muzik jeste, pored ostalog ovde navedenog, jedan od uticaja spolja koji dopire do dece. ako dete od najranijeg detinjstva slusa - najbolja riba u gradu, da li to moze imati negattivan efekat na formiranje njegovih moralnih vrednosti? ja mislimn da itekako moze...
Sviđa mi se tema, može mnogo odgovora da se dobije od nje.
Baš sam sinoć šetao ulicom, i vidim devojčicu od možda 8 - 9 godina. Nema više od toliko. I sad, mimoilazimo se i vidim drži tač skrin telefon u ruci i sluša pesmu čiji tekst otprilike ide ovako: "U sobi šipka, ja je gledam kako igra". Ostatak nisam čuo. Prvo mi bilo smešno, ali posle mi je došlo u glavu koliko je to loše.
Što se tiče igračaka i crtaća, pogledao sam Pepu prase par puta i malo mi se ne sviđa, imam osećaj da je crtać pravljen za osobe sa slabijim mentalnim sposobnostima (da me neko ne razume pogrešno, želim da kažem da nije baš fora da deca gledaju crtać koji ne može baš pozitivno uticati na njihov razvoj koliko i drugi crtaći, već ima suprotan efekat).
E, sad, ne branim ostale crtaće. Digimoni, Pokemoni, Bej Blejd, i još milijardu anima sa ogromnim mačevima, aždajama, i ostalim plodovima japanske mašte, onda Betmeni, Spajdermeni i ostali akcioni junaci bez roditelja, zatim Saut Park i Ren i Stimpi koji su prepuni gadosti, psovki i crnog humora, i tako dalje, ništa od toga ne branim, niti sam za to da deca gledaju takve crtaće.
Po meni, jedini dobri crtaći su Disnijevi crtaći, samo što se to deci danas slabo sviđa.
Ja sam kao klinac gledao Štrumpfove, Kremenka, Baltazara, Viteza Koju i bilo mi je super.
Što se tiče igračaka, volim da gledam izloge prodavnica igračaka. U glavnom sada deci prodaju one neke kao male računare i tehniku, što mi se ne sviđa. Ostale igračke su većinom solidne. Barbike mi se ne sviđaju, jer u poslednje vreme im previše ističu obline. Ne sviđaju mi se ni ona čudovišta i gluposti, ali ista stvar kao kod crtaća (jer su takve igračke većinom likovi iz crtaća).
Ako bih birao najbolju igračku, to su ubedljivo LEGO kocke (ili ako nemate kinte kao ja, onda neka kineska zamena marke LGEO

). Trebam na fakultet skoro, a još uvek se igram tim kockama, uvek se nešto drugo može napraviti, a nema lošeg uticaja. E, jedino što su se komercijalizovale u poslednje vreme, pa izbacuju edicije kockica iz filmova (Ratovi zvezda, Gospodar prstenova, Hari Poter...) koji su prepuni čudovišta i gluposti.
Šta sam ja sad ovde napisao - pojma nemam, ali zanimljiva mi tema.