meda_bica:
Nisi me razumela.Pogresno sam upotrebila 'forsirati'.I mislila sam 'pruzili podrsku', 'usmeriti'...Hm,prave reci bi bile 'zainteresovati ih za nesto'.Bolje je,valjda, da slobodno vreme provode trenirajuci nesto, nego mazuci nokte, slusajuci MTV.Makar i rekreativno, zbog zdravlja.Bijonse i Majkl su posebni slucajevi.Naravno da dete ne treba da izdrzava porodicu.Ti casopisi JESU puni gluposti,ali stojim pri onome da se moze procitati i nesto korisno izmedju redova.Njihovi roditelji su odabrali taj put za svoju decu ali kad su napunili 18. mogli su oni(B i M) sasvim lepo da odustanu.Sad, koliko im se sve to isplatilo, znaju samo oni.
То је већ друга прича...
Знаш, нису Бијонс и Џексон толико изузеци...
У свакој генерацији ђака имам бар по једног надареног за спорт или музику чији родитељи своје дете доживљавају исто као Бијонс њени... (само што не успеју сви - и то је доказ да форсирање не мора да да плодове)...
Замисли колико је девојчица попут Бијонс које стално одлазе на разне кастинге и аудиције, од малих ногу, само зато што родитељи трипују да ће се једног дана прославити преко деце и згрнути лову.
Имала сам неколико баш екстремних примера у школи до сада... Та јадна деца немају детињство, не друже се ни са ким, сате и сате дневно проводе вежбајући свој инструмент или спорт, родитељи им одређују живот и потпуно су се посветили каријерама своје деце, преузевши да живе њихове животе...
Јако је тужно...
Једном смо у 7. разреду имали тему за домаћи ''На екскурзији''... И тај један мали таленат дође и каже:''Ја нисам био на екскурзији, како да пишем?'' Ја кажем да, ако ове године није ишао, нека опише неку претходну екскурзију, а он каже:''Али ја НИКАД у животу нисам био на екскурзији!!!'' Како? Маторци су сматрали да је то губљење времена и да боље то време искористи да вежба свој инструмент!
Дечак се ни са ким није дружио, био је емотивно незрео, а родитељи су увек о његовим успесима говорили у првом лицу множине:
''МИ смо освојили то и то место на такмичењу! МИ свирамо ове недеље на том концерту! Сада спремамо ту и ту композицију и морамо много да вежбамо!...'' И све у том стилу....