Deca u Srbiji odrastaju na mesnim preradjevinama i brzoj hrani !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma vidis da je covek lood. Ladno mi je rekao da zivotinje ne jedu zivotinje. Msm da tog necu moci da se otresem ceo zivot. i, DA, DE SU MOIDOVI DA ZAKLJUCAJU TEMU?

Nisam znao da si i ti ponasas poput nekih kukavica i da se zalazes za zakljucavanje teme pa da pobegnes na neke lepse stvari.Mi nismo krivi sto se hranimo zdravo i tema nije za zakljucavanje jer se u mesne preradjevine stavlja klanicni otpad,vec je otvorena da se o tome pise.

BEOGRAD - Nedavno sam, posle dužeg vremena, kupila pileći parizer. Prvo ga je probao muž, koji mi je odmah prigovorio da sam kupila “smeće puno kostiju”, ali se nisam osvrtala. Da nije šala, brzo sam se uverila i sama jer je malo falilo da sa prvim zalogajem polomim zube. U besu sam celu kobasicu odmah bacila u đubre i sada mi je žao što nisam pozvala inspekciju, pogotovo što je reč o poznatom i priznatom proizvođaču - ispričala je za “Blic” Dragica R. iz Beograda, što je samo još jedna potvrda sumnji da se u proizvode od mlevenog mesa stavlja gotovo sav otpad od zaklanih životinja.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za “Blic” da ga iskustvo ove Beograđanke nimalo ne čudi jer je, kaže, javna tajna da se u parizere, viršle i ostale polutrajne kobasice stavlja sve. Od mesa kome je istekao rok trajanja preko njuški, repova, jezika, ušiju, kože, tetiva, loja, limfnih čvorova, pljuvačnih žlezda, iznutrica, sve do kostiju i papaka. Sve to se melje i meša sa mesom, sojom i aditivima. Na taj način, kaže, proizvođači obezbeđuju veće zarade.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/242204/Kobasice-i-salame-pune-kostiju

Poslednja izmena od moderatora:
Many human beings don't believe animals have rights, but do think that animals have important interests that should not be violated.

But some of these people enjoy eating meat and fish, and so face a conflict between animal and human interests: the trivial human interest in eating meat versus the basic animal interest in staying alive.

The human interest is classed as trivial because human beings don't need to eat meat in order to live.

The animal interest in staying alive is classed as basic, because if the animal is killed then all its other interests are frustrated as well.

•Ethical question: Should the trivial human interest in eating meat be satisfied at the expense of the animal interest in staying alive?

Za ne verovati, ako mozete svi se sagnite i pasite, jer je to jedini normalan nacin zivota.

Ja sam pre otprilike 40 stranica prestao da diskutujem na ovoj temi. Sa sektasima jednostavno ne vredi, cisto gubljenje vremena. Sad samo uletim s´vremena na vreme, ostavim neku slicicu socne gice na raznju, rostilja, kotlica i to je to. :mrgreen:

Ti isključuješ meso jer si se istripovao da jedeš bambija. Istripovao si se da si nadčovek i da si mnogo human i dobar što ne radiš ono što radi ceo živi svet (a radiš, samo biljkama...)
Čak i da se može živeti bez mesa, ne mora. Zašto braniš svom detetu da ga jede?

Ne ruši se ništa, to ste samo ti i kolega sa 10 naloga mnogo grlati. Ne zanosi se.

zato sto na ovoj planeti ima 8 milijardi ljudi koji treba da jedu...nema hrane za sve, ako tvoje dete jede meso a ne mora milioni dece zbog toga ce umreti od gladi...mozda ti nemas problem sa tim ali neki ljudi imaju...ajde sad pricu o tome da bi te to gladno dete pojelo da moze i da oni koji ne jedu meso na zapadu ubijaju tu decu

I ja pitala vide li on kad da macka jede misa. Samo sam zamisljala lava kako pase travu. Nije odgovorio.
Odgovoricu ti ja,posto je coveku dosadilo da na svakoj novoj stranici odgovara na vasa ista pitanja.

Kretanje vilice i oblik zuba

Varenje hrane kod čoveka počinje u ustima. U ustima se dešava usitnjavanje i mešanje hrane sa pljuvačkom kako bi se formirao zalogaj, koji može lako da se proguta. U ustima se započinje i varenje ugljenih hidrata.

zubi-čovek-i-mesojed-300x142.jpg

Kretanje vilice i oblik zuba omogućava usitnjavanje hrane u ustima. Čovek može da pomera vilicu u tri pravca: gore-dole, levo-desno i napred-nazad, što je veoma važno za žvakanje. Kada bi čovek mogao da pomera vilicu samo u jednom pravcu, žvakanje bi bilo nemoguće. Naši zubi: sekutići (1 i 2), očnjaci (3), pretkutnjaci (4 i 5) i kutnjaci (6, 7 i 8 ) su takvi da hranu mogu dobro da usitne i samelju kako bi se, uz pomoć pljuvačke, napravila kaša.

