar ne? :) Meni su ova dva bisera, zdušno stavila osmeh na lice. Kako tako mala bića, mogu takve reči da iznedre, to je zaista neverovatno...♥

Nikola (10 godina):
- Strina, kad si ti zadnji put jela sladoled?
- Davno
- A jel ti se jede?
- Ne baš...
- A da li ti voliš sladoled?
- Onako, slabo jedem slatkiše
- Dobro, meni se jede. Hajde onda da ja tebe vodim na sladoled, ali ti da platiš!

Jedva dođosmo do suštine....

Petra, nepune 4 godine.

- Tata, kako se na kineskom kaže "vozić"?
- ?!?.... mmm... xiao-huo-che.
- A kako se kaže "beba"?
- Beba... se kaže ying-er.
- A kako se kaže "ćasopis"?
- E to ne znam... znam kako se kažu "novine"...
- Neeee... tata... ne "novine", nego "ĆASOPIS"
- Ne znam, stvarno.
- Tata, loše si ti uradio taj domaći zadatak.

Nikola (10 godina):
- Strina, kad si ti zadnji put jela sladoled?
- Davno
- A jel ti se jede?
- Ne baš...
- A da li ti voliš sladoled?
- Onako, slabo jedem slatkiše
- Dobro, meni se jede. Hajde onda da ja tebe vodim na sladoled, ali ti da platiš!

Jedva dođosmo do suštine....
baba jedan dan zaboravila novcanik kod nas. zove telefonom da proveri i unuk (5g) se javlja da prica sa njom. kaze mu ona - da si mi cuvao novcanik.
kasnije kaze moj sin da idemo u prodavnicu da kupimo neku igracku.
- nemam para sada.
- pa uzecemo iz onog babinog novcanika.
-sram te bilo, pa jel ti rekla baba da joj cuvas novcanik?
-pa jeste...rekla je da joj cuvam novcanik, ne da joj cuvam pare
:lol:

У петак су обране шљиве, у суботу су моја жена и моје две сестре направиле пекмез код мојих родитеља на салашу са све мојом мајком и то поделиле на равне части, у недељу смо ми шахисти изгубили у НС-у од ШК Војводина и опростили се од аспирација за прво место у лиги, а исто вече док смо жена, ја наша многобројна деца и мала комшиница М...(6 година, иде на предшколско у забавиште)јели шљиве из вангле од 5кг и сазнали смо следеће:
М: Јоца је педер!!!!
Ми сви::eek:, уствари само жена и ја, деца су и даље јела шљиве...
Моја жена: Па како сад то Јоца је педер???
М: Тако тетка Б... он носи онај мали руксаг на леђима!
Моја жена: И зато је ,,педер"???
М: Ма тај руксаг је као нека лутка девојчица...а то дечаци не носе!!!!
Јоца(Јован, наравно) има старију сестру од које је вероватно наследио тај ,,занимљиви" руксаг, а деци није било нимало тешко да га оквалификују тако како јесу, мада сумњам да им је само значење те речи познато!
Наровоученије: Не мешајте дечије мушке и женске ствари поготово ако клинчадија већ иде у неке јаслице/обданиште/забавиште, само ће те му направити проблема међу другарима!

naravoucenije - ne namecite deci rodne uloge od pelena moze da preraste u diskriminaciju i mrznju prema neistomisljenicima i to ne samo kad su ****** u pitanju.
protiv sam toga. moje dete koje je sad krenulo u predskolsko vrlo dobro zna sa cime se igraju devojcice sa cime decaci iako kod kuce npr ima kolica za beb. dodudse ta kolica mu sluze sklopljena kao navlaka za ruku kada glumi robota :lol:
nije biser..to isto moje dete je jednom prilikom u vrticu (tada je imao negde oko 3g) zagrlio i poljubio drugara u obraz. otac tog deteta je skocio kao oparen - juuuu pa decaci se ne ljube :roll: msm dete od 3g tek postaje svesno da se decaci i deojcice razlikuju. nije mi se svidela ta reakcija, ne treba dete opterecivati nepotrebnim stvarima u pogresnio vreme. naravno detetu treba objasniti o tim razlikama kada dodje vreme a ne jos u pelenama da mu guguce o pederima da slucajno ne bi postalo jedan. moje mladje dete je pocelo da zapitkuje o decacima i devojcicama, mamama i tatama, i trenutno objasnjavamo zbog cega ce on biti tata kad poraste a ne mama . :lol:

n....ne treba dete opterecivati nepotrebnim stvarima u pogresnio vreme. naravno detetu treba objasniti o tim razlikama kada dodje vreme a ne jos u pelenama da mu guguce o pederima...
I second that...