Sekutići su oštri kako bi sitnili hranu, očnjaci zašiljeni kako bi odvajali tvrđe delove hrane, a pretkutnjaci i kutnjaci imaju veliku, široku i pljosnatu gornju površinu kako bi hranu mleli. Kada su vilice spojene, pretkutnjaci i kutnjaci gornje vilice naležu na pretkutnjake i kutnjake donje vilice i samim tim drobe hranu.

Ovakav mehanizam usitnjavanja i mlevenja hrane je karakterističan za biljojede, a ne za mesojede. Mesojedi imaju sitne i zašiljene sekutiće koji služe za hvatanje žrtve i sitnjenje mesa, izdužene i zašiljene očnjake koji služe za ranjavanje i ubijanje žrtve. Njihovi kutnjaci su takođe zašiljeni i kada životinje zatvaraju čeljust, oni klize jedni preko drugih čime se stvara mehanizam za odvajanje mesa od kostiju. Zubi mesojeda su retki kako ne bi ostajali komadići mesa između njih. Vilice mesojeda se najčešće pomeraju samo u jednom pravcu i to gore-dole. Mesojedi ne žvaću i ne mešaju pljuvačku sa hranom u tolikoj meri kao biljojedi, već otrgnute komade mesa samo gutaju. Sa druge strane, biljojedi i žvaću i mešaju hranu sa pljuvačkom.

Hemijski sastav pljuvačke

Hemijski sastav pljuvačke dodatno potvrđuje činjenicu da kod čoveka ugljeni hidrati počinju da se vare u ustima, za razliku od proteina čije varenje počinje u želucu. Pljuvačka mesojeda je kisela, tj. ima malu pH vrednost (1-2), i takva pljuvačka je pogodna za varenje proteina. Za razliku od mesojeda, kod biljojeda i kod čoveka pljuvačka ima veliku pH vrednost (bazna/alkalna je), što je neophodno za bolje varenje ugljenih hidrata.

Želudačna kiselina

Hrana iz usta kroz jednjak dolazi u želudac. U želucu je hrana podvrgnuta želudačnom soku čiji su glavni sastojci želudačna (hlorovodonična) kiselina, sluz koja oblaže želudac kako ga ne bi oštetila želudačna kiselina, i fermenti (enzimi). Želudačna kiselina je 10 puta slabija kod ljudi nego kod životinja-mesojeda. Mesojedi, zahvaljujući tako jakoj želudačnoj kiselini, neutrališu toksine u želucu koji nastaju raspadanjem mesa.

Iz želuca, hrana ide u creva, prvo u tanko, a nesvareni ostatak prolazi u debelo crevo.

Da li je čovek biljojed, mesojed ili svaštojed? Naš sistem za varenje jasno daje odgovor na postavljeno pitanje. Po anatomiji i fiziologiji sistema za varenje, mi smo u osnovi biljojedi. Meso možemo da varimo, ali ono ne treba da bude naša osnovna hrana, jer ceo sistem funkcioniše kao sistem biljojeda.

Pre oko šest hiljada godina, pre bilo kakvog istraživanja i naučnih saznanja iz anatomije, biologije ili medicine, kada je Bog stvorio prvi ljudski par, dao im je i uputstvo za ishranu rekavši:

„Evo, dajem vam sve bilje koje nosi seme po svoj zemlji, i sve drveće s plodovima u kojima je seme. Neka vam to bude za hranu.“ (1. knjiga Mojsijeva 1:29)

Autor: Jelena Vukanić, lekar prirodne medicine

Malogradjanska diskusija je izuzetno konstruktivna.
Papagajsko ponavljanje postova i samoostvarivanje kroz nazovi humor koji je smesan koliko i ti prasici na raznju sto kacite kao vrhunac zivotne filozofije.

Nisu smesni, al´ su ukusni jako. Njam njam...

Evo, jedem kupus, pilav. Prilog: meso

Prijatno.

znaci tebi je samo zao zivotinja a ne i dece koja u africi moraju da se muce zbog nekog kao sto si ti...kakva ironija i vi ste mi neki sveci...
vazno da ti imas cokoladu da jedes a odakle dolazi to nije vazno...izgleda da je zivotinjski zivot mnogo vazniji od ljudskog...

na ovoj planeti uskoro nece biti ni vode za pice za sve ...prema nekim proracunima ako se ne urazumimo uskoro ce samo

milion ljudi moci na njoj da opstane i zivi... hrana je sve zagadjenija jer se ide na kvantitet umesto na kvalitet...isto ti je - ako ne umres od gladi umreces od bolesti univerzum je pravedan

Malogradjanska diskusija je izuzetno konstruktivna.
Papagajsko ponavljanje postova i samoostvarivanje kroz nazovi humor koji je smesan koliko i ti prasici na raznju sto kacite kao vrhunac zivotne filozofije.

Hoce da kaze "Ne mozes me pokolebati,pa cak i ako pises da je meso kancerogeno i da izaziva teske bolesti ja cu se drzati svoga!".

Neka ih,neka pisu i neka jedu sta hoce,mi cemo nastaviti konstruktivnu diskusiju o ishrani dece mesnim preradjevinama i industrijskim otpadom,trazeci resenje za zdravije pokolenje koije ce postovati zivi svet i doprineti vracanju zemlje na prirodni kolosek sa kojetg je skrenula.

Želatin i emulgator E474 dobijaju se preradom svinjskog mesa, a redovni su sastojci slatkiša, piva, jogurta…

Oko 200 proizvoda za koje potrošači nikad ne bi posumnjali da sadrže sastojke životinjskog porekla puni su, ni manje ni više nego – svinjetine!

Pre nego što kupite čokoladu, čips, keks, pivo, žvakaće gume, jogurt, pastu za zube, proverite da li se na ambalaži nalazi oznaka E474. Pomenuti emulgator je zapravo prerađena svinjska mast, koja se nalazi i u mnogim sokovima, keksu, mlečnim namazima, ali i šminki.

Branislav Zlatković, profesor gotove hrane u Institutu za prehrambenu tehnologiju i biohemiju biljnih proizvoda na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, potvrđuje za Kurir da prehrambeni proizvodi u kojima se nalazi ovaj emulgator, ali i želatin, sadrže svinjsku mast ili masnoće drugih životinja.

- Želatin se dobija kuvanjem vezivnog tkiva kalogena iz mesa, kostiju, nogica, ušiju, odnosno tkiva koja vezuju mišiće za kost.

Koji si ti cirkuzant. Kakva tacka,o cemu ti pricas? Sa pedagogijom nemas dodirnih tacaka.
Mladunce konja je zdrebe to vecina dece zna i nauci. Decu treba vaspitati po sablonu,da ne pitaju nista i da gutaju to sto im se servira bez ikakvog prava da dobiju smislen i iskren odgovor.
Meso se mora prozdirati to deci treba utuviti u glavu i tacka. Klanje konja i branje sljive je isto tako da ako zadavis pile ne placi to ti je isto kao kad uberes sljivu.
Koja malogradjanstina i relativizam. Zato su generacije i takve kakve su - agresivne,neotesane i bez ikakvog moralnog i duhovnog osvrta na bilo sta.

Elaboriraj ovo boldovano ako mozes

Ja sam pre otprilike 40 stranica prestao da diskutujem na ovoj temi. Sa sektasima jednostavno ne vredi, cisto gubljenje vremena. Sad samo uletim s´vremena na vreme, ostavim neku slicicu socne gice na raznju, rostilja, kotlica i to je to. :mrgreen:

I mislis da si zanimljiv sto se hvalis da jedes klanicni otpad.A pored toga se zalazes za alkoholizam.

Алкохолизам је разлог распада око трећине бракова. Готово сва убиства, као и велики део злочина с озбиљним последицама, повезани су с алкохолизмом. Алкохол је узрок две трећине случајева полног насиља међу младима.

Готово половина свих аутомобилских несрећа са смртним исходом повезана је с алкохолом. Ако не помогнемо нашим тинејџерима, ствари неће кренути набоље. Алкохол има високу цену по лично здравље. Он подстиче високи крвни притисак и делује токсично директно на срчани мишић. Повећава ризик од можданог удара, изненадне смрти од срчане аритмије и болести срчаног мишића, конгестивног затајења срца, цирозе јетре и рака. Он такође повећава смртност и број хоспитализација, и смањује године корисног живота конзумента. Осим тога, увелико упропашћује живот члановима породица, а често и пријатељима.

Али можда су најтужнији они статистички подаци који говоре о порасту броја новорођенчади с трајним оштећењем мозга као последицом уживања алкохола од стране родитеља.

Meni su ukusnije pecurke i pasulj.

Ja cepam sampinjone sa rostilja radje od mesa, eto neces mi verovati. Ali jedem i meso i povrce i sve redom. Ne pasem iskljucivo travu i ne prezdreravam se iskljucivo mesom.

J*bes pasulj bez neke kolenice u njemu ili sl. Nije to to. ;)

Priznaj da bi pocepao rostilj ili neki kotlic kada bi kolega Beer spremio. Evo, odgovorno tvrdim da bi polizao i prste i tanjir. :lol:

Ja cepam sampinjone sa rostilja radje od mesa, eto neces mi verovati. Ali jedem i meso i povrce i sve redom. Ne pasem iskljucivo travu i ne prezdreravam se iskljucivo mesom.

J*bes pasulj bez neke kolenice u njemu ili sl. Nije to to. ;)

Priznaj da bi pocepao rostilj ili neki kotlic kada bi kolega Beer spremio. Evo, odgovorno tvrdim da bi polizao i prste i tanjir. :lol:
Kolega jel mogu ja na taj kotlic,rostilj....mmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
Pusti ove,ne znaju sta rade:eek:

Moze,moze ali da vratis posetu,da probas sve to na nas nacin,sad pocinje sezona,prvi topliji vikend i ideeemooooooooooo....Avala,Tresnja,Kosutnjak,jezero,dvoriste.....
Pa kad zamirisu rostilji sa svih strana ko bi odoleo brate!
Naravno uz rostilj i zdrava hrana zelena salata,mladi luk,ljuta paprika....
pa piiiiivooooooooo!!!!!!

Kod ovih i slicnih cari zivota necu nikad reci "NE". ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back