Moja devojčica dolazi jedan dan iz vrtića i žali mi se da joj dečaci nisu dali da igra košarku "jer je devojčica"... pri tom je situacija tragikomična, jer je ona za glavu viša od većine tih dečaka. Deca se uče rodnim stereotipima, ja se od njenog rođenja trudim da joj pružim ono što je interesuje... ona voli haljinice (i to samo one koje se "vrte"), ali omiljene igračke su joj kockice, roboti, autići na daljinsko upravljanje i sve što svetli i radi "nešto"... mnogo više voli to nego lutke, a meni ne pada na pamet da je pritiskam da se igra lutkama jer je to "za devojčice".

I second that...

Moja devojčica dolazi jedan dan iz vrtića i žali mi se da joj dečaci nisu dali da igra košarku "jer je devojčica"... pri tom je situacija tragikomična, jer je ona za glavu viša od većine tih dečaka. Deca se uče rodnim stereotipima, ja se od njenog rođenja trudim da joj pružim ono što je interesuje... ona voli haljinice (i to samo one koje se "vrte"), ali omiljene igračke su joj kockice, roboti, autići na daljinsko upravljanje i sve što svetli i radi "nešto"... mnogo više voli to nego lutke, a meni ne pada na pamet da je pritiskam da se igra lutkama jer je to "za devojčice".
Kakva definicija :lol:
Zvuci kao da je njena, i zvuci super :D

Stvarno su deca opterećena tim stereotipima šta je za dečake a šta za devojčice. Bez obzira što porodica ne insistira na tome, oni to pokupe sa drugih strana.
Dok naš Nikola nije krenuo u školu, imao je problem sa kim da se igra. Kao za inat bio je okružen sve samim devojčicama (starija sestra, njene drugarice, u komšiluku same devojčice, 3 sestre od tetke). One se sastanu i igraju kako one hoće a on bi se igrao sa mačevima i buni se, ali šta vredi, one su u većini pa on nekad oplače a ponekad i popusti.
Jednom sam naišla kad se sa njima igrao "modne revije". Kad je video da neko ulazi sav se zbunio kao da je uhvaćen u nečem nedozvoljenom, ali kad je shvatio da sam to ja, opustio se i nastavio da se igra. Vidim da mu je bilo lepo jer je bio sav veseo i nasmejan.
Posle je došao kod mene i kaže "Znaš, ja stvarno volim da se igram revije i da se šminkam, ali MOLIM TE - nemoj nikome da kažeš"

Posle je došao kod mene i kaže "Znaš, ja stvarno volim da se igram revije i da se šminkam, ali MOLIM TE - nemoj nikome da kažeš"
To je preslatko... :) jedan mališa iz komšiluka isto voli da probava sve moguće odevne kombinacije, a roditelji nisu baš u fazonu da mu dozvoljavaju to što bi on hteo, ali na kraju je kompromis bio da može da nosi leptir mašne. Presladak je, ima celu kolekciju, i sam ih pažljivo bira pre nego što izađe napolje.

Neki roditelji se valjda plaše da će deca postati homoseksualna zato što u tom periodu vole da eksperimentišu.... naravno, to ne može biti dalje od istine.

Ona: mama, piški mi se!
ja: dobro mila, idi donesi nošu iz kupatila.
ona: ali, mama, ne mogu da otvorim vrata.
ja: vrata su otvorena, noša je odmah pored vrata, znaš i sama gde je.
ona: ali mama.... u kupatilu je jedno strašno čudovište... a možda je i vuk!!! :eek::eek::eek:
ja: stvarno???? Saću da ga oteram, ne brini.
ona: jel znaš kako? Dodji ovamo, daj mi ruku... eto, a sad stisni tu i upali svetlo.... braaaaaavoooooo mamice, jel vidiš kako je lako oterati tigra! Nemoj da se plašiš, samo dodješ i upališ svetlno i on se uplaši i pobegne daleko, u šumu, i još dalje. Ne brini mamice, ja sam tu da čuvam, ja sam te naučila kako da ga oteraš!

:lol::lol::lol:

I još jedan, recimo biser.
Ide ulicom, u bilo kojoj prilici, bilo kako obučena, skuplja kamenčiće i trpa u džepove. Da može posle da pronadje put do kuće... :D

( A ja, neki put, kada odvajam veš za pranje, opsujem Ivicu i Maricu, i onog ko im nije rekao da im kamenčići nisu potrebni od kako je čovek napravio GPS :lol: )

Back